woan 04.11.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam. Mam trawnik 2 letni. Zakładała go firma. Przez pierwszy rok był równy jak stół. W tym roku zauważyłem,że po deszczu lub jak jest duża wilgoć to mam dużo takich grudek,kupek. Są bardzo śliskie, wyglądają jak ,,kupki" kogoś. Trawnik ma ,,hołdy bołdy". Pod stopą czuć nie równości. Co to może być? Ktoś mówił pędraki. Kupiłem jakiś środek z targetu, spryskałem i lipa dalej to jest. Ktoś inny dżdżownice nie ruszaj bo to dobre.....ale mnie to wkurza. Chcę aby trawnik był równy jak stół koniec i kropka. Miejscami po mimo siania nawozów trawa jest jakby lekko żółta. Dodatkowo mam w ciul grzybów!!!! jest to obiekt ulubiony moich pociech nie koniecznie mój. Również pryskałem na grzyby i lipa dalej są. Macie jakieś pomysły jak to ugryźć? W ostateczności randap i na wiosnę nowy trawnik chyba,że są jakieś środki na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.11.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Jeśli używasz rozumu i kochasz pociechy, to Roundup nie jest dobrym pomysłem. Chyba że nieruchomość jest na sprzedaż , że to draństwo względem nabywcy to oczywiste. Grzyby przyszły z surowcem do założenia trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.11.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Jedyna sensowna rada i pora odpowiednia to sypanie wapna aby pozbyć się tych grzybków a przy okazji poprawić strukturę gleby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 (edytowane) poproszę o zdjęcia owych "kupek". Te od dżdżownicy są bardzo charakterystyczne. Likwidowanie trawnika nic ci nie da. Grzybnia jest w podłożu. Musiałbyś usunąć wierzchnią warstwę gleby. Przeciwko grzybom podobno działa Huwasan. Laniem chemii z Targetu pędraków w gruncie nie zlikwidujesz. Trzeba lancą sikać pod ziemię silnym środkiem, którego amatorom nie sprzedają. Te nierówności mogą wynikać ze zbyt próchnicznej ziemi - zapadają się miejsca, gdzie większe skupisko próchnicy się rozkłada.Wówczas wałowanie powinno pomóc. Edytowane 5 Listopada 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Pod stopą czuć nie równości. Jak pod stopą czuć nierówności, to raczej nie dżdżownice i pędraki tylko coś większego, stawiał bym na nornice. One ryją płytkie poziome korytarze. Które mogą być wyczuwalne pod stopą. Na pędraki najlepszy kret, ale wiadomo co on robi z ogrodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 06.11.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Nornice nie bo chyba by wyszły na zewnątrz. Zdjęcia zrobię i wstawię owych kupek jak tylko będę w domu . Jeżeli okażą się to pędraki to wezwać firmę i to ogarną? super . Na grzyby to ktoś mi mówił ,że zimą sypnąć wapno....ale jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2018 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 pędraki raczej nie zostawiają "kupek". Wapno nie musi zadziałać a przy zbyt wysokim odczynie możesz zniszczyć trawę.Sprawdź najpierw czy faktycznie ziemia jest za kwaśna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 08.11.2018 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Ok. Zadanie ogrodowe muszę wykonać i dam znać jak z wynikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 13.11.2018 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Wróciłem i dziś pada. Idąc po trawie pełno grudek (fotki zrobię jak będzie jasno) oraz napotkałem tak jakby ,,dzikuna białego" takie robaki jak na ryby. Czy to larwy chrabąszcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 larwa chrabąszcza majowego wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 opuchlak: http://i54.tinypic.com/2m7zviw.jpg drutowce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Ślady dżdżownic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 13.11.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 To mi wygląda na opuchlaka , grudki są dość duże, takie pulchne. Jak wstawić foto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 albo bezpośrednio na serwer forum (włącz sobie zaawansowany tryb odpowiedzi) albo poprzez zewnętrzny serwer np. fotosik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 te kupki to może też być turkuć podjadek.http://images33.fotosik.pl/266/14c36e18a7de12c7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 16.11.2018 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Dzięki. Nie ma co gdybać, teraz trawe mi skosili ii nic nie widać. Jak się pojawią to fotki wstawię, bo widzę,że domowników trawiastych może być sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 teraz nadeszły mrozy i wiele owadów nie da znaku zycia do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 06.01.2019 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Udało mi się uchwycić moje ,,zwierzęta". Ten niby zielony robak to w rzeczywistości jest biały, trawa z orana jak na fotkach. Dziś znalazłem ,,sztywne" coś co jest naprawdę bardzo duże. Co to może być? Z dwa tygodnie wcześniej zastosowałem wapno na odkwaszenie gleby bo mam coś koło 4-4,5ph. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez woan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Wygląda jak ćma - rolnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 07.01.2019 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 To tak mi ora moją działkę? Nie mam na działce nic po za trawą i jednym zdechłym kwiatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts