macieywr 25.11.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam wszystkich! Od tygodnia mieszkamy w nowym domu i pojawił się problem - śmierdzi z syfonu brodzika. Ja od 7 lat nie mam węchu i pojawia mi się on tylko po silnych lekach, a na żony informacje, że śmierdzi myślałem, że nie ma tragedii. Dzisiaj jednak wzialem mocne leki po ktorych wrocil mi wech i smród jest tak duzy ze nie wiem jak w tym zasne... Mamy niski brodzik z niskim syfonem który nie jest zalany woda.Z tego syfonu wieje, ale zauwazylem ze jak otworze okno w lazience to przestaje wiac...w szambie mamy zrobiony grzybek z odpowietrzeniem. Jest na to jakaś rada oprócz ciągłego uchylonego okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.11.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Witam wszystkich! Od tygodnia mieszkamy w nowym domu i pojawił się problem - śmierdzi z syfonu brodzika. Ja od 7 lat nie mam węchu i pojawia mi się on tylko po silnych lekach, a na żony informacje, że śmierdzi myślałem, że nie ma tragedii. Dzisiaj jednak wzialem mocne leki po ktorych wrocil mi wech i smród jest tak duzy ze nie wiem jak w tym zasne... Mamy niski brodzik z niskim syfonem który nie jest zalany woda. Z tego syfonu wieje, ale zauwazylem ze jak otworze okno w lazience to przestaje wiac... w szambie mamy zrobiony grzybek z odpowietrzeniem. Jest na to jakaś rada oprócz ciągłego uchylonego okna ? Popsuć węch też żonie? A tak na serio. Czy pion kanalizacyjny jest wyprowadzony ponad dach? Co to za syfon, że jest bez wody? W domu wentylacja grawitacyjna pewnie? Cudów nie ma. Skoro powietrze wylatuje kratką, do jakąś drogą musi się do domu dostać. WIdać mu najprościej poprzez syfon, jak otorzysz okno, to najprościej przez to okno. Drzwi w łazience są z podcięciem/dziurami wentylacyjnymi? W pozostałych pomieszczeniach okna z nawiewnikami? Fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Trzeba częściej brać prysznic Wtedy woda w syfonie zapobiegnie takim sytuacjom, a węch może powróci bez brania leków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.11.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Moze w syfonie jest niewiele wody i po spuszczeniu dwójki z porcelanowego telefony następuje wyssanie wody z syfonu? Doraźnie po kazdym spuszczaniu dwójki należy do syfonu wlać 1 szklankę wody. Przykładasz mokrą dłoń grzbietem do syfonu brodzika i czujesz chłód jak wieje czyli dolewasz wody. Jesli dalej wieje = śmierdzi to winien syfon (uszkodzony lub krzywo założony ) = hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Jeśli następuje wysysanie wody z syfonu po spuszczeniu z ceramiki to nie winien jest syfon tylko napowietrzenie pionu. Kol. Bertha@. ....Twoją pracochłonną opcję zastąpię automatyczną.Jeśli napowietrzenia pionu kanalizacyjnego nie da się naprawić to należy wykonać bypass pomiędzy ceramiką a syfonem aby część ze spłukiwanej wody trafiała do syfonu i uzupełniała braki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Gdybyś czytał więcej pomysłów opisywanych na forum, to może byś usłyszał o muszli z której śmierdziało. Okazało sie że nie była poziomo zamontowana. Jeśli woda uciekała, to musiała byc tak krzywo, że było to widoczne gołym okiem bez wasserwagi czyli poziomicy.A swoją drogą chciałbym zobaczyc twój pomysł po roku eksploatacji. W ekonomicznej wersji będzie zaciek na brodziku. Zaś wersja wypasiona (niewidoczna), pewnie będzie tyle kosztować co wymiana syfonu.Tak się robiło w czasach gospodarki niedostatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Nie czytam pomysłów na forum a staram się raczej opisywać praktykę. Bo tak naprawdę od napowietrzenia pionu powinien rozpocząć poszukiwania każdy normalny hydraulik. Zaś w późniejszym terminie przychodzi czas na wszelkie inneOdnośnie pomysłu z niewypoziomowaną muszlą to poziom o którym mowa jest raczej mało prawdopodobny gdyż nawet przy poziomach ścian rodem z PRL-u takie problemy nie występowały.Robiło się różne rzeczy ale pewne ścisłe zasady były jednak przestrzegane dlatego że brakowało fachowców i wszelkich złotych rączek samouków rodem z pod budki z piwem a za wszelkie prace brali się tylko ci nieliczni wykwalifikowani.Jeśli zaś nie zrozumiałeś ironii zawartej w moim pomyśle to dalsza dyskusja jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts