Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

W październiku zużycie CO. 157 kwh.

Jestem po termomodernizacji ścian zewnętrznych. Teraz współczynnik U ścian wyliczyli mi poniżej 0,18. Zobaczymy jak to się przełoży na zużycie prądu w tym sezonie grzewczym...?

Na razie o tej porze ponad 300 kwh mniej niż w ubiegłym sezonie ale chyba jest cieplej w tym roku.

Dom ponad 160m2 pow. mieszkalnej plus 110 m2 piwnica z 50 metrowym garażem (nieogrzewane). Instalacja CO - 95% purmo i 5% żeberka żeliwne. Ściany 40 cm. SUPOREX plus 15cm styropian. Strop- wełna 30cm i deska podłogowa 4cm, i skosy - wełna 12cm, deska podłogowa 4cm. Okna plastikowe dwuszybowe. Instalacja PV 7KWP.. Pompa p/w Fujitsu Waterstage high power 11Kw.

Nasuwa się pytanie:

1) czy temperatura w domu jest cały czas jednakowa? i jaka?

2) czy pompa jest puszczona w samopas? czy ma zadane godziny grzania?

Wniosek ( Przypuszczenie) Jak temp w domu jest całą dobę utrzymywana 23*C to coś za malo tych kWh

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie, 23* to bym się ugotował. W nocy na 19 stopni a w dzień na 20*. Ciekawe jak w tym sezonie to zapracuje wszystko. W marcu za cały prąd zapłaciłem w rozliczeniu rocznym niewiele ponad 400zł. Ale teraz mam 3000 kwh z jakimś niedużym hakiem odłożonych na zimę...., mało!, więc na bank będę musiał PV powiększyć.

Hej, otrzymalem podsumowanie z ZE Enea. Za 11 miesiecy, do konca Wrzesnia. Zuzycie na caly dom, pierwszy rok gdzie mieszkalismy, a drugi sezon ogrzewczy wynioslo dzienna 2572 kWh a 2997 w nocnej. Dodatkowo w tym czasie z produkcji wlasnej zuzylem 820 kWh. Calosc - CO,CWU,rekuperacja, indukcja, ogrod,bytowe na 4 osoby- 6390 na 11 miesiecy. Mam taryfe G12 i zuzycie prawie 50/50%, koszt bez PV bylby na rok 3500 PLN za calosc. Mam tez PV na dachu5,13- prodkcja 5800/rok w ostatnich dwoch latach. W domu zawsze 22 stopnie. Pozdrawiam

No nie, 23* to bym się ugotował. W nocy na 19 stopni a w dzień na 20*. Ciekawe jak w tym sezonie to zapracuje wszystko. W marcu za cały prąd zapłaciłem w rozliczeniu rocznym niewiele ponad 400zł. Ale teraz mam 3000 kwh z jakimś niedużym hakiem odłożonych na zimę...., mało!, więc na bank będę musiał PV powiększyć.

Czy odłożone 3000kWh jest malo?, czy wystarczy na okres grzewczy ? ---To ty powinieneś wiedzieć. Mnie pytasz? Zresztą siedzisz bez mała w lodówce to pewnie wystarczy. Jak by brakowało to dasz radę jeszcze o stopień zejść niżej.:D

Czy odłożone 3000kWh jest malo?, czy wystarczy na okres grzewczy ? ---To ty powinieneś wiedzieć. Mnie pytasz? Zresztą siedzisz bez mała w lodówce to pewnie wystarczy. Jak by brakowało to dasz radę jeszcze o stopień zejść niżej.:D

Ja też mam "odłożone" podobnie jak @krzychmalina nieco powyżej 3000 kWh. Moja chodzi 24h/7 dni w tygodniu. Jedynie koryguję temperaturę zasilania by była w zakresie 21-23 st.C, a w sypialni chłodniej. U mnie raczej na pewno starczy tych kWh z magazynu do 31-go grudnia na c.o. c.w.u. oraz EE dla innych potrzeb.

Rozliczenie z ZE przyjdzie w styczniu i będzie zbilansowane na 31.12.2020.

Pewnie sporo przejdzie na kolejne 12 miesięcy. Dom może słabiej ocieplony, ale kaloryfery sporo przewymiarowane więc na zasilaniu temperatura niska co wiąże się z niezłą sprawnością PC.

Dobry wieczór Państwu. Mam przyjemność popełnić pierwszego posta w tym temacie. "Wiążę się" z takim problemem. Powoli musze podejmować konkretne dezycję odnośnie ogrzewania domu rekreacyjnego całorocznego. W projekcie jest klimatyzacja + komin. Ze względu na wykonywaną pracę mógłbym w atrakcyjnych pieniądzach kupić pompę ciepłe PW (różni producenci są brani pod uwagę) wraz z atrakcyjna ceną za montaż.

Wizyty w tym domku mogą być nie spodziewane i właśnie dlatego zastanawiam się nad grzejnikami, które (jak mi się wydaje) przy podniesieniu temp. zasilania dość szybko dogrzeją dom. W sezonie zimowym planuje utrzymywać w nim temperaturę w okolicach 14*. O ile ogrzewanie podłogowe pewnie taniej utrzyma te kilkanaście stopni na codzień to napewno nie da rady szybko zareagować na wzrost temperatury wewnątrz. Dom jest podzielony na dwie strefy, 34m2 (salon, kuchnia) sufit katedralny wysokość koło 4,2 i reszta ok. 2,7. Według ciepłowłaściwie obciążenie przy -20* to 4,2kW a przy średniej 1,6* 2kW. Izolacje podłoga styropian 18cm, ściany styropian 20cm, dach i sufity 30cm wełny, WG. Pytanie jest nastepujące. Czy pozostawienie PC PW bez nadzoru nie jest zbyt ryzykowne i czy moje myślenie co do szybkiego ogrzewania kaloryferami i totalna rezygnacja z podłogówki to prawidłowy tok myślenia. Oczywiście rozumiem, że grzejniki musiałby być odpowiednio przywymiarowane.

Dobry wieczór Państwu. Mam przyjemność popełnić pierwszego posta w tym temacie. "Wiążę się" z takim problemem. Powoli musze podejmować konkretne dezycję odnośnie ogrzewania domu rekreacyjnego całorocznego. W projekcie jest klimatyzacja + komin. Ze względu na wykonywaną pracę mógłbym w atrakcyjnych pieniądzach kupić pompę ciepłe PW (różni producenci są brani pod uwagę) wraz z atrakcyjna ceną za montaż.

Wizyty w tym domku mogą być nie spodziewane i właśnie dlatego zastanawiam się nad grzejnikami, które (jak mi się wydaje) przy podniesieniu temp. zasilania dość szybko dogrzeją dom. W sezonie zimowym planuje utrzymywać w nim temperaturę w okolicach 14*. O ile ogrzewanie podłogowe pewnie taniej utrzyma te kilkanaście stopni na codzień to napewno nie da rady szybko zareagować na wzrost temperatury wewnątrz. Dom jest podzielony na dwie strefy, 34m2 (salon, kuchnia) sufit katedralny wysokość koło 4,2 i reszta ok. 2,7. Według ciepłowłaściwie obciążenie przy -20* to 4,2kW a przy średniej 1,6* 2kW. Izolacje podłoga styropian 18cm, ściany styropian 20cm, dach i sufity 30cm wełny, WG. Pytanie jest nastepujące. Czy pozostawienie PC PW bez nadzoru nie jest zbyt ryzykowne i czy moje myślenie co do szybkiego ogrzewania kaloryferami i totalna rezygnacja z podłogówki to prawidłowy tok myślenia. Oczywiście rozumiem, że grzejniki musiałby być odpowiednio przywymiarowane.

Jak dobrze przewymiarujesz grzejniki tak aby max temp.na nich przy -20*C była 40*C a jeszcze lepiej poniżej 40*C ( 35--38 ) to osiągniesz to NA CZYM CI ZALEŻY

Czyli: 1)- szybką reakcję na zmianę temp. wewnątrz na wyższą. 2)- Utrzymanie tych 14*C jak będzie budynek stał pusty . Wystarczy że przy np.-10*C będziesz wiedział ze PC ma pracować 5h/doba aby było te 14*C i po sprawie. Przy takim zapotrzebowaniu (-20*C moc 4,2kW) PC 5kW będzie nawet za duża lecz 3kW bym się bał brać. Aby było GIT to PC 5kW. Lecz co do instalatorów --to ja nie popieram tych najtańszych. Polecam wybrać doświadczonych bo PC ma być prawidłowo zainstalowana aby nie było z nią problemu. Osobiście wolę przepłacić te parę tys. ( pewnie ze 2-3k) i mieć spokój.. Jak zrobisz ? zależy od ciebie. POWODZENIA

Edytowane przez -voymar-

Wizyty w tym domku mogą być nie spodziewane i właśnie dlatego zastanawiam się nad grzejnikami, które (jak mi się wydaje) przy podniesieniu temp. zasilania dość szybko dogrzeją dom.

Zapłacisz więcej, zmarnujesz sporo miejsca na grzejniki a i tak dużo wolniej będzie rosła temperatura, niż przy klimie.

Żeby PC miała sens musiałbyś zamontować klimakonwektory - a taki kosztuje podobnie, co klima.

Za to przy klimie nie ma ryzyka, że jakiś piorun w okolicy wybije bezpiecznik i zamarznie woda w instalacji. Jak będzie awaria sieci, to pół biedy - naprawią na tyle szybko, że nie zdąży zamarznąć w splicie. Monobloku w ogóle bym nie ryzykował.

Zapłacisz więcej, zmarnujesz sporo miejsca na grzejniki a i tak dużo wolniej będzie rosła temperatura, niż przy klimie.

Żeby PC miała sens musiałbyś zamontować klimakonwektory - a taki kosztuje podobnie, co klima.

Za to przy klimie nie ma ryzyka, że jakiś piorun w okolicy wybije bezpiecznik i zamarznie woda w instalacji. Jak będzie awaria sieci, to pół biedy - naprawią na tyle szybko, że nie zdąży zamarznąć w splicie. Monobloku w ogóle bym nie ryzykował.

Ja osobiście nie widziałem w zimie przy minusowych temp. PIORÓNÓW i BURZ>

Powiedz gdzie w jakim rejonie takie zjawiska wystepują? Chętnie bym zobaczył śnieg tak 10cm. mróz no tak -5*C i burze z piorunami.:D

Czy klimakonwektor nie zajmuje miejsca? Fakt jest mniejszy lecz jest. I coś tam chyba miejsca zajmuje . Czy tak?

W splicie raczej nic nie zamarznie, czyż nie? Zamarznąć może ale w grzejnikach woda:D Aby nie zamarzła też są na to sposoby. Czyż nie?

Kaizen---dlaczego nie polecasz KABLI?-tu nic nie zamarznie.:D

Podsumowując nie przeczę że klima z funkcją grzania ( bo tak to sie nazywa) jest też rozwiązaniem poprawnym. Pod warunkiem że nie przeszkadza domownikowi suszarka wiejąca po głowie,bo na tych 30m2+ ok 27m2 nie jest zbyt wielkim domkiem

PS. Z tymi piorunami to daleś po zaworach.:D W lecie jak faktycznie używamy klimy bo jest czerwiec i +30*C to nie przeczę że pioruny widziałem.:yes:

Ja osobiście nie widziałem w zimie przy minusowych temp. PIORÓNÓW i BURZ>

Powiedz gdzie w jakim rejonie takie zjawiska wystepują?

Że niemożliwe?

Zrozumiałem też, że domek ma być odwiedzany sporadycznie - więc i dłuższy czas może nikt nie wiedzieć, że zabezpieczenie wybiło. A piorun to jedna z możliwych przyczyn - jest ich trochę więcej.

Czy klimakonwektor nie zajmuje miejsca? Fakt jest mniejszy lecz jest. I coś tam chyba miejsca zajmuje . Czy tak?

I wisi, podobnie jak klima, pod sufitem - a tam mamy zazwyczaj sporo miejsca. Na dole, gdzie umieszcza się grzejniki, z miejscem bardziej krucho.

W splicie raczej nic nie zamarznie, czyż nie?

Chcesz powiedzieć, że PC PW nie ma W?

Kaizen---dlaczego nie polecasz KABLI?-tu nic nie zamarznie.:D

Bo za wolno grzeją. Nie każdy, jak Ty, jest fanatykiem jakiegoś rozwiązania. Tu mogłyby być zwykłe farelki - ale jak trzeba utrzymywać dodatnią temperaturę cały sezon, to będzie to nieopłacalne (gdyby chodziło tylko nagrzanie na święta, Sylwestra i ferie - to byłoby najtańsze TCO rozwiązanie).

Podsumowując nie przeczę że klima z funkcją grzania ( bo tak to sie nazywa) jest też rozwiązaniem poprawnym.

A czemu klimatyzator, klima czy PC PP nie jest właściwą nazwą? Znasz jakąś współczesną klimę, co nie potrafi grzać?

Edytowane przez Kaizen

Jak dobrze przewymiarujesz grzejniki tak aby max temp.na nich przy -20*C była 40*C a jeszcze lepiej poniżej 40*C ( 35--38 ) to osiągniesz to NA CZYM CI ZALEŻY

Czyli: 1)- szybką reakcję na zmianę temp. wewnątrz na wyższą. 2)- Utrzymanie tych 14*C jak będzie budynek stał pusty . Wystarczy że przy np.-10*C będziesz wiedział ze PC ma pracować 5h/doba aby było te 14*C i po sprawie. Przy takim zapotrzebowaniu (-20*C moc 4,2kW) PC 5kW będzie nawet za duża lecz 3kW bym się bał brać. Aby było GIT to PC 5kW. Lecz co do instalatorów --to ja nie popieram tych najtańszych. Polecam wybrać doświadczonych bo PC ma być prawidłowo zainstalowana aby nie było z nią problemu. Osobiście wolę przepłacić te parę tys. ( pewnie ze 2-3k) i mieć spokój.. Jak zrobisz ? zależy od ciebie. POWODZENIA

Źle mnie zrozumiałeś. Na codzień wspólpracuje z instalatorami przeróżnej maści (czytaj wiedzy). Wiem czego mogę się po nich spodziewać i bardziej chodziło mi o dobry rabat ze względu na znajomość. Konkursu ofert nie zamierzam robić. Przy takim metrażu 70m2 będę potrzebował koło 5-6 grzejników. Sypialnie są malutkie bo mają po 10m2, łazienka i salon z kuchnią. Ze względu na kubaturę myślę, że właśnie w tym salonie powinny się znaleść może nawet 3 grzejniki (ewentualnie dwa odpowiednio DUŻE)

Klimatyzatorów nie skreślam ale tylko na nich nie mogę się opierać więc inwestycja w system urośnie o kolejny element np kominek czy konwektory dobrzej jakości.

Że niemożliwe?

Zrozumiałem też, że domek ma być odwiedzany sporadycznie - więc i dłuższy czas może nikt nie wiedzieć, że zabezpieczenie wybiło. A piorun to jedna z możliwych przyczyn - jest ich trochę więcej.

I wisi, podobnie jak klima, pod sufitem - a tam mamy zazwyczaj sporo miejsca. Na dole, gdzie umieszcza się grzejniki, z miejscem bardziej krucho.

Chcesz powiedzieć, że PC PW nie ma W?

Bo za wolno grzeją. Nie każdy, jak Ty, jest fanatykiem jakiegoś rozwiązania. Tu mogłyby być zwykłe farelki - ale jak trzeba utrzymywać dodatnią temperaturę cały sezon, to będzie to nieopłacalne (gdyby chodziło tylko nagrzanie na święta, Sylwestra i ferie - to byłoby najtańsze TCO rozwiązanie).

A czemu klimatyzator, klima czy PC PP nie jest właściwą nazwą? Znasz jakąś współczesną klimę, co nie potrafi grzać?

Dyskusja z tobą to dyskusja taka sama jak z przedszkolakiem który wrócił z przedszkola i opowiada wrażenia.

KLIMAKONWEKTOR- według ciebie wisi tak jak klimatyzator pod sufitem:D:D:D:D

Szkoda czasu na dyskusje z tobą . Wstaw może jeszcze jakieś tabelki. Burze przy minusach.:D Ile razy doświadczyłeś takich zjawisk? W splicie jest WODA ?:D:D:D W Monobloku tak jest ale można zastosować glikol

Edytowane przez -voymar-

Witam!

Jak policzyć przewymiarowane grzejniki i oszacować koszt wymiany starych? Wcześniej grzałem eko 55 stopni na sterowniku - teraz jest PC Altherma 8kW. W dość dużym pokoju na poddaszu użytkowym mam 600x1200 v22 w salonie 3 sztuki 600x800 v22. Mam miejsce na długości. Planuje v33 600 wysokie. Jakie długości dobrać aby pracowac na niższym parametrze zasilania <40 stopni?

Robert

Witam!

Jak policzyć przewymiarowane grzejniki i oszacować koszt wymiany starych? Wcześniej grzałem eko 55 stopni na sterowniku - teraz jest PC Altherma 8kW. W dość dużym pokoju na poddaszu użytkowym mam 600x1200 v22 w salonie 3 sztuki 600x800 v22. Mam miejsce na długości. Planuje v33 600 wysokie. Jakie długości dobrać aby pracowac na niższym parametrze zasilania <40 stopni?

Robert

Napisalem ci wiadomosc na priv

Witam,

Planuję montaż pompy ciepła. Dom 150m2.Instalacja mieszana ok 50m2 podłogówka reszta grzejniki. Sytuacja wygląda tak że dla temperatur takich jak teraz (noc około 0, dzień ok +5) muszę puszczać na grzejniki ok 35st na podłogę około 32 st. zeby w domu było 23-24st. Niestety taka temp. musi być...

Moję watpliwości budzi:

1. czy przy stałym grzaniu takimi temperaturami pompa będzie chodzić cały czas? A jeśli nie to jak często będzie się załączać?Jak to dobrze rozwiązać aby załączała się możliwie najrzadziej (ochrona sprężarki) i móc cały czas puszczać ciepłą wodę w instalację?

2. jak sensownie rozwiązać taką instalacje? (bufor?)

Planuję montaż pompy ciepła. Dom 150m2.

Instalacja mieszana ok 50 m2 podłogówka, reszta grzejniki.

1/ Należy wykonać profesjonalne OZC budynku,

2/ Przestudiować ze zrozumieniem ten temat o grzejnikach,

3/ Mając obciążenia cieplne poszczególnych pokoi,

....będziesz mógł dobrać moc grzejników dla każdego z nich

1/ Należy wykonać profesjonalne OZC budynku,

2/ Przestudiować ze zrozumieniem ten temat o grzejnikach,

3/ Mając obciążenia cieplne poszczególnych pokoi,

....będziesz mógł dobrać moc grzejników dla każdego z nich

Niestety spodziewałem się tego typu odpowiedzi...

Nie pytam o żadne OZC, obciążenia cieplne pokoi i inne tego typu pierdoły. Ja dobrze wiem jaką pompę mam wybrać. Ale jak już pytasz potrzeba mi około 15000kwh/rok na CO.

Chciałem się tylko dowiedzieć od praktyków na jakiej zasadzie pompy pracują przy ciągłym 24/dobe puszczaniu wody w instalacje CO. Jak często się załącza pompa przy takiej pracy? Czy jest to w ogóle wykonalne i czy ma sens? Jak ewentualnie taki system można zoptymalizować? Jak to wygląda u was? Czy ktos tak ma?

Temat przeczytałem->90% przechwałki na temat zużycia kwh, II taryfy, OZC...

Witam,

Planuję montaż pompy ciepła. Dom 150m2.Instalacja mieszana ok 50m2 podłogówka reszta grzejniki. Sytuacja wygląda tak że dla temperatur takich jak teraz (noc około 0, dzień ok +5) muszę puszczać na grzejniki ok 35st na podłogę około 32 st. zeby w domu było 23-24st. Niestety taka temp. musi być...

Moję watpliwości budzi:

1. czy przy stałym grzaniu takimi temperaturami pompa będzie chodzić cały czas? A jeśli nie to jak często będzie się załączać?Jak to dobrze rozwiązać aby załączała się możliwie najrzadziej (ochrona sprężarki) i móc cały czas puszczać ciepłą wodę w instalację?

2. jak sensownie rozwiązać taką instalacje? (bufor?)

Witam,

trudno jednoznacznie stwierdzić ile czasu PC będzie pracować i na jakich temp-moim zdaniem chodzi o to ,żeby pracowała jak najmniej bez utraty komfortu cieplnego przy jak najniższych temp.

U mnie PC pracuje wg termostatu pokojowego +układ do on/off przy niskiej mocy PC (działa kiedy jest dość ciepło na zewnątrz i chałupa jest nagrzana).

Mam od kilku lat założony licznik pracy na samym CO-średnio rocznie wychodzi mi ten czas ok 2 500h+ ok 350h na CWU.

Co do bufora -wszystko było tu napisane w tym temacie (jak trzeba to montujemy).

Parę miesięcy temu wdrożyłem u siebie Domoticza i poniżej podaję statystyki dot godz pracy, on/off sprężarki, itp :

on off PC.jpg

czas pracy PC.jpg

Pzdr

dzieki Bobrow,

czyli najprościej mówiąc u Ciebie jak grzejniki nagrzeją do zadanej temp to pompa obiegowa CO przestaje pracować az do momentu kiedy temperatura w pokoju spadnie do temperatury ponownego załączenia pompy?

a czy wiesz może jak pracuje układ w oparciu o tylko samą krzywą grzewczą?

Chciałem się tylko dowiedzieć od praktyków na jakiej zasadzie pompy pracują

przy ciągłym 24/dobe puszczaniu wody w instalacje CO.

Jak często się załącza pompa przy takiej pracy?

Czy jest to w ogóle wykonalne i czy ma sens?

Jak ewentualnie taki system można zoptymalizować?

Jak to wygląda u was? Czy ktos tak ma?

Temat przeczytałem->90% przechwałki na temat zużycia kwh, II taryfy, OZC...

Nikt nie jest duchem świętym, aby bez danych udzielić konkretnej odpowiedzi!!!

Z takimi typu pytaniami - to raczej do tych z " dobrej zmiany "

oni wszystko wiedzą najlepiej.