Elfir 07.11.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 U mnie na przewodzie jest ok. 1 cm tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.11.2018 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 U mnie na przewodzie jest ok. 1 cm tynku. No i co? Widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 07.11.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 No to u Ciebie jest drugi czynnik czyli tynkarz. Na przewodzie pewno leży że 2 mm tynku. Będzie około 1cm. Tylko też nie wylazło od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2018 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 No i co? Widać? Pisałam już, że nic nie widać już ponad 4 lata. Jak nie wierzycie, mogę porobić zdjęcia. Widać tylko w miejscu, gdzie kładłam dodatkowy przewód PO tynkowaniu i na pewno nie wkuwałam go tak głęboko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.11.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Pisałam już, że nic nie widać już ponad 4 lata. Jak nie wierzycie, mogę porobić zdjęcia. Widać tylko w miejscu, gdzie kładłam dodatkowy przewód PO tynkowaniu i na pewno nie wkuwałam go tak głęboko. A Ty myślisz , że ja czytam co piszesz wcześniej? Dyskutujemy o sytuacjach gdzie widać a Ty się wcinasz ni z gruchy ni z pietruchy i piszesz , że masz 1 cm tynku na przewodzie... Gregor a dawałeś gładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 07.11.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) Jakby to wychodziło od grzania sie przewodow to byłoby tez widoczne czasami u ludzi ktorzy mają bruzdy. Beton i lity tynk świetnie przewodzi ciepło i ten centrymetr głebiej czy płyciej nie miałby znaczenia. Przyczyna jest inna, pewnie materiał izolacji przewodow, ewentualnie farba jaką pomalowane są ściany.Poza tym przewody w instalacji domowej są wielokrotnie przewymiarowane, tymbardziej te oswietleniowe i założe się że mają dokładnie taką samą temperature jak ściana przez 99,9% czasu. Edytowane 7 Listopada 2018 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.11.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jakby to wychodziło od grzania sie przewodow to byłoby tez widoczne czasami u ludzi ktorzy mają bruzdy. Beton i lity tynk świetnie przewodzi ciepło i ten centrymetr głebiej czy płyciej nie miałby znaczenia. Przyczyna jest inna, pewnie materiał izolacji przewodow, ewentualnie farba jaką pomalowane są ściany. Poza tym przewody w instalacji domowej są wielokrotnie przewymiarowane, tymbardziej te oswietleniowe i założe się że mają dokładnie taką samą temperature jak ściana przez 99,9% czasu. Wytłumacz mi w takim układzie jakim cudem polwinit będący te minimum 5 mm pod tynkiem wpływa na przebarwienie farby jeśli nie od tego że się grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 07.11.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 A Ty myślisz , że ja czytam co piszesz wcześniej? Dyskutujemy o sytuacjach gdzie widać a Ty się wcinasz ni z gruchy ni z pietruchy i piszesz , że masz 1 cm tynku na przewodzie... Gregor a dawałeś gładzie? Nie. Tynk gipsowy. Mieszkanie od dewelopera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 07.11.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Nie. Tynk gipsowy. Mieszkanie od dewelopera No deweloper zawsze spierd... tak jak pisałem brat mieszka od 5 lat w domu, nie bruzdowal, ma mase przewodów na ścianach i nic nie widać. Tynki gipsowe Knauf diamand + gładzie, nie wiem może one zawarzyly:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 a Ty się wcinasz ni z gruchy ni z pietruchy i piszesz , że masz 1 cm tynku na przewodzie... Wcinam się? Przecież uczestniczę od kilku dni w tej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 19.11.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 No deweloper zawsze spierd... tak jak pisałem brat mieszka od 5 lat w domu, nie bruzdowal, ma mase przewodów na ścianach i nic nie widać. Tynki gipsowe Knauf diamand + gładzie, nie wiem może one zawarzyly:D Po to daje sie knauf diamant właśnie aby gładzi już nie robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 23.11.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 W domu rodziców kable się pokazały w jednym z pokoi niedługo po wyschnięciu tynków (w innych gdzie było grubiej tynku problem się nie pojawił). Jak nie zapomnę zrobię fotki dla potomności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 23.11.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Dołoże się, blok z silikatow ,10lat,,kable widoczne na dwóch scianach nie wiem jak kładzione pewnie po wierzchu, do domu kupię używaną bruzdownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 17.12.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 U mnie też kable wyszły po malowaniu, ale tylko tam, gdzie tynku było cienko. Niestety zbyt późno poczytałem o tym problemie na forum. Na szczęście w salonie jest na tyle grubo, że nic nie widać . Zamalowywałem już różnymi specyfikami i nic to nie daję. Postanowiłem, że poczekam kilka lat i przy okazji malowania pokoi będę robił bruzdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 02.01.2019 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Coraz bardziej zaczynam wątpić co do materiału z którego ma być mój dom. Silka E 24 to budulec na mój dom. Jakie są wasze opienie? ktoś budował z tego? Ja nie widzę zalet takiej ściany opócz tego że może być trochę cieńsza. Działówki wiadomo- warto z tego zrobić ze względów akustyki. Bajki o "zdrowotności" takiej ściany można między bajki włożyć. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.01.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Janekk1234 a widzisz jakieś wady? Bo ja dla odmiany nie widze wad.. Co do kabli, to ostatnio wierciłem otwory pod puszki i z widiową otwornicą wychodzą idelane kułeczka. Około 30s wiercenia - bajka. Zamiast kuć czy uzywać bruzdownicy, 'korytka'' na kable robię grubą chińską tarczą i zwyklą szlifierką. Idzie jak w masło, tylko pyłu dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 02.01.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Wadą jest pewnie wyższa cena za murowanie i trudności w bruzdowaniu, wierceniu, choć to raczej nie problem jak ma się dobre narzędzia . Co do m2 materiału w porównaniu do betonu komórkowego to nie wiem. Silka tańsza czy droższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 02.01.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 No i duża akumulacja nie jest zaletą w innym ogrzewaniu niż na prąd z tańszą taryfą w określonych godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 02.01.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Jeśli chodzi o wady, to kołki nie chcą trzymać w pustakach silikatowych (nie wiem jak w pełnych bloczkach bo u siebie mam tylko pustaki) - nawet wynachodki Fisher'a coś nie chcą trzymać. No i bruzd poziomych coś się boję robić w pustakach silikatowych (mimo, że producent zezwala na bruzdy poziome nawet do 15 mm głębokości) - poziome bruzdy na przewody wolę robić w wieńcu lub puszczać przewody po ścianie w warstwie styropianu (lub ewentualnie w peszlu po podłodze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.01.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Co do BK to nie mam pojęcia, ale BK nie chciałem i nie sprawdzałem cen. Jak chodzi o porotherm, to na oko cena za m2 wydawała się zbliżona, za silke płaciłem ok 3,50 szt, a porotherm nie schodził poniżej 5zł.Akumuklację ja poczytuję sobie za zaletę, ale to kestia indywidualna.Żadna z ekip z którymi rozmawiałem przed budową nie pytała z czego będziemy murować, także z moich obserwacji wynika, że materiał nie ma wpływu na cenę robocizny.Bruzdowanie - jeśli kujesz młotem to kiepsko, sypie się, dizury wylatują, natomiast wykorzystując grubą na ok 1cm tarczę diamentową, bruzdy robisz jak w masełku. Narzędzia szczególnie drogie nie były, szifierka za 100zł z Casto, a za dwie tarcze dałem w sumie 156zł z przesyłką z Chin. Do wiercenia pod puszki otwornica 65mm z widią za ok 45zł + dobra wiertarka SDS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts