jarokar 04.11.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) Część wczoraj na "domówce" przy piwku rozgorzała dyskusja na tematy budowlane. Oprócz nas byli m.i znajomi którzy też przymierzają się do postawienia czegoś swojego. Kumpel zadał mi takie pytanie na które nie mam zielonego pojęcia ale powiedziałem mu że tu na pewno się dowiem . Problem - wiadomo iż projekt powstaje w ten sposób że architekt opracowuje bryłę budynku a szczegóły techniczne zleca branżowym konstruktorom (to tak ogólnie). Załóżmy że wiem dokładnie co chce wybudować - prosty mały parterowy dom z płaskim dachem na bazie prostokąta, wiem dokładnie jakie ma mieć wymiary, z czego ma być zbudowany, gdzie ściany nośne, dokładny rozkład pomieszczeń z wymiarami, jak ma wyglądać płyta fundamentowa, strop, nawet ile belek terrivy i jo jakiej długości potrzebuje, nie potrzebuje szczegółowych projektów instalacji (tylko tyle aby uzyskać pozwolenie) jakie i gdzie okna itd..Czyli odpada cała robota architektoniczna bo wiem dokładnie jak ma wyglądać mój dom. Czy taki projekt musi być klepnięty przez architekta który ma uprawnienia (bo takie są przepisy) czy konstruktor z uprawnieniami ale który nie jest architektem może mi taki projekt wykonać? Oczywiście późniejsze sprawy typu adaptacja itd. zostawmy z boku - chodzi tylko o sam projekt. Edytowane 4 Listopada 2018 przez jarokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.11.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Projekt może wykonać konstruktor ale pod projektem musisz mieć podpisy architekta, konstruktora i instalatorów elektryka , plus inne instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Projekt budowlany może wykonać każdy ale taki "projekt" musi być podpisany przez uprawnionych projektantów którzy przynależą do swoich branżowych izb i opłacają składki i zawodowe OC.Projektanci to: architekt, konstruktor (lub architekt z takimi uprawnieniami) i instalatorzy IS + IE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Nie.Konstruktor nie ma uprawień do tworzenia projektów. Może tylko opracować część konstrukcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 06.11.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 (edytowane) jarokar ja dokladnie tak zrobilem jak piszesz, sami zaprojektowalismy dom wiedzac czego chcemy.Konstruktor moze nie ma uprawnien do podpisania samodzielnie projektu budowlanego, ale jak ogarnie sobie odpowiednie podpisy do architekt nie nie jest do niczego wiecej potrzebny.Umowilem sie, ze konstruktor zlozy projekt i uzyska zezwolenie na budowe w moim imieniu i wtedy mu zaplacilem. Zerknij na moj dziennik budowy. Szczegolowe projekty instalacji nie sa obecnie potrzebne w PB, tylko opis, ale zaleznie od starostwa. Edytowane 6 Listopada 2018 przez Di. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 06.11.2018 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Di ale jak trafić do Twojego dziennika bo jak klikam przez profil (Twój) to wywala że nie masz? Odbierz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 08.11.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Di ale jak trafić do Twojego dziennika bo jak klikam przez profil (Twój) to wywala że nie masz? Odbierz priv Na dole przy kazdym moim wpisie jest link? 1 i 1/2 kondygnacji ze styropianu - dziennik budowy (znajdz nizej) Odpisalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.12.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 jarokar „ wiadomo iż projekt powstaje w ten sposób że architekt opracowuje bryłę budynku a szczegóły techniczne zleca branżowym konstruktorom ”- nie tak do końca. w podstawowym, ogólnym zakresie pracy architekta jest :1. ) opracowanie Koncepcji budynku i zagospodarowania działki w oparciu o wytyczne Inwestora ( zlecającego opracowanie ), jak również Warunki Zabudowy i dane istotne wynikające z samej działki budowlanej2. ) opracowanie Projektu Budowlanego – część architektoniczna budynku i zagospodarowania + inne opracowania wynikające z ZAKRESU3. ) skoordynowanie opracowań branżowych, tj. pracy projektanta konstrukcji, projektanta instalacji sanitarnych, projektanta instalacji elektrycznych, … opracowanie „bryły budynku” jest może 10% zakresu jw. „ nie potrzebuje szczegółowych projektów instalacji (tylko tyle aby uzyskać pozwolenie) jakie i gdzie okna itd. ”- Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego określa precyzyjnie ( jak w temacie ) co wchodzi w zakres projektu. Warto poczytać :http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001935 „ Czyli odpada cała robota architektoniczna bo wiem dokładnie jak ma wyglądać mój dom ”- porażająca niewiedza !!! Pomiędzy zamysłem, czy też wytycznymi projektowymi dot. budynku jest jeszcze praca co najmniej 3 projektantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.12.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 jarokar „ Czyli odpada cała robota architektoniczna bo wiem dokładnie jak ma wyglądać mój dom ” - porażająca niewiedza !!! Pomiędzy zamysłem, czy też wytycznymi projektowymi dot. budynku jest jeszcze praca co najmniej 3 projektantów. Czyli sprawdza się "ludowa mądrość": "Im mniej wiem, tym lepiej wiem co i jak. A w ogóle to wiem wszystko" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 16.12.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 jarokar ja dokladnie tak zrobilem jak piszesz, sami zaprojektowalismy dom wiedzac czego chcemy. Konstruktor moze nie ma uprawnien do podpisania samodzielnie projektu budowlanego, ale jak ogarnie sobie odpowiednie podpisy do architekt nie nie jest do niczego wiecej potrzebny. Umowilem sie, ze konstruktor zlozy projekt i uzyska zezwolenie na budowe w moim imieniu i wtedy mu zaplacilem. Zerknij na moj dziennik budowy. Szczegolowe projekty instalacji nie sa obecnie potrzebne w PB, tylko opis, ale zaleznie od starostwa. Sam to Ty chyba zrobiłeś sobie koncepcję projektu a nie projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 16.12.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Jest takie powiedzenie, że jak dom zaprojektuje tylko architekt to dom zawali się (z powodu błędów konstrukcyjnych), a jak sam konstruktor to trzeba będzie go zburzyć (bo będzie tak brzydki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.12.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Projekt może wykonać konstruktor ale pod projektem musisz mieć podpisy architekta, konstruktora i instalatorów elektryka , plus inne instalacja Forumowicze chyba nie znacie rozporządzenia w sprawie uprawnień: § 10. Uprawnienia budowlane do projektowania w odpowiedniej specjalności uprawniają do sporządzania projektu zagospodarowania działki lub terenu, w zakresie tej specjalności. § 11. 1. Uprawnienia budowlane w specjalności architektonicznej bez ograniczeń uprawniają do projektowania lub kierowania robotami budowlanymi, w odniesieniu do architektury obiektu. 2. Uprawnienia budowlane w specjalności architektonicznej w ograniczonym zakresie uprawniają do projektowania lub kierowania robotami budowlanymi, w odniesieniu do architektury obiektu o kubaturze do 1000 m3 w zabudowie zagrodowej lub na terenie zabudowy zagrodowej. § 12. 1. Uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń uprawniają do projektowania konstrukcji obiektu lub kierowania robotami budowlanymi w odniesieniu do konstrukcji oraz architektury obiektu. Tak więc do projektu domu nie potrzeba miec podposu architekta, problemem jest nieznajamosc przepisów prawa przez urzędnikow wydajacych pozwolenia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fukujin 17.12.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 § 12. 1. Uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń uprawniają do projektowania konstrukcji obiektu lub kierowania robotami budowlanymi w odniesieniu do konstrukcji oraz architektury obiektu. Tak więc do projektu domu nie potrzeba miec podposu architekta, problemem jest nieznajamosc przepisów prawa przez urzędnikow wydajacych pozwolenia.... Najmsutniejsze, gdy młodzi architekci nawet o tym nie wiedzą: „ Czyli odpada cała robota architektoniczna bo wiem dokładnie jak ma wyglądać mój dom ” - porażająca niewiedza !!! Pomiędzy zamysłem, czy też wytycznymi projektowymi dot. budynku jest jeszcze praca co najmniej 3 projektantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.12.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 ^^ Bo jest to konflikt interesów , jest duży lobbing architektów w izbach, żeby nic bez nich nie dało sie zaprojektować i uwalić konstruktorów ale do TK zostały zaskarzone te przepisy rozporzadzenia i sama ustawa PB ( art 16 pkt.3 ustawy PB) . Wyrok TK http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180000352/T/D20180352TK.pdf .Tak wiec w tej materii beda zmiany , jak bedzie to wygladało zobaczymy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taczi 17.12.2018 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Projekt wcale nie musi być podpisany przez architekta, pod warunkiem, ze konstruktor posiada także ograniczone uprawnienia do projektowania budynków o prostej formie architektonicznej (kubatura do 1000m3). Trochę nie rozumiem skąd strach przed zaangażowaniem do prac projektowych architekta. A tak poza tym, jak już ktoś wcześniej zauważył stwierdzenie, że architekt zajmuje się tylko bryła jest totalną nie wiedzą. W projekcie architektury znajdują się wszystkie niezbędne rysunki potrzebne do wykonania projektów branżowych. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Taczi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.12.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Jacentyna tą chwilę obowiązują takie, a nie inne przepisy budowlane, w tym Ustawa Prawo Budowlane która precyzuje szczegółowo prawa i obowiązki uczestników procesu budowlanego, jak również rodzaje Uprawnień / pełnienia samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie. Cytatem raczej wskazujesz lobbing Izby Inżynierów Budownictwa preferujących myśl, że wykształcenie projektanta konstrukcji i jego uprawnienia są identyczne z wykształceniem projektanta architektury i jego uprawnieniami - NIE SĄ i nie będą. Wiedza budowlana to nie wszystko dla stworzenia funkcjonalnego i pięknego obiektu do czego konstruktorzy nie są przygotowani podporządkowując formę i funkcję obiektu do wyliczalnych układów konstrukcyjnych, gdzie użytkownika obiektu nie ma albo jest daleko na drugim planie. Stąd zawód architekta jest zawodem zaufania publicznego, zawód konstruktora niestety nie – bez względu na wyroki TK, inne rozważania, orzeczenia, itp. które miałyby to w jakikolwiek stopniu zmienić. Konstruktorzy mają blade pojęcie o architekturze, czy też potrzebach użytkowników, nie wspominając już o TABU konstruktora, jakim jest historia architektury, rzeźba, malarstwo, rysunek, zagadnienia kompozycji przestrzennej, rozwiązań użytkowych, i wszystkich innych zagadnień, których nie rozumieją, które są im obce, a które związane są z takim, a nie innym wykształceniem oraz edukacją zawodową.Ale też nikt nie zabrania, aby projektant konstrukcji podchodził do egzaminu na uprawnienia architektoniczne ( to też ma swoje regulacje w Ustawie ) nawet w ograniczonym zakresie.Co do wyroku TK – poczekamy / zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 17.12.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Brawo lobby architektów, mam nadzieję że do tego nie dojdzie żeby były wszędzie wtykane paluchy architektów-artystów bez pojęcia o konstrukcji. A poza tym, zawód inżyniera jest zawodem zaufania publicznego i nie zmienią tego zapędy izby architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.12.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 @ łukasz n8e wiem czy Ty potrafisz czytac ze zrozumieniem w obecnym porzadku prawnym do projektu architektoniczno- budowlanego nie potrzeba podpisu architekta, to ze w urzedach niby wymagaja to niestety taki jakis utarty zwyczaj ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 17.12.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 (edytowane) @ łukasz n8e wiem czy Ty potrafisz czytac ze zrozumieniem w obecnym porzadku prawnym do projektu architektoniczno- budowlanego nie potrzeba podpisu architekta, to ze w urzedach niby wymagaja to niestety taki jakis utarty zwyczaj ..... Może i nie potrzeba, ale to nie powód, że każdy może robić projekt architektoniczny, np. konstruktor. Niech każdy wykonuje to, co umie robić a nie, bierze się za coś, co ,,wydaje mu się, że umie stworzyć''. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez ciężkiprzypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taczi 17.12.2018 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Moim zdaniem ten zapis "Uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń uprawniają do projektowania konstrukcji obiektu LUB kierowania robotami budowlanymi w odniesieniu do konstrukcji oraz architektury obiektu." wcale nie uprawnia konstruktora do projektowania architektury. Jest w nim wyraźnie napisane, że uprawnienia pozwalają na projektowanie konstrukcji, nie architektury. Natomiast uprawnienia do kierowania robotami pozwalają na nadzorowanie jednego i drugiego. A tak poza tym, jeszcze w starym systemie konstruktorzy dostawali z automatu ograniczone uprawnienia architektoniczne dla małych prostych obiektów, i w drugą stronę architekci dostawali uprawnienia ograniczone do konstrukcji. Teraz takiego zapisu w uprawnieniach nie ma. Uważam, że to było bardzo dobre i pozwalało na uniknięcie konfliktów między branżami i zastanawiania się co kto może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts