Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka izolacja na podłoge przy 20 cm wolnej przestrzeni

ngreen

Recommended Posts

Od wylewki betonowej, do poziomu drzwi i okna balkonowego mam około 20 cm. W tym muszę zmieścić styropian (lub jakieś inne formy izolacji termicznej nap styrodur xps lub płyty pir), wylewka + terakota. Jaką technologię zastosować, aby zachować możliwie najlepszą izolację termiczną od podłogi?

Toś przysolił.

Zastanawiałeś się ile kosztuje m3 natrysku piany ZK, a ile m3 płyty PIR?

Lot na Księżyc jest tańszy niż na Marsa. Jak ktoś zapyta jak dolecieć na Marsa, to też będziesz twierdził, że to bez sensu?

Pytanie było o najlepiej izolujące rozwiązanie. Nie o koszty.

Od wylewki betonowej, do poziomu drzwi i okna balkonowego mam około 20 cm. W tym muszę zmieścić styropian (lub jakieś inne formy izolacji termicznej nap styrodur xps lub płyty pir), wylewka + terakota. Jaką technologię zastosować, aby zachować możliwie najlepszą izolację termiczną od podłogi?

Płyty PIR z okładkami z wełonu szklanego dadzą najnepszą izolacyjność w najmniejszej grubości warstwy.

Lot na Księżyc jest tańszy niż na Marsa. Jak ktoś zapyta jak dolecieć na Marsa, to też będziesz twierdził, że to bez sensu?

Pytanie było o najlepiej izolujące rozwiązanie. Nie o koszty.

Czytaj ze zrozumieniem.

Autor napisał: W tym muszę zmieścić styropian (lub jakieś inne formy izolacji termicznej nap styrodur xps lub płyty pir),

Myślę że chce zastosować materiał izolacyjny z tego wachlarza.

A w czym jest lepszy natrysk pianki ZK z ręki, od tej wylewanej w fabryce?

A w czym jest lepszy natrysk pianki ZK z ręki, od tej wylewanej w fabryce?

Tym, że jest szczelny (w tym jest hydroizolacją - więc oszczędza kładzenia papy i daje ze 4mm więcej izolacji termicznej dzięki temu). Nie wymaga robienia mostków* na instalacje które nim idą (a cięcie bruzd np. pod peszle nie jest tak fajne, jak w styropianie, gdzie lutownica załatwia sprawę w miarę wygodnie, ale ciągle pracochłonnie).

*nawet, jak zapianujesz pianą z puszki - to jednak zastępujesz materiał o lambdzie w okolicach 0,022 takim co ma w okolicach 0,037, czyli jest gorzej.

Tym, że jest szczelny (w tym jest hydroizolacją - więc oszczędza kładzenia papy i daje ze 4mm więcej izolacji termicznej dzięki temu). Nie wymaga robienia mostków* na instalacje które nim idą (a cięcie bruzd np. pod peszle nie jest tak fajne, jak w styropianie, gdzie lutownica załatwia sprawę w miarę wygodnie, ale ciągle pracochłonnie).

*nawet, jak zapianujesz pianą z puszki - to jednak zastępujesz materiał o lambdzie w okolicach 0,022 takim co ma w okolicach 0,037, czyli jest gorzej.

Twój wpis może być wstępem do napisania poważnej pracy naukowej:D

Żaden natrysk pianki ZK na budowie nie będzie tak równy jak płyty. Jak po natrysku zetniemy wszelkie garby, to pozbawimy izolację skórki, która jest wodo/gazo szczelna. Rurek podłogówki chyba nie będziemy układać na falach Dunaju.

Płyty PIR na budowie docina się piłą o drobnych zębach. Tnie się jak drewno balsa. Dokładność wymiarów płyt PIR vis styro, to jak mokra deska z tartaku do suchej deski z pod strugarki. Nawet jak trzeba użyć pianki z puszki do zaspawania szparek, dziurek, to nie ma większego znaczenia.

Tak czy siak, jakąś izolację na chudziak jest dobrze położyć i skleić z papą izolacji fundament/ściana, aby nie wdychać radonu.

Nie odpowiedziałeś jaka jest różnica w cenie m3 natrysku vis m3 płyty, bo lambdy są podobne, znaczy w płycie będzie lepsza.

Pozdrawiam

Cezary

U siebie dałem w okładzinie z folii aluminiowej, bo uznałem że jednak trochę odbije IR w stronę wnętrza domu.

Obłożona warstwami wylewki-stropu-ściany folia AL nie ma czego zabardzo odbijać. Przepraszam, ale to działa tylko kiedy folia ma tylko cieńki k-g do przebicia IR... Nie ukrywam, że myślę też o przyczepności płyty do wylewki, ale tu nie jestem ekspertem.

Obłożona warstwami wylewki-stropu-ściany folia AL nie ma czego zabardzo odbijać. Przepraszam, ale to działa tylko kiedy folia ma tylko cieńki k-g do przebicia IR... Nie ukrywam, że myślę też o przyczepności płyty do wylewki, ale tu nie jestem ekspertem.

Płyta PIR czy styropian nie powinien przyczepiać się do wylewki, wręcz przeciwnie daje się folię na płyty pod wylewkę, aby zapewnić warstwę poślizgową.

I nie przepraszaj, z folią alu. w omawianej konfiguracji masz wiele racji.:yes:

Pozdrawiam

Cezary

Jak po natrysku zetniemy wszelkie garby, to pozbawimy izolację skórki, która jest wodo/gazo szczelna.

Producent deklaruje całościowo paroszczelność. Nie "skórki". W sumie stąd nazwa, że grubo ponad 90% komórek jes

Rurek podłogówki chyba nie będziemy układać na falach Dunaju.

A co by w tym przeszkadzało?

Płyty PIR na budowie docina się piłą o drobnych zębach. Tnie się jak drewno balsa.

To wyfrezuj mi tak rowki pod peszle powiedzmy 2cm średnicy. Oczywiście prosto nie idzie, tylko po łuku. Przy styro zakładasz drut odpowiednio wygięty do lutoli i wycinasz.

Tak czy siak, jakąś izolację na chudziak jest dobrze położyć i skleić z papą izolacji fundament/ściana, aby nie wdychać radonu.

Jak producent deklaruje "antyradonowość" to cena jest z kosmosu.

Piana w całym przekroju zachowuje swoje właściwości, to jakiś mit, że nie można ścinać. Przede wszystkim piana znacznie ułatwia poszczególne etapy. Styropian i owszem cena / jakość super, , ale przy pianie nie ma rozmyslań czy najpierw izolacja przeciwwilgociowa, czy moze jednak najpierw rury, jak to uszczelnić, potem zabawa w docinanie styropianu... Psikasz i masz, bielsze nie będzie.

Że kostuje 3x tyle, to inna sprawa.

Ja też nie jestem zwolennikiem budowania po taniości. Dla mnie PIR jest och i ach, włącznie z ociepleniem ścian. Ale natrysk piany na podłogę w zwykłym domu jest bezsensowny ze względu na cenę. Nawet jak trzeba się ratować popełnionym błędem zbyt małej przestrzeni na ocieplenie podłogi.

Dla tego lepszy PIR w płytach. Kanały na peszle można wykonać ręczną frezarką.

Pozdrawiam

Cezary