Sainox 15.12.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2018 Witam, niedawno przeprowadziłem się do bloku i postanowiłem zrobić mały remont Montowałem ostatnio oświetlenie w pokoju i uznałem, że wymienię też gniazdko z włącznikiem. Wymontowałem stare - wychodziły 3 kable, jeden góra dwa dół. Kupiłem nowe gniazdko no i zaczęły się problemy.Mianowicie okazało się, że to nowe gniazdko nie ma możliwości całkowicie wejść bo blokują je jakież zaizolowane kable.Więc odizolowałem kabelki i wychodził jeden czarny i jeden czerwony. Uznałem, ze nie ma sensu nic z tym robic wiec ulozylem je tak aby nie wadziły. Kiedy wkładałem kabel z prądem do gniazdka zaciskowego to urwał się przy samej dziurze u góry ściany - nie w puszce tam gdzie są wszystkie kable tylko przy tak jakby wejściu do puszki - nie wiem jak mogę to inaczej wytłumaczyć jestem zupełnie zielony w tym temacie. Więc pojechałem do sklepu kupiłem zaciski łączące kabel, podłączyłem, kontrolka - dobra swieci czyli połączenie jest. Podłączyłem do gniazdka trzy kabelki - pod L prąd a na dol 2 inne kable i nic. I teraz tak, Postykałem kazdy kabelek z każdym, żeby zobaczyć gdzie problem lezy ale nic nie swieci. jak dotknalem ten od pradu z czerwonym to wywaliło korki i bezpiecznik na klatce. Wstrzymałem się jeszcze z elektrykiem i piszę tutaj. Z dziury wychodzi mi 5 kabli 4 czarne i 1 czerwony, w 1 czarnym jest prad a w pozostałych nie.Co mogę w takiej sytuacji zdziałać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 wziąć żarówkę w oprawce z wypuszczonymi dwoma przewodami i zidentyfikować gdzie jest przewód N. Jeśli podczas sprawdzania zadziała różnicówka to oznacza że dany przewód podłączony razem z fazowym na którym świeci neonówka jest przewodem PE i ma być podłączony z bolcem gniazda.Jeśli takowego nie ma to przewód N podłączyć do bolca a następnie wykonać mostek pomiędzy bolcem a stykiem N gniazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 29.12.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Skoro podłączasz dokładnie tak jak było, a nie działa, a wcześniej działało to znaczy, że gdzieś powstała przerwa. Jak w czasie manipulowania przerwał ci się jeden przewód, to być może w innym powstała przerwa, ale trzyma się jeszcze na izolacji i nie widać i to jest przyczyną niedziałania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 29.12.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 fazowym na którym świeci neonówka jest przewodem PE i ma być podłączony z bolcem PE? Stawiam, że instalacja to PRL w okresie wesołej twórczości powodowanej oszczędnościami i prowadzenie oświetlenia nie ma nic wspólnego z tym jak się dzisiaj to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.12.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jak instalacja z PRL, to przewody mogą być z glinu (miedź była tylko dla LWP). Wtedy trzeba z nimi bardzo ostrożnie, bo rozsypują się w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.12.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 PE? Stawiam, że instalacja to PRL w okresie wesołej twórczości powodowanej oszczędnościami i prowadzenie oświetlenia nie ma nic wspólnego z tym jak się dzisiaj to robi. Po pierwsze to przytoczyłeś tylko część zdania bez najważniejszej części w której działa różnicówka a po drugie to pytający nie podał roku instalacji i mieszkania oraz materiału z którego wykonane są przewody więc instrukcja jest raczej uniwersalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 29.12.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Po pierwsze to przytoczyłeś tylko część zdania bez najważniejszej części w której działa różnicówka a po drugie to pytający nie podał roku instalacji i mieszkania oraz materiału z którego wykonane są przewody więc instrukcja jest raczej uniwersalna Naiwnie zakładasz, że tam jest różnicówka. Przecież napisał, że ma przewody czarne i czerwony więc kiedy to było robione? Ty tu z PE i róznicówkami wyskakujesz. Może są, ale prawdopodobieństwo jest minimałne więc dużo rozsądniej jest założyć, że ich nie ma, a łamliwość przewodów wskazuje nawet na aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.12.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Kolor czerwony faktycznie trąca PRL-em i aluminium ale zakładanie czegokolwiek w takiej instalacji bez wizji lokalnej jest właśnie nierozsądne tym bardziej że ilość przewodów świadczy o jakiejś przeróbce, gdyż pytający nie zgłaszał że napięcia po rozłączeniu zabrakło także w gniazdku obok.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts