K55-75 31.10.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Witam Wszystkich, Potrzebuję pomocy. Elektryk nie wyprowadził kablu na zewnątrz budynku, żeby zamontować włącznik światła. Są kable na lampy zewnętrzne, ale włącznik jest jedynie wewnątrz domu. Uswiadomilam to sobie dopiero teraz, kiedy dom jest ocieplony i ma być malowany, wewnątrz są już tynki na ścianach. Co mam teraz robić? Jestem wkurzona, że nie będę mogła zapalić sobie światła na ganku i po powrocie do domu po ciemku będe musiała drzwi otwierać w zupełnym mroku. Dzwonek do drzwi elektryk tez nie przewidział. Czy jest jeszcze sposób, żeby jakoś dorobić ten włącznik przy drzwiach wejściowych? Pomóżcie proszę coś wymyślić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.10.2018 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Oczywiście, że jest sposób.Choćby, przewiercić otwór przez ten wyłącznik wewnętrzny i zamontować układ schodowy.Natomiast przecież można przez ocieplenie poprowadzić przewód w odpowiednie miejsce.Co do dzwonka - występują bezprzewodowe.Dziwi mnie coś innego - dlaczego nie uzgodniliście szczegółów co do wykonania instalacji i wypustów przewodów ?Teraz "larum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K55-75 31.10.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Dzięki za odpowiedź, dajesz mi nadzieję, ze da się to naprawić. Układ schodowy - tak się fachowo nazywa wyłącznik na zewnątrz domu? Co do uzgodnienia, jestem pewna, ze mówiłam o oświetleniu na zewnątrz elektrykowi. Wg mnie było logicznie, ze skoro będzie lampa, to będzie czym ją włączyć, bo inaczej czemu ta lampa niby ma służyć? On jeszcze kilka rzeczy nie zrobił, co z nim uzgodniałam na etapie instalacji, ale ten brak możliwości zapalić światło od zewnątrz wkurza najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Ja bym dał zasilanie na stałe a żarówkę albo oprawę z czujnikiem zmierzchu i ruchu. Albo taką, co nie świeci wcale, jak jest ciemno i nie ma ruchu, albo taką, co jak jest ciemno i nie ma ruchu to świeci słabo, a jak wykryje ruch to jasno. Oczywiście nie świeci wcale, jak jest jasno. Ewentualnie bezprzewodowe sterowanie - coś w tym stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 31.10.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Dzięki za odpowiedź, dajesz mi nadzieję, ze da się to naprawić. Układ schodowy - tak się fachowo nazywa wyłącznik na zewnątrz domu? Co do uzgodnienia, jestem pewna, ze mówiłam o oświetleniu na zewnątrz elektrykowi. Wg mnie było logicznie, ze skoro będzie lampa, to będzie czym ją włączyć, bo inaczej czemu ta lampa niby ma służyć? Ale jest to nietypowe. Raczej nie daje się łączników na zewnątrz, aby ktoś postronny nimi się bawił. Chyba że indywidualne rozwiązanie, na życzenie, to nie ma problemu. Oczywiście obowiązuje odpowiednie IP, dla lamp również. PS. Kolego Kaizen, rozwiązań jest mnóstwo ... na życzenie klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.11.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 taką, co jak jest ciemno i nie ma ruchu to świeci słabo, a jak wykryje ruch to jasno. Oczywiście nie świeci wcale, jak jest jasno. O, to wydaje się świetne. Może ktoś ma link do takiej mądrej lampy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts