Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Grzejniki nie akumulują ciepła, więc jest konieczność ciągłego grzania,

Jak by pompa była za mała, to by nie taktowała,

Jakiej mocy masz grzejniki??

Termostaty należy rozkręcić na maksa i podnosić temperaturę zasilania - na zasadzie prób.

Grzejniki V33, przewymiarowane 2 razy.Termostaty otwarte. Krzywa 30 °C bylo przy 15 jest przy 10 °C a 44 Przy - 16 °C. Krzywa grzewcza plus dwa termostaty sterujace pomkami za buforem.

Pozdr

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za info.

Same grzejniki bez sensu , rozumiem, nie akumulują ciepła. Ja wczoraj podbiłem na T2 o 5 °C i sprawdzę jak długo to mi zadziała.Ograniczeniem pracy PC u mnie jest osiągnięte na termostatach w pomieszczeniach 23,5 °C. Część domu w podłogowym spokojnie trzyma, dzisiaj jest ciepło ale bez wspomagania słońcem i po 6 godz podłoga ma mniej o 0,2 ° C natomiast grzejniki zimne a pomieszczenia wychłodziły się o 1 stopień z 23,5 na 22,5.Pompa nie pracowała cala noc ale od 22 do 24 chodziła bez przerwy. Testuje ten układ bo mój Daikin pomimo bufora taktuje jak jest ciepło i to bardzo. Nie ma w nim licznika uruchomień ale wystarczyło postać chwile i posłuchać ze 5,6 razy na godz sprężarka startuje. Pompę mam dobrana za mała i dodany bufor a tu problem. W piątek instalator dojedzie. Do tego czasu ma być ciepło to harmonogram przetestuje.

Pozdr

"

Dlatego o tym pisałem ( i kolega ,,bobrow" się obraził, mógł bym go przeprosić, ale, to on mnie wczoraj obraził pierwszy ), że każdy powinien rozpatrywać pod kątem tego co u siebie posiada, co z tego że pogrzejesz w nocy, jak w dzień nie masz akumulacji i zimno i trzeba dalej grzać w droższej taryfie.

Każdy ma inny dom i każdy powinien rozpatrywać pod własne potrzeby co mu się lepiej sprawdzi

Ale pojawiły się na rynku nowe pompy, którego dolnym źródłem zasilania jest powietrze, w ich wypadku najlepszy uzysk występuje wtedy gdy temperatura dolnego źródła jest najwyższa, a na zasilaniu ( grzejniki, podłoga ) najniższe.

Tym taniej wyjdzie g12 przy kaloryferach, bo i tak musisz grzać, gdy jest zimno (czyli w nocy - gdy prąd jest tani). Niewiele prądu na CO zużywasz w drogiej strefie, w dzień, bo:

1. Jest cieplej

2. Są większe zyski słoneczne

3. Są większe zyski bytowe

4. Masz wyższy COP.

CWU ustawiasz w dziennym okienku - i wodę ogrzewasz najtaniej, jak się da. A to z 1/3 (albo i więcej) kosztów ciepła w dobrze ocieplonym domu.

Edytowane przez Kaizen

Ja mam porownanie z G11... bo mialem ta taryfe znacznie za dlugo, myslac jak wielu ze bez sensu zmieniac.... ale zmienilem.

i zamiast ( jak dobrze pamietam ) 0,62:- laduje na 0,48-0,52 / kWh ( z wszyskimi oplatami ) bez zadnych zmian w trybie zycia.

Dom funkcjonuje przez caly dzien, PC chodzi kiedy musi, zima czasami nawet wiekszosc doby ( bo jest tak celowo ustawiona ).

Nie mam bufora... same grzejniki i PC NIGDY nie "taktuje"

Kolego mógł byś coś więcej napisać o swoim domu, jak powierzchnia,ściany z czego i jakie ocieplenie. Oraz najważniejsze jaka pompa, jakiej mocy, jaka instalacja grzewcza ( napisałeś że grzejniki ), jakiej mocy łącznie maja grzejniki przy wyliczeniu 75/65 ( lub jakieś inne dane jak je znasz ) i jaka pojemność instalacji wodnej.

Pisząc o taktowaniu, to sprecyzuj ile czasu ci pracuje sprężarka, a ile postój i w jakich temperaturach zewnętrznych, najlepiej takiej jak dzisiaj 10-12st/c ( z wyświetlacza ilość załącz i pracy sprężarki ) i oczywiście na jakich temperaturach zasilania grzejesz.

Dla jednego taktowaniem będzie praca pompy 40min i postój, a dla drugiego i co jest bardziej oczywiste praca parę minut.

"

Dlatego o tym pisałem ( i kolega ,,bobrow" się obraził, mógł bym go przeprosić, ale, to on mnie wczoraj obraził pierwszy ), że każdy powinien rozpatrywać pod kątem tego co u siebie posiada, co z tego że pogrzejesz w nocy, jak w dzień nie masz akumulacji i zimno i trzeba dalej grzać w droższej taryfie.

Każdy ma inny dom i każdy powinien rozpatrywać pod własne potrzeby co mu się lepiej sprawdzi

Jednak wrażliwy jesteś...

Dobra -nie wiem gdzie Cię obraziłem , nie ważne -proponuję zgodę.

Tym taniej wyjdzie g12 przy kaloryferach, bo i tak musisz grzać, gdy jest zimno (czyli w nocy - gdy prąd jest tani). Niewiele prądu na CO zużywasz w drogiej strefie, w dzień, bo:

1. Jest cieplej

4. Masz wyższy COP.

CWU ustawiasz w dziennym okienku - i wodę ogrzewasz najtaniej, jak się da. A to z 1/3 (albo i więcej) kosztów ciepła w dobrze ocieplonym domu.

Ile można pisać, że każdy rozpatruje pod własnym kątem

1. Nie mam wiele okien na południe, zyski niewielkie

2. W dzień, jakie zyski bytowe, jak wszyscy są w pracy do 15.00

3. Masz wyższy COP. No i dlatego grzeję w dzień

Proszę nie odpisuj, bo to do niczego nie prowadzi.

:D:D:D Co ma powyzsze do G12W?

150m2, lata 80' kiepsko docieplony, nieszczelne okna... PC 14kW P/W... mocy grzejnikow nie liczylem ale dostaja 45-65* w porywach.

Nic mi nie wyswietla ilosci zalonczen sprezarki... widze po prostu kiedy pracuje.

Jak juz pracuje to licze to w godzinach a nie minutach Albo osiagnie zadana temp w domu albo CWU przerwie grzanie ( albo ja zadajac nizsza temp ), i albo powroci do grzania albo nie zaleznie czy jest blisko zadanej temperatury.

A kto tu mówił o taryfach G12W, ten temat już dawno umarł.

Wyciągnąłeś temat o taktowaniu sprężarek, to się zapytałem o sprecyzowanie co i jak grzejesz.

Dla mojej żony to nasza pompa też grzeje ładnie, w domu ciepło, pompa się nie psuje puki co i to najważniejsze.

Ale to jest forum wiedzy, z której należy umiejętnie czerpać korzyści od osób które coś więcej wiedzą.

Nie znam nikogo, czy to z PC powietrzną, czy tez gruntówką, czy to z "kopciuchem", czy gazem, kto wyszedłby gorzej finansowo w G12W niż w G11.

Co do Mojej PC gruntowej. Dlaczego ma mi się bardziej opłacać posiadanie G12w niż użytkownikom PC powietrze/woda? Nie rozumiem co ma do rzeczy temperatura gruntu do wykorzystania taryf???

Każda taryfa ma inną cenę. Ktoś kto decyduje, by zmienić G11 na inną powinien sobie przeliczyć czy zyska, czy nie. I nie koniecznie związane jest to z posiadanym typem PC, ale w jakich godzinach będzie jej używał.

Zużycie prądu przez PC nie jest takie małe i jest "do ogarnięcia", więc można policzyć (oszacować), czy zyskamy na zmianie taryfy.

Jeśli produkujemy np pineski, a maszyna jest włączana tylko w czasie dnia (bo stuka) i ta pineskarka zużywa więcej prądu od PC to ją też trzeba ująć do obliczeń. Być może nie będzie się opłacało zmieniać taryfy.

Tu mamy proste zależności:

- w tanich godzinach prąd jest tańszy, niż w G11

- w drogich godzinach prąd jest droższy, niż w G11

Tak, wrażliwy i uczuciowy i tego się nigdy nie wstydziłem.

Wrażliwy , ale nie wstydzioch...

Ok -postaram się zapamiętać...

A odnośnie czerpania z forum wiedzy (szczególnie przez jeszcze nie rozeznanych w temacie) jestem z natury ostrożny w formułowaniu skrajnych wniosków - i kurza melodia też jestem wrażliwy , jak ktoś wypisuje tu jednoznacznie skrajne opinie bez dość mocnego "podparcia" w argumentach.

W takiej sytuacji stwierdzenia typu : wydaje mi się ,czy jest tak bo jest -będą nie wystarczające-i stąd te truistyczne dyskusje ...

Wrażliwy , ale nie wstydzioch...

Ok -postaram się zapamiętać...

A odnośnie czerpania z forum wiedzy (szczególnie przez jeszcze nie rozeznanych w temacie) jestem z natury ostrożny w formułowaniu skrajnych wniosków - i kurza melodia też jestem wrażliwy , jak ktoś wypisuje tu jednoznacznie skrajne opinie bez dość mocnego "podparcia" w argumentach.

W takiej sytuacji stwierdzenia typu : wydaje mi się ,czy jest tak bo jest -będą nie wystarczające-i stąd te truistyczne dyskusje ...

Ty, a ty jadłeś obiad, bo ja nie.

Tak jak wcześniej gdzieś napisałem z mądrzejszym zawsze warto porozmawiać, nawet jak to się skończy pyskówką, ale trzeba się umieć wycofać, a jeśli trzeba to przeprosić.

Ja miałem w planie ( miałem dzień wolny ), docieplić u góry od strony poddasza jeden zimniejszy pokój i zamiast to zrobić, to się wdałem, prawdopodobnie w niepotrzebną dyskusję.

1. Nie mam wiele okien na południe, zyski niewielkie

A innymi oknami nie wpada niby słońce?

I jeszcze tabelka - dane dla okna 2m2 a podsumowanie z przeliczeniem już na m2 PRZESZKLENIA (nie całego okna) z podziałem na to, co w sezonie grzewczym (czyli oszczędzamy) i na to, co latem (czyli wypadałoby wyrzucić z domu klimą, czyli koszt).'

attachment.php?attachmentid=435562

2. W dzień, jakie zyski bytowe, jak wszyscy są w pracy do 15.00

W weekend też?

I od 15:00 masz noc?

3. Masz wyższy COP. No i dlatego grzeję w dzień

A w nocy nie grzejesz?

Proszę nie odpisuj, bo to do niczego nie prowadzi.

Obawiasz się danych i argumentów merytorycznych?

Podstaw swoje dane i powiedz, ile % drogiej strefy trzeba, żeby przy cenach Twojego sprzedawcy g11 wyszło taniej

(...) Dom funkcjonuje przez caly dzien, PC chodzi kiedy musi, zima czasami nawet wiekszosc doby ( bo jest tak celowo ustawiona ).

Nie mam bufora... same grzejniki i PC NIGDY nie "taktuje"

Czyli jednak da się. Szkoda, że wielu innych użytkowników wypasionych, powietrznych inverterów ( i to obciążonych podłogówkami), którym sprężarki zapieprzają w cyklach kilkunasto lub nawet kilkuminutowych, jakoś nie docieka w jaki sposób masz rozwiązane sterowanie swoją dwustopniową maszynerią...

Czyli jednak da się. Szkoda, że wielu innych użytkowników wypasionych, powietrznych inverterów ( i to obciążonych podłogówkami), którym sprężarki zapieprzają w cyklach kilkunasto lub nawet kilkuminutowych, jakoś nie docieka w jaki sposób masz rozwiązane sterowanie swoją dwustopniową maszynerią...

Bo jak byś wcześniej, doczytał to kolega ,,Värmepumpsägare" ma dom słabo docieplony, i grzeje na wysokich temperaturach, z tych względów ma wysoki odbiór ciepła. A co do kosztów, to nie wiem kto bogatemu zabroni.

Bo mają inne systemy:

1) Mając pompę woda/woda, to bez dwóch zdań, tu nie ma dyskusji.

2) Mając umowy podpisane jeszcze w dobrych czasach, gdzie tańsza mu wychodzi załóżmy poniżej 20gr, to jak najbardziej, ale w Tauronie nie ma już takiej

3) Mając nawet pompę powietrzną, ale do tego całość podłogówkę, z dużą wylewką, gdzie zaczynając grzać, przez noc mu się dopiero temperatura mocno podłogi podniesie, też jest to zrozumiałe

głupoty piszesz, heh, wyważasz otwarte drzwi...

grzanie PC według potrzeb, taryfa G12w, około 70% w taniej taryfie, daje w efekcie końcowym cenę 1kwh około 0,35zł (Tauron) bez żadnego wysiłku, zmiany przyzwyczajeń itp. Żeby zachować komfort, grzanie jest także w drogiej taryfie (a jakże!), bo okno popołudniowe jest za krótkie.

Ale błagam cię, nie wypowiadaj się o sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia i nie doradzaj innym co jest lepsze, no chyba że chcesz sobie popisać.

No tutaj to już błyszczysz całkiem...na temat przewagi dziennego COPu to nie chcę mi sie już nawet komentować..

głupoty piszesz, heh, wyważasz otwarte drzwi...

grzanie PC według potrzeb, taryfa G12w, około 70% w taniej taryfie, daje w efekcie końcowym cenę 1kwh około 0,35zł (Tauron) bez żadnego wysiłku, zmiany przyzwyczajeń itp. Żeby zachować komfort, grzanie jest także w drogiej taryfie (a jakże!), bo okno popołudniowe jest za krótkie.

No tutaj to już błyszczysz całkiem...na temat przewagi dziennego COPu to nie chcę mi sie już nawet komentować..

Temat już dawno zakończony, a ty, nie czytając całego wątku ( na dwóch forach ), dalej to wyciągasz.

1. Jest cieplej

4. Masz wyższy COP.

TO są konkretne argumenty za G12W. Dodam jeszcze że przy instalacji PV tak jak w moim przypadku część prądu w drogiej taryfie wyprodukują panele.