boguslaw 19.04.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 1/. Podłogówka to jest coś co włączasz i zapominasz. Dlaczego? Bo nie masz wyjścia, nie masz innej opcji.2/. Dla posiadaczy PC: nie ma efektywnego obniżania temperatury powietrza w pomieszczeniach bez wymuszonej cyrkulacji powietrza. PozdrawiamB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.04.2020 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) 1. Moim marzeniem, niestety zrujnowanym przez podłogówkę, jest codzienne myślenie o systemie grzewczym i sposobach ogrzewania. 2. Od wymuszonej cyrkulacji powietrza mam WM. Jak ktoś nie ma WM, może otworzyć okno. W ogóle ni rozumiem, po w tym punkcie co dopisałeś "dla posiadaczy PC" ? Co to - PC grzeje inaczej ? Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.04.2020 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 1/. Podłogówka to jest coś co włączasz i zapominasz. Dlaczego? Bo nie masz wyjścia, nie masz innej opcji. Pozdrawiam B. Hehehe, pamiętam jak z 10 lat temu zapewniałeś - jako lekarz - jakich to ciężkich chorób nabawię się zakładając podłogówkę. Zmartwię Cię - czuję się świetnie. Za to Tobie widzę że interes idzie coraz gorzej, non stop trzeba naganiać na Regulusy.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.04.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Cieszę się plamiak, że jesteś zdrowy i czujesz się dobrze, także ze swoimi wyborami.Nie pisałem, że kto ma podłogówkę to z tego powodu umrze... Doprecyzujmy: kilkanaście lat temu pisałem, że źle wykonana i źle eksploatowana podłogówka może stanowić istotny czynnik ryzyka dla nasilenia dolegliwości i zagrożeń ze strony obwodowego układu krążenia. Zdania w tej kwestii absolutnie nie zmieniłem. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.04.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Cieszę się plamiak, że jesteś zdrowy i czujesz się dobrze, także ze swoimi wyborami. Nie pisałem, że kto ma podłogówkę to z tego powodu umrze... Doprecyzujmy: kilkanaście lat temu pisałem, że źle wykonana i źle eksploatowana podłogówka może stanowić istotny czynnik ryzyka dla nasilenia dolegliwości i zagrożeń ze strony obwodowego układu krążenia. Zdania w tej kwestii absolutnie nie zmieniłem. B. No chyba.... nieee.... Ten dopisek o "źle wykonanej i eksploatowanej" podłogówce pojawił się właśnie kilka lat temu, natomiast wcześniej podawałeś się za lekarza i wieściłeś posiadaczom podłogówki "schorzenia kończyn dolnych spowodowane zmianami krążenia". Ależ Bogusławie, tutaj właśnie chodzi o wybory - moje, Twoje i innych. Nie neguję tego że ktoś chce grzejnik, ma do tego prawo. Ktoś chce to kupić i Ty to wyprodukujesz, tylko po co te wywody o szkodliwości podłogówki. kurzu i co tam jeszcze. Ty po prostu wciskasz kit. To było ostatnia dyskusja z Tobą, co oczywiście nie oznacza że będę milczał kiedy będziesz KŁAMAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.04.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Jestem lekarzem medycyny z wykształcenia. Będę nim do końca życia. Będę prostował mity i przekłamania. Mam do tego pełne prawo a w świetle swojego wykształcenia i jego idei nawet obowiązek.Kłamiesz plamiak: nie mogłem wieścić "schorzeń kończyn dolnych posiadaczom podłogówki". Poproszę o cytaty. Kończyny dolne to przede wszystkim układ kostny, stawowy, mięśniowy, nerwowy oraz limfatyczno-żylno-tętniczy. Czyżbyś plamiaku był ekspertem i wyrocznią co jest słuszne a co nie? Nie martw się. Wielu tak ma, wielu tak uważa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.04.2020 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Źle wykonana instalacji z Regulusami też może być groźna. Ciekawe jakimi urzadzeniami czyścia się grzejniki Regulusa . Podłogówkę wystarczy przetrzeć szmatą.Aby zapewnić zmiany temperatur w pomieszczeniach trzeba dobrać większa pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.04.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Cieszę się plamiak, że jesteś zdrowy i czujesz się dobrze, także ze swoimi wyborami. Nie pisałem, że kto ma podłogówkę to z tego powodu umrze... Doprecyzujmy: kilkanaście lat temu pisałem, że źle wykonana i źle eksploatowana podłogówka może stanowić istotny czynnik ryzyka dla nasilenia dolegliwości i zagrożeń ze strony obwodowego układu krążenia. Zdania w tej kwestii absolutnie nie zmieniłem. B. Co prawda lata lecą, a pamięć ludzka jest zawodna, natomiast w moim przeświadczeniu (i nie tylko moim!)w postach z tamtego okresu nie pisałeś o "źle wykonanej podłogówce" tylko podłogówce jako takiej - wielokrotnie podpierałeś się też tym, że jesteś lekarzem. Dopiero później zmieniłeś narrację..... Internet nigdy nie zapomina...pamiętaj, że komuś może się chcięć i wygrzebie te twoje stare posty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.04.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Jestem lekarzem medycyny z wykształcenia. Będę nim do końca życia. Będę prostował mity i przekłamania. Mam do tego pełne prawo a w świetle swojego wykształcenia i jego idei nawet obowiązek. Kłamiesz plamiak: nie mogłem wieścić "schorzeń kończyn dolnych posiadaczom podłogówki". Poproszę o cytaty. Proszę: Podłogówkę można spokojnie włączyć do czynnikow usposabiających do wystąpienia a już z całą pewnością do spotęgowania choroby nadciśnieniowej. Jako lekarz mówię to z całą odpowiedzialnością. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?75728-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-ca%C5%82ym-domu&p=1541280&viewfull=1#post1541280 Ty w ogóle hit: Nawet najlepiej zrobiona podłogówka może w wielu przypadkach już istniejacych schorzeń układu krążenia bardzo zaszkodzić a w bardzo wielu sytuacjach może rozwój chorób krążęniowych przyspieszyć. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?75728-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-ca%C5%82ym-domu&p=1542224&viewfull=1#post1542224 Dalej: Źle. Jesli masz podłogówke masz pogorszone ukrwienie oraz zaopatrzenie mózgu, wskutek przesunięcia krwi do łozyska naczyniowego kończyn dolnych, zmniejszenia iliości krążących erytrocytów oraz spowolnienia metabolizm https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148529-Pod%C5%82og%C3%B3wka-a-zdrowie&p=2120893&viewfull=1#post2120893 Odrobina straszenia: A jesli po wielu latach okaże się, że "podłógówka" jest poważnym czynnikiem ryzyka i przyczynia sie do nasilenia wielu schorzeń, to co wówczas powie: UPS! Pomyliłem się! Przepraszam, sorry! Ile ludzi musi zginąć, by problem traktować poważnie? W przypadkach, gdy chodzi o zdrowie i życie ludzkie, zawsze należy dmuchać na zimne i należy zachować ostrożność. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148529-Pod%C5%82og%C3%B3wka-a-zdrowie&p=2108659&viewfull=1#post2108659 I jako podsumowanie: Ogrzewanie podłogowe jest bardziej szkodliwe od grzejnikowego, choć ma również dużo zalet. Kropka. Ogrzewanie podlogowe jest szkodliwe nie tylko dla staruszek, lecz również dla raczkujących z nosem przy ziemi dzieci oraz dla ludzi w każdym wieku, nakładając się na inne czynniki ryzyka powstania a następnie ujawnienia szeregu chorób naczyniowych, alergicznych oraz reumatoidalnych. Kropka https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148529-Pod%C5%82og%C3%B3wka-a-zdrowie&p=2117184&viewfull=1#post2117184 Czy gdziekolwiek połączyłeś słowo "podłogówka" z okresleniem "źle wykonana" ? Nie ? Kropka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.04.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Nie o takich poradach myslał Hipokrates spisujac prawa dotyczące zawodu lekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 19.04.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Ile w was złej woli. Żałosne i małostkowe...Zdania wyrwane z kontekstu. I gdzie tu pisze o szkodliwości dla "kończyn dolnych".... Sam mogę zacytować siebie z wątków sprzed kilkunastu lat. Chcecie tego ??? Niewiele się zmieniło, gdyż fizjologia człowieka nie zmienia się od tysięcy lat. "Organizm człowieka działa tak samo od dziesiątek tysięcy lat i jeśli komuś z atomówkami całkiem nie odwali i inżynieria genetyczna czegoś nie poprawi, działać będzie tak samo przez następne dziesiątki tysięcy lat..." "Każdy z nas ma określone skłonności i predyspozycje, w tym genetyczne.W niektórych, nie tak znowu rzadkich przypadkach, podłogówkę można i należy uznać za poważny czynnik ryzyka, mający bezpośredni wpływ na stan zdrowia. Z pewnością pojawią się prędzej czy później opracowania na ten temat, gdyż póki co, krótki czasokres stosowania "podłogówki" takowe umożliwia." "Jeśli po wielu latach okaże się, że "podłogówka" jest poważnym czynnikiem ryzyka i przyczynia się do nasilenia wielu schorzeń, to co wówczas powie jeden z drugim: UPS! Pomyliłem się! Przepraszam, sorry! Ile ludzi musi zginąć, by problem traktować poważnie? W przypadkach, gdy chodzi o zdrowie i życie ludzkie, zawsze należy dmuchać na zimne i należy zachować ostrożność. Coś wszak musi być na rzeczy, skoro się o tym pisze. Ofiary pomyłki już nam nic powiedzą." "Jeżeli osoba starsza z żylakami podudzia siądzie na kilka godzin przed telewizorem, ciepło ubrana - bo tak lubi, dojdzie do niepotrzebnego nadmiernego przesunięcia krwi do łożyska żylnego kończyn dolnych, spowolnienia krążenia i następczego zakrzepu i taka osoba gwałtownie wstanie, pójdzie w górę zator do tętnicy płucnej i osoba taka umrze, co w epikryzie napisze lekarz?Bezpośrednia przyczyna zgonu: niewydolność krążęniowo- oddechowa. Rzadko: zator tętnicy płucnej Choroby współistniejące: żylaki podudzi..." "Podłogówkę, każdy naczyniowiec, spokojnie włączy do czynników ryzyka." "W pomieszczeniach, w których ludzie dłużej przesiadują a jeszcze dodatkowo wykonują pracę umysłową ogrzewanie podłogowe jest jednoznacznie szkodliwe.Dłuższe utrzymywanie takiego stanu rzeczy prowadzić może przede wszystkim do zaburzeń w krążeniu żylnym i znacznie nasilić może dolegliwości przy już występujących chorobach poza nasiloną miażdżycą tętnic obwodowych. Kto twierdzi inaczej, kłamie." "Wynika to wprost ze sposobu funkcjonowania mechanizmu termoregulacyjnego człowieka.Utrata ciepła przez organizm zachodzi przede wszystkim wskutek aktywnego wielokierunkowego wpływu na przepływy w naczyniach obwodowych. Mózg i narządy wewnętrzne chronione są przed zmianę temperatury głównie w celu zachowania optimum temperaturowego dla prawidłowego przebiegu procesów enzymatycznych. Kontrolowana jest temperatura krwi przepływającej przez m.in. mózg i z bardzo dużą dokładnością i każda zmiana tej temperatury powoduje natychmiastową korektę przepływów na obwodzie." "Źle zrobiona i źle eksploatowana podłogówka szkodzi- więc ludziska będą uważać, żeby dobrze ją zrobić i dobrze eksploatować..Zamówią realizację u fachowców a nie u "paproków". Zaprojektują a nie zrobią "na pałę". Może co poniektórzy z was nawet z tego skorzystają...Tego jednak nie dostrzegacie, gdyż dostajecie stadnej "głupawki". Ślepniecie i głuchniecie. I dlatego szkoda na was czasu, jednakże inni, nowi forumowicze skorzystają z tych informacji, a jakże..." Jeśli będziecie chcieli zrobić sobie dalszą część repetytorium z mechanizmów termoregulacji organizmu człowieka, to pięknie służę... PozdrawiamBogusław Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.04.2020 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Wyjęte z kontekstu ? Przecież tam są linki do dyskusji w których "błyszczałeś".W 2007 kiedy domy ze 100% podłogówki były jeszcze ewenementem straszyłeś, wręcz hejtowałeś to rozwiązanie, mimo braku czynnego PWZ sumując apokaliptyczne pod kątem zdrowia wizje.Szczytem tej działalności było przyrównanie ogrzewania podłogowego do palenia tytoniu - niedwuznacznie dawałeś do zrozumienia, że dopiero po kilkudziesięciu latach wyjdzie na jaw szkodliwość tego typu ogrzewania.I nie pisałeś wówczas o źle zrobionej podłogówce... Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.04.2020 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Wyjęte z kontekstu ? Przecież tam są linki do dyskusji w których "błyszczałeś". W 2007 kiedy domy ze 100% podłogówki były jeszcze ewenementem straszyłeś, wręcz hejtowałeś to rozwiązanie, mimo braku czynnego PWZ sumując apokaliptyczne wizje. Szczytem tej działalności było przyrównanie ogrzewania podłogowego do palenia tytoniu - niedwuznacznie dawałeś do zrozumienia, że dopiero po kilkudziesięciu latach wyjdzie na jaw szkodliwość tego typu ogrzewania. I nie pisałeś wówczas o źle zrobionej podłogówce... Daj spokój, gościa nie przegadasz... Pamiętacie jak sieć Era ogłosiła że rezygnuje z zakładania simlocków? Na pewnym forum zaraz pojawił się jakiś oszołom który twierdził że to źle wpłynie na działanie telefonów. Po paru postach okazało się że ma warsztacik naprawy telefonów..... i zdejmowania simlocków...... Bogusław patrzy bezsilnie jak ludzie idą z postępem i myśli jakby tu coś dla siebie ugrać.... Uff, pomyśleć że dawniej służba wojskowa była obowiązkowa.... ludzie szli na studia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.04.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) Ile w was złej woli. Żałosne i małostkowe... .. Nie pomyślałes aby zmienic nieco profil swojej działalnosci. Sadze ze w zwiazku z upowszechnianiem PC wzrosnie zapotrzebowanie na klimakonwektory. Masz doswiadczenie i baze sprzetową do ich produkcji, az tak wiele nie róznią sie od regullusów. Przy dobrych cenach mozesz sporo zamówien. Po co walczyc w podłogówką, przeciez nie zawrócisz Wisły kijem. Masz mozliwosci wieksze niz producenci kominków, kotłow na ekogroszek. Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 19.04.2020 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Ile w was złej woli. Żałosne i małostkowe... Zdania wyrwane z kontekstu. I gdzie tu pisze o szkodliwości dla "kończyn dolnych".... Sam mogę zacytować siebie z wątków sprzed kilkunastu lat. Chcecie tego ??? Niewiele się zmieniło, gdyż fizjologia człowieka nie zmienia się od tysięcy lat. "Organizm człowieka działa tak samo od dziesiątek tysięcy lat i jeśli komuś z atomówkami całkiem nie odwali i inżynieria genetyczna czegoś nie poprawi, działać będzie tak samo przez następne dziesiątki tysięcy lat..." "Każdy z nas ma określone skłonności i predyspozycje, w tym genetyczne. W niektórych, nie tak znowu rzadkich przypadkach, podłogówkę można i należy uznać za poważny czynnik ryzyka, mający bezpośredni wpływ na stan zdrowia. Z pewnością pojawią się prędzej czy później opracowania na ten temat, gdyż póki co, krótki czasokres stosowania "podłogówki" takowe umożliwia." "Jeśli po wielu latach okaże się, że "podłogówka" jest poważnym czynnikiem ryzyka i przyczynia się do nasilenia wielu schorzeń, to co wówczas powie jeden z drugim: UPS! Pomyliłem się! Przepraszam, sorry! Ile ludzi musi zginąć, by problem traktować poważnie? W przypadkach, gdy chodzi o zdrowie i życie ludzkie, zawsze należy dmuchać na zimne i należy zachować ostrożność. Coś wszak musi być na rzeczy, skoro się o tym pisze. Ofiary pomyłki już nam nic powiedzą." "Jeżeli osoba starsza z żylakami podudzia siądzie na kilka godzin przed telewizorem, ciepło ubrana - bo tak lubi, dojdzie do niepotrzebnego nadmiernego przesunięcia krwi do łożyska żylnego kończyn dolnych, spowolnienia krążenia i następczego zakrzepu i taka osoba gwałtownie wstanie, pójdzie w górę zator do tętnicy płucnej i osoba taka umrze, co w epikryzie napisze lekarz? Bezpośrednia przyczyna zgonu: niewydolność krążęniowo- oddechowa. Rzadko: zator tętnicy płucnej Choroby współistniejące: żylaki podudzi..." "Podłogówkę, każdy naczyniowiec, spokojnie włączy do czynników ryzyka." "W pomieszczeniach, w których ludzie dłużej przesiadują a jeszcze dodatkowo wykonują pracę umysłową ogrzewanie podłogowe jest jednoznacznie szkodliwe. Dłuższe utrzymywanie takiego stanu rzeczy prowadzić może przede wszystkim do zaburzeń w krążeniu żylnym i znacznie nasilić może dolegliwości przy już występujących chorobach poza nasiloną miażdżycą tętnic obwodowych. Kto twierdzi inaczej, kłamie." "Wynika to wprost ze sposobu funkcjonowania mechanizmu termoregulacyjnego człowieka. Utrata ciepła przez organizm zachodzi przede wszystkim wskutek aktywnego wielokierunkowego wpływu na przepływy w naczyniach obwodowych. Mózg i narządy wewnętrzne chronione są przed zmianę temperatury głównie w celu zachowania optimum temperaturowego dla prawidłowego przebiegu procesów enzymatycznych. Kontrolowana jest temperatura krwi przepływającej przez m.in. mózg i z bardzo dużą dokładnością i każda zmiana tej temperatury powoduje natychmiastową korektę przepływów na obwodzie." "Źle zrobiona i źle eksploatowana podłogówka szkodzi- więc ludziska będą uważać, żeby dobrze ją zrobić i dobrze eksploatować.. Zamówią realizację u fachowców a nie u "paproków". Zaprojektują a nie zrobią "na pałę". Może co poniektórzy z was nawet z tego skorzystają... Tego jednak nie dostrzegacie, gdyż dostajecie stadnej "głupawki". Ślepniecie i głuchniecie. I dlatego szkoda na was czasu, jednakże inni, nowi forumowicze skorzystają z tych informacji, a jakże..." Jeśli będziecie chcieli zrobić sobie dalszą część repetytorium z mechanizmów termoregulacji organizmu człowieka, to pięknie służę... Pozdrawiam Bogusław Ty myślisz bo nie umiesz mówić o zaletach ogrzewania G... jesteś Sprzedawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2020 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Ile w was złej woli. Żałosne i małostkowe... Zdania wyrwane z kontekstu. I gdzie tu pisze o szkodliwości dla "kończyn dolnych" Wystrczy nie kłamać . Tu nawet piszesz ,że zabija: "Jeżeli osoba starsza z żylakami podudzia siądzie na kilka godzin przed telewizorem, ciepło ubrana - bo tak lubi, dojdzie do niepotrzebnego nadmiernego przesunięcia krwi do łożyska żylnego kończyn dolnych, spowolnienia krążenia i następczego zakrzepu i taka osoba gwałtownie wstanie, pójdzie w górę zator do tętnicy płucnej i osoba taka umrze, co w epikryzie napisze lekarz? Bezpośrednia przyczyna zgonu: niewydolność krążęniowo- oddechowa. Rzadko: zator tętnicy płucnej Choroby współistniejące: żylaki podudzi.." Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.04.2020 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) asolt Andrzeju. Ja walczę z podłogówką ??? Co Ty opowiadasz? Śmieszą mnie jedynie jednostronnie, zbyt mało szeroko myślący (moim zdaniem) forumowi "guru".Ktoś chce mieć podłogówkę? Proszę bardzo, jego wybór. Ważne, by nie miał w tym temacie jednostronnej informacji lecz by widział wszelkie za i przeciw....To moja choroba zawodowa - DOBRA DIAGNOZA. Do dobrej diagnozy potrzebne są wielokierunkowo zbierane, obiektywne informacje a nie mity, przekłamania, niedomówienia i chciejstwo... Mam DOBRĄ DIAGNOZĘ - lekarstwo to już automat... Osobiście uważam, że jeszcze w momencie posiadania pełnego wyboru opcji, w naszej dynamicznej strefie klimatycznej, decydowanie się na zakładanie we własnym domu wyłącznie ogrzewania podłogowego jest błędem, jest niepotrzebnym samoograniczeniem się. Ja lubię mieć możliwość wyboru i lubię mieć pełen wachlarz możliwości a także furtkę rozwojową, furtkę do modyfikacji w zależności od zmiany preferencji czy też zewnętrznych okoliczności... Stąd hybrydowa dystrybucja ciepła. Tak lubię mieć ja, nie jako producent lecz jako użytkownik, którym wszak także jestem. Ktoś inny może lubić inaczej. Nie pochwalam fanatyków, "wyznawców" jednej, jedynie słusznej drogi... Nie pochwalam "solidarności ziomali". PozdrawiamBogusław Ps. Pełne klimakonwektory? A po co? Instalacje wody lodowej ma niewielu... Regulusy - typoszereg E-Vent różnią się od klimakonwektorów dwururowych jedynie brakiem skraplacza ( jest całkowicie niepotrzebny, jeśli temperatura czynnika nie zejdzie poniżej około 15oC od temperatury w pomieszczeniu) i brakiem zintegrowanego z grzejnikiem sterownika, co nie jest żadnym problemem. Mają za to zabudowany fabrycznie zespół przyłączeniowy i wyłącznik on/off. Mogą pracować jak zwykłe grzejniki, mogą pracować jako grzejniki z cyrkulacją wspomaganą, dynamiczniejszą, mogą wreszcie pracować jako grzejniki rewersyjne współpracując z wszelkiego rodzaju pompami ciepła czyli można je używać do obniżania temperatury w pomieszczeniu - do chłodzenia. Nie ma efektywnego chłodzenia bez wymuszonej cyrkulacji powietrza. Ps 2. Czepianie się słówek? fachman19 - to nie jest szkodliwość dla "kończyn dolnych" tylko negatywny wpływ na przepływ krwi w układzie żylnym, głównie podudzi... Z czego m.in. składa się każda kończyna dolna pisałem powyżej... Nie piszę, że coś zabija lecz piszę że może stanowić czynnik ryzyka, predestynujący do potencjalnie prawdopodobnych skutków. Zauważasz różnicę?? Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2020 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Ps 2. Czepianie się słówek??? A czego można się czepieć na forum? Masz grzejniki jak każde inne . Ja mam akurat złe doświadczenia z tymi grzejnikami. A podłogówka pasuje do pomp ciepła . I tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.04.2020 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Znacznie bardziej do pomp ciepła pasuje hybrydowa dystrybucja ciepła z zastosowaniem grzejników rewersyjnych np. typu E-VENT, umożliwiających dodatkowo schładzanie wybranych bądź wszystkich pomieszczeń latem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.04.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2020 Co w przypadku, gdy chciałbym mieć w pokoju podłogę z drewna bądź dywan? Jeszcze lepiej przy PC, bo zmniejsza ilość kWh które potrzebujesz wyprodukować w drogiej strefie. Ale jak na drewno zechcesz położyć dywan, to trzeba przeliczyć, czy temperatura drewna nie przekroczy dopuszczalnej z gwarancji producenta. Ja mam w sypialni lite drewno i sporą część powierzchni zajmuje łóżko Malm z Ikea - ma "kufer" którego dno to płyta pilśniowa leżąca na podłodze tylko z podkładkami. Łóżko wypchane różnymi skarbami... Ciepło jest. Ale fakt, nie zaglądałem, jak znosi to drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts