muchenz 03.11.2018 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Psim obowiązkiem producenta jest właściwie zabezpieczyć swój wyrób a nie słuchać jakiegoś muchenza. Psim obowiązkiem elektryka jest wykonać instalację zgodnie z przepisami i odpowiednio ją zabezpieczyć. Te przepisy to taki dupochron. Dla elektryka lepiej zrobić gorzej, ale zgodnie z przepisami niż lepiej, ale z ich złamaniem. Bo jak pójdzie coś nie ta, to przepisy tyłek zabezpieczają i tyle. Aaaa i jeszcze można zwalić na producenta rolet. Ciekawe, ze np. mechanicy też ponoszą odpowiedzialność, tzn. coś źle złożą, niekręcącą, przekręcą, przeoczą, a nie trują tak, że każda śrubka ma być fabryczna z kompletem pieczątek potwierdzających oryginalność, a każda czynność zgodna z manuałem serwisowym. Jak ci np. turbo wejdzie w tryb awaryjny, bo grucha źle wyregulowana, podczas wyprzedania, to tez może skończyć się na drzewie. Dotarło, czy dalej mam wyłuszczać, jak krowie na rowie ? Możesz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 No to jedziemy.To jest taki dupochron przed nieodpowiedzialnymi monterami w stylu muchenz.Jak dla mnie, możesz nawet sznurki rozciągnąć, byle prąd popłynął ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2018 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 I krzywdy tym nikomu nie robię w przeciwieństwie do twojego smrodzenia i trucia sąsiadów kominkiem zgodnie z przepisami - LOL . Jak zabezpieczasz przed puszczeniem napięcia w PE czy N, żeby nie zrobić krzywdy domownikom i sąsiadom? Za każdym mniej czy bzdurnym nakazemzakazem stoi jakaś historia. Ale fakt, żekrzywdę robisz głównie sobie i ryzykujesz swoim majątkiem. A zamieniając ogrzewanie węglem (choćby spalanym w elektrowni) na spalanie drewna robię dobrze naturze, sobie i sąsiadom. Ale to nie ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.11.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Jak zabezpieczasz przed puszczeniem napięcia w PE czy N, żeby nie zrobić krzywdy domownikom i sąsiadom? Za każdym mniej czy bzdurnym nakazemzakazem stoi jakaś historia. Ale fakt, żekrzywdę robisz głównie sobie i ryzykujesz swoim majątkiem. Nie wiedziałem, że kable 1.0 są takie ciekawe. Wpuszczają fazy do sąsiadów wiele historii mają do opowiedzenia, a na koniec i tak zabiją właściciela, albo chociaż podpalą mu majątek. Co za szuje. Powinni wprowadzić zakaz sprzedaży takich kabli, albo chociaż licencje na ich stosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.11.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 No to jedziemy. To jest taki dupochron przed nieodpowiedzialnymi monterami w stylu muchenz. Jak dla mnie, możesz nawet sznurki rozciągnąć, byle prąd popłynął ! Nie jestem monterem po prostu nie widzę nic złego w prowadzeniu 1.0 na mało obciążonych obwodach i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.11.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Ja np. nie widzę nic złego w Al. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Nie jestem monterem po prostu nie widzę nic złego w prowadzeniu 1.0 na mało obciążonych obwodach i tyle. Mozesz nie widzieć. Elektryk widz, i tym się różnicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Mozesz nie widzieć. Elektryk widz, i tym się różnicie. Guano widzi. Prowadzi cienkie kable sygnałowe, alarmowe, inteligentnego domu i mu nie przeszkadzają, a nagle 1.0 do lampki LED czy innego urządzenia małej mocy przeszkadza. Przepisy kiedyś się zmienią i inaczej będziesz śpiewał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Między laikiem (patrz - muchenz) a elektrykiem jest ta różnica, że ten drugi widzi, jakie napięcie użyto zasilając te czy inne przewody. Laika nie nauczy, co to jest izolacja i jakie kryteria trzeba spełnić, by zachować np. ochronę przeciwporażeniową. Swego czasu sprawdzałem temperaturę ściany, gdy ktoś (patrz - muchenz) zasilił gniazdo 230 V 2-żyłowym przewodem antenowym. Była ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.11.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Ja np. nie widzę nic złego w Al. OK. Powiedzmy, że doprowadzam napięcie do rolety 1.0, zamiast 1.5 - co złego się dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 03.11.2018 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Między laikiem (patrz - muchenz) a elektrykiem jest ta różnica, że ten drugi widzi, jakie napięcie użyto zasilając te czy inne przewody. Laika nie nauczy, co to jest izolacja i jakie kryteria trzeba spełnić, by zachować np. ochronę przeciwporażeniową. Swego czasu sprawdzałem temperaturę ściany, gdy ktoś (patrz - muchenz) zasilił gniazdo 230 V 2-żyłowym przewodem antenowym. Była ciepła Sugerujesz 1.0 ma zbyt małą izolację? 1.0 nie spełnia kryteriów przeciwwyważeniowych? Co jest nie tak z takim przewodem? Podajesz absurdalne przykłady i uciekasz od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.11.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Sugeruję poczytać - http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdfJak i to nie pomoże, pozostaje wizyta u lekarza-specjalisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Nie wiedziałem, że kable 1.0 są takie ciekawe. To było odniesienie do tekstu, który cytowałem. Robiąc wadliwą instalację elektryczną możesz zaszkodzić nie tylko sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.11.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) OK. Powiedzmy, że doprowadzam napięcie do rolety 1.0, zamiast 1.5 - co złego się dzieje? Ale ja całkiem poważnie z tym Al. Ps. A co złego ma się dziać? Nie bardzo rozumiesz o co chodzi. Kiedyś w terenie zabudowanym było 60km/h teraz jest 50 czasami mniej a jednak normalnemu kierowcy nie przychodzi do głowy by dalej jeździć 60. Dlatego normalny elektryk nie układa na stałe mniej niż 1,5mm2, możesz sobie położyć albo powiesić nie na stałe mniej;-) Do lampy też możesz sobie 0,75 powiesić. Edytowane 4 Listopada 2018 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.11.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Sugeruję poczytać - http://www.sep.gliwice.pl/pliki/Dobor%20przewodow.pdf Jak i to nie pomoże, pozostaje wizyta u lekarza-specjalisty. Nie jestem specjalistą, ale do rolety czy oświetlenia wolę użyć 1.0 Cu niż jak ty, bo zgodnie z tabelką, 2.5 Al. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.11.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Nie jestem specjalistą, ale do rolety czy oświetlenia wolę użyć 1.0 Cu niż jak ty, bo zgodnie z tabelką, 2.5 Al. No teraz się popisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.11.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 No teraz się popisałeś Niby w czym? Ciekawe czy są takie tabelki odnoście czujników, bo do czujników CO czy gazu podobnie do zaworów odcinających powinny iść co najmniej 4.0 Cu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Niby w czym? Może dlatego: "§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować: [...] 9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 04.11.2018 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Może dlatego: W podlinkowanym przez specjalistę dokumencie nie ma na ten temat słowa. Więc podyskutuj z elpapiotr i niemieckimi normami DIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 04.11.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Piotery elektryki hehehe uśmiałem się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts