Elfir 30.10.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Dla Ciebie jest upierdliwe, a dla mnie nie jest. Indywidualne podejscie nie jest podstawą do odradzania czegokolwiek. Ja nie bede mial tryliona niebieskich ledow to i dla mnie to nie problem. Jak dla elektryka wyciecie puszki jest problemem to trzebabylo natynkowe sztekry założyć. Sami robiliśmy większość elektryki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 30.10.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Oczywiście. Wystarczy położyć 1,5-2cm dobrego tynku, a nie tanią tandetę 8mm, bo producent podaje że takie minimum. nie ma reguły ktoś pisał że miał 1,5 cm diamantu więc i tak dużo bo tynkarze dają mniej często i paski się pojawiły i to przeważnie tam gdzie kabel jest najbardziej obciążony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 dobre człowiek dobrze radzi bo z życia wzięte jak widać ludzie sami piszą że wychodzi po latach po kolejnych malowaniach to nie kuźwa muszą się znaleźć postowcy z muratora i wszystkiemu na siłe zaprzeczać jak dla mnie możecie położyć na tynku po malowaniu Na siłę? Nie rozumiem co masz na myśli? Twoim zdaniem ilość postów na forum jest powiązana z okłamywaniem czytelników? Zapraszam do mojego domu. Możesz przyjechać z lupą, by poszukać śladów po przewodach na ścianach, które rzekomo MUSZĄ się pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 30.10.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 czytać ze zrozumieniem nie potrafisz nie pisałem że muszą ale że mogą a jak mogą i jest dużo przypadków to nie lepiej się zabezpieczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 30.10.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 dobre człowiek dobrze radzi bo z życia wzięte jak widać ludzie sami piszą że wychodzi po latach po kolejnych malowaniach to nie kuźwa muszą się znaleźć postowcy z muratora i wszystkiemu na siłe zaprzeczać jak dla mnie możecie położyć na tynku po malowaniu Ale ale... co niektórym takie wymiany poglądów a szczególnie teoretycznych "argumentów" dają się pośmiać Właśnie postawiłem sobie ściany nośne z BK 400. Ze wszystkich bloczków DWA miały ukruszone uchwyty....a tu się dowiaduję, że pumeks, że w rękach się rozpada Podniesienie bruzdowania pod kable do rangi problemu.. Kable..bo u mnie nic nie wyszło...ale że u kogoś może dali mniej tynku, może kable były szajsowym polwinicie szczególnie te z azjatyckie..to nie,tego się pod uwagę nie bierze I tak w każdym dziale, temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.10.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Na siłę? Nie rozumiem co masz na myśli? Twoim zdaniem ilość postów na forum jest powiązana z okłamywaniem czytelników? Zapraszam do mojego domu. Możesz przyjechać z lupą, by poszukać śladów po przewodach na ścianach, które rzekomo MUSZĄ się pojawić. Kto napisał, że MUSZĄ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2018 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 (edytowane) Ten wpis sugeruje, że pojawiają się wszystkim, a więc ci, którzy twierdzą, że nie mają śladów na ścianach, kłamią: " jak widać ludzie sami piszą że wychodzi po latach po kolejnych malowaniach to nie kuźwa muszą się znaleźć postowcy z muratora i wszystkiemu na siłe zaprzeczać" gdy Kaizen się zdziwił powszechnością śladów po przewodach, dostał taką odpowiedź:" W rodzinie mam 3 domy z porothermu ina wszystkich widać kable mimo zastosowania różnych tynków." Ja też się dziwię, bo nie spotkałam się z takim problemem ani w moich mieszkaniach w blokach, ani w znajomych domach, przy pierwotnie położonych przewodach (co innego poprawki) Edytowane 30 Października 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 31.10.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) człowiek dobrze radzi bo z życia wzięte jak widać ludzie sami piszą że wychodzi po latach po kolejnych malowaniach to nie kuźwa muszą się znaleźć postowcy z muratora i wszystkiemu na siłe zaprzeczać Aha to ja nie moge napisać o tym że mamy trzy domy w rodzinie, wszystkie bez bruzdowania i nic nigdy nie wyszlo? To już jest zabronione? Nie wpadłeś na to że może coś z kablami nie tak albo za cienki tynk? TO że kable przebijają to nie jest żadna reguła ani norma. Z moich doświadczeń się z nią nie spotkałem ale wiem że modne jest dawanie coraz cieńszych tynków, szczególnie jak murowane jest z gładkich równych bloczów. Może jakbym miał dom z silikatu albo ytonga to bym bruzdował. Przy porothermie to dla mnie głupota. Ze ścianki dziąłowej 12cm bruzdownica wyrywa prawie jedną czwartą na kabel. Szkoda niszczyć materiał a o syfie i gruzie nie wspomne. Edytowane 31 Października 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.10.