leweklewek 11.10.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Witam, mam prośbę o pomoc w oszacowaniu kosztów robocizny przy wykonaniu fundamentów. Dom z poddaszem użytkowym, na planie prostokąta 8x14m, bez podpiwniczenia. Powiat nowosądecki.Mam wstępnie ofertę firmy, o której słyszałem dobre opinie (budowała znajomym, nie było wpadek i generalnie w okolicy nie słychać narzekań na nich). Wycena jaką mi przedstawiono to blisko 19 tys zł brutto kosztów robocizny za: wykop, ławy żelbetowe, ściany z bloczków, wieniec, izolację, docieplenie, drenaż i rozprowadzenie kanalizacji zewnętrznej. Bez płyty chudego betonu, fundamentów schodów i tarasu.Są to same koszty wynagrodzenia firmy, bez materiałów (stal, betonu, folii itd.). Wydaje mi się, że to sporo. Na różnych stronach w sieci koszty fundamentów - robocizny - są szacowane na 7-8 tys. zł. Oczywiście mam świadomość, że to firm,a która płaci podatki i sama musi zarobić. Nie chodzi mi o to, żeby ktoś robił coś za darmo albo dla idei, ale z drugiej strony nie chciałbym przepłacić jakichś dużych kwot. Będę wdzięczny za opinię - osób które znają temat i są zorientowane w kosztach systemem zleconym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 11.10.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Przyjmuje się 170 - 200 zł za mb ławy z chudziakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leweklewek 11.10.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dziękuję za odpowiedź. Czyli generalnie zgadzałoby się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) 19 tyś za samą robociznę w nowosądeckim to trochę przesada.Poszukaj normalnej ekipy budowlanej bo jak już przy fundamentach chcesz mieć czyste ręce i zlecać firmie to dojdziesz do stanu surowego zamkniętego i Ci zabraknie na wykańczanie które pochłania drugie tyle. Może to wycena razem z materiałem...... bo co tam jest do roboty za taką sumę.Wynajęcie koparki na 2 - 3 godziny to ok 600 złPotem geodeta 500 zł i ręczne kopanie lub minikoparka 600 złW dobie nowoczesności zbrojenie można zamówić gotowe.Potem dwie gruchy betonu bo z metrażu uzbiera się ponad 12m3 3600 - 4000 złBloczki betonowe, piasek, cement lub też szalunki i beton.Jedyna robota fizyczna to ewentualne murowanie ścian lub składanie szalunków ocieplanie i izolacja fundamentów, odwodnienie, kanalizacja i zagęszczenie pospółki wewnątrz. Edytowane 12 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leweklewek 12.10.2018 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Mam świadomość, że kompleksowa usługa firmy kosztuje na pewno drożej niż gdybym sam wszystko organizował. Problem polega na tym, że po pierwsze się na tym nie znam, a po drugie kompletnie nie mam na to czasu. Tak więc wybór firmy która to zrobi od A do Z to jedyna możliwość (bo z pracy raczej się zwalniać nie zamierzam ani też budować własnym sumptem przez kolejne 10 lat). Chodziło mi generalnie o to, czy podana kwota jest rynkowa, jak rozumiem tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 (edytowane) Każda kwota jest rynkowa. Kwoty rodzą się z dwóch czynników podaży, popytu i co jest najważniejsze to konkurencji.Jeśli więc nie masz czasu na organizowanie swojej własnej budowy i budowanie systemem gospodarczym to niestety po pierwsze będziesz musiał liczyć się ze zwiększonymi kosztami.Po drugie to masz dwa wyjścia,:1. Pójść drogą generalnego wykonawcy który wybuduje Ci dom od początku do końca i to on da gwarancję na usługę i będzie odpowiadał za wszelkie niedociągnięcia.2. Wygospodarować trochę czasu i wynająć swojego własnego kierownika budowy i samemu szukać ekip budowlanych do 2 lub 3 początkowych etapów budowy.Chodzi tu głównie o ekipę budowlaną która wybuduje fundamenty a następnie ściany wraz ze stropami a druga ekipa dekarzy zadba o więźbę dachową i pokrycie dachu. Podstawowa sprawa w wszelkich wycenach to poszukać samemu dwóch lub trzech wykonawców i po ich wycenach zorientować się jaka aktualnie jest cena na takie usługi. Takie działanie wykluczy nadmierne wydawanie pieniążków ponieważ często ekipy mające zlecenia podają tzw. cenę zaporową o wiele większą niż normalnie. Jeśli klient będzie w stanie zapłacić takie pieniążki to ekipa przesunie pracę u swojego klienta po to aby zyskać dodatkowe wynagrodzenie. Szukanie ceny na forum o ile nie znajdzie się forumowicz budujący lub który już zbudował z tego samego rejonu polski jest obarczone dość dużym błędem ponieważ cena w dużych miastach jest większa niż ceny będące na wsiach i poza miastem.Mniejsza liczba zleceń i dość duża konkurencja związana z bezrobociem na terenach poza miastem powoduje że ceny są o wiele mniejsze a praca jest wykonana rzetelnie i dużo dokładniej aniżeli u wykonawcy z miasta który może przebierać w zleceniach wybierając oferty w których osiąga się większe wynagrodzenie. Twój Grybów jest we wschodnich rejonach koło Nowego Sącza więc poszuka raczej omijając Nowy Sącz a lokalnie małej ekipy budowlanej gdzie jest jeden lub dwóch murarzy z pomocnikami. Mogą to być nawet goście zza wschodniej granicy.Zarejestruj się i ogłoś się na portalu OLX , popytaj kogo polecają i kto budował na sąsiednich budowach lub w hurtowniach budowlanych.Tam gdzie sprzedają materiały budowlane znają ekipy i polecą solidną z którym zaoszczędzisz swój czas i pieniądze. Edytowane 12 Października 2018 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leweklewek 13.10.2018 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Dziękuję za sugestie. Pomysł wynajęcia niezależnego kierownika budowy zdecydowanie dobry i już poczyniłem ku temu kroki (znajomy ma uprawnienia). Na razie umowę podpisałem na I-szy etap, czyli fundamenty. Na pewno przy każdym kolejnym etapie będę po pierwsze dokładnie rozeznawał rynek, po drugie konsultował to z kierownikiem, a po trzecie targował się. Generalnie wolałbym aby robił wszystko jeden sprawdzony wykonawca ale z drugiej strony muszę na pewno trzymać koszty pod kontrolą.W międzyczasie sprawdziłem inną polecaną firmę z okolicy i w zasadzie wyceniła te roboty bardzo podobnie.Tak jak napisałem - mam pełną świadomość tego, że przy systemie zleconym koszty będą wyższe ale w naszym przypadku mamy ograniczone pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.10.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Przy takich cenach, wolałbym już chyba dołożyć pare tys i zrobić to na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 07.12.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Mi za fundamenty pod dom 15.5x10 firma policzyla 20 tys zl za sama robote oczywiscie materialy po mojej stronie Każdy mowi ze to za duzo mnie też się nie chce wierzyć ze 2 ludzi w tydzien jest w stanie zarobic 20 tys zl to wychodzi ok 1000zl dziennie na glowe .......eldorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.12.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Mi za fundamenty pod dom 15.5x10 firma policzyla 20 tys zl za sama robote oczywiscie materialy po mojej stronie Każdy mowi ze to za duzo mnie też się nie chce wierzyć ze 2 ludzi w tydzien jest w stanie zarobic 20 tys zl to wychodzi ok 1000zl dziennie na glowe .......eldorado nie wiem jak to liczysz ale wg mnie sporo wiecej wyjdzie niż 1000zł dniówka 20 000 /6 =3333,33zł/dzien /2 = 1650zł na łeba...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek17-18 07.12.2018 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Ja liczylem dniowke pomocnika czy kogos typu podaj wynies ...pozamiataj .....ty wyliczyles dniowke majstra hah nie no dla mnie cena kosmos takie stawki to nie w polsce albo nie jestem na bierząco z systemem plac moze cos sie zmienilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enikan 08.12.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Moim zdaniem 2 ludzi w tydzień tego nie zrobi, choćby mieli super sprzęt. Kilka miesięcy temu obserwowałem budowę, na której pracowało średnio 6-ciu ludzi, ale minimum 4-ech. Sprzętu im nie brakowało, np. dwa rodzaje koparek (taka ciekawostka: pierwszy raz widziałem spalinową piłę do cięcia betonu komórkowego). Chudziak pod wylewkę (czyli poziom 0) wyleli 5-go dnia pracy. Ale beton lali w ziemię i nie ściągnęli humusu przed zasypem od wewnątrz. Pozostałe prace wydały mi się bardzo dokładne, wręcz idealne, sporo technik zamierzam odwzorować u siebie. Obrys około 12x10. Pamiętam też, że były trzy ściany wewnątrz obrysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2018 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Moim zdaniem 2 ludzi w tydzień tego nie zrobi, choćby mieli super sprzęt. U mnie czteroosobowa ekipa wylewała ławy trzeciego dnia pracy. + koparka. Weszli na działkę zarośniętą samosiejkami - ogarnęli wszystko, zbudowali sławojkę i szopę w tym czasie. Chudziak wylany dziewiątego dnia. Edytowane 8 Grudnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts