gonzo2815 13.12.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 dzień dobryproszę o wyjaśnienie kwestii bo być może się mylę jeśli działka ma powierzchnię 16a a powierzchnię zabudowy określa się na poziomie 8% (tolerancja +-2%) to czy wg tego dom może mieć max. 160m2 zabudowy? dodam że na działce stoi już budynek gospodarczy o powierzchni ok. 50m2 więc ta powierzchnia odpada i zabudowa może kształtować się na poziomie max 155m2? dobrze to liczę? proszę i jakieś wskazówkipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Jak dokładnie brzmi zapis w WZ/MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.12.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Wg mnie to powinno być tak liczone: 8% z 16 arów (1600 m2) to 128 m2 i dopiero od tej wartości liczysz tolerancję czyli wychodzi maksymalnie 130,56 m2. Możesz przytoczyć dokładny zapis mówiący o tej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 trzeba odjąć już zabudowaną powierzchnię budynkiem gospodarczym A także drogi dojazdowe, chodniki, tarasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.12.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Do powierzchni zabudowy nie wliczają się drogi dojazdowe, chodniki, tarasy. Mylisz w pow. biologicznie czynną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2018 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo2815 13.12.2018 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 cechy zagospodarowania terenu:- wielkość stosunku pow. zabudowy do pow. terenu max. 8%- udział pow. biologicznie czynnej min. 40%czy kiedyś w przyszłości będzie możliwość postawienia jeszcze jednego budynku gosp. do 35m2 ale już na zgłoszenie? rozumiem że takie obiekty też się wlicza w zabudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2018 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 cechy zagospodarowania terenu: - wielkość stosunku pow. zabudowy do pow. terenu max. 8% To pozostaje pytanie o definicję terenu. W prawie budowlanym jest np. taki zapis" Art. 59a. 1. Organ nadzoru budowlanego przeprowadza, na wezwanie inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej zgodnie z ustaleniami i warunkami określonymi w pozwoleniu na budowę. 2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, obejmuje sprawdzenie: 1) zgodności obiektu budowlanego z projektem zagospodarowania działki lub terenu; Z tego wynika, że powierzchnia działki i powierzchnia terenu to nie jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.12.2018 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Bo inwestycja może być na kilku działkach...........2,5 albo 11......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2018 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Bo inwestycja może być na kilku działkach...........2,5 albo 11......... Czyli jak mam w projekcie również grzebnięcie w działce z drogą nieutwardzoną (budowa zjazdu) to sumuję powierzchnie tych dwóch działek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.12.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Czyli jak mam w projekcie również grzebnięcie w działce z drogą nieutwardzoną (budowa zjazdu) to sumuję powierzchnie tych dwóch działek? Nie wiem. Ale na logikę działka z droga nie jest Twoja wiec raczej nie liczysz jej do pow zabudowy............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 Nie wiem. Ale na logikę działka z droga nie jest Twoja wiec raczej nie liczysz jej do pow zabudowy............. Jeżeli chodzi o mnie, to jestem współwłaścicielem działek z drogą (droga składa się z trzech działek i w dwóch z nich mam udziały). Tak samo nie jestem jedynym właścicielem działki, na której stoi dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts