Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Kaizen- nie o to chodzi, N w instalacji 3F zawsze i wszędzie może „zaniknąć” (z różnych powodów).

I co się wtedy dzieje, jak masz jednofazową różnicówkę do obwodów jednofazowych i trzyfazową wyłącznie do trzyfazowych?

żeby wyeliminować efekt tzw pików zasilania (przy burzach czy awariach).

SPD sobie z tym nie radzi?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I co się wtedy dzieje, jak masz jednofazową różnicówkę do obwodów jednofazowych i trzyfazową wyłącznie do trzyfazowych?

SPD sobie z tym nie radzi?

Kaizen-kuźwa , nie chcę Ci tu robić wykładu ...

Ok-to tak :

-różnicówka wykrywa różnicę między prądem wchodzącym i wychodzącym z niej

-jak „odpadnie” N przy 3F , to urządzenia jednofazowe mają wtedy nap międzyfazowe (czyli na przewodzie N jest druga faza)

-spd akuratmiał N...(zresztą musiało by wystąpić większe nap od 400VAC...)

Edytowane przez bobrow

W listopadzie zużycie prądu 647 Kwh.

Największy pobór prądu 01 11 - 47 kwh.

W przeliczeniu na węgiel pół tony - jestem nadal mega zadowolony.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX nie ocieplone. Dach i skosy - wełna 12cm i deska podłogowa na sufitach i skosach 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Masa najróżniejszych mostków termicznych - w trakcie modernizacji i uszczelniania. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

-jak „odpadnie” N przy 3F , to urządzenia jednofazowe mają wtedy nap międzyfazowe (czyli na przewodzie N jest druga faza)

To ma być odpowiedź na pytanie "I co się wtedy dzieje, jak masz jednofazową różnicówkę do obwodów jednofazowych i trzyfazową wyłącznie do trzyfazowych?"?

-spd akuratmiał N...(zresztą musiało by wystąpić większe nap od 400VAC...)

Czytaj, do czego się odnoszę. SPD był w temacie "pików zasilania (przy burzach czy awariach)."

Kaizen - to może poczytaj co pisałem , różnicówka w tym temacie nie jest ważna...

Jest ważna, bo bez podpięcia urządzeń jednofazowych do różnicówki trzyfazowej nie pojawi się napięcie na neutralnym. W końcu szynę neutralną masz uziemioną - dopiero jak za spięciem z uziomem przerwany zostanie neutralny do którego może "wpuścić" napięcie urządzenie podpięte do niego, to może się na jego "uciętej" odnodze pojawić napięcie.

Jest ważna, bo bez podpięcia urządzeń jednofazowych do różnicówki trzyfazowej nie pojawi się napięcie na neutralnym. W końcu szynę neutralną masz uziemioną - dopiero jak za spięciem z uziomem przerwany zostanie neutralny do którego może "wpuścić" napięcie urządzenie podpięte do niego, to może się na jego "uciętej" odnodze pojawić napięcie.

Masz rację-tylko ja cały czas piszę o właśnie sytuacji bez N od strony wejścia do urządzenia czy do różnicówki przed nim...

Masło maślane...

A co wtedy się dzieje, jak masz sieć TN-C i prawidłowo wykonaną instalację?

Ja mam akurat TNC-S - prawidłowo wykonaną, spokojnie. Tylko że po paru latach uziom fundamentowy mógł stracić połączenia - bo go nie sprawdzałem... A teraz sytuacja z budowy obok: przyjeżdża pompa do betonu i zrywa na słupie skrajną fazę potem zwiera zero do kolejnej fazy. Wywala zabezpieczenia na podstacji, bo to cztery słupy od trafa, ale na końcu wioski -no nie wiem....Wolę mieć te przekaźniki...

Mówisz że SPD zabezpieczy przed pikami napięcia - tak ale warystory w nim zamontowane nie zadziałają przy 400 V, iskierniki też...

O! A temat nazywa się "Pompa ciepła i grzejniki" a ja nie mam grzejników...To co ja tu piszę.

Ja mam akurat TNC-S - prawidłowo wykonaną, spokojnie.

Rozróżniasz sieć od instalacji?

Mówisz że SPD zabezpieczy przed pikami napięcia - tak ale warystory w nim zamontowane nie zadziałają przy 400 V, iskierniki też...

Skąd to info? Wg karty producenta mój zaczyna przewodzić od 255v

Czas zadziałania 10ns - ile czasu potrzebują Twoje przekaźniki (o ile ich przepięcie nie zespawa)?

Ja od 3 tygodni kręcę ustawieniami.

Dziś np sterownik pokazuje 3 kWh temp zew 1-3, w domu 21.

Wszystko wyczytane tutaj plus upór .

Dziękuje też za podpowiedzi.

Szczególnie Andrzej510 !

Dodam, że kręcąc ustawieniami pompy u szwagra zdjąłem mu polowe zużycia kWh i dziś koledze

któremu pompa chodzi już od 2 lat zredukowane zużycie z 14 na 7 kWh ( podobne dni).

Wynik naprawdę powala i to przy grzejnikach. Nie wiem czy na gruntowych i podłogówce nie mają więcej. No chyba że w domu temp15*C bo z tego co inni podają to coś za mało . Zwłaszcza że ocieplenie nie powala.

W domu temp. 21,5 - 22oC. Zużyta energia 222KWh przy COP 5,1. Jest to mój pierwszy pełny miesiąc używania PC i jestem bardzo zadowolony.