Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom za mniej niż 100 tysięcy z Facebooka.

Recommended Posts

Gość Arturo72
Na pewno wychodziłam z pokoju i nie pamiętam bym czuła dyskomfort.

Spałam tam gdzieś ze trzy lata z rzędu, w okresie świąt Bożego Narodzenia.

No to gadaj Elfir o tym wszem i wobec bo dla mnie to nowość i byłem sceptyczny jak czytałem wrzutki na ten temat.

Grzanie z COP1 czyli alternatywa dla kabli i Kospela

Edytowane przez Arturo72

To że nie ma akumulacji to wada ale też i zaleta bo z dwojga złego lepiej grzać non stop świeczką przysłowiową niż ładować GW energi w mur tylko po to aby za kilka godzin robić to samo .

Te domy mają 15cm styro.+ OSB. To okolice minimum izolacyjności przegrody wymaganego prawem. Z gorszym styropianem nawet poniżej.

Tego nie ogrzejesz świeczką. A grzejąc z COP=1 prądem będzie bardzo drogo właśnie przez brak akumulacji.

Jestem gotowy na testy :D

Żeby nie było przekłamania każdy osobny pokój :)

Bo aż mnie ....żeby wypróbować ;)

Wiesz, najchętniej bym porobiła zdjęcia, przetestowała dla ciebie różne warianty, ale...

To dokładnie była kwatera myśliwska LP. Wynajmowaliśmy ją całą rodziną na święta. Niestety, dobra zmiana zakazała wynajmować infrastrukturę LP osobom postronnym i się skończyło...

Gość Arturo72
Wiesz, najchętniej bym porobiła zdjęcia, przetestowała dla ciebie różne warianty, ale...

To dokładnie była kwatera myśliwska LP. Wynajmowaliśmy ją całą rodziną na święta. Niestety, dobra zmiana zakazała wynajmować infrastrukturę LP osobom postronnym i się skończyło...

Może jeszcze gdzieś kiedyś będzie okazja przetestować :)

Gość Arturo72
dlatego pisałam o doświadczeniach.

Na forum w dziale ogrzewanie jest dyskusja o takich panelach i może ktoś ma doświadczenia ze stałego korzystania z tego systemu?

Elfir,odbudujmy to forum bo widzę,że pada..

Gość Arturo72
https://forum.muratordom.pl/showthread.php?209788-Ogrzewający-dom-Panelami-na-podczerwień/page111

Przejrzenie na szybko dyskusji uświadomiło mi kolejną rzecz. Jak się grzeje wodę do mycia w tym domu?

cwu to temat zawsze nie wygodny ;) Bo sporo energii kosztuje.

Ja tam uwielbiam wannę...ze swieczkami... ;)

Poniosło mnie :D Ale mega wrażenie ;)

Jak sprawują się panele powieszone na suficie w domu tradycyjnym - nie wiem, W domu szkieletowym (moim ) jest ok. Akumulacji nie ma to fakt, ale taka jest charakterystyka domu nie ogrzewania. Po ponad 5 latach bezawaryjnego działania, jestem zadowolony. Wodę dla 4 osób grzeje w 100 l " bojlerze " prądowym. Jest Ok

Jak sprawują się panele powieszone na suficie w domu tradycyjnym - nie wiem, W domu szkieletowym (moim ) jest ok. Akumulacji nie ma to fakt, ale taka jest charakterystyka domu nie ogrzewania. Po ponad 5 latach bezawaryjnego działania, jestem zadowolony. Wodę dla 4 osób grzeje w 100 l " bojlerze " prądowym. Jest Ok

A możesz napisać, czy firma która Ci te panele montowała miała siedzibę w Nysie a teraz w Krakowie?

Bo my mamy co prawda mieć folie na podczerwień a nie panele, ale chyba to te same firmy montują.

Prowadzimy rozmowy właśnie z taką firmą z Krakowa, nie znamy jej i szukamy opinii, chyba że mógłbyś polecić jakąś inną rozsądną firmę.

Niestety nie mieliśmy przyjemności przebywać w tak ogrzewanym pomieszczeniu jedynie w saunie na podczerwień, ale i tak wg wiadomości w necie i opowieści innych ludzi jest to jedyna rozsądna opcja ogrzewania naszego domu.

Edytowane przez ciężkiprzypadek