Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie dobrze docieplonego małego domu

Aneta_9

Recommended Posts

Witam , mam nadzieje ze pomożecie nam podjąć decyzje co do rodzaju ogrzewania . Kupiliśmy dom w stanie surowym zamkniętym tokoło 105 metrów użytkowych. Kubatura okoł 420 m3

Przewidziana wentylacja mechaniczna i rekuperacja.Ep-72,03, EUco-32,32, to sa dane z projektu wyjsciowego, w ktorym byly liczone okna i sciany o trochę gorszych parametrach termoizolacyjnych. W domu jest przewidziany również kominek.

Gaz jest w drodze oko 80m od ogrodzenia. Energia elektryczna już podpięta. Jakie rozwiazanie byście zaproponowali. My myśleliśmy kilku tj.

1.maty grzejne na podczerwienw suficie (boimy sie jednak ze koszty użytkowania beda wysokie )

2. Pompa ciepła powietrzna ( tu z kolei nie mało trzeba zainwestować na początek + jakoś sobie nie wyobrażam wszędzie ogrzewania podłogowego a z tego co wiem podłogowe byłoby najbardziej efektywne ?)

3. Doprowadzić gaz i zrobić ogrzewanie gazowe (wysokie koszty instalacji + doprowadzenie + dużo miejsca na piec )

Byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi w tym temacie

Zarówno pompa ciepła jak i kocioł kondensacyjny dobrze współpracują z ogrzewaniem płaszczyznowym(niskotemperturowym)

Sugeruje gaz.W całym domu ogrzewanie podłogowe,zero grzejnika.Ewentualne drabinki w łazienkach elektryczne.Z tym że jeżeli to stan zamknięty to może być problem jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe z niewystarczającą izolacją podłogi na gruncie

Edytowane przez Kondensat

Jeśli rzeczywiście ciepły to kocioł elektryczny Kospel + grzejniki Regulus. Cicha praca. Zużycie adekwatne do potrzeb - z pewnością nie ma niepotrzebnego grzania a wszelkie uzyski ciepła są optymalnie spożytkowane. Grzanie można łatwo zatrzymać do zera. Poza składowymi systemu grzewczego, inwestycja o zerowych kosztach - nie potrzeba komina, wentylacji. miejsca. Kocioł można schować nawet w szafce... Pełna całoroczna sterowalność, również zdalna.

Pozdrawiam

Bogusław

Witam , mam nadzieje ze pomożecie nam podjąć decyzje co do rodzaju ogrzewania . Kupiliśmy dom w stanie surowym zamkniętym tokoło 105 metrów użytkowych. Kubatura okoł 420 m3

Przewidziana wentylacja mechaniczna i rekuperacja.Ep-72,03, EUco-32,32, to sa dane z projektu wyjsciowego, w ktorym byly liczone okna i sciany o trochę gorszych parametrach termoizolacyjnych. W domu jest przewidziany również kominek.

Gaz jest w drodze oko 80m od ogrodzenia. Energia elektryczna już podpięta. Jakie rozwiazanie byście zaproponowali. My myśleliśmy kilku tj.

1.maty grzejne na podczerwienw suficie (boimy sie jednak ze koszty użytkowania beda wysokie )

2. Pompa ciepła powietrzna ( tu z kolei nie mało trzeba zainwestować na początek + jakoś sobie nie wyobrażam wszędzie ogrzewania podłogowego a z tego co wiem podłogowe byłoby najbardziej efektywne ?)

3. Doprowadzić gaz i zrobić ogrzewanie gazowe (wysokie koszty instalacji + doprowadzenie + dużo miejsca na piec )

Byłabym wdzięczna za wszelkie podpowiedzi w tym temacie

Ad1 to slabe rozwiazanie, gdyż praktycznie uniemożliwia grzanie w taniej taryfie.

Ad2 tu koszty inwestycji beda najwyzsze, eksloatacni najnizsze. Dlaczego nie wyobrazasz sobie podlogowki na calosci ? Ja nie wyibrazam sobie, ze musiałbym znów zakladać grzejniki.

Ad3 sporo,zaplacisz za przylacze. Do tego dodatkowe,opłaty stale, przeglady. Kociol powieszony na ścianie zajmuje dużo miejsca ?

Ja na Twoim miejscu postawilbym na,wodną podlogówkę, zbiornik, akumulacyjny 750-1000l i grzalki elektryczne.

Dyskusji i miłośnikow róznych opcji masz po kokardę na FM.

Koszty policz - ale najpierw policz dobre OZC bo to, co w projekcie to często bajki nawet, jak zbudujesz dokladnie wg projektu.

Jeżeli prad - to nie maty na podczerwień, bo one nie pozwalaja zakumulować ciepła gdy je widać (a jak nie widać, to działają jak kable, bo prominiowanie podczerwone nie przenika przez wylewkę ani tynk).