Piotrek Golas 05.10.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Cześć, postanowiłem wyremontować stary kominek w domu, całe zadanie zleciłem firmie: zakup wkładu + instalacja. Na dziś, żałuję, bo 20 letni kominek działał lepiej, choć jakościowo był gorszym wkładem. Problem mam taki, ze z kratki na obudowie ciepłe powietrze się łądnie wydostaje. Zaś z pozostałych dwóch kratek (do pokoju i korytarza) powietrze prawie nie leci. W efekcie kominkiem za sporo kasy ogrzeję salon z kuchnią a całą resztę nie. Stary kominek ogrzewał ładnie pokój za salonem. Teraz nie. Do firmy straciłem już zaufanie. Wczoraj miałem w salonie 25 stopni a w pokoju za salonem 21. Czy pomoże np. zainstalować kratki z żaluzją? Ale czytałem, że kratek z żaluzją nie pwoinno się instalować na obudowie. A może problem jest w tym, że ta firma w tym nowym kominku zainstalowała kratki na różnych wysokościach i teraz całe ciepło leci do tej najwyższej, tj. do salonu? Bardzo chętnie podam więcej szczegółów a za fachową poradę będę bardzo wdzięczny. Wklejam zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2018 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Nie wiedząc, co zepsuła ekipa to wrożenie z fusów. Masz fotki z realizacji? Albo kamerkę inspekcyjną? Czemu nie złożysz reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.10.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Przecież widac co firma zepsuła do tego pewnie z pomieszczeń obok kiepski przepływ zimnego. Z salonu nie dość że kratka najwyżej to dopływ zimnego lepszy. Potestuj z otwartymi drzwiami do pomieszczeń sąsiadujących jak to nic nie da przysłoń kratkę na salon. Jaki jest przekrój kratek wylotowych tych grzejących a jaki kratki wlotowej do obudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Przecież widac co firma zepsuła Naprawdę widzisz gdzieś tę wełnę i kartongips, którym przysłoniła kratki? Czy może jesteś pewien (jakim sposobem) że tam nie upchali wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.10.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Naprawdę widzisz gdzieś tę wełnę i kartongips, którym przysłoniła kratki? Czy może jesteś pewien (jakim sposobem) że tam nie upchali wełny? Masz rację zagalopowałem się, to o czym piszesz też jest możliwe;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Kratki powinny być przynajmniej na równym poziomie. Te do pokojów można nieco wyżej i z możliwością regulacji (żaluzją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek Golas 05.10.2018 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Bardzo dziękuję za szybkie reakcje. Poczytałem troszkę to forum i sytuacja wygląda tak; 1. Wełny nie ma, wszystko jest z takich białych płyt, zdjęcia poniżej. 2. Nie znam się na tym i nie chciałem udawać znawcy, więc zaufałem firmie, choć na logikę parę rzeczy wydawało mi się dziwnych - jak te wysokości kratek, czy ich wielkości. Ale twierdzili, że mają 25 lat doświadczenia. 3. Kratki mają a) 30x16 wylotowa z czopucha, najwyżej b) 30x16 do pokoju, najniżej. Dziś po Waszych poradach wyjąłem tą kratkę i normalnie piłą powiększyłem otwór w białej płycie. Bo kratka była 30x16 ale do niej od kominka prowadził okrągły otwór fi120. Teraz otwór jest tak 27x14 i jest ZNACZNIE Lepiej. różnica tylko 1 stopień między pokojem a salonem, więc to już jest super. c) do salonu jest kratka 15x15, ale co z tego, jak rura do niej idzie fii 100. Ocieplona rura spiro, czy jakoś tak. To prawie nie grzeje, nie wiem co z tym? d) wloty: 2 kratki 15x15 po obu stronach obudowy. Pytałem się firmy, czy może te wloty zrobić od pokoju i korytarza, bo przecież tylko przebić się przez ścianę, ale powiedzieli mi, że w życiu nie widzieli, żeby tak robić. 4. Reklamację zgłosiłem, to przyjechali i dorobili jedną kratkę wlotową do obudowy, ale nie wiele to dało. Wręcz co mi wygląda dziwne, teraz kominek bardzo hajcuje. Zamknięty szyber i dolot do popielnika a się bardzo pali. Przyjechali bez jakiejkolwiek zapowiedzi, a w domu była tylko żona. Wklejam parę zdjęć. - Czy może kratka z żaluzją na czopuch pomoże? - Czy inaczej rozwiązać dolot powietrza do ogrzewania? Np. dołożyć z korytarza, pokoju? Czy nie spowoduje to, że będzie za dużo powietrza, i będzie się jeszcze bardziej palić niż obecnie? Bo tego chciałem uniknąć (częste dokładanie, przegrzewanie) - Czy normalnie wyciągnąć tą rurę fi 100 i dać większą - zarówno rurę i kratkę? Ale normalnie się boję, bo żadnym majsterkowiczem nie jestem. - Jak taką reklamację się zgłasza? Czy to oni powinni zrobić? Bo przecież jakąś gwarancję dają, itp. Ślicznie dziękuję z góry za porady, Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts