Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moc cieplna grzejników dla 45/35C ;

= 0,60 * 6820 W/dla 55/45C = 4092 czyli ok; 4000 W,

- czyli należy w sumie dołożyć minimum 1000 W mocy grzejniki dla temperatur 45/35 C

Czyli należałoby 2-3 grzejniki wymienić na wieksze lub na okres większych mrozów zapodać wyższą temp np 50-55 stopni.

• 2 weeks później...

Witam

Jestem nowy na forum

Zastanawiam się nad wymianą ogrzewania na pompę ciepła, moje pytanie jest, jakie może być zużycie energii elektrycznej w kW rocznie oczywiście szacunkowo.

Dom 150 m2 jedna kondygnacja, 12cm styropianu w ścianie i 15 cm wełny na strych, 10 cm w podłodze, okna drewniane dwu szybowe (szyby zespolone)

pozdrawiam

Witam

Jestem nowy na forum

Zastanawiam się nad wymianą ogrzewania na pompę ciepła, moje pytanie jest, jakie może być zużycie energii elektrycznej w kW rocznie oczywiście szacunkowo.

Dom 150 m2 jedna kondygnacja, 12cm styropianu w ścianie i 15 cm wełny na strych, 10 cm w podłodze, okna drewniane dwu szybowe (szyby zespolone)

pozdrawiam

Trudno podać coś konkretnego-a jednak spróbuję...

Na podstawie własnych i cudzych doświadczeń przyjąłbym wartość w przedziale 4500-5500kWh bez CWU.

Jest to dość zgrubne oszacowanie , ponieważ :

-domy są różnie wykonane (izolowane)

-są różne oczekiwania dot komfortu cieplnego

-różne strefy klimatyczne

-są różne instalacje np niskotemperaturowe

-itp,itd

Pzdr

Mam pompę on off z buforem 200 l. Panele fotowoltaiczne 9,9 kW.

Jak to ustawić żeby było ekonomicznie. Jaka temperatura buforu i histereza itp.

Należy mieć obliczenia OZC;

- mając zapotrzebowanie cieplne budynku, określisz czy PV pokrywa to zapotrzebowanie,

- należy zdecydować czy będziesz miał II-taryfę,

- masz grzejniki czy podłogówkę???

https://cieplo.app/wynik/h9oi

Góra grzejniki, dół podłogówka. Taryfa weekendowa.

1/ 18 tys. kWh ; to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie

- minimum COP = 3,0,

- zużycie energii na ogrzewanie i ciepłą wodę to ;18000/3 = 6000 kWh,

2/ 9,9 kW - moc paneli ;

9900 kWh - 20% * 9900 = 9900 -1980= 7920 kWh - do dyspozycji

1/ 18 tys. kWh ; to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie

- minimum COP = 3,0,

- zużycie energii na ogrzewanie i ciepłą wodę to ;18000/3 = 6000 kWh,

2/ 9,9 kW - moc paneli ;

9900 kWh - 20% * 9900 = 9900 -1980= 7920 kWh - do dyspozycji

Minus zużycie własne

Przy PV =9,9kW własne to ok 22%/rok =6177 do dyspozycji

• 2 weeks później...
Witam, czy jest sensowna wymiana kotła gazowego ze zużyciem 2000m3/rok na pompę ciepła? Stary budynek, grzejniki żeliwne, podokienne.

Prawdopodobnie byłoby to opłacalne. Problemem może być potrzebna moc i temperatura zasilania w największe mrozy. Najlepiej, jakbyś tej zimy rejestrował te dane jak przytrafią się największe mrozy. Wystarczy zanotować, ile m3 gazu poszło w najzimniejszą noc (ile m3/h) i jaka była najwyższa temperatura zasilania i najniższa za oknem. I dopiero wtedy zebrać oferty na pompę, co tak potrafi (włącznie z kosztami serwisu) i przeliczyć, kiedy pokryje koszty instalacji i zacznie generować oszczędności.

Witam

chciałbym zapytać czy przy instalacji pommpy ciepła w domach na wynajem -całorocznych

trzeba myśleć o standardowych grzejnikach czy np. o ogrzewaniu podłogowym ?

które rozwiazanie jest przyjazne dal użytkowanika ? oraz bardziej wydajne

planuję inwestycję 18 domów całorocznych pod wynajem na mazurach -mikołajki

zaczynam badać temat

oraz pytanie zasadnicze czy warto wchodzić w zakup polskich marek produkujących pompy - instalator proponuje mi rozwiażania firmy Defro lub Galmet

pytanie czy grono ma doświadczenie z tymi producentami i jak sie spisują w naszym klimacie

Podłogówka oznacza niższą temperaturę zasilania - więc wyższą sprawność PC. Podłogówka ma wiele zalet funkcjonalnych ale jedną istotną wadę w Twoim przypadku - dużą bezwładność. Więc jak domek będzie stał pusty, to ogrzewanie trzeba będzie włączyć pewnie ze dwa dni przed przyjazdem co pewnie będzie problemem jak przytrafi się niespodziewany gość. Chyba, że będziesz miał takie obłożenie, że nie będzie sensu wyłączać ogrzewanie.

Jak myślisz o 18 PC to koszt wyrwie z butów, inwestycja nigdy się nie zwróci. Do tego nawet najsłabsza pompa będzie taktowała przez większość czasu (chyba, że to jakieś ogromne domy i/lub bez termoizolacji).

W takiej sytuacji dałbym poza częścią dzienną kable w podłodze + klima w części dziennej + farelki gdyby zaszła potrzeba szybkiego dogrzania sypialni czy łazienki. Ewentualnie dodatkowo kominek.

Niestety mój kocioł nie wyświetla temperatury zasilania. Nie wiem czy bez tego da się coś ustalić.

To na wyjściu na grzejniki zamontuj sondę termometru - przyczep trytytkami do rury i zaizoluj, żeby wskazanie było bliskie temperatury wody. Najlepiej, jak termometr będzie zapamiętywał maksymalną zmierzoną temperaturę.

Maksymalna moc pompy ciepła zależy od temperatury zasilania i temperatury na zewnątrz. Pompy maja też ograniczenie co do maksymalnej temperatury jaka potrafią wytworzyć

Tu masz tabele z danymi kilku pomp. Widać, jaką maksymalną temperaturę potrafi wytworzyć przy -20* i jaką ma wtedy moc. Więc jak będziesz znał potrzebną temperaturę, znał moc (dzieląc zużycie gazu przez czas) to będziesz wiedział, która PC da radę. Takie praktyczne zmierzenie to znacznie lepsze dobieranie pompy niż na podstawie teoretycznego OZC.

Jeśli mogę się wtrącić, to zamiast podlinkowanych tabelek proponuję pobawić się https://my-ecodan.me/ lub na przykład http://www.hitachi-hitoolkit.com.

W tych tabelkach sa dane dla Mitsubishi ale w ich tool'u (link ode mnie) dane sa chyba nieco inne(?). W każdym razie można dla swoich warunków sobie popatrzeć.

Ja obecnie jestem bardziej na etapie kminienia temp. minimalnej...bo takich PC, które u mnie w mrozy zadziałają już mam na oku kilka, ale niestety w temperaturach powyżej 2 st C (czasem nawet niższych) niektóre minimalną moc mają za dużą w stosunku do zapotrzebowania.