Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy a zima

Recommended Posts

^^

Kaizen zrozum, że inna sprawa to składować palety przez np 10 lat a inna to ściana w ogrzewanym domu przez 10 lat . ściana musiałby mocno zawilotnieć i ulegać przemarzaniu a w ogrzewanym domu o to ciężko , paleta jak jeszczema wilgoć technologinczna jest w stanie zamoknąć w dość znaczym stopniu i takie przechowyanie plaety przez no 10 lat to śmierć techniczna dla gazobetonu .

A ja widziałem takie palety po składowaniu prfzez kilka lat i bardzo łatwo ukruszały się krawedzie, a producent to sobie moze pisac bo w laboratorium warunki sa zupelnie inne anizeli pod folia na palaecie !!

Tak więc podsumowując przez jedną zimę z paletą na budowie nie ma większego problemu, problem mógłby być gdyby paleta stała kilka, kilkanaścia lat niedostatecznie zabezpieczona przed wilgocią. Koniec i kropka.

Edytowane przez jacentyy

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Paleta Ytonga 35kg? :jawdrop: Może palety z całego transportu łącznie tyle mają. Ale wiedziałem, że ktoś w końcu palnie tę bzdurę. Tam są 3 "deski" na krzyż.

Reszta się zgadza (z tą wilgotnością). I niech sobie każdy zdecyduje czy towar przywieziony prosto z fabryki chce postawić na mróz.

No to wrzuć na wagę, co tu smajły w poście wybierasz...

• 11 months później...
A czy jest sens na murach parteru z gazobetonu H+H stawiać teraz na zimę strop gdy zapowiadają mrozy? Beton wiąże 28dni a co jeśli w trakcie tego czasu przyjdzie mróz powiedzmy - 20? Czy lepiej zostawić ściany i czy jakoś je zabezpieczyć, folią? Mam też kilka palet ofoliowanych fabrycznie ale wiem że pod folia potrafi parować, więc może lepiej je odkryć żeby oddychały?

Z tego co kiedyś wyczytałem w mądrej książce beton nie zostanie rozsadzony przez zamarzającą wodę kiedy osiągnie 17-18 MPa beton C20/25 osiąga 20 MPa po 7 dniach a 25 MPa po 28 dniach, oraz około 12 MPa po 24h Pod warunkiem że:

1. temp w czasie wiązania będzie około 20 Celcjuszów

2. Wilgotność będzie bliska 100% ( próbki trzyma się w wodzie)

3. Został prawidłowo zawibrowany tj. buława wgłębna lub łata w zależności od potrzeb.

4. Nie zostały dane opóźniacze wiązania- ale to pomijam bowiem teraz nie pora na opóźniacze

W przypadku niezachowania pkt.1 Czasy dochodzenia do odpowiednich wytrzymałości zostaną wydłużone

W przypadku niezachowania pkt 2 i 3. Docelowa wytrzymałość może nie zostać osiągnięta.

Odpowiedzieć musisz sobie sam.

Oczywiście wytwórnie robią beton ciut lepszy niż trzeba, aby w razie czego spełniał on normy. Ale zapas te nie jest duży. Ja tam uważam że lepiej zawsze wziąć beton klasę wyższy ( zwłaszcza w warunkach jesienno- zimowych), i mieć odrobinę komfortu psychicznego.