Janekk1234 29.06.2020 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Kolejne prace zmierzające do wprowadzenia się.Usunięta skrzynka budowlana. Tkwiła metr w glinie, wykopać to to było nie lada wyzwanie. Byli elektrycy ostatecznie ogarnęli rozdzielnice. Wzięli 1300pln.Dodany FR, kontrolki faz, zabezpieczenie od pioruna. Wszystko pomierzone. Wykułem na zejściu do piwnicy dziurę aby woda miała gdzie wsiąkać. 3 godziny kucia dużym młotem, słuchawki na uszach. Beton lany razem z fundamentem 40cm gruby było co kuć. Dotarły deski klozetowe i drzwi prysznicowe i kilka kloszy. Mebli ciągle niet. W tym tygodniu odkręcę czapki attyka i zrobię skos aby woda leciała ku dachowi bo papudraki nie zrobili i leci wokoło domu. Ulubiony majster podpadł. Pomalował fragmenty elewacji jakimś szitem, albo raz, i z łazi pod paznokciem. A tyle pierdolą jacy to są spece już mi się tego słuchać nie chce tych mądrości budowlańców. Mają kilka tekstów i każdemu ten sam kit gadają. Jeden paprak mył coś w wannie i wykruszył kawałek akrylu. Żona zwozi graty z mieszkaniami do nowego domu. Tydzień temu mieliśmy pierwszego grilla. Fajnie tan jest. Trochę przestrzeni wokół. Zieleń. Pod oknami 50 m od nas powstaje mini tężnia. Nie wiem czy to fajne mam z tej strony czerpni może taka solanka nie jest zdrowa za dużo. Żeby się nie okazałoby że znów zmienię stronę domu gdzie jest czerpnia, na tę pierwotną, tam z koleji dym z kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 06.07.2020 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 Janek, a co Ty w piwnicy, w nowym domu kułeś? Wodę masz w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.07.2020 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Janek, a co Ty w piwnicy, w nowym domu kułeś? Wodę masz w piwnicy? Zewnętrzne schody do piwnicy, ta klatka schodowa nie jest jeszcze zadaszona i sporo wody tam się zbierało jak deszcz padał, woda nie miała gdzie wsiąkać. Wykułem otwór w posadzce przed drzwiami, na zewnątrz, nie w środku w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 11.07.2020 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2020 Czekamy na gości. Chleb, wódka, zakąski. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 13.07.2020 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Dziś został nadany numer domu.15. Ważne że nieparzysty. Z oficjalnych spraw zostalo jeszcze zameldowanie się. Majster zaklada żyrandole,Zostało jeszcze : daszki na zewnątrz nad dwoma drzwiami, kawałek kostki do ułożenia, próg do bramy garażowej, gres w piwnicy, dokończyć saunę, zamontować kabiny prysznicowe, rolety w oknach. Byli goście, dostali chleb i wódkę. Nadal jeszcze nie mieszkamy chyba nastąpi to w ciągu kilku dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.07.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Janek ciszę się z Twojej radości, ale do dziś nie mogę, żeś z tym logiem Zawiszy w Toruniu wyjechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.07.2020 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2020 Janek ciszę się z Twojej radości, ale do dziś nie mogę, żeś z tym logiem Zawiszy w Toruniu wyjechał Cuda na tym świecie panie Wczoraj miałem pierwszą drzemkę w nowym domu. Trzyszybowe okna zapewniają ciszę totalną. Fajne uczucie. Komfort. Dziś rodzinne malowaliśmy płot. Pomalowałem też drewniany taras. Świetna bejca vidaron. Majster zespawal brakujące części płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.07.2020 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) No i stało się. Od dwóch dni mieszkamy. Jest cudownie komfort. Przestrzeń, zapach. Cisza, piękna zieleń za oknem. Człowiek się dziwi jak mógł wcześniej mieszkać w tych klitkach... Szybko idzie się przyzwyczaić do lepszego. Przyszly barierki na balkon. Wycięte z kwasówki 5mm, za obie dałem 1400pln ale efekt piorunujący będzie. Czuję że zeszło ze mnie to całe budowanie. Skończone. Nie było domu, jest dom. Koparka wjechała jakoś w marcu 2019. Zeszło więc trochę ponad rok. Sporo załatwiania, angażowania się, trochę też fizycznie popracowałem. Czas mocno oddany budowaniu. Cóż ja teraz z tym czasem będę robił Sporo się człowiek nauczył, cała technologia budowy itp. Zaczynając budowę pojęcia nie miałem o większości rzeczy. Z majstrami było raczej pozytywnie i bez większych zaburzeń. Projekt w całości mój, i w sumie nie można się do niczego przyczepic. Rozkład pomieszczeń jest ok i nic bym nie zmieniał. Jak już ogarniemy lampy itp wrzucę zdjęcia pomieszczeń oraz rozpiske kosztów. Do teraz około 520 tys poszło bez działki. Tymczasem pozdrawiam i życzę miłego lata, korzystajmy tak krótkie to polskie lato. Edytowane 19 Lipca 2020 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2020 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Super jest, co nie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.07.2020 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Super jest, co nie?! Tak. Ten dzień, zamieszkania, zbliżał się, wiedziałem że to będzie duża zmiana ale dopiero jak człowiek to zacznie w realu to jest dopiero efekt Życie teraz a 3 dni temu, inne życie. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.10.2020 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Mam kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 21.10.2020 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Robimy gres w piwnicy i saunę. Wymieniłem rekuperator na vent axia. Dziwi mnie to jak bardzo głosy i dźwięki niosą się po domu. Nie przez ściany ale raczej przez Korytarz i klatkę schodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.11.2020 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Wyszedł dziś błąd. Kanał czerpni idzie nad rozdzielnicą elektryczną, przechodzi przez ścianę i tam nie było izolacji, skraplała się woda, wlazła do skrzynki i popaliło parę elementów. Od początku nie podobało mi się takie prowadzenie czerpni ale myśleliśmy że to zaizolowalismy. Partactwo z mojej strony na szczęście nic się nie stało. Kanał czerpni poprowadzimy dołem. Będzie trochę kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.12.2020 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Skończona piwnica skończona sauna. Zamontowali żaluzje, ułożyłem resztę kostki wokół domu. Kupione poręcze bo klatka schodowa bez poręczy to nie jest dobre.Jeszcze trzeba mebelki w wejściu zrobić bo nie ma gdzie butów chować. Masa roboty z tym wszystkim ale już naprawdę kończymy.Zrobiłem pomiar zużycia gazu w grudniu gdy temp była w okolicach 0 to kocioł spalał 6 m3 gazu na dobę co jest bardzo mało przy naszym grzaniu 23 wewnątrz domu. Na minus jasny i jednolity gres w kuchni i korytarzu. Ładnej to ale widać każdy fafroch trzeba mopem latać codziennie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 10.02.2021 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Pochwalę się lustrem. Mosiężna rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tentypmich 23.02.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Heja. My dopiero czekamy na adaptacje projektu i składamy wniosek. Jaki był u Ciebie koszt piwnicy i ile ma m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.02.2021 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Heja. My dopiero czekamy na adaptacje projektu i składamy wniosek. Jaki był u Ciebie koszt piwnicy i ile ma m2? Piwnica ma55m2 a kosztu ci nie powiem bo to ciężko rozdzielić. Cały dom sso 190tys a bez piwnicy pewnie mniej 30 lub 40 tys by to wyszło no i wykończenie . Przy inwestycji pół miliona za dom to piwnica jest na pewno warto robić oczywiście jak ktoś ma dobre warunki wodne, terenowe no i jak mu taki projekt pasuje. Ja w piwnicy mam kocioł gazowy rekuperator Garaż na rowery i saunę. Gdybym posłuchał głupiego projektanta to bym sobie w brodę pluł jakby nie było tej przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 31.05.2021 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2021 zbliża się prawie rok odkąd użytkujemy nowy dom . czas na uwagi i naprawę niedociągnięć - cieknie brodzik prysznicowy na piętrze, czasem pojawia się plama na suficie na parterze - podczas wielkich śniegów i ich roztopów ciekło z balkonu na parter , niestarannie zrobione cokoły - jasny jednolity gres w korytarzu za szybko wygląda na brudny - fragmenty tynku na balkonie , odlazły, podciekało tam i woda zrobiła swoje - w kuchni słabo rozplanowana przestrzeń robocza, albo jeszcze się nie przyzwyczaiłem i nie mam swojego systemu... - mamy dwa psy i trochę nimi czuć, w przedpokoju , tj. w holu, trzeba dać jeden anemostat wyciągający zapachy, da się to dołożyć. - do teraz nie ma listew przypodłogowych, chyba ostatni element do dokończenia budowy więcej zastrzeżeń nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts