Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie rolet - przekrój kabla

Recommended Posts

Psim obowiązkiem producenta jest właściwie zabezpieczyć swój wyrób a nie słuchać jakiegoś muchenza.

Psim obowiązkiem elektryka jest wykonać instalację zgodnie z przepisami i odpowiednio ją zabezpieczyć.

Te przepisy to taki dupochron. Dla elektryka lepiej zrobić gorzej, ale zgodnie z przepisami niż lepiej, ale z ich złamaniem.

Bo jak pójdzie coś nie ta, to przepisy tyłek zabezpieczają i tyle.

Aaaa i jeszcze można zwalić na producenta rolet.

Ciekawe, ze np. mechanicy też ponoszą odpowiedzialność, tzn. coś źle złożą, niekręcącą, przekręcą, przeoczą, a nie trują tak, że każda śrubka ma być fabryczna z kompletem pieczątek potwierdzających oryginalność, a każda czynność zgodna z manuałem serwisowym. Jak ci np. turbo wejdzie w tryb awaryjny, bo grucha źle wyregulowana, podczas wyprzedania, to tez może skończyć się na drzewie.

Dotarło, czy dalej mam wyłuszczać, jak krowie na rowie ?

Możesz dalej.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I krzywdy tym nikomu nie robię w przeciwieństwie do twojego smrodzenia i trucia sąsiadów kominkiem zgodnie z przepisami - LOL :).

Jak zabezpieczasz przed puszczeniem napięcia w PE czy N, żeby nie zrobić krzywdy domownikom i sąsiadom?

Za każdym mniej czy bzdurnym nakazemzakazem stoi jakaś historia.

Ale fakt, żekrzywdę robisz głównie sobie i ryzykujesz swoim majątkiem.

A zamieniając ogrzewanie węglem (choćby spalanym w elektrowni) na spalanie drewna robię dobrze naturze, sobie i sąsiadom. Ale to nie ten wątek.

Jak zabezpieczasz przed puszczeniem napięcia w PE czy N, żeby nie zrobić krzywdy domownikom i sąsiadom?

Za każdym mniej czy bzdurnym nakazemzakazem stoi jakaś historia.

Ale fakt, żekrzywdę robisz głównie sobie i ryzykujesz swoim majątkiem.

Nie wiedziałem, że kable 1.0 są takie ciekawe. Wpuszczają fazy do sąsiadów wiele historii mają do opowiedzenia, a na koniec i tak zabiją właściciela, albo chociaż podpalą mu majątek. Co za szuje.

Powinni wprowadzić zakaz sprzedaży takich kabli, albo chociaż licencje na ich stosowanie.

Między laikiem (patrz - muchenz) a elektrykiem jest ta różnica, że ten drugi widzi, jakie napięcie użyto zasilając te czy inne przewody.

Laika nie nauczy, co to jest izolacja i jakie kryteria trzeba spełnić, by zachować np. ochronę przeciwporażeniową.

Swego czasu sprawdzałem temperaturę ściany, gdy ktoś (patrz - muchenz) zasilił gniazdo 230 V 2-żyłowym przewodem antenowym. Była ciepła :D

Między laikiem (patrz - muchenz) a elektrykiem jest ta różnica, że ten drugi widzi, jakie napięcie użyto zasilając te czy inne przewody.

Laika nie nauczy, co to jest izolacja i jakie kryteria trzeba spełnić, by zachować np. ochronę przeciwporażeniową.

Swego czasu sprawdzałem temperaturę ściany, gdy ktoś (patrz - muchenz) zasilił gniazdo 230 V 2-żyłowym przewodem antenowym. Była ciepła :D

Sugerujesz 1.0 ma zbyt małą izolację? 1.0 nie spełnia kryteriów przeciwwyważeniowych? Co jest nie tak z takim przewodem?

Podajesz absurdalne przykłady i uciekasz od tematu.

OK. Powiedzmy, że doprowadzam napięcie do rolety 1.0, zamiast 1.5 - co złego się dzieje?

Ale ja całkiem poważnie z tym Al.

Ps. A co złego ma się dziać? Nie bardzo rozumiesz o co chodzi. Kiedyś w terenie zabudowanym było 60km/h teraz jest 50 czasami mniej a jednak normalnemu kierowcy nie przychodzi do głowy by dalej jeździć 60.

Dlatego normalny elektryk nie układa na stałe mniej niż 1,5mm2, możesz sobie położyć albo powiesić nie na stałe mniej;-) Do lampy też możesz sobie 0,75 powiesić.

Edytowane przez Remiks