Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

powierzchnia zabudowy

Recommended Posts

dzień dobry

proszę o wyjaśnienie kwestii bo być może się mylę jeśli działka ma powierzchnię 16a a powierzchnię zabudowy określa się na poziomie 8% (tolerancja +-2%) to czy wg tego dom może mieć max. 160m2 zabudowy? dodam że na działce stoi już budynek gospodarczy o powierzchni ok. 50m2 więc ta powierzchnia odpada i zabudowa może kształtować się na poziomie max 155m2? dobrze to liczę? proszę i jakieś wskazówki

pozdrawiam

cechy zagospodarowania terenu:

- wielkość stosunku pow. zabudowy do pow. terenu max. 8%

- udział pow. biologicznie czynnej min. 40%

czy kiedyś w przyszłości będzie możliwość postawienia jeszcze jednego budynku gosp. do 35m2 ale już na zgłoszenie? rozumiem że takie obiekty też się wlicza w zabudowę?

cechy zagospodarowania terenu:

- wielkość stosunku pow. zabudowy do pow. terenu max. 8%

To pozostaje pytanie o definicję terenu. W prawie budowlanym jest np. taki zapis"

Art. 59a. 1. Organ nadzoru budowlanego przeprowadza, na wezwanie

inwestora, obowiązkową kontrolę budowy w celu stwierdzenia prowadzenia jej

zgodnie z ustaleniami i warunkami określonymi w pozwoleniu na budowę.

2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, obejmuje sprawdzenie:

1) zgodności obiektu budowlanego z projektem zagospodarowania działki lub terenu;

Z tego wynika, że powierzchnia działki i powierzchnia terenu to nie jest to samo.

Nie wiem. Ale na logikę działka z droga nie jest Twoja wiec raczej nie liczysz jej do pow zabudowy.............

Jeżeli chodzi o mnie, to jestem współwłaścicielem działek z drogą (droga składa się z trzech działek i w dwóch z nich mam udziały). Tak samo nie jestem jedynym właścicielem działki, na której stoi dom.