Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka i grzejniki jako jedna instalacja

Jochimm

Recommended Posts

Cześć,

Aby wykorzystać jak najbardziej właściwości kotła kondensacyjnego, mam zamiar podłączyć pod cały parter podłogówki, 3 grzejniki - jeden w łazience na parterze i dwa na poddaszu . Wiem że nie będą one działać tak jak powinny, Chyba że zastosuje dużo dużo większe grzejniki, tak ?

Czy ktoś korzysta z takiego układu?

Dom to 70m2 po parterze + poddasze około 40m2

Zabudowanie części niezbędnej mocy grzewczej w posadzce a części w grzejnikach (zasilanych tą samą temperaturą) zapobiegnie konieczności powiększania grzejników. Kondensację określa temperatura powrotu !!! czynnika grzewczego a nie temperatura na zasilaniu instalacji.

https://www.regulus.com.pl/news/bezpieczenstwo-cieplne

Pozdrawiam

Bogusław

Nie "dwa systemy grzewcze" tylko w tym samym pomieszczeniu z tego samego rozdzielacza, jedna rurka zasilająca najkrótszą możliwą drogą do grzejnika a jedna pętla do podłogówki rozmieszczonej w strefie, która z pewnością pozostanie zawsze odkryta...

RTL lub inne opcje dostępnych na rynku sterowań. Zauważ Adamie, jak kwestia jest postawiona w tytule wątku i w poście otwierającym. Znasz projekt, rozkład domu, potrzeby domowników, ich sposób życia? Są rozwiązania proste do wykonania dla projektanta i wykonawcy lecz sztywne, niemodyfikowalne, słabo sterowalne dla użytkownika oraz są rozwiązania elastyczne, proponujące użytkownikowi wiele opcji sposobu grzania, ekonomicznie korzystnych i bardziej komfortowych w całorocznej eksploatacji . Do takich należy m.in. hybrydowa dystrybucja ciepła.

Pozdrawiam

Bogusław

Ale napisałem w pierwszym poście że dom to 70m2 parteru, otwarta kuchnia z salonem, mała sypialnia i łazienka. Na poddaszu jest zaplanowany jeden pokój i otwarta garderoba. Cały parter jest w podłogówce. Grzejnik jeden ma być w tej łazience (ale.nie wykluczam opcji drabinki elektrycznej) dodatkowo 2 grzejniki na poddaszu, ale traktuje je jako zabezpieczenie przed ostrymi zimami. Stawiam że ciepło będzie szło do góry i tam powinno się zatrzymać .

Dlatego zastanawiam się nad podpięcie grzejników w podłogę aby chodziły sobie na małym parametrze ale są. Jeżeli będzie kicha to zostaje przeróbka ale tylko w strefie kotłowni aby zrobić dwa obiegi .

Może tak być ?

2 systemy podłogówka + grzejniki to jak najbardziej poroniony pomysł. Na dole wsadź sobie klimę 5kW i w okresach przejściowych lub do większych mrozów powiedzmy -7*C będzie bardzo dobrze poniżej odpalasz ogrzewanie gazowe. A te nieszczęsne kaloryfery sobie odpuść bo to pomyłka i przekombinowanie instalacji.

O ile sama podłogówka jest wystarczająca do ogrzania całej powierzchni teraz to jednak w mroźne dni na poddaszu pojawią się dość duże różnice w temperaturze.

Także i ciepłe grzejniki drabinkowe w łazience są jak najbardziej przydatne ze względu na suszenie ręczników.

Myślę że ze względów praktycznych jeśli oda układy grzewcze są zainstalowane jako osobne to przyłączenie wszystkiego do czynnika o niskiej temperaturze jest najprostszym rozwiązaniem jeśli jednak rozdzielacze nie są jeszcze zamontowane to najlepszym rozwiązaniem było by rozdzielenie obu układów tak aby w przyszłości gdy przyjdzie taka potrzeba była możliwość ich rozdzielenia i zamontowania zaworu trójdrogowego do samej podłogówki.

Mam co prawda instalację podzieloną i zamontowany układ mieszający ale po próbie ustawienia tej samej krzywej grzewczej dla podłogówki i grzejników niestety stwierdzam że o ile grzejniki wystarczają do ogrzewania pomieszczeń to niestety te drabinkowe służące głównie do suszenia ręczników nie spełniają swojego zadania.

Dlatego jeśli masz jeszcze możliwość to radzę podzielić układ a następnie poprzez ustawienie dwóch równych krzywych grzewczych mieć możliwość regulacji układu do swoich potrzeb.

Rozwiązanie jest dość kosztowne gdyż wymaga zastosowania układu mieszającego z siłownikiem oraz rozszerzenia w kotle służącego do sterowania tym układem ale zainwestowanie 1 - 2 tyś zł w późniejszym okresie daje duże możliwości dostosowania układu do swoich potzreb

Edytowane przez Mareks77

Aż tak raczej już to nie będę kombinować. Podlacze wszystko pod jeden obieg, albo tak jak wszyscy zrobię podłogę i grzejniki osobno z wyższą temperatura i redukcja na podłogę. To chyba najprostsze rozwiązanie, aby działało to jak należy.

A widzę w stopce że użytkujesz piec Vaillanta. Jak opinie ?

Ogólnie jestem zadowolony tylko na dzisiaj wiem że mógłby być 14kW. W owym czasie 14 się bałem 18kW likwidowali z oferty więc wyszło jak wyszło.

Zrób tak jak wspomniałeś, dwa obiegi osobno z wyższą na grzejniki i niską dla podłogówki.

Edytowane przez Mareks77

A możecie mi pomóc i napisać co powinno się zawierać w takiej instalacji ? Mam piec i podłączony sam rozdzielacz gdzie mam wpięte pętle podłogówki. Co dalej ?

Jeden instalator mi powiedziałał że nie potrzeba dawać dodatkowej pompy na podłogę, że ta która jest w piecu spokojnie wyciągnie. Czy to faktycznie prawda ?

Podłogi mam około 550mb pex / 8 pętli

Na podłogówkę musi dać dodatkową pompę szczególnie że przed rozdzielaczem będzie zawór 3D który będzie ograniczał temperaturę na podłogówce. Mógłbyś się pokosić o siłownik i sterownik do tego zaworu aby elektronicznie ustawić temperaturę która będzie zasilać podłogówkę ale to dodatkowy koszt około 500 PLN.

Chyba że partacz chciał podłączyć podłogówkę na wyjściu kaloryferów jak to niektórzy magicy potrafią zrobić i tu by wystarczyła jedna pompa ale to chory pomysł.

Weź majstra daj mu kartkę papieru niech rozrysuje co chce zrobić, później wklej ją tutaj i będzie wszystko wiadomo czy to majster czy magik.

Jeden instalator mi powiedziałał że nie potrzeba dawać dodatkowej pompy na podłogę, że ta która jest w piecu spokojnie wyciągnie. Czy to faktycznie prawda ?

Podłogi mam około 550mb pex / 8 pętli

Przy 8 pętlach 550 mb to daje pętle po średnio 70mb i powinno to chodzić bez dodatkowej pompy razem z Twoimi kaloryferami nawet przy temperaturach do 45*C, natomiast przy pogodówce najlepiej do podłogówki założyć jednak zawór trójdrogowy i dodatkową pompę i pogonić układ na trochę wyższej krzywej grzwczej

Z tego co kojarzę, co mówił mi mój instalator to chce zrobić wyjście CO z pieca rozdzielone na podłogę i grzejniki z zaworem 3D, dodatkowa pompą oraz sprzęgłem.

Może to jest spory wydatek te 5 stówke na sterownik, ale nie mówię, że nie. Na pewno chce dać termometry na wejściu i wyjściu wody na podłogę oraz na grzejnik. Dostałem taka podpowiedź od sąsiada, który musi zaufać piecu i jego nastawie. Nie ma żadnej kontroli poza tym jaka faktycznie woda zasila i jaka powraca

Na podłogówkę musi dać dodatkową pompę szczególnie że przed rozdzielaczem będzie zawór 3D który będzie ograniczał temperaturę na podłogówce. Mógłbyś się pokosić o siłownik i sterownik do tego zaworu aby elektronicznie ustawić temperaturę która będzie zasilać podłogówkę ale to dodatkowy koszt około 500 PLN.

Chyba że partacz chciał podłączyć podłogówkę na wyjściu kaloryferów jak to niektórzy magicy potrafią zrobić i tu by wystarczyła jedna pompa ale to chory pomysł.

Weź majstra daj mu kartkę papieru niech rozrysuje co chce zrobić, później wklej ją tutaj i będzie wszystko wiadomo czy to majster czy magik.

Witam, mam pytanie w kwestii siłownika i zaworu, o którym wspominasz,aktualnie w instalacji mam, tzm Afriso o ręcznej nastawie temperatury, na jaki konkretnie przykładowy model powinienem to zamienić, żeby móc sterować temp. elektronicznie?