Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wieloletni problem z grzybem/pleśnią, czy dom da się uratować?

shiri

Recommended Posts

Witam,

Sytuacja jest taka. Dom w którym od przynajmniej 20paru lat jest problem z grzybem/pleśnią (przypuszczam że może być dużo dłużej, ale nie mam informacji na ten temat). Dom wybudowany na skarpie (nad morzem, odległość ok 300m), piwnica pod ziemią (nie widziałam wnętrza), całe jedno piętro przylegające jedną zachodnią ścianą domu do ziemi. W domu unosi się nieprzyjemny, ostry zapach, który zostaje na ubraniach i domownikach i właściwie wszystkich gościach, którzy odwiedzą domostwo. Problemem jest m.in. nieocieplenie ścian od zewnątrz (goła cegła), w domu jest chłodno. Od kilku lat zainstalowany jest system rekuperacji, pomieszczenia są ozonowane ale problem nadal jest. Na ścianach w niektórych miejscach prawdopodobnie jest pleśń, ciężko mi powiedzieć jak dużo, bo tam nie mieszkam. W domu jest sporo przedmiotów, wszystko ma mocny, charakterystyczny zapach. Domownicy i zwierzęta mają problemy ze zdrowiem.

Moje pytanie brzmi, czy dom da się odratować? Czy jest sens wkładać pieniądze w ocieplenie, profesjonalne ozonowanie, farby przeciwgrzybicze itp itd czy też po tylu latach grzyb jest tak wrośnięty w budynek, że lepiej jest go po prostu wyburzyć?

Jeśli jest sens wkładać pieniądze i energię (domownikom zależy na domu), jakieś rady? co najlepiej zrobić? Będę wdzięczna za wskazówki i z góry dziękuję.

Edytowane przez shiri

Na pleśń jest odpowiednia chemia nie farby, jednak najpierw należy pozbyć się przyczyny bo tak (malowanie ,rekuperacja ,ozonowanie ) to leczenia syfa pudrem .

Pytanie: czy jest izolacja pozioma w ścianach powyżej gruntu? Przypuszczalnie fundamenty sa schodkowe, więc czy są starannie zaizolowane? Drenaż wokół budynku... Biegły budowlaniec, odkopanie aby zobaczyć .... dużo pracy.
izolację poziomą w starym domu można ogarnąć przez podcinanie (specjalistyczne firmy). Domy po powodziach też stoją , więc się da...

Pracy sporo , a kasy jeszcze więcej

witam.chciałem podłączyć się do tematu,a konkretnie "naprawienia" izolacji poziomej.Dom odbudowywany po wojnie,fundamety z piaskowca,izolacja pozioma z papy.Ściana z zewnątrz budowana z piaskowca,w środku pustka powietrzna i od wewnątrz ściana z czerwonej cegły (podobno nazywa się to futruwka),tynk miejscami gruby nawet na 60mm.Dom z zewnątrz otynkowany,a około 10-15 lat ocieplony styropianem.

Obecnie podłogi drewniane usunięte ,tynk skuty około 50cm ponad poziom podłogi.W domu widoczna była wilgoć na wysokości około 30cm ponad poziom podłogi.

Przed zrobieniem nowych wylewek planuję "podciąć" wewnętrzną część murów-tę "futrówkę"z cegły i podłożyć grubą folię izolacyjną.Czy taki zabieg będzie owocny?Na podcięcie całych murów mnie nie stać.Iniekcja krystaliczna również tania nie będzie.Proszę o pomoc

Ale takie podcinanie to robisz odcinkami mniejszymi niż 1m. Podcinasz, wsuwasz izolację, zaprawa - jak zwiąże to dalej. Widziałem też na przemian: < 1m podcięcia , 2-3m nie ruszane i znowu <1m podcięcia . Szybciej będzie finał. Tak widziałem kamienicę podcinaną ponad 5 lat temu i stoi. Czym izolowali - nie wiem.

ja napiszę szczerze że mam mieszane uczucia jeżeli chodzi o wykonywanie tak skomplikowanego zadania jakim jest podcięcie budynku przez osobę bez doświadczenia.

Jeżeli osoba bez doświadczenia ma zamiar się za to zabrać to niech koniecznie zatrudni kierownika budowy/inspektora nadzoru który będzie to kontrolował aby nie doszło do katastrofy budowlanej. Bo można skrzywdzić siebie i domowników.

Edytowane przez Nervil18

cieszę się że jest jakiś odzew.

Świadom jestem że takie podcięcia robi się fragmentami,wciska izolację klinuje i wciska zaprawę.

Chciałbym aby się ktoś wypowiedział jaką funkcję spełnia taka ściana-wentylacja,czy izolacja.Pytam bo widziałem pomieszczenia powiększone przez wyburzenie tej futrówki.

U mnie częściowo wymaga postawienia jej na nowo i tym momencie mógłbym odtworzyć izolację piziomą