Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego ludzie sprzedają działki za pośrednictwem biura nieruchomości?

Recommended Posts

Osobiście uważam, że sprzedaż działki za pośrednictwem biura nieruchomości jest bezsensu. I pomijam tu prowizję dla biura. Do napisania tego postu skłoniły mnie poszukiwania działki. Szukam głównie przez portale ogłoszeniowe w necie, a tam są w większości ogłoszenia biur nieruchomości. Typowa sytuacja. Dzwonię i słyszę, że ta oferta jest koleżanki, której nie ma ale oddzwoni. Czekam kilka dni i nic. Dzwonię kolejny raz i to samo.

Druga sytuacja. Podpisuję papiery na pośrednictwo i otrzymuję adres działki. Nic więcej. W biurze nie wiedzą nic o działce, o MPZP, warunkach zabudowy itp. Mało tego nie mają mapek i znalezienie działki na dużym polu jest problemem. Te sytuacje są wręcz notoryczne.

I dwie sytuacje, które świadczą o działaniu chyba w złej wierze. Proponuję cenę za działkę (10% niższą) i słyszę , że właściciel nie zgadza się na żadne negocjacje. Od sąsiadów otrzymuję telefon do właściciela. Dzwonię i dowiaduję się, że on nie wiedział nic o tej ofercie. Za to wciąż słyszy od kilku miesięcy o ofercie 30% niższej i podobno nie ma innych. Czyżby działka miała być sprzedana znajomym? Nie kupiłem tej działki.

Kolejna sprawa. Dzwonię w sprawie działki i mówię, że chcę ją obejrzeć itp. I co słyszę? Słyszę, że działka ma niekorzystny wjazd i słup elektryczny w złym miejscu i że ogólnie nie jest dobra do budowy domu. Upieram się , że chcę ją obejrzeć. Słyszę , że w najbliższym czasie trudno będzie podpisać umowę o pośrednictwo, bo są bardzo zajęci i nie ma ich w biurze. Próbuję za jakiś czas i to samo. Ale na zdjęciu w necie jest charakterystyczny słup elektryczny i znając dzielnicę znajduję działkę. Znów otrzymuję telefon od sąsiadów. Właściciel nic nie wiedział , że w ogóle ktoś interesuje się działką.

Obejrzałem około 20 działek i w mniej więcej połowie takie kwiatki. Czy tylko ja tak źle trafiałem.

Np. z braku czasu.

Kupowałem działkę od prawie 80 letniego Pana, który sam nie byłby w stanie pokazywać jej zainteresowanym, podobnie jak jego zapracowany syn.

Ja na szczęście mam dobre doświadczenia z agencją nieruchomości - wszystkie działki, które widziałem na stronie zostały mi przez agentkę pokazane. Nie miałem takich "przygód" jak Twoje.

koszty prowizji może ponosić kupujący , ja tak sprzedałem dom

Koszty prowizji zawsze ponosi kupujący. Przecież jak sprzedający niby płaci, to dolicza sobie do ceny. Co gorsza gdy to sprzedający wlicza sobie w cenę, to zwiększa to też podstawę opodatkowania PCC i taksę notarialną.