Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeśli chcesz zwiększać to do końca 2021, bo od nowego roku zmieniają się zasady rozliczania.

Tak zmieniają się ----DLA NOWYCH ( PV ) Rozbudowa pozostaje bez zmian. No ale lepiej chuchać na zimne.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja z kolei pytałem 2 instalatorów i kolege który sprzedaje fotowoltaike i każdy powiedział mi , że NIE WIADOMO, ale mało prawdopodobne by byli życzliwi i lepiej zakładać w tym roku bo później będą mogli podciągnąć taką instalacje pod sprzedaż.

Zadzwoniłem więc do regionalnego PGE gdzie wystawiają wnioski przy aktualizacji instalacji - powiedzieli, że jeśli chce dokładać to LEPIEJ TO ZROBIĆ W TYM ROKU.

Także chciałem aby pompa przepracowała rok i zobaczyć czy 7.5kwp wystarczy na pompe i dom, ale długo się nie zastanawiając dołożyłem od razu do max u mnie czyli 9.5kwp. Bo co jeśli by podciągnęli później całą instalacje pod sprzedaż, mogą zrobić co chcą skoro nie jest to w żaden sposób KONKRETNIE SPRECYZOWANE, przecież to by była kompletna porażka przy PC.

Także jeśli ktoś miał zamiar dokładać nie ma co czekać ;)

Edytowane przez Fanek
A co myślicie o PC firmy MIDEA? Okazało się że Panasonic narazie jest nie dostepny (dostawa w 2 kwartale 2022) dostałem propozycję MIDEA. 2 tysiace taniej jak Panasonic - ale nie chodzi mi teraz o cene tylko jakość. Mało informacji jeest na internecie. Znacie firmę? możecie jąpolecić? a moze ktos jest na forum co posiada taka i moglby cos wiecej na jej temat powiedziec. Klimatyzacje MIDEA mam w serwerowni i smiga juz pare ladnych lat bez problemu.
Jacek jaki Ci średni COP wyszedl do tej porył?

żeby nie zaśmiecać tematu, zapraszam tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365618-Pompa-w-modernizowanym-domu/page22

to moja przygoda z PC od początku - jak szukałem informacji, poprzez wybór, instalację i użytkowanie. jak będziesz miał czas i ochotę, to może coś Ci się przyda. wpiszę tam podsumowanie na dzisiaj cop-ów.

Witam wszystkich. Potrzebuje małej pomocy, przejrzałem już z 20podstron o zużyciu ale chciałbym żeby ktoś mi fachowo to policzył i przekonał. Posiadam dom piętrowy z lat 90 o wymiarach 10x10. Ogrzewany grzejnikami jakieś 150m ogrzewane. Grzejniki aluminiowe dopasowane. Dom zbudowany z pustaka zuzlowego, 5cm wełny i superex. Strop ocieplony wełna 20cm. Czy pompa pójdzie na takim domie i jakie może mieć zużycie?
Pozwolę sobie dołączyć do tematu, kilka lat temu dzięki temu forum zdecydowałem się na piec na ekogroszek, teraz założyłem Pv-9.9kwp i na wiosnę chce zmienić eko na PC, z wyłączeń ze strony ciepło właściwe wyszło że moc pc =9kw. Dom 220 m - 8lat dobrze docieplony tylko problem polega na tym że grzejniki to 80% instalacji podłogówka około 45m kuchnia łazienki w tym przypadku skłaniał bym się do mocy pompy około 10kw. Moje pytanie jakiego producenta pomp polecacie? Co myślicie o tych firmach midea, galmet, ariston, sevra chodzi też o serwis. Dziś dostałem propozycję pompy euros energy polski producent każdy chwali swoje.... Pozdrawiam
Witam wszystkich. Potrzebuje małej pomocy, przejrzałem już z 20podstron o zużyciu ale chciałbym żeby ktoś mi fachowo to policzył i przekonał. Posiadam dom piętrowy z lat 90 o wymiarach 10x10. Ogrzewany grzejnikami jakieś 150m ogrzewane. Grzejniki aluminiowe dopasowane. Dom zbudowany z pustaka zuzlowego, 5cm wełny i superex. Strop ocieplony wełna 20cm. Czy pompa pójdzie na takim domie i jakie może mieć zużycie?

Najprościej na wstępie

-jakimi parametrami grzałeś dom do tej pory?

- ile opału zużywałeś / sezon

-jaka była temp w domu i czy piec pracował 24h/24h?

Piec zasypowy 25kw, spalane około 4miału. Zima to praktycznie z 18godzin na dobe, wygasało i od nowa palenie. Jesień i wiosna to tak z 12godzin na dobę się pali. Temperatura na piecu 55ustawiona, termostatu na grzejnikach średnio tak na 3.Temperatura w domu 21-22
... Temperatura na piecu 55ustawiona, termostatu na grzejnikach średnio tak na 3.Temperatura w domu 21-22

Te 3 nie mówią nic, chodzi o rzeczywistą temperaturę na grzejnikach, zresztą to i tak nie ma duzego znaczenia Grzejniki pasuje przeliczyc i przewymiarowac

Piec zasypowy 25kw, spalane około 4miału. Zima to praktycznie z 18godzin na dobe, wygasało i od nowa palenie. Jesień i wiosna to tak z 12godzin na dobę się pali. Temperatura na piecu 55ustawiona, termostatu na grzejnikach średnio tak na 3.Temperatura w domu 21-22

Tak na skróty na szybko abyś miał jakieś odniesienie :

1)- temperatura zdecydowanie za wysoka jak na PC ( choć ona da te 55*C ) ale jest to piłowanie PC na max a i koszty b. wysokie

1.1- zdecydowanie tak jak pisze @asolt obniżyć temp zasilania grzejników- czym niższa tym lepiej .Akceptowalna była by w okolicy 45*C lecz im niżej tym lepiej zarówno dla PC jak i dla portfela. ( 35--40*C ) Te grzejniki które masz to (x 2 ) a min co najmniej o 50% przewymiarować.

2) spalałeś 4t ( miał ) Załóżmy że był to węgiel o kaloryczności 28000 co na szybko daje mam orientacyjnie ok.24MWh

Biorąc wszystkie przybliżone dane czyli.

-grzejniki x2

- dotychczasowe zużycia węgla

-temp ok 21--22*C

Otrzymujemy przybliżone zużycie energii elektrycznej przez PC -ok. 8000kWh

Dzieki wielkie. Mam już jakieś rozeznanie. Tyle że szału nie ma w sumie z tymi grzejnikami. Zakładając fotowoltaike, całość prądu zje mi pompa. Dobrze by było zmienić grzejniki na podlogowke tyle że w całym domu to niewykonalne bo już były remonty wcześniej małe

Witam

Proszę o podpowiedź. Mam monoblok on/off w takiej kolejności pompa ciepła, pompka grundfos UPM3K 25-75, wymiennik, bufor 200 l, sprzęgło hydrauliczne, pompka grzejniki, pompka podłogówka. Na jaką wydajność powinna być ustawiona pompka Grundfos.

Pozdrawiam

Dzieki wielkie. Mam już jakieś rozeznanie. Tyle że szału nie ma w sumie z tymi grzejnikami. Zakładając fotowoltaike, całość prądu zje mi pompa. Dobrze by było zmienić grzejniki na podlogowke tyle że w całym domu to niewykonalne bo już były remonty wcześniej małe

I na grzejnikach jest -OK tylko trzeba to zrobić z głową Ja sam jadę na grzejnikach przy zasilaniu 38-- 42 bez jakiejkolwiek modyfikacji. Lecz ja już 20lat temu miałem przewymiarowane. Dawniej na węglu jechałem z zasilaniem 40*C później na czystym prądzie ,obecnie PC.

Powodzenia

Edytowane przez -voymar-
Ja sam jadę na grzejnikach przy zasilaniu 38-- 42 bez jakiejkolwiek modyfikacji.

Korzystasz z II -taryfy?

Minął 1 rok z PC; jakie zużycie energii? jaka powierzchnia grzewcza?

Sterowanie automatyczne;

- czyli oprócz k.g dodatkowo czujnik temperaturowy wewnętrzny??

Korzystasz z II -taryfy?

Minął 1 rok z PC; jakie zużycie energii? jaka powierzchnia grzewcza?

Sterowanie automatyczne;

- czyli oprócz k.g dodatkowo czujnik temperaturowy wewnętrzny??

Witam!

-Z II tar. raczej nie korzystam bo i po co. Nie jestem niewolnikiem taryf zwłaszcza że mam PV II tar to takie zabezpieczenie jak by coś tam z PC bylo nie halo i trzeba by było odpalić piec elektryczny

-powierzchnia ponad 230m2 Utrzymywane 22,8*C--23,4*C Choć bywa i 24*C ( jestem ciepłolubny ) nawet w tej chwili co piszę tego posta PC pracuje choć jest już 23,4*C pobierając zaledwie 1,2kWh A co tam mam na tyle ( kWh ) wyłączy ją harmonogram o godz.23.30 Ja to Ja w tym roku 31 maja PC pracowała bo w domu było 22*C a ma być 23*C ( akceptowalne jest min 22,8*C ) Jak nie ma to odpalam.( po maju już się nie zdarzało aż do wczesnej jesieni-- STOP z grzaniem)

Zużycie jak najbardziej wyśmienite tak uważam mając na uwadze metraż jak i utrzymywaną temp 24h/24h niecałe 5700kWh

-Tak krzywa grzewcza , harmonogram jak również termistat lecz ( zewnętrzy ) SALUS Na dziś jadę na harmonogramie jak się zrobi zimno sterowanie przejmie termistat.

Edytowane przez -voymar-