Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z silkikatów- czy mnie pogieło czy inni są dziwni

Recommended Posts

Ścian nie nagrzewasz od temperatury zera bezwzględnego, tylko od temperatury, jaką zdołały zgromadzić w sezonie letnim.

znaczy się dom z silikatów, jesienią, będzie cieplejszy niż z innych materiałów ?

czytałem opinię osoby która przed wprowadzeniem się do takiego domu musiała wiele dni nagrzewać bo ściany były bardzo zimne.

• Odpowiedzi 192
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ścian nie nagrzewasz od temperatury zera bezwzględnego, tylko od temperatury, jaką zdołały zgromadzić w sezonie letnim.

Dokładnie tak, a to znów oznacza późniejsze rozpoczęcie sezony grzewczego.

Kiedy jesienią, a budynku o lżejszej konstrukcji, 2-4 dniowe ochłodzenie wymusza odpalenie grzania, budynek cięższy nadal ma stabilną temperaturę i może dzięki przetrwać do przyjścia ponownego ocieplenia.

znaczy się dom z silikatów, jesienią, będzie cieplejszy niż z innych materiałów ?

Oczywiście, będzie dłużej utrzymywał ciepło z lata, odsuwając w czasie moment kiedy włączy się system co

Oczywiście, że sterownik przerwie pracę kotłą.

Ale przez to, że masywniejsza konstrukcja wolniej stygnie, to PÓŹNIEJ kocioł załączy.

W domu mniej akumulującym energię kocioł włączy się wcześniej, bo jak słusznie zauważyłeś:

podobnie się ma rzecz z zyskami słonecznymi

I to są te oszczędności.

tylko nie wziąłeś pod uwagę że ciepło zewnętrzne można używać natychmiast ( i wyłączane jest źródło ciepła), zamiast go akumulować.. w twojej teorii jest że te zyski przy niesilikatach będą marnowane...

tylko nie wziąłeś pod uwagę że ciepło zewnętrzne można używać natychmiast ( i wyłączane jest źródło ciepła), zamiast go akumulować.. w twojej teorii jest że te zyski przy niesilikatach będą marnowane...

Ale zawsze cię go "używa" i wyłącza system grzewczy.

Chodzi o to, że budynek o ciężkiej konstrukcji później "włączy" ogrzewanie, kiedy zyski przeminą, a temp zewnętrzna spadnie..

I to nie jest "moja teoria"....

Jeśli coś nie zostanie zmagazynowane, to zostanie zmarnowane, bo nie wykorzystanie w całości

Edytowane przez fotohobby

Zresztą - program OZC, używany do obliczenia zapotrzebowania budynku na ciepło, dla budynku o konstrukcji ciężkiej podaje nico mniejsze zapotrzebowanie, niż dla tak samo ocieplonego budynku o konstrukcji lekkiej.

Fizyka.

Czyli zbierając do kupy , to mniejsze zapotrzebowanie będzie wynikać z tego że :

- dom latem zmagazynuje w ścianach ciepło i później zaczniemy grzać,

- w sezonie grzewczym ściany będą przechwytywać niechciane zyski ciepła i oddawać je w w późniejszym czasie.

Coś jeszcze ?

Jeśli coś nie zostanie zmagazynowane, to zostanie zmarnowane, bo nie wykorzystanie w całości

tylko kwestia czy zimą mamy aż tyle nadwyżki cieplnej z gotowania i nagrzewania się domu od słońca , że będzie go za dużo i będzie zmarnowane.

zgodzę się że to powinno działać jak ktoś pali w kominku czy węglem, raz a dobrze..

tylko kwestia czy zimą mamy aż tyle nadwyżki cieplnej z gotowania i nagrzewania się domu od słońca , że będzie go za dużo i będzie zmarnowane.

No właśnie tak działa to w domach energooszczędnych (że nie wspomnę o pasywnych)

Wszystko zależy oczywiście od wielkości przeszkleń i ich ekspozycji na słońce.

ok już nie drążę tematu ;) tak czy inaczej podejrzewam że zyski z tej większej akumulacji ciepła, są znikome, i działają raczej na wyobraźnię niż na portfel. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić że zimą trochę promieni słonecznych będzie "niechcianym zyskiem ciepła" i lepiej będzie to ciepło magazynować niż użyć od razu...

Pozdrawiam

prosta rzecz - zlecić przeliczenie OZC dla Twojego budynku dla technologii cieżkiej i lekkiej i oszczędność dostaniesz czarno na białym.

Ja uważam, biorąc pod uwagę warunki letnie i dokładając do tego niewielkie ale jednak oszczędnośći zimowe, że w naszym klimacie konstrukcje ciężkie mają przewagę nam lekkimi.

prosta rzecz - zlecić przeliczenie OZC dla Twojego budynku dla technologii cieżkiej i lekkiej i oszczędność dostaniesz czarno na białym.

Ja uważam, biorąc pod uwagę warunki letnie i dokładając do tego niewielkie ale jednak oszczędnośći zimowe, że w naszym klimacie konstrukcje ciężkie mają przewagę nam lekkimi.

te przeliczenia to często nijak mają się do rzeczywistości. np. Jeżdżę czasem na ekpertyzy kominów przemysłowych. Trezba policzyć częstotliwość drgań takiego komina, są wzory a jakże, ale one zawsze będą nieprawidłowo dawać wynik, bo komin ma tyle zmiennych jak stopień korozji, boczne drabiny, anteny. a wystarczy wziąźć stoper i pobujać takim kominkiem i wyliczyć.

po prostu na moje to w normalnym domu, zimą, nie wystąpią warunki że pojawi sie niechciane ciepło w takiej ilości że je utracimy jeśli nie zostanie zmagazynowane w ścianach.

po prostu na moje to w normalnym domu, zimą, nie wystąpią warunki że pojawi sie niechciane ciepło w takiej ilości że je utracimy jeśli nie zostanie zmagazynowane w ścianach.

OK, pozostańmy przy tym, że to właśnie "na twoje"

Wybrałeś inny materiał, może dlatego "na twoje" to, co zostało sprawdzone w praktyce, opisane w literaturze nie istnieje.

zgodzę się że to powinno działać jak ktoś pali w kominku czy węglem, raz a dobrze..

Mam nadwyżkę z gotowania, pracy komputerów i słońca. Słońce w lutym/marcu potrafi podnieść temperaturę wyraźnie.

Gdybym miał dom z silikatów, zamiast z BK, to miałbym akumulacyjność 38,23kWh/K zamiast 28,7kWh/K

Za to straciłbym na U ścian zewnętrznych - przy tej samej warstwie styropianu miałbym 0,151 zamiast 0,124. Albo musiałby dołożyć 5cm styropianu.

Więc przy silce albo bym płacił więcej za ogrzewanie (gorsze U) albo więcej za zbudowanie domu (grubszy styropian).

Akumulacja najwięcej daje latem - łagodząc amplitudy dobowe.

Te 10kWh to przecież nie jest ilość pozwalająca przesunąć sezon grzewczy. Bardziej U.

Ścian nie grzejemy (w znaczeniu podnoszenia ich temperatury). Przez cały rok fajnie mieć tę samą temperaturę - pokrywamy jedynie straty (latem klimą zyski). Większa pojemność cieplna ścian i stropu pozwala ścianom wolniej stygnąć przy tym samym U - tym samym pozwala na grzanie czasowe (np. prądem w taniej strefie czy zmniejsza wahania temperatury przy odpalaniu kominka).

Edytowane przez Kaizen

Mam nadwyżkę z gotowania, pracy komputerów i słońca. Słońce w lutym/marcu potrafi podnieść temperaturę wyraźnie.

Mając pustaki , komputer i gotowanie też grzeje dom a słońce w lutym też grzeje przez szyby, wszystko tak samo do tej pory.

Natomiast teoria silikatów mówi że to ciepło zostaje "lepiej" wykorzystane. I tu cały szkopuł. Bo niby w jaki sposób można zimą wykorzystać lepiej trochę ciepła, jak nie poprzez podniesienia temp. w budynku ? Czy przy ścianie z niesilikatów nie odczujemy ciepełka przez szybę w południ czy od garnków ? A źródło ciepła CO sie rozłączy, i będzie zysk.

Zaraz podniesiecie argument o stabilności temp :p

Bo niby w jaki sposób można zimą wykorzystać lepiej trochę ciepła, jak nie poprzez podniesienia temp. w budynku ?

|Można lepiej.

Ideałem byłoby NIE podnosić temp w budynku chwilowymi uzyskami ciepła (np od Słońca, gotowania), tylko zmagazynować ją w całości, aby później z niej czerpać (i dziki temu opóźnić włączenie systemu grzewczego)

Oczywiście nie ma takiego IDEALNEGO materiału, który potrafi w 100% zaabsorbować chwilowe uzyski ciepła, ale budynek o cięższej konstrukcji potrafi to lepiej, niż ten o lżejszej

Stabilność temp to oczywiśćie jest plus, z tym że wpływający na komfort, nie rachunki

Edytowane przez fotohobby

|Można lepiej.

Ideałem byłoby NIE podnosić temp w budynku, tylko zmagazynować ją w całości, aby później z niej czerpać (i dziki temu opóźnić włączenie systemu grzewczego)

Oczywiście nie ma IDEALNEGO materiału, który potrafi w 100% zaabsorbować chwilowe uzyski ciepła, ale budynek o cięższej konstrukcji potrafi to lepiej, niż ten o lżejszej

Stabilność temp to oczywiśćie jest plus, z tym że wpływający na komfort, nie rachunki

stabilność temp. to nie problem przy pompie czy kotle gazowym.

inne mury niż z silki też mają swoją akumulacyjność, tyle tylko że nie krążą o nich teorie o chłodnych latach i tańszym ogrzewaniu zimą...

|Można lepiej.

Ideałem byłoby NIE podnosić temp w budynku, tylko zmagazynować ją w całości, aby później z niej czerpać

to się odnosi do sytuacji tylko w przypadku gdy tej energii będzie za dużo. czy zimą będzie jej za dużo ? od garnka czy słoneczka przez szybę?

wg, mnie nie. nie na tyle aby przegrzało sie w domu. pomieszczenie się trochę dogrzeje , a kocioł obniży moc na chwilę, gdzie tu strata ?

Edytowane przez Janekk1234