Elfir 05.12.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 To trzeba zgłaszać do Straży Miejskiej. Dlaczego nie zgłosisz? Bo się boisz czy nie wypada być "donosicielem" ? Czy nie da się dokładnie określić kto to robi? Boje się, żeby mi ktoś w nocy okien nie potłukł czy nie nawrzucał śmieci do ogrodu. Do tego największym kopciuchem w okolicy mojego domu jest urzędnik gminy. A pobliski weterynarz spala odpady medyczne w sobotę i niedziele, kiedy akurat Straż Miejska nie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 05.12.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Utopia. Właśnie miałam napisać coś podobnego do Elfir. Komu zgłaszać, u mnie w okolicy wygrała władza z chasłem wyborczym „nie bedzięmy gnębić palących węglem”. Tubylcy palą wszystkim czym się da i jest to policjant, strażak i urzędnik jak mają ścigać innych. I oczym tu w ogóle mowić. Połowa domów koło mnie to tubylcy a połowa to element napływowy z miasta, patrząc na kominy dokładnie można powiedzieć do kogo z tych grup dom należy. A i prawie wszystkie domy nowe. To mentalność, dziad tak palił, ojciec tak palił to dlaczego młodzi mieli by coś zmieniać i jeszcze ktoś bedzie sie tu podpierał „tradycją” . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 05.12.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) wrzucanie do jednego worka tych, którzy palą dobrym węglem, w dobrych piecach i tych, którzy palą wszystkim w starych instalacjach jest nie fair samochodami z silnikami diesla jeździ cała masa ludzi, również Ci, którzy tak bardzo potępiają węgiel, a czy na pewno wpływ na środowisko diesla jest mniejszy niż węgla? od razu napiszę - nie palę węglem, bo dla mnie to najbardziej kłopotliwy, czasochłonny i pracochłonny rodzaj ogrzewania,jeżdżę dieslem, na elektryczny nie zmienię, bo poza tym, że mnie na to nie stać, to mam wątpliwości co do "ekologiczności" np. akumulatorów w takich samochodachwentylacji mechanicznej unikam, wolę krótkie i intensywne wietrzenie Edytowane 5 Grudnia 2018 przez mamik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.12.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 wbrew pozorom nie ma dobrego węgla tak jak nie ma dobrego księdza w Polsce.Dobry węgiel możesz jedynie kupić w aptece, ale on do innych celów jest stosowany. Do spalania żaden dobry nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ostatnie kilka lat paliłem brykietami drewnianymi i koksem w 20 -letnim piecyku Zębiec ze Starachowic (to nie reklama gdyż nie jest produkowany a opis jest ogólny). Jakie frakcje z komina leciały to nie wiem, lecz dymiło w znikomych ilościach, gdyż sąsiedzi ciągle dopytywali od kiedy palę gazem . Dopiero gdy zakładałem gazowe zorientowali się najbliżsi zza płotu, którzy widzieli auto serwisowe. Lecz nie hołdowałem tradycji i nie paliłem starych biurek i szaf a butelki pet wrzucałem i dalej wrzucam do żółtego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.12.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 wbrew pozorom nie ma dobrego węgla tak jak nie ma dobrego księdza w Polsce. Dobry węgiel możesz jedynie kupić w aptece, ale on do innych celów jest stosowany. Do spalania żaden dobry nie jest. :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 05.12.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 To i ja dorzucę swoje 0,03PLN: w Krakowie wprowadzili już zakaz używania kominków, w których jak wiadomo pali się drewnem, a nie bardziej toksycznym dla środowiska wunglem, a w nowo budowanych domach nadal pozwalają stosować kopciuchy na wungiel - czegoś tu nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.12.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Utopia. Właśnie miałam napisać coś podobnego do Elfir. Komu zgłaszać, u mnie w okolicy wygrała władza z chasłem wyborczym „nie bedzięmy gnębić palących węglem”. Tubylcy palą wszystkim czym się da i jest to policjant, strażak i urzędnik jak mają ścigać innych. I oczym tu w ogóle mowić. Połowa domów koło mnie to tubylcy a połowa to element napływowy z miasta, patrząc na kominy dokładnie można powiedzieć do kogo z tych grup dom należy. A i prawie wszystkie domy nowe. To mentalność, dziad tak palił, ojciec tak palił to dlaczego młodzi mieli by coś zmieniać i jeszcze ktoś bedzie sie tu podpierał „tradycją” . Tak, taka chora tradycja i wygodnictwo i eko (ekonomia bo niby taniej). Bo najłatwiej jest głosić hasła "Walczyć i umrzeć za Ojczyznę" i tylko w teorii a już praktycznie działać dla dobra Ojczyzny to już się nie chce i nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.12.2018 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 AG-home Bo w kominku nie spalisz butów, worków foliowych, szmat, płyt meblowych, bo smród na całe mieszkanie.A tak, to co? Na wysypisko miejskie? A co, ono z gumy? I jeszcze za składowanie trzeba płacić, paliwo na przewóz zużywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja rano i w godzinach powrotu z pracy (15-16) muszę wyłączać WM aby mi nie zaciągało dymu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 05.12.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja rano i w godzinach powrotu z pracy (15-16) muszę wyłączać WM aby mi nie zaciągało dymu do domu. mam podobnie tylko u mnie wystarczy przełączyć w tryb "Away". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.12.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tak, taka chora tradycja i wygodnictwo i eko (ekonomia bo niby taniej). Bo najłatwiej jest głosić hasła "Walczyć i umrzeć za Ojczyznę" i tylko w teorii a już praktycznie działać dla dobra Ojczyzny to już się nie chce i nie opłaca. To nasza narodowa głupota. Dlatego gen. Patton nie był szanowany w Polsce, gdyż kierował się rozumem a nie tzw. porywami serca. To jego słowa: "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." Zanim admin mnie zbanuje, to proszę aby przeczytał oryginał: "The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his." Czyli Jan z Czarnolasu wieki temu miał rację: PIEŚŃ 5 Wieczna sromota i nienagrodzona Szkoda, Polaku! Ziemia spustoszona Podolska leży, a pohaniec sprosny, Nad Niestrem siedząc, dzieli łup żałosny! ........... Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie"; Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie, Nową przypowieść Polak sobie kupi, Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi. Wieki przeminęły i co? Ano nic. Zero nauki, zero mądrości W Katowicach na COP24 widać to na każdym kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 05.12.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Ja rano i w godzinach powrotu z pracy (15-16) muszę wyłączać WM aby mi nie zaciągało dymu do domu. A ja sprawdzam jak wiatry wieją . Od wschodu mam „tubylców” i trzeba WM skręcać a od zachodu spoko prawie sam „element napływowy” . I jeszcze co mnie bardzo dziwi, to nie są ludzie biedni (tych bym jeszcze zrozumiała) i prawie wszyscy mają małe dziedzi. A te dziedzi w tych kłębach dymu gonią i bawią się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.12.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Tiaaa, za jakis czas przewlekłe choroby dzieciaków (alergie, ataki astmy, ....) zwali się na szczepionki i chemitrails. Oto Polska właśnie Ciemnoto ty nad poziomy wylatuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.12.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 I o Unii zapomniałeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.12.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Mea culpa! Mea culpa! Mea maxima culpa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 06.12.2018 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) To trzeba zgłaszać do Straży Miejskiej. Dlaczego nie zgłosisz? Bo się boisz czy nie wypada być "donosicielem" ? Czy nie da się dokładnie określić kto to robi? SM pracuje do 19. A zgłaszać to się zgłasza. Inni też zgłaszają. Moi rodzice nie raz mieli kontrol, choć z komina nic nie leci (ale czasem jak somsiad zapali to zawiewa w ich stronę... zresztą po godzinie i tak cała okolica jest zasyfiona przez jednego debila, więc jak SM już przyjedzie to nie łatwo jest im wytłumaczyć i pokazać palcem, że ten konkretnie jest winowajcą). Zresztą widok komina to dla SM nie jest podstawa, i tak muszą wejść na obiekt i sprawdzić czym faktycznie jest palone, dopiero jak złapią za rękę, że śmieciami to jest tego jakiś skutek. Powinni mieć więcej patroli, szczególnie w takich okresach i przy takiej pogodzie: na bieżąco wyhaczać kierowców kominów zamiast kierowców samochodów. Oczywiście ktoś móglby nie przyjąć mandatu, no to sprawa do sądu i niech wykazuje, że nie pali syfem. PS. Widzę, ze niektórzy mają tu duży ból d..y z Polską i polskością. A ja obserwuję, że to tylko jednostki takie "wybitne" są level master w dziadowskich oszczędnościach, nie tylko na opale zresztą. W każdym narodzie są ludzie i są parapety. Edytowane 6 Grudnia 2018 przez maaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.12.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Ja rano i w godzinach powrotu z pracy (15-16) muszę wyłączać WM aby mi nie zaciągało dymu do domu. Filterek sobie załóż (nomen omen węglowy) i po sprawie. Ćwiczyłem temat ostatnio bo kupiliśmy działkę z halą i biurami k. sortowni śmieci. Ostatnio byłem w uroczym mieście Mszczonów . Same centrum, sobota rano. Cudowny zapach palonych śmieci. Dramat po prostu. Jak to mówią u nas na wsi o segregacji śmieci: dzielą się na te do spalenia w dzień i do spalenia w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts