Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System reputacji na Forum

Redakcja

Recommended Posts

Zgodnie z Waszymi prośbami, na 10 grudnia zaplanowany jest start systemu reputacji na Forum. Dzięki niemu, możliwe będzie nagradzanie Użytkowników służących pomocą lub dobrą radą. W założeniu ma to być bardziej miarodajny system, niż liczba postów, które mogą być nabijane w działach niezwiązanych z tematyką Forum.

Z tej okazji przygotowałem instrukcję, która w razie potrzeby będzie rozwijana i aktualizowana. Zachęcam do używania nowej funkcji i dzielenia się tutaj swoimi opiniami.

PS. Zapraszam do zgłaszania swoich propozycji na opisy poziomów reputacji, ponieważ na start będą one po angielsku :)

1. Jak przyznać komuś punkty reputacji?

Punkty reputacji przyznajemy klikając na symbolu gwiazdy z napisem "Podziękuj" znajdującym się na dole postu, który chcemy nagrodzić. Następnie należy zatwierdzić dodanie punktów przyciskiem "Pomógł"

2. Czy komentarz jest obowiązkowy?

Komentarz nie jest obowiązkowy. Jest to dodatkowa informacja dla Użytkownika, dlaczego otrzymał punkty.

3. Ile punktów jest przyznawanych jednorazowo?

Liczba punktów przyznawanych za jednym razem jest równa wartości "siły reputacji":

• Nowy użytkownik ma siłę reputacji równą 1.
  • Dodatkowy punkt siły reputacji (+1) można zdobyć za:
    • Każde 365 dni od daty rejestracji na Forum
    • Każde 200 zdobytych punktów reputacji

Czyli Użytkownik który jest na Forum ponad dwa lata i zebrał 500 punktów reputacji, może jednym kliknięciem przyznawać użytkownikom 5 punktów reputacji.

4. Jakie są poziomy reputacji?

Każdy Użytkownik dostaje na start 10 punktów reputacji. Wraz ze zdobywaniem kolejnych punktów, zmieniać się będzie liczba kwadratów pod nickiem oraz opis pojawiający się po najechaniu myszką na te kwadraty:

Bez tytułu.jpg

5. Jak sprawdzić ile mam punktów reputacji?

Dokładną ilość punktów reputacji, które zgromadziliśmy, możemy sprawdzić w profilu użytkownika.

Możemy to także zrobić w inny sposób, pozwalający przy okazji sprawdzić ile reputacji dostaliśmy za dany post. W tym celu klikamy na symbolu gwiazdy z napisem "Podziękuj" (tak, jakbyśmy chcieli przyznać reputację sobie samemu). Wynikiem jest lista podziękowań jakie dostaliśmy za ten post.

6. Jak sprawdzić ile reputacji ma ktoś inny?

Można jedynie ustalić przedział reputacji poprzez sprawdzenie liczby kwadratów wyświetlających się pod nickiem.

7. Czy mogę ukryć swoją reputację?

Tak, można to zrobić w profilu użytkownika. Punkty nie wyzerują się - będą nadal zliczane, a jedynie nie będą się wyświetlać pod nickiem. Można także przyznawać punkty Użytkownikowi z wyłączoną reputacją.

8. Limity i ograniczenia

• W ciągu dnia możesz przyznać punkty reputacji maksymalnie 10 Użytkownikom.
  • Aby ponownie nagrodzić tego samego Użytkownika musisz najpierw nagrodzić 5 innych osób.
  • System reputacji nie jest aktywny w dziale "Nie tylko budowa".

Bez tytułu.jpg

Edytowane przez Redakcja
zniesiony limit postów
  • Like 1

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ciągu dnia możesz przyznać punkty reputacji maksymalnie 10 Użytkownikom.

Aby ponownie nagrodzić jakiegoś Użytkownika musisz najpierw nagrodzić 20 innych osób.

to może być skomplikowane, jeśli dany użytkownik jest zainteresowany informacjami z jakiegoś wąskiego zakresu wiedzy.

I nie rozumiem połączenia ilości punktów ze stażem na forum. Bo się pomoc "swieżakom" na forum nie będzie "opłacać". Jeden głos-jeden punkt i tyle.

Edytowane przez Elfir

Czy nie prościej zlikwidować uciążliwy dla Redakcji dział "O Was" i nie komplikować systemu przydzielania punktów reputacji?

Myślę, że to najmniej skomplikowany punkt tego systemu.

W ciągu dnia możesz przyznać punkty reputacji maksymalnie 10 Użytkownikom.

Aby ponownie nagrodzić jakiegoś Użytkownika musisz najpierw nagrodzić 20 innych osób.

to może być skomplikowane, jeśli dany użytkownik jest zainteresowany informacjami z jakiegoś wąskiego zakresu wiedzy.

Można zmienić limit na 10 i sprawdzić czy nie będzie rażących nadużyć.

I nie rozumiem połączenia ilości punktów ze stażem na forum. Bo się pomoc "swieżakom" na forum nie będzie "opłacać". Jeden głos-jeden punkt i tyle.

Teraz to się w ogóle nie opłaca, bo jest z tego 0 punktów ;) Bardziej myślałem tu o tym, żeby docenić jakoś "starych" bywalców Forum i żeby mieli większy wpływ na kreowanie reputacji "świeżaków"

Pomyślcie może też o systemie negatywnych opinii.

Awanturnictwo powinno być negatywnie opiniowane.

Na razie spróbujmy tylko z systemem nagradzania.

Możliwość jednorazowego przyznawania większej ilości punktow tylko dlatego że ktoś ma dużo postów jest bez sensu.

Nie ma takiej funkcji. Jest mowa tylko o tym, że punkty można zacząć przyznawać po przekroczeniu 20 postów. Przed osiągnięciem 20 postów, można zostawić podziękowanie, ale nie zostaną przyznane za to żadne punkty.

punkty ujemne za awanturnictwo i wycieczki niezwiazane z tematem moim zdaniem sa nieodzowne. można dodatkowo zastosować kary prewencyjne np 3 punkty ujemne i ban na tydzień. myślę że to spowoduje podniesienie poziomu dyskusji i niektórych odrobine okiełzna. na innym forum którego jestem użytkownikiem działa i ludzie panują nad sobą bardziej niż to ma miejsce tutaj.Trzeba by jednak podobnie jak przy ocenach pozytywnych określić zasady przydzielania
  • Like 1

Można zmienić limit na 10 i sprawdzić czy nie będzie rażących nadużyć.

.

Chodzi mi o sytuację, w której wchodzi stosunkowo nowy użytkownik, szukający informacji o drzwiach. Na forum jest chyba trzech-czterech specjalistów (i nie chodzi o producentów zachwalających swój towar, tylko montażystów).

Użytkownik da punkt reputacji temu, kto udzieli mu dobrej odpowiedzi.

I jak zada kolejne pytanie i znów otrzyma świetną odpowiedz od tego samego forumowicza, to nie będzie mógł jej nagrodzić.

Musiałby biegać po forum dając punkty na chybił trafił przypadkowym wypowiedziom, by odbębnić te 10, zanim będzie mógł znów punktem podziękować temu, kto na punkt zasłużył.

Edytowane przez Elfir
  • Like 1

można dodatkowo zastosować kary prewencyjne np 3 punkty ujemne i ban na tydzień.

Świetny sposób na wyeliminowanie konkurencji z forum. Trzech pracowników firmy szybko da po minusowym punkcie i konkurencja ma bana na tydzień :D

Producenci kotłów na węgiel dostaliby bana w pięć minut od uruchomienia takiej usługi od: Liwko, Arturo i wszystkich tych, których irytują dymiący sąsiedzi :D

Edytowane przez Elfir

A ja jestem za, tylko próg 3 punktów jest za niski. A arturki i inne liwki by sami zostali wyeliminowaniu przed producentami kotłów.

Edit:

można by też dodać przelicznik postów/punkt. Szybko by wyszło ile nasza Elita forum jest warta :D

Edytowane przez agb

Elfir

trzeba mądrze sprecyzować zasady i zaprząc do pracy adminów i moderatorów.

to może zadziałać jak broń obosieczna i Arturkowe Liwki mogą nie zdążyć z przydzieleniem punktów ujemnych.

decydując się na wprowadzenie ocen i reputacji trzeba jasno określic kryteria

np możesz dać "+" gdy post uzykownika pomógł Ci rozwiazać problem,

albo "-" gdy ktoś kogoś obraża lub pisze nie na temat,spamuje lub reklamuje w sposób niezgodny z zasadami forum.

Jak widac z Twojej wypowiedzi doskonale znani są użytkownicy nieprzeciętnie aktywni a niekoniecznie majacy wiedze merytoryczną

tu będzie sporo pracy dla moderatorów którzy będa musieli ostatecznie uznac lub nie punkt reputacji moim zdaniem.

Automat zgodnie z tym co piszesz zablokuje sporą część "w 3 minuty"

to spore wyzwanie ale myślę ze warte wprowadzenia

kibicuje mocno i liczę na wymierne korzyści w postaci podniesienia reputacji całego forum i sprawienia że stanie się jeszcze bardziej merytoryczne i pomocne wszystkim którzy tu trafia

...

kibicuje mocno i liczę na wymierne korzyści w postaci podniesienia reputacji całego forum i sprawienia że stanie się jeszcze bardziej merytoryczne i pomocne wszystkim którzy tu trafia

Możesz sie zawieść. Punkty ujemne są kompletnie bez sensu na forum, którego większą część stanowią wykonawcy i sprzedawcy i inwestorzy. Konflikt interesów jest nieunikniony. Plusy tak, pod warunkiem, że, podobnie jak na elektrodzie moderatorzy będą bezwzględnie karać nadgorliwców polujących na punkty. Szczerze mówiąc czarno to widzę.

A ja jestem za, tylko próg 3 punktów jest za niski. A arturki i inne liwki by sami zostali wyeliminowaniu przed producentami kotłów.

Edit:

można by też dodać przelicznik postów/punkt. Szybko by wyszło ile nasza Elita forum jest warta :D

Inicjatywę Redakcji polegającą na wprowadzeniu rankingu reputacji oceniam bardzo pozytywnie - na innych forach się to sprawdza i już na starcie widać, czy porady udziela specjalista (oceniony wcześniej pozytywnie przez innych użytkowników), czy amator.

Niestety zgadzam się, że punktowanie ujemne również przydałoby się - wielokrotnie dyskusja przeradza się w pyskówki i wycieczki osobiste zamiast merytoryki, wrzucanie off-topów itp. Być może ujemna punktacja ostudzi co niektórych.

I ostatnia kwestia to przemyślenia Redakcji, poruszana już wcześniej. Rankingowe określenia - elita forum, olimp, itp. - wg mnie nie powinny być tutaj liczone posty z tematów hyde parku. Przykładowo - ktoś, jak na instagramie, nabija ranking postami o tym co je na śniadanie, tudzież innymi niezwiązanymi z budowlanką tematami. Potem na forum mamy Olimpów, Liderów, który oprócz bytności w HP niczego nie prezentują wartościowego dla innych.