dpo 14.10.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Wiem, ze temat kontrowersyjny i zaraz sie znajda ludzie, ktorzy mnie wysmieja, ale moze jest ktos kto mial podobne rozterki i zechce sie podzielic przemysleniami. Obawiam sie wszelkiego tworzywa sztucznego (nawet tego z certyfikatami) bo wiem jak sie je uzyskuje.Relatywnie niedawno wyszla na jak sprawa Bi-sfenolu A, ktory przeciez tez byl bezpieczny i pakowali go we wszelkie plastiki, az do momentu gdy juz nie dalo sie maskowac skutkow ubocznych. Stad wole nie stosowac PEHD mimo ze certyfikaty maja. Wydaje mi sie ze ocynk lepszy - jakby nie bylo stosowany duzo dluzej o skandalach nie slyszalem (jesli idzie o wentylacje), bo w niskich temperaturach (tzn do 50 *C) nic sie z nim nie dzieje.Wiem ze trudniej zrobic instalacje, ale akceptuje to. Odnosnie rekuperatorow to wybor wymiennikow jest dosc ubogi jesli idzie o material konstrukcyjny.Albo aluminium, albo .... tworzywa sztuczne (oczywiscie z certyfilkatami). Z uwagi na powysze wolalbym w to nie wchodzic. Znalazlem tylko jeden reku, ktory ma wymiennik miedziany: https://eurosenergy.com/rekuperatory-euros/ Cena powala niestety.Co to tym sadzicie? To moze byc alternatywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2018 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Celulozowe są popularne w reku z odzyskiem wilgoci. Dwie pieczenie na jednym ogniu.Tylko z czego zrobisz instalację elektryczną, hydrauliczną, kanalizację, termoizolację, hydroizolację itd. ? BTW. Wentylatory do reku bez plastiku znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 15.10.2018 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 NO tak - wentylatorki umknely mojej uwadze....... Kanaliza, hydro/ termoizolacja i inne instalacje z ktorymi sie nie stykam bezposrednio jak z woda i powietrzem, az tak wazne IMHO nie sa (od chemii dzis sie nie ucieknie niestety, choc staram sie minimalizowac wplyw).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Azbest uratował wiele istnień i majątku. Zastępował latwopalną strzechę. I leżący na dachu jest nieszkodliwy. Z wodą się stykasz. Rozumiem studnia wlasna, instalacja z rdzą z czrnych rur (czy moze ocynk wmtym CWU), bo wodociagi plastikowe? Jaka pompa? Na podlodze drewno surowe? Tynki z czystej gliny? Można nie wsiadać do samochodów, autobusów, pociągów itd. z masą plastiku (w tym kanały wentylacyjne). Nie zakladać ubran z nienaturalnych materiałów, nosić rękawiczki i maskę... Nie używać lodowki (plastik w srodku), mikrofali, telefonu, komputera, wifi...Tylko jak wtedy napisać pytanie na forum i co to za życie? Edytowane 16 Października 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 16.10.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Ja to akurat się nie śmieje z takich postów. Kiedyś też azbest kładli na dach i nikt nie myślał o konsekwencjach. Nie zdziwię się, że za xx lat nauka "odkryje" inne szkodliwe dla zdrowia związki. sąsiad całe życie kładł azbest na dach ma teraz około 70 lat ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) w swoim domu nie chce nastawiać się na potencjalnie szkodliwe dla zdrowia czynniki. Jakie znasz czynniki, które nie są "potencjalnie szkodliwe" ani nie została dowiedziona ich szkodliwość? Rozumiem, jak ktoś wydaje pieniądze i poświęca czas na unikanie rzeczy których szkodliwość jest dowiedziona (np. na papę antyradon) czy nie stosuje materiałów do zastosowań nie przewidzianych i nie przebadanych przez producenta (np. często ryzykanci używają rur kanalizacyjnych do GWC). Ale doszukiwanie się zagrożenia, gdzie nie ma żadnych badań dowodzących szkodliwość - IMO nadmiar ostrożności bo alternatywne rozwiązania są tak samo tylko na wiarę bezpieczniejsze. Edytowane 17 Października 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 17.10.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Kanały, wymiennik, a filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 18.10.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Pytanie zasadne, ale:Jakie jest same powietrze? Ile ma w sobie pyłów, pochodzących z tworzyw sztucznych?Bardziej zwróciłbym uwagę na klasę filtrów oraz kontrolę ich wymiany.Tutaj doszukiwałbym się większego zagrożenia w życiu codziennym. Cena też dobija. Proszę popatrzeć na proporcję ilości. Miłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts