Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzewać całoroczny dom letniskowy/weekendowy?

Recommended Posts

To Ty mów, że hydraulik jesteś:) Czyli mam rozumieć, że jednak grzejniki niż podłogówka? Jak masz miejsce, prawo pozwala, lubisz posiedzieć przy kotle to będzie najlepsza opcja.

P.S. Mój domek jeszcze długo nie będzie do zamieszkania i póki co czasami śpię u sąsiada (od którego z resztą kupiłem działkę) i powiem Ci, ze dla mnie nie ma lepszego miejsca na kieliszek siwóchy niż kotłownia gdzie pachnie drzewem i cieplutko od kotła. Na codzień to raczej bym odpuścił.

Siwuchę?:cool:

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się jak podejść do tematu CWU w domu, który jest uzytkowany tylko w weekendy. Po przeczytaniu kilkunastu wpisów najbliższa jest mi opcja z ogrzewaniem grzałka (lub dwiema grzałkami) bojlera. Zakładam, że będzie PV ale musze się też wspierać prądem z sieci. Jeśli zagrzeję wodę w taryfie nocnej to jak szybko wychłodzi mi się woda? Oczywiście wszystko zarządzane przez internet, więc w czasie naszej nieobecności będzie utrzymywana temperatura minimalna.

Dodatkowo będę miał kominek i też się zastanawiam czy razem z grzałkami jest mozliwość jakiejś integracji tak aby podgrzewać również CWU? Obawiam się, że wtedy można stracić kontrolę nad temperaturą wody jeśli w kominku będzie za bardzo napalone. Jakie macie tutaj doświadczenia?

Zastanawiam się jak podejść do tematu CWU w domu, który jest uzytkowany tylko w weekendy. Po przeczytaniu kilkunastu wpisów najbliższa jest mi opcja z ogrzewaniem grzałka (lub dwiema grzałkami) bojlera. Zakładam, że będzie PV ale musze się też wspierać prądem z sieci. Jeśli zagrzeję wodę w taryfie nocnej to jak szybko wychłodzi mi się woda? Oczywiście wszystko zarządzane przez internet, więc w czasie naszej nieobecności będzie utrzymywana temperatura minimalna.

Dodatkowo będę miał kominek i też się zastanawiam czy razem z grzałkami jest mozliwość jakiejś integracji tak aby podgrzewać również CWU? Obawiam się, że wtedy można stracić kontrolę nad temperaturą wody jeśli w kominku będzie za bardzo napalone. Jakie macie tutaj doświadczenia?

Jeżeli dom tylko weekendowy i zakładam ze będzie prysznic to żadne bojlery bo woda może zamarznąć i po zawodach, przepływowy ogrzewacz max jaki się na 230v

np taki https://allegro.pl/oferta/przeplywowy-podgrzewacz-wody-warmtec-ecosink-6-5kw-9456350604 3,2 l/min przy delcie +30*c

Jeżeli dom tylko weekendowy i zakładam ze będzie prysznic to żadne bojlery bo woda może zamarznąć i po zawodach, przepływowy ogrzewacz max jaki się na 230v

np taki https://allegro.pl/oferta/przeplywowy-podgrzewacz-wody-warmtec-ecosink-6-5kw-9456350604 3,2 l/min przy delcie +30*c

Ok ale zostaja problemy:

- ilość przepływowych ogrzewaczy: 2 lazienki, kuchnia a i w garażu fajnie było by mieć trochę ciepłej wody

- wielkość przyłącza elektrycznego przy korzystaniu w sobote z dwóch łazienek + czajnik + płyta

- wciąż mamy wodę w rurach - zimą w czasie nieobecności trzeba ją spuszczać - podobnie jak z bojlera. Zimną wodę mam za darmo więc pozostaje tylko robocizna

- zakładam, że będę utrzymywał temperaturę między 5 - 10 stopni powyżej zera, jeśli braknie prądu to monitoring mi to powie, podjadę i spuszczę wodę z układu CWU

• 7 months później...

Polecam grzejniki Aeroflow firmy Henimax. Jak pisałem na poprzednim forum są sprawdzone. Grzejnik kupiłem do ogrzewania biura z oknem wystawowym i drewnianą ramą. Sprawdził się znakomicie. Koszt ogrzania zimą dużego 32 m biura i trochę działu socjalnego ( kolejne 15 m ) zamykał się w kwocie 250 zł. Czysto ciepło i ekologiczne.

Teraz przeniosłem ten grzejnik do nowego domu i ogrzewam od stycznia salon z aneksem. 27 m. Rewelacja. Grzejnik miał być tylko alternatywą dla gazu ( bo gaz jeszcze z butli na 5 domów ) .

Okazało się , że to strzał w ,, 10 " Nawet firma instalatorstwa elektrycznego była zaskoczona jego funkcjonalnością. Dziś przy otwartym oknie mimo nastawy grzejnika na 21st. grzejnik jest zimny , bo czuje że nie ma potrzeby grzać. Jestem zadowolony z takiego grzejnika. Żaden olejak nie ma startu , a za prąd za 2 miesiące zapłaciłem 264 zł. Polecam.

https://henimax.pl/aeroflow/

• 5 months później...