dagoth 01.01.2019 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Cześć, Jaką macie temperaturę wokół okien? Pytam ponieważ pomierzyłem temperatury u siebie i nie jestem z nich zadowolony. Zawsze mam wrażanie że mam za zimno w mieszkaniu i ciągnie od okien. Pomiary robiłem m-c temu, gdy na zewnątrz było -11°, w mieszkaniu 19-22°. Poniżej załączniki ze szczegółami. Najgorzej w salonie, ponieważ mam dwa narożne okna balkonowe. Im niżej okna tym niższa temperatura. Ktoś we wcześniejszym poście napisał że na samym dole ma 19°, u mnie nie jest to do osiągnięcia w żadnym punkcie. Drugie newralgiczne miejsce to sypialnia, ponieważ łózko mam ustawione przy oknie i śpimy głowami w stronę okna. Zdarzało mi się wstać z rano z katarem :/ Tu widać różnice pomiędzy prawa a lewą stroną o 5,5°. Tu może błąd pomiaru, ponieważ dziś przy 4° na zewnątrz, w tych miejscach miałem 17,1° po obu stronach. Okna były regulowane jakieś 2 m-ce temu. W salonie kilka lat temu uzupełniałem piankę na dole okien, ponieważ nie było jej w ogóle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekS4 01.01.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam. Mam ten sam problem. Nawet dzisiaj napisałem posta w tym temacie. Ja mam okna troszkę starsze ale ewidentnie słaby montaż. Ja w kuchni w jednym miejscu dokładnie rogu mam taką masakrę że czuję przepływające powietrze i tam jest temp. mniejsza nawet o 10 stopni. Ja będę chyba odkuwać okno i spróbuje zrobić coś w formie ciepłego montażu. zrobię opaskę ze styropianu pustki uzupełnię pianą a z zewnątrz obrobią mi jak będą ocieplać dom. Nie widzę innego wyjścia z sytuacji. Czy może ktoś doradzić ile odkuć okna i czy wystarczy zrobić opaskę max ile się da wokół ramy czy trzeba robić z zakładką na okno bo może się okazać że będzie wiało między ramą a styropianem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 01.01.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 We wszechogarniającej modzie na duże przeszklenia i narożne okna, tutaj jest głos wołającego na puszczy, który wyjaśnia te kwestie na podstawie obliczeń: https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-projektowanie-komfortu-cieplnego-[31min]-wp106 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagoth 01.01.2019 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Te dwa grzejniki na ścianach są tak jak u mnie, a okna pomiędzy nimi są w samym rogu. Mój developer taki piękny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.01.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Pewnie Cię to nie pocieszy, ale wiele domów tak się teraz buduje i jak widać z tego tematu, nie jesteś sam z tym problemem. To co ładne nie zawsze jest komfortowe. W Twoim przypadku na pewno pomogłyby grzejniki kanałowe zlokalizowane pod tymi narożnymi oknami balkonowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 02.01.2019 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Jak postawie termetr na parapecie to pokazuje 1.5-2C mniej niż ten sam termometr postawiony na srodku pokoju na stole. Wszystkie pomieszczenia tak samo, ale ja robilem ciepły montaż okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 02.01.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 ja robilem ciepły montaż okien.Czyli montaż na taśmy czy montaż w warstwie ocieplenia? Bo pojęcie "ciepły montaż" nie występuje oficjalnie i może oznaczać jedno albo drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.01.2019 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Montaż z tasmami. Montaz w warstwie ocieplenia to chyba jeden z najbardziej nieekonomicznych pomysłów jaki można mieć przy budowie domu i nigdy sie nie zwroci nawet w polowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 03.01.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 jeśli chodzi o okna balkonowe, tam gdzie przy podłodze temp jest w granicach 10*C to problemem jest brak ciągłości izolacji podłogi z płyta balkonową. Izolacja podłogi kończy się przy oknie, a okno jest posadowione bezpośrednio na murze. gdyby okno było posadowione na jakimś poszerzeniu a np. styropian dochodził do tego poszerzenia zarówno od strony pokoju jak i balkonu, nie byłoby tak źle. Niestety developerzy tak nie budują i robią mostki na maxa w tej okolicy okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Na zewnątrz lekko poniżej zera. Montaż z taśmami. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424164 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 03.01.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Montaż z tasmami. Ale taśmami-taśmami czy taśmami rozprężnymi? Bo to różne technologie. Pytam ponieważ pomierzyłem temperatury u siebie i nie jestem z nich zadowolony. Zawsze mam wrażanie że mam za zimno w mieszkaniu i ciągnie od okien. Problem typowy dla mieszkań i ogólnie budownictwa deweloperskiego. Dewelopera nie przypilnujesz. Też tak mam, najgorzej przy oknie narożnym - w miejscu styku profili pod parapetem wyraźne podmuchy zimnego powietrza z zewnątrz. Próby uszczelniania powierzchu oczywiście nie były w stanie wyeliminować problemu. Bez odkucia i poprawnego montażu okna od nowa, pozostaje tylko nauczyć się żyć z tym problemem. Balkony same w sobie są mostkami termicznymi i tego już się nie poprawi. Jest jeszcze problem konstrukcji samego okna i okuć - u mnie zawiasy są najzimniejszą częścią okna, kondensuje się wilgoć i ogólnie niefajnie to wygląda. Z tym że ja temat mogę trochę już olać, bo liczę na budowę domu, tam już będę miał okna z ukrytymi zawiasami (cieplej i łatwiej o utrzymanie czystości) i będę mógł przypilnować poprawnego ciepłego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 03.01.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 …. z ukrytymi zawiasami (cieplej i łatwiej o utrzymanie czystości).... Łatwiej ? Czy może po prostu syfu nie widać bo zakrywa je skrzydło ? Cieplej ? Ciekawa teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 03.01.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Łatwiej ? Czy może po prostu syfu nie widać bo zakrywa je skrzydło ? Cieplej ? Ciekawa teoria Dokładnie tak. Profil z wierzchu szybko oblecisz szmatką... a na wystający zawias już się nadziejesz, plus zakamarki na łączeniach zawias skrzydło i zawias framuga bez sensu nawet próbować to czyścić a zawsze widoczne. Trzeba ułatwiać sobie życie. Wewnątrz okien syf jest zawsze, szczególnie przy WG - z tym już nie ma jak walczyć niezależnie od konstrukcji. Macałem okno z ukrytymi zawiasami, raczej też nie żaden cud, ale ręką nie wyczułem żeby profil w miejscach zawiasów był chłodniejszy. Natomiast w tym samym czasie u mnie zawiasy były wyraźnie lodowate w porównaniu do reszty ramy. Więc dla mnie różnica cieplej/zimniej... detal, ale mnie osobiście irytujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2019 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 Łatwiej ? Czy może po prostu syfu nie widać bo zakrywa je skrzydło ? Cieplej ? Ciekawa teoria Przy zawiasie krytym uszczelka ładnie przylega całym obwodem do profilu. Przy tradycyjnych jakoś ten zawias musi przeciąć się z uszczelką. I z jednej strony pojawia się nieszczelność. Którą dmucha i brudzi się. Tak przynajmniej jest we wszystkich oknach jakie widziałem. Czy jest jakiś patent, żeby przejście zawiasu przez uszczelkę było szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.01.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 " Montaż z tasmami. Montaz w warstwie ocieplenia to chyba jeden z najbardziej nieekonomicznych pomysłów jaki można mieć przy budowie domu i nigdy sie nie zwroci nawet w polowie. " ????????? ????????? ?????????????? ??????????? ???????????? ?[ A Ziemia jest ]- jak mozna takie brednie publikowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.01.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 To napisz jakis jest koszt takiego montazu i policz ile zyskujesz zlotowek rocznie na ogrzewaniu, a na koncu policz za ile lat ci sie to zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 - jak mozna takie brednie publikowac Ile kWh zaoszczędzisz dokładając ładnych kilka tysięcy za montaż w warstwie ocieplenia w porównaniu z montażem zlicowanym z murem?? Jedyny sens ekonomiczny to może mieć przy domu pasywnym, bo dzięki tym nielicznym kWh (i zaoszczędzonym w innych miejscach) uda się zrezygnować całkiem z systemu grzewczego. Ale to raczej nie w naszym klimacie. Przynajmniej nie słyszałem. A nawet grzejącemu prądem z COP=1 te tysiące będą zwracać się ze 100 albo i 200 lat jak nie dłużej. Powiedz, o ile można zmniejszyć taki mostek? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=424240 Zauważ, że na styku pakietu szybowego z profilem (po prawej stronie) temperatura jest znacznie wyższa, niż na styku profilu z murem (montaż zlicowany z murem, styropian elewacyjny nasunięty jakieś 3cm na profil okienny). Tu grosze są do ugrania za grube pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.01.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 jak mozna takie brednie publikowac To nie są brednie. Przy obecnych kosztach montażu w warstwie ocieplenia, koszt zwraca się po wielu, wielu latach. Można tego nie dożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 04.01.2019 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Zmieńcie nastawienie, czy wydajać kilkanaście/dziesiąt tyś na PC czy WM, zawsze szukamy uzasadnienia ekonomicznego?W moim przypadku montaż w warstwie ocieplenia był o 50-60% droższy niż ciepły poprawny montaż, z taśmami po obydwu stronach. To się nie zwróci. Zależało mi na wysunięciu okna - przy 30cm styro to jest ważne. Skrzynka z rolet nie przylega do ściany, wiec wyeliminowano mostek. Mam fajne szerokie wewnętrzne parapety i normalne zewnętrzne.Efekt; okno jest zimniejsze od ściany w punkcie styku z ramą. Najzimniejszą częścią jest rama okienna, Nie pojawia się wilgoć na oknach i wokoło. Nie ciągnie od okien.Dane: temp. na zewnątrz: -1, temp. wewnątrz: 23, temp. ramy 19-20, temperatura muru w okół okna 21. Edytowane 4 Stycznia 2019 przez LDP05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.01.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Zmieńcie nastawienie, czy wydajać kilkanaście/dziesiąt tyś na PC czy WM, zawsze szukamy uzasadnienia ekonomicznego? Wybieram najtańszą metodę dostarczenia mi potrzebnej użyteczności. Dlatego PV odrzuciłem. Dla WM z odzyskiem nie znalazłem tańszej alternatywy zapewniającej taką użyteczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts