Devonek 02.12.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zamieszczam mój post dla podniesienia na duchu osób, które są podobnie jak ja tradycjonalistami i czują się zagubione w obliczu nowych mód, technologii i wymagań dotyczących budowy domu. Dom wybudowany na podstawie projektu indywidualnego, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie na eko-groszek, podłogówka tylko w łazience i części salonu, bez kominka, za to z piecem kaflowym w salonie i kuchnią kaflową w kuchni. Parterowy z możliwością adaptacji poddasza. Budowany z fajną ekipą, bezproblemowo. Mieszkamy trzy lata, problemów z niczym nie mamy, powoli wykańczamy otoczenie domu. Jest SUPER!!! Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.PS Nie potrafię na razie zamieścić zdjęć na forum, ale postaram się to nadrobić jak najprędzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.12.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 skoro palisz wunglem to rzeczywiście wykańczasz otoczenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 02.12.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Jest SUPER!!!. Brawo TY . Po za tym, że nie chciałabym cię za sąsiada to twój problem jaki sobie standart życia zapewniasz, możesz nawet w lepiance mieszkać i być szczęśliwy, tylko nie truj ludzi w koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.12.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) . . Brawo Wy za reakcję Jak społeczeństwo nie wytępi węgla to na polityków nie ma co liczyć..... Edytowane 2 Grudnia 2018 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Mam nadzieję, że mieszkasz w jakiejś głuszy i nie trujesz sąsiadom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Ekogroszek, jak sama nazwa wskazuje jest węglem ekologicznym, o niewielkiej zawartości siarki, a także charakteryzujący się wysoką wartością opałową i niską zawartością popiołu. https://dobry-ekogroszek.pl/roznica-miedzy-ekogroszkiem-a-zwyklym-groszkiem/ A serio mówiąc, to jednak jest lepszy niż miał węglowy i śmieci a nawet ekośmieci. Jest więc ekopostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.12.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zamieszczam mój post dla podniesienia na duchu osób, które są podobnie jak ja tradycjonalistami i czują się zagubione w obliczu nowych mód, technologii i wymagań dotyczących budowy domu. Jeśli postęp techniczny nazywasz modą, to dlaczego jeździsz samochodem z klimą a nie ekologiczną przewiewną furmanką? Dlaczego mieszkasz w domku z podłogówką i kaloryferami a nie w kurnej chacie? Słabo u ciebie z przywiązaniem do tradycji. Zdecyduj się chłopie. Cnota albo przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.12.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Zdecyduj się chłopie. Cnota albo przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 03.12.2018 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 a mi sie wydaje ze to tak zwany "bait" czyli zarzutka, czyli ktos napsiał post i czeka aż rozpęta się burza na temat piec kaflowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.12.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 https://dobry-ekogroszek.pl/roznica-miedzy-ekogroszkiem-a-zwyklym-groszkiem/ A serio mówiąc, to jednak jest lepszy niż miał węglowy i śmieci a nawet ekośmieci. Jest więc ekopostęp. Boże, co za bzdury w tym tekście! Nazwanie węgla eco- jest barbarzyństwem. Tzw. eco-groszek to zwykły węgiel, ale zapakowany do worka foliowego. Gdzie tu ekologia?! Hasła o jego superwłaściwościach są jedynie papką marketingową. Z tej samej ściany węglowej mamy podły miał, śmierdzący wungiel do elektrowni, syfiący groszek i kostka oraz super- hiper-ekologiczny ekogroszek o wyjątkowym cieple spalania, wyjątkowo niskiej zawartości siarki. A wszystko z tego samego węgla pochodzącego z tego samego pokładu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.12.2018 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 To sie nazywa profilowanie produktu.Dla rolnika worek wungla zawiazany wiechciem słomy, do ekologicznych willi plastikowe worki po 20kg - napis EKO skosem przez cały worek, dla babci z kamienicy 15 kg drobnego aby zmiescił się w jedną weglarke - na worku pisze "Węgiel Kresowy"(plastikowa szufelka w pakiecie). Skad na Kresach węgiel? A co to kogo?Target sie liczy!!! Kiedyś się mówiło: Dla każdego coś miłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.12.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Eko-groszek znaczy ekonomiczne przenoszenie groszku z miejsca na miejsca. Ekonomiczne bo małymi porcjami i człowiek mniej się męczy. Eko-groszek = ekonomiczny bo małym nakładem reklamy powstał węgiel ekologiczny. Poczekajmy na odzew nomen omen Devonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.12.2018 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Pewnie swoim nickiem chce pokazać, że swoimi rączkami chce osiągnąć w grupie to co już w dewonie udało się osiągnąć - wielkie wymieranie gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devonek 04.12.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze. Ponieważ podstawowe zasady dobrego wychowania nakazują odpowiadać na korespondencję, niniejszym czynię to. Nie będę odnosić się oddzielnie do każdego komentarza, ponieważ mogę w zasadzie na każdy odpowiedzieć tak samo. Zrobię jednak wyjątek dla:bertha- jestem kobietąredbox- to nie jest "bait", dom stoi, mieszkają w nim szczęśliwi ludzieElfir- truje się kogoś a nie komuś(w znaczeniu palenia węglem)a tak ogólnie:- ponieważ mamy szczęście że możemy dokonywać wyborów- to w kwestii domu wybrałam to co uważam za najlepsze i po prostu możliwe w mojej sytuacji.- zdobyczy postępu nie odrzucam ,korzystam z nich w takim stopniu w jakim jest mi to niezbędne- w domu niekoniecznie najnowocześniej wyposażonym też można żyć wygodnie.To tylko kwestia dobrej organizacji.I takie miało być przesłanie mojego postu.Pozdrawiamwszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.12.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze. Ponieważ podstawowe zasady dobrego wychowania nakazują odpowiadać na korespondencję, niniejszym czynię to. Nie będę odnosić się oddzielnie do każdego komentarza, ponieważ mogę w zasadzie na każdy odpowiedzieć tak samo. Zrobię jednak wyjątek dla: bertha- jestem kobietą .... Pozdrawiam, życze zdrowia we wspomaganiu niskiej emisji, która odpowiada (produkuje) circa 70% smogu. Najważniejsze jest dobre samopoczucie. Bertha jest męską szowinistyczną świnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.12.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Bertha jest męską szowinistyczną świnią. Co Ty ? Serio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.12.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Zamieszczam mój post dla podniesienia na duchu osób, które są podobnie jak ja tradycjonalistami i czują się zagubione w obliczu nowych mód, technologii i wymagań dotyczących budowy domu. Dom wybudowany na podstawie projektu indywidualnego, wentylacja grawitacyjna, ogrzewanie na eko-groszek, podłogówka tylko w łazience i części salonu, bez kominka, za to z piecem kaflowym w salonie i kuchnią kaflową w kuchni. Parterowy z możliwością adaptacji poddasza. Budowany z fajną ekipą, bezproblemowo. Mieszkamy trzy lata, problemów z niczym nie mamy, powoli wykańczamy otoczenie domu. Jest SUPER!!! Chętnie odpowiem na wszelkie pytania. PS Nie potrafię na razie zamieścić zdjęć na forum, ale postaram się to nadrobić jak najprędzej. Akurat źle trafiłaś z tym eko-groszkiem który jest zwykłym węglem tylko w trochę innej postaci. Nie jest eko a teraz mamy konferencję COP24 i dlatego takie lekko złośliwe komentarze. Mamy także kolejną edycję smogu. Co kierowało wyborem pieca na eko-groszek mając w domu także kuchnię kaflową i piec kaflowy? Nie lepiej było zainwestować w pompę ciepła powietrze-woda ? Życzę powodzenia w dokończeniu budowy, dobrych sąsiadów i wszystkiego najlepszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 04.12.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Pozdrawiam, życze zdrowia we wspomaganiu niskiej emisji, która odpowiada (produkuje) circa 70% smogu. Jeśli ma sprawną instalację i właściwie pali dobrej jakości grochem to niech ma. Problemem są ci co palą byle czym, czesto nawet w kominkach (choć gaz jest) - wystarczy dosłownie 2-3 takich debili i całe miasteczko nie ma czym oddychać. Przynajmniej u mnie, rozglądam się po okolicy i zawsze są to te same 2-3 kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.12.2018 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 To trzeba zgłaszać do Straży Miejskiej.Dlaczego nie zgłosisz?Bo się boisz czy nie wypada być "donosicielem" ?Czy nie da się dokładnie określić kto to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.12.2018 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Jeśli ma sprawną instalację i właściwie pali dobrej jakości grochem to niech ma. Problemem są ci co palą byle czym, czesto nawet w kominkach (choć gaz jest) - wystarczy dosłownie 2-3 takich debili i całe miasteczko nie ma czym oddychać. Przynajmniej u mnie, rozglądam się po okolicy i zawsze są to te same 2-3 kominy. Patrząc na zamiłowanie rodaków do sortowania odpadków palnych (plastiki w dzień, meble i opony na nocne palenie), to na odcinku uświadomienia ludu palącego miast i wsi jest jeszcze wiele pracy. Prędzej dożyjemy elektrowni wiatrowych na węgiel i samochodów elektrycznych na węgiel niż ktoś ukarze wytrwałych centusiów zasmradzających okolicę ekologicznym opałem. Czyli drewnem suszonym pół roku pod gołym niebem - to przykłady z okolicy. W szkole temat jest starannie omijany, tam stawia się cele wyższe. I tak traci się okazję do zaszczepiania właściwych nawyków u nastepnego pokolenia, w szkole preferuje się cudowniejsze trendy. Pielęgnuje się je starannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts