Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grudki, kupki ziemi na nowym trawniku. Pędraki czy dżdżownice + grzyby dużo grzybów

woan

Recommended Posts

Witam. Mam trawnik 2 letni. Zakładała go firma. Przez pierwszy rok był równy jak stół. W tym roku zauważyłem,że po deszczu lub jak jest duża wilgoć to mam dużo takich grudek,kupek. Są bardzo śliskie, wyglądają jak ,,kupki" kogoś. Trawnik ma ,,hołdy bołdy". Pod stopą czuć nie równości. Co to może być? Ktoś mówił pędraki. Kupiłem jakiś środek z targetu, spryskałem i lipa dalej to jest. Ktoś inny dżdżownice nie ruszaj bo to dobre.....ale mnie to wkurza. Chcę aby trawnik był równy jak stół koniec i kropka. Miejscami po mimo siania nawozów trawa jest jakby lekko żółta. Dodatkowo mam w ciul grzybów!!!! jest to obiekt ulubiony moich pociech nie koniecznie mój. Również pryskałem na grzyby i lipa dalej są. Macie jakieś pomysły jak to ugryźć? W ostateczności randap i na wiosnę nowy trawnik chyba,że są jakieś środki na to.

poproszę o zdjęcia owych "kupek". Te od dżdżownicy są bardzo charakterystyczne.

Likwidowanie trawnika nic ci nie da. Grzybnia jest w podłożu. Musiałbyś usunąć wierzchnią warstwę gleby.

Przeciwko grzybom podobno działa Huwasan.

Laniem chemii z Targetu pędraków w gruncie nie zlikwidujesz. Trzeba lancą sikać pod ziemię silnym środkiem, którego amatorom nie sprzedają.

Te nierówności mogą wynikać ze zbyt próchnicznej ziemi - zapadają się miejsca, gdzie większe skupisko próchnicy się rozkłada.

Wówczas wałowanie powinno pomóc.

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...
Witam. Udało mi się uchwycić moje ,,zwierzęta". Ten niby zielony robak to w rzeczywistości jest biały, trawa z orana jak na fotkach. Dziś znalazłem ,,sztywne" coś co jest naprawdę bardzo duże. Co to może być? Z dwa tygodnie wcześniej zastosowałem wapno na odkwaszenie gleby bo mam coś koło 4-4,5ph.IMG_0906.jpgIMG_0876.jpgIMG_0904.jpgIMG_0873.jpg Edytowane przez woan