Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłącz interentu i telewizji

Mateusz711

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie przygotowania pod wylewki. potrzebuje przygotowac kable pod internet i telewizje.(sat + antenowa) w mojej okolicy nie ma stalego dostawcy sieci int. nie znam sie kompletnie na temacie a nie chcialbym miec pozniej okablowania na podlodze. jakie kable dokladnie powininem ulozyc?

Witam,

Jestem na etapie przygotowania pod wylewki. potrzebuje przygotowac kable pod internet i telewizje.(sat + antenowa) w mojej okolicy nie ma stalego dostawcy sieci int. nie znam sie kompletnie na temacie a nie chcialbym miec pozniej okablowania na podlodze. jakie kable dokladnie powininem ulozyc?

Do satki koncentryczny podwójnie ekranowany w pełnym oplocie, do tv naziemnej zwykły koncentryk.

Wszedzie stosujemy te same przewody, obecnie nikt powazny nie kupuje 4 typów przewodow (sat zewnetrzne, tv zewnatrzne, sat wewnetrzne, tv wewnetrzne) tylko dwa typy (wew i zew żelowany). Ja stosuje TRISET.

https://www.dipol.com.pl/przyklady_instalacji_antenowych_z_zastosowaniem_multiswitchy_11m.htm

Z anteny sat idzie 8 przewodow dla dwóch głowic.

Jakich dwóch głowic? w dekoderze? to wystarczą 2 prosto z konwertera :D W przypadku multiswitcha 8 to się prowadzi jak się chce mieć Astre i Hotbirda ( dla mnie bezsensu chyba tylko dla kogoś kto non-stop przed tv siedzi) bo normalnie to trzeba 4.

To jest złe rozwiązanie pakowanie konkretnych kabli w konkretnej liczbie i zalewanie ich w betonie. Nie wiem skąd ciągniesz te kable. Jeśli z dachu to zrób dedykowany kanał wentylacyjny na przewody teletechniczne. Jeśli z gruntu to rura Arot z włożonym pilotem (którym może być Triset). Za kilka lat będziesz zmieniał te kable na lepsze parametry np. światłowody.