Ratpaw 17.12.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2018 Witam wszystkich, od razu informuję, iż jestem całkowicie zielony w kwestii wentylacji i być może zadam głupie pytanie. Proszę zatem z góry o wybaczenie. Problem jest następujący:Wybudowałem w domu gruntowy wymiennik ciepła (GWC), który stawia przepływającemu powietrzu określony opór. Do tego GWC podłączona będzie pompa ciepła, a jeśli pomiary GWC wyjdą pomyślnie, to dwie pompy ciepła takiego samego rodzaju:http://www.ariston.com/pl/NUOS_EVO_80_110 Tu jest instrukcja z parametrami tej pompy:http://www.ariston.com/pl/media/files/4 ... os_EVO.pdf Jest w niej na stronie 8 wspomniane, że maksymalny spręż wentylatora wynosi 65 Pa, a natężenie przepływu powietrza wynosi od 100 do 200 m3/h (czyli dla dwóch pomp pracujących równolegle to będzie od 200 do 400 m3/h). W okresach letnich pracować będzie tylko jedna PC, a zimą poniżej 0 st. C będą załączał drugą. GWC ma kolektory dolotowy i wylotowy zrobione z rur fi200 mm. Problem jest taki, że nie wiem, ile powietrza może przez tego GWC przepłynąć w jednostce czasu i ile potrzeba na dany przepływ sprężu wentylatora. Pytanie: jak zmierzyć spadek ciśnienia na tym GWC? Ile tak naprawdę może być maksymalnie spadku ciśnienia na GWC przy 400 m3/h, żeby wentylator we wspomnianej pompie "dał radę"??? Bardzo możliwe, że źle kombinuję, ale chcę kupić wentylator z allegro o maks. przepływie ok. 700 m3/h wraz z regulatorem obrotów i podłaczyć do wylotu z GWC, żeby wysysał powietrze. Następnie ustawic go tak, żeby anemometr na wlocie pokazywał 400 m3/h. Tylko, że dalej nie będę wiedział, jakie są opory w tym GWC. Jak sobie z tym poradzić? ps. Post zamieściłem również na Forum Budowlanym. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2018 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2018 Hej, Naprawdę nikt nie wie jak zmierzyć spadek ciśnienia na GWC przy danym przepływie powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.12.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 65 paskali sprężu oznacza że wentylator kręci i nabija ciśnienie w rurę która jest po drugiej stronie zamknięta, czyl maks spręż i zero przepływającego powietrza, spadek możesz zbadać za pomocą anemometru i wentylatora do którego masz wykres, charakterystykę pracy, opór zero to maksymalna ilość przepływającego powietrza, zmierz i sprawdź z wykresem czy dobrze mierzysz, wynik ma być podobny, potem dołacz to gwc i zmierz ponownie, wynik pomiaru pozwoli Ci odczytać opór z wykresu, pomiar wykonaj 2x z gwc wpiętym po stronie wydmuchu wentylatora i po stronie ssawnej też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 22.12.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 ratpaw poczytaj o pomiarze U-rurką najtańsze i dokładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.12.2018 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Dzięki Wam, w styczniu się pobawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArsTECH 31.01.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Jeśli opory powietrza są ważna (a są ważne) to tylko http://grzebieniowygwc.pl/zalety/#opory-powietrzaTaki mały hokus-pokus czyli jak z 1500Pa zrobić 0,7Pa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 31.01.2020 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Jeśli opory powietrza są ważna (a są ważne) to tylko http://grzebieniowygwc.pl/zalety/#opory-powietrza Taki mały hokus-pokus czyli jak z 1500Pa zrobić 0,7Pa;) Panie Piotrze, wyprodukowałem swój własny GWC, choć lekko podobny do grzebieniowego GWC Pana autorstwa Mogę się pochwalić dodatnimi temperaturami na wyjściu GWC po 6-ciu tygodniach większego (-12) lub mniejszego (-2) mrozu z zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts