Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe na przyszłość - na poddaszu jeszcze nieużytkowym

Peter76

Recommended Posts

Jestem stałym czytelnikiem forum, ale rzadko piszę. Jednakże i ja zacząłem budowę wymarzonego domu i właśnie hydraulicy kończą kłaść podłogówkę na parterze. Dom jest parterowy (159 m2 do ogrzania) z nieużytkowym poddaszem.Podłogówka miała być zasilana przez gazowy kocioł kondensacyjny, ale z uwagi na opieszałość gazowników wróciłem do myśli o instalacji pompy ciepła. Zaproponowano mi Nibe Biawar F1145 8 kW. Tu zaczyna się problem, ponieważ poddasze jest bardzo fajne i kusi powierzchnią. Jest tam spokojnie do zagospodarowania 100 m2 i jeszcze zostaje dużo na strych. Z racji pompy ciepła gdybym chciał na strychu urządzić np pokój telewizyjny i siłownię to wypadałoby, żeby była tam podłogówka. Teraz na stropie (lanym) mam położone 20 cm EPS 100 0,036, na to ma iść folia i posadzka z miksokreta. Zastanawiamy się wobec tego, czy na tej powierzchni 100m2, ewentualnie połowie nie położyć podłogówki, póki co bez podłączenia do źródła ciepła. Może się przyda, a może nie. Z ekonomicznego punktu widzenia chyba to głupota, pompa 8 kw też nie pociągnie dodatkowego metrażu i trzeba brać większą ( i więcej odwiertów?). Nie wiem co z tym fantem począć i ewentualnie w jaki inny sposób zapewnić tam w przyszłości ogrzewanie gdy zajdzie taka potrzeba? Nie zostawię przecież gołego styropianu, bo to będzie kompletnie niefunkcjonalne. W warstwie styropianu znajdują się ponadto rury wentylacji mechanicznej. Gdybym w przyszłości podłączył gaz to kocioł kondensacyjny mógłby zasilić ogrzewanie na poddaszu, ale on też najlepiej współpracowałby właśnie z podłogówką.

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów i proszę o konstruktywne rady.

Jeśli masz zamiar adaptować tą powierzchnie to jak najbardziej - wykonaj ogrzewanie podłogowe w tej części (na całych 100m2. Z podziałem na sekcje i sfotografuj jak to się układa.

Nie widzę problemu, aby w dzisiejszym domu o powierzchni 259 m2 zapewnić komfort cieplny szczególnie gdy tam ma być cześć przeznaczona na siłownię (komfort takiego pomieszczenia to 15-16*C )

Nie będę tutaj przytaczał teorii jak i co można ogrzać taką pompą - INSTALUJ PODŁOGÓWKĘ - potem będzie tylko drożej i trudniej, a jeśli potrafisz to zrobić jeszcze sam to już lepiej nie będzie.

O prądzie myślałem, ale nie wiem czy wyjdzie to taniej niż pompą. Jeśli byłby tam pokój bilardowy to myślałem nawet o rozwiązaniu z kozą. Jest pewnie sporo rozwiązań, ale trudno znaleźć optymalne. Myślę, że jeśli teraz zrobię tam podłogówkę to będzie to koszt jednorazowy, choć wcale nie mały a co potem to nie wiadomo. Poddasze jest bardzo fajne i szkoda z niego jakoś konstruktywnie nie skorzystać, ale wiadomo koszty, koszty...

Łapanie kilku srok słabo się sprawdza. Jak chcesz ogrzewać, to bez sensu 20cm styro. Daj go jak najmniej i od razu puść w nim instalacje. I porządnie ocieplij połać.

Dobrze przemyśl, czy ooddasze sprawdzi sie jako użytkowe. Rozplanuj wygodne schody, okna, ściany działowe, instalacje.

Łapanie kilku srok słabo się sprawdza.

Tego się właśnie obawiam. Peszle z elektryką są wyciągnięte, rura kanalizacyjna i woda również, brak tylko ogrzewania. Może faktycznie w przyszłości jakieś oszczędne elektryczne kaloryferki załatwią sprawę i się niepotrzebnie przejmuję i inwestuję.

W peszlach masz kable? Jak nie, to przeciagnij testowo. Naciagnięcie peszla na YDYp wymaga wyprostowania obydwu. O zakrętach zapomnij.

Albo od razu rob poddasze jako uzytkowe (cienki styropian pod wylewką), dobre ocieplenie polaci, instalacje, okna/jaskólki. Albo jako nieogrzewaną przestrzen - gruba termoizolacja na stropie i wylewka albo podloga z desek.

.

Albo zostaw poddasze nieuzytkowe - rozwiń welnę z rolki i na tym koniec. Zechcesz zagospodarować - przełożysz wełnę na połać, a na stropie polożysz cienki styropian i zrobisz wylewki z podłogówką. Tylko instalacje podciagnij tak, zeby nie trzeba było robic demolki na parterze.

Jak masz wszystko to rób podłogówkę. Rozdzielacz na poddaszu możesz przecież zawsze zakręcić a jak zechce ci się pomieszczenia to będzie jak znalazł.

20 cm styropianu to może zbyt wiele bo pewnie nie miałeś w planach ocieplania dachu wełną .

Jeśli wysokości poddasza są małe i styropian to dwie warstwy na mijankę to ujmij jedną dodaj folię alu.i instaluj rury.