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Ten wpis sugeruje, że pojawiają się wszystkim, a więc ci, którzy twierdzą, że nie mają śladów na ścianach, kłamią: " jak widać ludzie sami piszą że wychodzi po latach po kolejnych malowaniach to nie kuźwa muszą się znaleźć postowcy z muratora i wszystkiemu na siłe zaprzeczać" gdy Kaizen się zdziwił powszechnością śladów po przewodach, dostał taką odpowiedź: " W rodzinie mam 3 domy z porothermu ina wszystkich widać kable mimo zastosowania różnych tynków." Ja też się dziwię, bo nie spotkałam się z takim problemem ani w moich mieszkaniach w blokach, ani w znajomych domach, przy pierwotnie położonych przewodach (co innego poprawki) To, ze ludzie piszą, to nie jest jednoznaczne z tym, ze WSZYSCY ludzie pisza. Podobnie jak w sytuacji, ze w trzech domach u rodziny wyszly slady, to nie jest jednoznaczne, ze MUSZA wyjsc wszystkim innych. Czy interpretując w podobny sposob ostatnie zdanie Twojego posta, moznaby napisac, ze kable U NIKOEO nie wyjda, bo Ty sie z tym problemem nie spotkałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 31.10.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 A reszta pewnie na podłodze? Zaoszczędzone w ten sposób godziny spożytkujesz potem na rzeźbieniu styropianu na podłodze. Któryś z forumowiczów pokazywał w DB jak zasypywał je perlitem do poziomu styropianu. Bez rzeźbienia styro. Zresztą to nawet lepiej jak położony jest bezpośrednio na chudziaku (w peszlu rzecz jasna) i nie jest szczelnie otulony ociepleniem - elektryka się grzeje i musi jakoś odprowadzać ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Szczerze mówiąc nie widzę żadnych wad bruzdowania , no chyba że dla elektryka który musi to zrobić Wiadomo będzie wolał nie bruzdować bo się nie namęczy , nabrudzi a i także nie będzie musiał używać jakiegoś "zaawansowanego" urządzenia i sama wiertarka i młotek mu nie starczy ... Więc sądzę że większość elektryków to przeciwnicy bruzdowania , tak jak większość murarzy/wykonawców to przeciwnicy silikatu , bo wiedzą że będzie trzeba się "narobić" ... A dla inwestora ? Całkowita pewność że nigdy nie pojawią się ślady kabli ... Ja mam drogi tynk (Dolina Nidy Zeta) , kable tylko markowe najlepszych PL producentów i .. i ślady kabli i tak się pojawiły , na szczęście nie wszędzie .. Gdybym miał bruzdy tego problemu by nie było ... Więc jak dla mnie nie ma co ryzykować. Ja posłuchałem elektryka i widać "mam pecha" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 31.10.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 A może ktoryś z tych nieszcześników, którym "wyszły" te kable pokażą fotki? Bo jak czyta się ten wątek to prawie wszyscy którzy narzekają na "wychodzące" przewody mają bruzdy i bruzdowali bo "słyszeli" lub "czytali" więc skąd te doświadczenia na własnej skórze? Wszyscy mają drugi dom w ciagu kilku lat? Prosze osobę która ma 3 domy z tymi cieniami o fotki. Nie żebym nie wierzył, ale chciałbym zobaczyć jak to wygląda. A w bajki że to wychodzi zaraz po malowaniu to ja już nie całkiem nie wierze. Który deweloper bruzduje? jeden na dziesięć chyba, a jakoś nie słyszy i nie widzi się masowo przebijających kabli w mieszkaniach budowanych wspolczesnie a widzialem takich dzesiątki przy róznych okazjach - chyba ze wlasciciele je przemalowują co kilka miesięcy ale jakoś sie tym nie chwalili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) A może ktoryś z tych nieszcześników, którym "wyszły" te kable pokażą fotki? Bo jak czyta się ten wątek to prawie wszyscy którzy narzekają na "wychodzące" przewody mają bruzdy i bruzdowali bo "słyszeli" lub "czytali" więc skąd te doświadczenia na własnej skórze? Wszyscy mają drugi dom w ciagu kilku lat? Prosze osobę która ma 3 domy z tymi cieniami o fotki. Nie żebym nie wierzył, ale chciałbym zobaczyć jak to wygląda. A w bajki że to wychodzi zaraz po malowaniu to ja już nie całkiem nie wierze. Który deweloper bruzduje? jeden na dziesięć chyba, a jakoś nie słyszy i nie widzi się masowo przebijających kabli w mieszkaniach budowanych wspolczesnie a widzialem takich dzesiątki przy róznych okazjach - chyba ze wlasciciele je przemalowują co kilka miesięcy ale jakoś sie tym nie chwalili Ja mam drugi dom w ciągu kilku lat Pierwszy "deweloperski" 2010/2011. Deweloper który robił całe osiedle domków bruzdował , wiem bo widziałem bo starałem się śledzić budowę a nawet sam kładłem kable pod instalację alarmową w tym domu. Drugi dom (obecny) 2016/2017. Tutaj nie było bruzdowane. A tutaj ciekawy artykuł ... http://www.e-instalacje.pl/a/slady-kabli-na-scianach-skad-sie-biora-i-co-z-tym-zrobic-18876.html Z tego co czytałem i się orientowałem to jakość materiałów mocno siadła i nawet znana marka nic nie gwarantuje. Stosowany jest kiepskiej jakości otulina kabla i później to "wychodzi" i jedyna szansa na to jest dużo grubsza warstwa tynku. Więc być może po prostu problem dotyczy nowszych domów , bo starych jakość kabli i osłon kabli była dużo lepsza ? Jak poszukasz na goggle to zobaczysz że przebijanie kabli na ścianach to żaden mit i sporo ludzi o tym pisze i pokazuje swoje zdjęcia .. U mnie na szczęście nie jest aż tak tragicznie i mocno widoczne na w tym artykule co linka dałem , ale są miejsca gdzie jest to widoczne. Jak bardzo CI zależy to mogę zrobić zdjęcie , tylko po co? Jak ktoś nie chce niech nie bruzduje. Jego wybór. Ja żałuję że nie bruzdowałem i teraz mam "problem" ... Edytowane 31 Października 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 03.11.2018 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 może tak nie róbcie rowków bo paru osobom wychodzą kable paru nie macie powiedzmy 70% szans że wam nie wyjdą. ja mam śpię spokojnie, ale wy nie róbcie bo wam nic nie przebije (chyba) szkoda roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emixxie 05.11.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małrycy99 06.11.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam Coraz bardziej zaczynam wątpić co do materiału z którego ma być mój dom. Silka E 24 to budulec na mój dom. Oczyytałem się o silikatach, że takie super zdrowe i w ogóle rewelacja. Kurcze tylko, że z kim gadam to dziwną minę robi i ciągle słyszę komentarze w stylu: Teść- a po co tak wydziwiasz Firma do SSO no my to budowali z tego ale obiekty przemysłowe ale dom jednorodzinny to nie, Kierownik budowy- no miałem jednego takiego desperata co się na to uparł Elektryk- ło panie to takie twarde( szlak, dlatego silka E24 bo to z godtowymi kanałami pionowymi, tylko czy murarz to poskłada? warto dopłacać do takiego bloczka?) Jakie są wasze opienie? ktoś budował z tego? Słuchaj ,wszystkich a rób po swojemu. Doradzców jest pełno,jeśli zrobisz tak inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.11.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 A może ktoryś z tych nieszcześników, którym "wyszły" te kable pokażą fotki? Mi na jednej ścianie wyszły linie kabli............... nie ma bruzd, ściana z bk, na to tynk diamant. Widzę to to po 3-4 latach od skończenie robót. A nie jestem z tego powodu nieszczęśliwy............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.11.2018 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Wiele jest czynników powodujących te widoczne linie. Największym jednak jest zbytnie obciążenie przewodu i przez to jego grzanie. To właśnie przez to ciepło pojawiają się te przebarwienia na farbach. Jak ktoś pierdyknie kuchnie z salonem na jednym obwodzie gniazd (lub podobnie) to nie ma co się dziwić. Mój brat nie bruzdował na BK ale ma zrobioną instalację IB, wszystko w gwieździe i masę obwodów, tynk Diamant i nic nie widać w żadnym miejscu. Na niektórych ścianach miał mnóstwo przewodów jeden obok drugiego i nic nie widać. Drugim powodem jest niedbałość tynkarzy , wiadomo że przy dużej ilości przewodów zdarzy się, że gdzieniegdzie się delikatnie odchyli bądź odklei (w przypadku jak mocowane są na klej) to wtedy zamiast to docisnąć i poprawić tynkarze rzucą aby przykryło i tyle (wtedy w tym miejscu może być 2-3 mm tynku na przewodzie a to mało). Generalnie jak ktoś ma czas i chęci to lepiej bruzdować ale problemtyczne to jest w przypadku instalacji IB bo pół ściany wybruzdować trochę niebardzo. Oczywiście wszystko się da zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 07.11.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 No to u mnie przeciązam przewody 1,5mm2 kinkietem LED 9W. Ojj przeciążam... to mam ślad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.11.2018 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 No to u mnie przeciązam przewody 1,5mm2 kinkietem LED 9W. Ojj przeciążam... to mam ślad No to u Ciebie jest drugi czynnik czyli tynkarz. Na przewodzie pewno leży że 2 mm tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts