Andrzej5101 30.09.2021 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 I tak dla 55/45/20 - otrzymuję łącznie 6820 W per cały dom przy zapotrzebowaniu 4.9 KW. Moc cieplna grzejników dla 45/35C ; = 0,60 * 6820 W/dla 55/45C = 4092 czyli ok; 4000 W, - czyli należy w sumie dołożyć minimum 1000 W mocy grzejniki dla temperatur 45/35 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 30.09.2021 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Moc cieplna grzejników dla 45/35C ; = 0,60 * 6820 W/dla 55/45C = 4092 czyli ok; 4000 W, - czyli należy w sumie dołożyć minimum 1000 W mocy grzejniki dla temperatur 45/35 C Czyli należałoby 2-3 grzejniki wymienić na wieksze lub na okres większych mrozów zapodać wyższą temp np 50-55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris1967 10.10.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2021 WitamJestem nowy na forumZastanawiam się nad wymianą ogrzewania na pompę ciepła, moje pytanie jest, jakie może być zużycie energii elektrycznej w kW rocznie oczywiście szacunkowo.Dom 150 m2 jedna kondygnacja, 12cm styropianu w ścianie i 15 cm wełny na strych, 10 cm w podłodze, okna drewniane dwu szybowe (szyby zespolone)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.10.2021 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Witam Jestem nowy na forum Zastanawiam się nad wymianą ogrzewania na pompę ciepła, moje pytanie jest, jakie może być zużycie energii elektrycznej w kW rocznie oczywiście szacunkowo. Dom 150 m2 jedna kondygnacja, 12cm styropianu w ścianie i 15 cm wełny na strych, 10 cm w podłodze, okna drewniane dwu szybowe (szyby zespolone) pozdrawiam Trudno podać coś konkretnego-a jednak spróbuję... Na podstawie własnych i cudzych doświadczeń przyjąłbym wartość w przedziale 4500-5500kWh bez CWU. Jest to dość zgrubne oszacowanie , ponieważ : -domy są różnie wykonane (izolowane) -są różne oczekiwania dot komfortu cieplnego -różne strefy klimatyczne -są różne instalacje np niskotemperaturowe -itp,itd Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 11.10.2021 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 WitamMam pompę on off z buforem 200 l. Panele fotowoltaiczne 9,9 kW. Jak to ustawić żeby było ekonomicznie. Jaka temperatura buforu i histereza itp.Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.10.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Mam pompę on off z buforem 200 l. Panele fotowoltaiczne 9,9 kW. Jak to ustawić żeby było ekonomicznie. Jaka temperatura buforu i histereza itp. Należy mieć obliczenia OZC; - mając zapotrzebowanie cieplne budynku, określisz czy PV pokrywa to zapotrzebowanie, - należy zdecydować czy będziesz miał II-taryfę, - masz grzejniki czy podłogówkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 13.10.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 https://cieplo.app/wynik/h9oiGóra grzejniki, dół podłogówka. Taryfa weekendowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.10.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 https://cieplo.app/wynik/h9oi Góra grzejniki, dół podłogówka. Taryfa weekendowa. 1/ 18 tys. kWh ; to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie - minimum COP = 3,0, - zużycie energii na ogrzewanie i ciepłą wodę to ;18000/3 = 6000 kWh, 2/ 9,9 kW - moc paneli ; 9900 kWh - 20% * 9900 = 9900 -1980= 7920 kWh - do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.10.2021 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 1/ 18 tys. kWh ; to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie - minimum COP = 3,0, - zużycie energii na ogrzewanie i ciepłą wodę to ;18000/3 = 6000 kWh, 2/ 9,9 kW - moc paneli ; 9900 kWh - 20% * 9900 = 9900 -1980= 7920 kWh - do dyspozycji Minus zużycie własne Przy PV =9,9kW własne to ok 22%/rok =6177 do dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2021 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 https://cieplo.app/wynik/h9oi Góra grzejniki, dół podłogówka. Taryfa weekendowa. To nie jest OZC. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132631-Cieplowlasciwie-pl-czemu-wiedzie-na-manowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 24.10.2021 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 jak tam u Was zużycie energii? u mnie od 01.09 do dzisiaj 580kWh - CO + CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 24.10.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Witam, czy jest sensowna wymiana kotła gazowego ze zużyciem 2000m3/rok na pompę ciepła? Stary budynek, grzejniki żeliwne, podokienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.10.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 jak tam u Was zużycie energii? u mnie od 01.09 do dzisiaj 580kWh - CO + CWU. U mnie 01.09----23.10.-----367kWh CO+CWU . CWU-puszczone w samopas , CO - na razie według potrzeb lecz tak aby w domu było 22,8^C--do 23,5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Witam, czy jest sensowna wymiana kotła gazowego ze zużyciem 2000m3/rok na pompę ciepła? Stary budynek, grzejniki żeliwne, podokienne. Prawdopodobnie byłoby to opłacalne. Problemem może być potrzebna moc i temperatura zasilania w największe mrozy. Najlepiej, jakbyś tej zimy rejestrował te dane jak przytrafią się największe mrozy. Wystarczy zanotować, ile m3 gazu poszło w najzimniejszą noc (ile m3/h) i jaka była najwyższa temperatura zasilania i najniższa za oknem. I dopiero wtedy zebrać oferty na pompę, co tak potrafi (włącznie z kosztami serwisu) i przeliczyć, kiedy pokryje koszty instalacji i zacznie generować oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 24.10.2021 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Dzięki za radę. Właśnie tej mocy (poza ekonomią) się obawiam. Elektryka jest dosyć wiekowa więc pewnie trzeba będzie wymieniać całą instalacje żeby nie potopiło kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonlewandowski198 25.10.2021 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Witam chciałbym zapytać czy przy instalacji pommpy ciepła w domach na wynajem -całorocznych trzeba myśleć o standardowych grzejnikach czy np. o ogrzewaniu podłogowym ? które rozwiazanie jest przyjazne dal użytkowanika ? oraz bardziej wydajne planuję inwestycję 18 domów całorocznych pod wynajem na mazurach -mikołajki zaczynam badać temat oraz pytanie zasadnicze czy warto wchodzić w zakup polskich marek produkujących pompy - instalator proponuje mi rozwiażania firmy Defro lub Galmet pytanie czy grono ma doświadczenie z tymi producentami i jak sie spisują w naszym klimacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Podłogówka oznacza niższą temperaturę zasilania - więc wyższą sprawność PC. Podłogówka ma wiele zalet funkcjonalnych ale jedną istotną wadę w Twoim przypadku - dużą bezwładność. Więc jak domek będzie stał pusty, to ogrzewanie trzeba będzie włączyć pewnie ze dwa dni przed przyjazdem co pewnie będzie problemem jak przytrafi się niespodziewany gość. Chyba, że będziesz miał takie obłożenie, że nie będzie sensu wyłączać ogrzewanie. Jak myślisz o 18 PC to koszt wyrwie z butów, inwestycja nigdy się nie zwróci. Do tego nawet najsłabsza pompa będzie taktowała przez większość czasu (chyba, że to jakieś ogromne domy i/lub bez termoizolacji). W takiej sytuacji dałbym poza częścią dzienną kable w podłodze + klima w części dziennej + farelki gdyby zaszła potrzeba szybkiego dogrzania sypialni czy łazienki. Ewentualnie dodatkowo kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 27.10.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Wystarczy zanotować, ile m3 gazu poszło w najzimniejszą noc (ile m3/h) i jaka była najwyższa temperatura zasilania i najniższa za oknem Niestety mój kocioł nie wyświetla temperatury zasilania. Nie wiem czy bez tego da się coś ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Niestety mój kocioł nie wyświetla temperatury zasilania. Nie wiem czy bez tego da się coś ustalić. To na wyjściu na grzejniki zamontuj sondę termometru - przyczep trytytkami do rury i zaizoluj, żeby wskazanie było bliskie temperatury wody. Najlepiej, jak termometr będzie zapamiętywał maksymalną zmierzoną temperaturę. Maksymalna moc pompy ciepła zależy od temperatury zasilania i temperatury na zewnątrz. Pompy maja też ograniczenie co do maksymalnej temperatury jaka potrafią wytworzyć Tu masz tabele z danymi kilku pomp. Widać, jaką maksymalną temperaturę potrafi wytworzyć przy -20* i jaką ma wtedy moc. Więc jak będziesz znał potrzebną temperaturę, znał moc (dzieląc zużycie gazu przez czas) to będziesz wiedział, która PC da radę. Takie praktyczne zmierzenie to znacznie lepsze dobieranie pompy niż na podstawie teoretycznego OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziom 31.10.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Jeśli mogę się wtrącić, to zamiast podlinkowanych tabelek proponuję pobawić się https://my-ecodan.me/ lub na przykład http://www.hitachi-hitoolkit.com.W tych tabelkach sa dane dla Mitsubishi ale w ich tool'u (link ode mnie) dane sa chyba nieco inne(?). W każdym razie można dla swoich warunków sobie popatrzeć.Ja obecnie jestem bardziej na etapie kminienia temp. minimalnej...bo takich PC, które u mnie w mrozy zadziałają już mam na oku kilka, ale niestety w temperaturach powyżej 2 st C (czasem nawet niższych) niektóre minimalną moc mają za dużą w stosunku do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts