Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena projektu i namiary na sprawdzonych wykonawców.

Przemek89g

Recommended Posts

Witam państwa, zamierzamy z żoną w przyszłym roku zacząć budowę.

Projekt, który wybraliśmy to https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-gaurach-4-g2n-m5c02257110508 .

Jeśli chodzi o zmiany, które planujemy to:

- poszerzenie garażu o 1m

- zamienić miejscami garderobę i łazienkę aby wejście do niej było z korytarza

- brak wykusza, brak okien rogowych

- duże okno tarasowe w salonie i duże przeszklenie w jadalni (jakiś fix może tylko)

- brak zadaszenia nad tarasem

- powiększenie pralnio-suszarni o spiżarnie )spiżarnia w części kotłowni)

- poszerzenie pokoi dzieci o jakieś 15 cm kosztem gabinetu lub salonu

- brak kominów ( planujemy PC ), brak kominka, podłogówka w całym domu.

- płyta fundamentowa zamiast ław

- wiązary dachowe dla obniżenia kosztów stropu i dachu.

- wentylacja mechaniczna z rekuperatorem

Chciałbym Was, doświadczonych inwestorów zapytać co myślicie o moich pomysłach, czy może coś byście jeszcze zmienili? Staraliśmy się wybrać projekt, w którym jest jak najmniej do zmiany.

Pozdrawiam:)

Edytowane przez Przemek89g

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od poszukiwania wykonawców są inne działy.

Edytowałem i napisałem w innym dziale w sprawie projektanta i wykonawcy.

Edit.

Spotkałem się z jednym z lokalnych projektantów i stwierdził, że nie muszę zmieniać w projekcie stropu lanego na wiązary gdyż to już firma, która będzie wykonywała i montowała te wiązary zrobi własny projekt wiązarów, czyli on zostawiłby to tak jak jest. Wspominałem również, że nie chce kotła na paliwo stałe tak jak w projekcie tylko pompę ciepła to również stwierdził, że nie trzeba zmieniać tego w projekcie a wystarczy sobie tylko po prostu w trakcie budowy wstawić tą pompę i dostosować instalację. To samo z kominem "po prostu sobie go Pan nie zbuduje". Czy ten projektant ma rację? Czy tylko z lenistwa nie chce mu się zmieniać tego? Nie chciałbym dostać projektu, z którym będę potem się bujał i coś zmieniał w trakcie budowy.

A oto zmieniony rzut parteru ( czerowne obwódki to okna tarasowe).

projekt-dom-w-gaurach-4-g2n__11815.jpg

Spotkałem się z jednym z lokalnych projektantów i stwierdził, że nie muszę zmieniać w projekcie stropu lanego na wiązary gdyż to już firma, która będzie wykonywała i montowała te wiązary zrobi własny projekt wiązarów, czyli on zostawiłby to tak jak jest.

Jakby nie było strop lany bardziej usztywnia całą konstrukcję niż drewniany na wiązarach, nie wiem więć czy jednak architekt nie powinien dokładniej ocenić całego projektu pod kątem zmiany typu stropu (choć pewnie projekt został przygotowany z odpowiednim "zapasem").

Zmiana systemu grzewczego niekoniecznie musi kończyć się na "a sam wstawi pan se inne urządzenie" - paliwo stałe wymaga znacznie większej kotłowni niż PC, więc inwestor może sobie zażyczyć poprzesuwać nieco ścianki działowe... albo po prostu będzie więcej miejsca w kotłowni na rupiecie, albo na pralnię (przygotować instalacje pod pralkę)? Ja bym wolał takie zmiany rozrysować jeszcze na projekcie a nie zastanawiać się dopiero na placu boju w trakcie budowy.

Brak komina uwzględnią przy projektowaniu wiązarów.

Akurat pralnia będzie zaraz na prawo od wejścia. Zastanawia mnie tylko to czy właśnie wszystkie te zmiany nie powinny zostać naniesione na projekt. Rozumiem, że jeśli chcę zmienić materiał ścian nośnych, grubość elewacji to również to powinno być uwzględnione? Może krócej byłoby wypisać, czego projektant nie musi uwzględniać w projekcie a co chciałbym zmienić?

Wpadłem teraz na pomysł czy nie umieścić PC w pralnio suszarni a rekuperatora w pomieszczeniu gospodarczym w garażu?

Akurat pralnia będzie zaraz na prawo od wejścia. Zastanawia mnie tylko to czy właśnie wszystkie te zmiany nie powinny zostać naniesione na projekt. Rozumiem, że jeśli chcę zmienić materiał ścian nośnych, grubość elewacji to również to powinno być uwzględnione? Może krócej byłoby wypisać, czego projektant nie musi uwzględniać w projekcie a co chciałbym zmienić?

Wpadłem teraz na pomysł czy nie umieścić PC w pralnio suszarni a rekuperatora w pomieszczeniu gospodarczym w garażu?

Moze zacznij od wypisania tego co byscie chcieli w domu i jak?

Naprawde chcesz pokoiki 3x3m i salon 3x6?

U mnie realnie skonczylo sie zrobieniem projektu od podstaw i cenowo okazalo sie to oplacalne.

Proba dopasowania na sile jakiegos projektu i przerobki pociagaly za soba nieoptymalne rozwiazania, po prostu za drogie w wykonaniu. Na koniec i tak wychodzilo, ze efektem byl tylko marny kompromis. Tu cos usuwasz, tam przesuwasz, czasem wazna dla starego ukladu rzecz i pociaga to dalsze problemy.

Dobrze planujac przestrzen i sposob wykonania mozna w tej samej cenie zbudowac obszerniejszy i wygodniejszy dom. Co wazne, miec tak jak ci pasuje.

Nikt nie zabrania inspirowania sie gotowymi projektami.

W efekcie caly projekt budowlany do zlozenia i uzyskania pozwolenia w/g moich rysunkow i zastosowania takich materialow jak chcialem, kosztowal tylko 5k...

Jestem w trakcie budowy, moze w koncu zaloze dziennik i cos na ten temat powrzucam.

Tak jak Ci ktos pisal, wywalenie stropu monolitycznego pociaga najprawdopodobniej potrzebe wzmocnienia wienca - wiec dodatkowy koszt konstruktora itp.

Powodzenia!

Łazienka dla dzieci pełni funkcję kibelka dla gości? Powinna być w części nocnej, a osobne WC do obsługi salonu. Przecież nie będą biegać koło wiatrołapu bo pomylą drzwi i pójdą w świat...:p

Wiązary niekoniecznie potaniają inwestycje. Szwagier mojego sąsiada zrobiłby mi więźbę dużo taniej. Ale pół roku temu liczył się czas. pół roku poślizgu i wsio na marne. :)

Tylko pompy nie montuj za ścianą pokoju dziecka....

No i właśnie o to mi chodziło, o konkretne porady:) Biorę pod uwagę projekt indywidualny oczywiście, na razie jestem na etapie poszukiwań projektanta, który ogarnąłby mi to tak jak trzeba. Wiadomo, że większy salon , pokoje byłyby jeszcze wygodniejsze tylko boję się, że wtedy ze 136m2 zrobi mi się prawie 200m2:jawdrop: i co za tym idzie koszty ogrzewania domu wzrosną. Jakie waszym zdaniem są optymalne wielkośći pokoi dla dzieci i salonu?

Zobacz Arosa II

Doklejenie garażu na tej samej zasadzie możliwe, chociaż wchodzenie z garażu do strefy nocnej to słabe rozwiązanie.

Ja w końcu zrezygnowałem z garażu w bryle - pozwoliło mi to inaczej zaaranżować całą działkę. Wjazd mam od południa, a garaż wymusiłby budowę domu przy drodze. Po zmianie nastawienia dom mam w głębi, a przy drodze z czasem stanie garaż albo wiata.

Wiązary wyjdą taniej w porównaniu do więźby legalnej (z drewna z certyfikatem CE). A jak do tego zastąpią też strop, to różnica będzie duża. Inna sprawa, że to taki namiot nad domem którym dźwięki będą się dostawać do wnętrza i lepszy monolit który dodatkowo usztywni konstrukcję i zmniejszy szanse na pękanie ścian.

Nad monolitem jeszcze się zastanawiam. Co do garażu w bryle to wolałbym aby tak zostało. To wejście z garażu do strefy nocnej.... no cóż wolałbym żeby było od strony wiatrołapu ale wtedy sypialnia nie miałaby okna więc odpada, trzeba to jakoś pogodzić, wszystkiego mieć nie można przecież. Wybierając akurat ten projekt kierowałem się tym, że bryła jest prosta po usunięciu wykusza (moim zdaniem dobra baza do projektu indywidualnego). Pokoje po prawie 12 m2 to chyba nie tak mało jeszcze (można byłoby ewentualnie poszerzyć dom dłuższym bokiem o jakiś metr i wtedy dodać po 0,5m dla pokoi. Gabinet może zamieniłbym miejscem z pokojem od strony garażu aby ściana garażu nie wychładzała za bardzo pokoju dziecka. Wejście do łazienki przy salonie z przedpokoju zamiast holu. Co z tą PC w pralnio suszarni? Myślicie, że to dobry pomysł? A może jednak zostawić w kotłowni razem z rekuperatorem?

Od jakiej strony świata wjazd?

Jeśli od północy to można w tym kierunku robić układ:

https://www.dobredomy.pl/dd_files/Image/projekty/hawanaIII/hawanaIII_r1.jpg

Tylko trzeba byłoby trochę dom wydłużyć, by wszedł jeszcze jeden pokój.

np. tak:

b52389f70e962f24gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Od jakiej strony świata wjazd?

Jeśli od północy to można w tym kierunku robić układ:

Wjazd jest od północnego zachodu z przewagą zachodu.

Z projektu, który podałaś podoba mi się wejście do garażu od razu z wiatrołapu. Nie raz myślałem jak to ugryźć z tym przejściem.

Jest jakiś program, w którym mógłby sam sobie narysować pomieszczenia? Jakiś prosty w obsłudze. Twój pomysł na rozmieszczenie pokoi podsunął mi fajną myśl jak to jeszcze lepiej rozlokować.

Narysowane w paincie ale troszkę wyobraźni i wiadomo będzie o co mi chodzi:)

Mój pomysł projektu.jpg

Niebieskie ramki to okna (tarasowe w jadalni i salonie)

Jest jakiś program, w którym mógłby sam sobie narysować pomieszczenia? Jakiś prosty w obsłudze.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?177729-Programy-do-aran%C5%BCacji-projektowania-itd

Ze swej strony używam i polecam SweetHome3D, szczególnie do aranżacji i wizualizacji wnętrz. W razie wątpliwości na youtube jest tona tutoriali, ale obraz więcej znaczy niż 1000 słów, wieć po 5 min. wiadomo co gdzie kliknąć, by postawić parę ścianek. Dobry jest też Blender, ale to dużo wyższa szkoła jazdy.

Na początek dobry jest KazaPlan - bez instalacji (ale trzeba założyć konto), on-line np. planner3d na LeroyMarlin https://www.leroymerlin.pl/planer3d/kazaplan.html

A może coś z tego projektu dałoby się zrobić/?

https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-c114d-znany-wariant-iv-WAJ3522

Np.

kuchnię zamienić miejscami z kotłownią a całość sprowadzić do kształtu czworoboku.

Fajne jest, że pokoje mają odpowiednią wielkość a komunikacja jest mimalna i nie zabiera powierzchni.

A komu to potrzebne? Lepiej więźba prefabrykowana. Taniej, szybciej, lepiej.

Popieram. Na plus to łatwiej to ogarnąć zgodnie z projektem. Przy monolicie pojawia się problem bo ekipy i tak zbroja po swojemu, beton może być różnej jakości, prawidłowe podstemplowane, monolit musi odstać swoje zanim zaczniesz działać dalej, będziesz się wkurzał jak

Ci strop popeka, zastanawiał się czy to rysy skurczowe czy coś poważnego, itp. przy Parterowkach tylko wiązary. W każdym razie ja bym tak zrobił w drugim domu