Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Mój pierwszy peny sezon z PC - zużycie prądu w listopadzie na chwilę obecną to 280kWh (CWU+CO, podlicznik), od 01.09 - 1010kWh. Wydaje się, że jest dobrze.

Od uruchomienia PC (25.02) - 2933kWh według danych z pompy. Podlicznik założony w sierpniu, pokazuje zużycie większe niż PC o 10% (podlicznik zlicza też wszystkie pompki obiegowe - 3szt, których za pewne nie bierze pod uwagę PC), więc zakładam, że w sumie poszło około 3200kWh. Przypuszczam, że od dzisiaj do 25.02 zużycie będzie większe, niż od uruchomienia do dzisiaj. Jeżeli roczne zużycie zamknie się w 7mWh, będę bardzo zadowolony.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój pierwszy peny sezon z PC - zużycie prądu w listopadzie na chwilę obecną to 280kWh (CWU+CO, podlicznik), od 01.09 - 1010kWh. Wydaje się, że jest dobrze.

Od uruchomienia PC (25.02) - 2933kWh według danych z pompy. Podlicznik założony w sierpniu, pokazuje zużycie większe niż PC o 10% (podlicznik zlicza też wszystkie pompki obiegowe - 3szt, których za pewne nie bierze pod uwagę PC), więc zakładam, że w sumie poszło około 3200kWh. Przypuszczam, że od dzisiaj do 25.02 zużycie będzie większe, niż od uruchomienia do dzisiaj. Jeżeli roczne zużycie zamknie się w 7mWh, będę bardzo zadowolony.

Jacek a u Ciebie pompa chodzi 24h czy harmonogram?

Jakie średnie dobowe zużycie na CO ?

3 pompki dodatkowe aż masz? to do czego? chyba że liczysz z tą w jednostce wew

Z Twojej stopki "kaloryfery 100%" - jakie masz dokładnie?

Kaloryfery płytowe c22. jak przechodziłem na PC, kupiłem jeden duży, który wymieniłem za mniejszy. stary dałem tam, gdzie był inny stary, ale mniejszy - i tak w 5 czy 6 miejscach. W sumie powiększyłem moc łączną o około 25-30%.

PC pracuje na krzywej + harmonogram - od 5 do 22 w domu utrzymuję około 22,5 C, w nocy do 1 stopień niżej, ale raczej nie spada, przynajmniej na razie.

średniodobowe zużycie na CO - w listopadzie 15kWh; wrzesień - październik - średnia wychodzi poniżej 8kWh, ale to wiadomo - sporo ciepłych dni jeszcze było.

Pompki - mam bufor - jedna jest za buforem - czasami pracuje ta pompka a PC nie - na tyle jest jeszcze ciepła woda w buforze. po jednej mam prze buforem i przed zbiornikiem CWU.

Tez jestem na etapie zmiany ogrzewania, palę ekogroszkiem (3,5t za cały rok - lato cwu a zima co + cwu) 115m2 (dom parterowy+podpiwniczenie nie ogrzewane - piec grzeje tylko) , 40% ogrzewanie podłoga i 60 % grzejniki, sciany pustak pianowy 24 cm + 14cm styro, parter/piwnica 8 cm styro, piętro/strych 10 cm styro. PV na gruncie 6.3 KW. Planuje pompe ciepła PW - nastawiony jestem na Panasonica 7Kw. Jacek jestem z Twoich okolic czyli podkarpacia a dokladnie mieszkam koło Krosno. Jesteś zadowolony ze zmiany z ekogroszku na PC? Jesli ty od lutego do dzisiaj zuzyles okolo 3200 kwh a w sumie liczycsz na 7000kwh to mysle ze ja przy moim domu zuzyje okolo 5000kw za cały rok oczywiscie.

ja miałem kopciucha - paliłem kostką (około 2t na sezon) + drewno suszone buk 6mp. w okresie wakacyjnym CWU gazowe, a właściwie od kwietnia do października, bo kwiecień, wrzesień i październik nie trzeba było codziennie palić na potrzeby CO.

ja jestem zadowolony z przejścia na PC - miałem jeszcze więcej roboty niż ty z ekogroszkiem przy podajniku. fotowoltaiki mam teraz po dołożeniu drugiej instalacji prawie 9,9kW. zużycie roczne 7mWh to tylko moje przemyślenia i wstępne przeliczenia na podstawie znalezionych informacji innych użytkowników o podobnych warunkach. równie dobrze może to byc 8mWh - okaże się końcem lutego 2022.

Przejście na PC to duża inwestycja, pewnie korzystasz z programu Czyste Powietrze - ja skorzystałem. Ja na Twoim miejscu zlecił bym audyt - policzą Ci dokładnie Twoje zapotrzebowanie na ciepło, pomogą dobrać odpowiednią PC - tu na forum asolt robi takie obliczenia.

Panas fajny, dużo osób go chwali, sam myślałem o Tcap-ie 9kW, długo się wahałem i ostatecznie nie wiem czy dobrze zrobiłem wybierając Stiebla - oby tak.

Tak chce skorzystać z Czystego powietrza - jak by nie dotacja to bym się nie zdecydował na przeróbkę kotłowni. W ciepłowłaściwe wyszło 4600 kwh na PC zużycia prądu wiec dlatego przyjąłem z zapasem i licze na 5000 kwh. Mój wynik z ciepło właściwe to https://cieplo.app/wynik/lbd7

T.. W ciepłowłaściwe wyszło 4600 kwh na PC zużycia prądu wiec dlatego przyjąłem z zapasem i licze na 5000 kwh. Mój wynik z ciepło właściwe to https://cieplo.app/wynik/lbd7

Zuzycie 3,5 t wegla, odliczmy ok 800 kg na cwu to zostaje ok 2,7 t na ogrzewanie. Jaką masz sprawnosc kotła, ze 2,7 t wegla odpowiada 4600 kWh. Przyjmując 28 MJ sprawnosc kotła to ok 22%, naprawdę taka niska?. Niektórzy to maja fantazje, a w CW wierzą bezgranicznie.

Zuzycie 3,5 t wegla, odliczmy ok 800 kg na cwu to zostaje ok 2,7 t na ogrzewanie. Jaką masz sprawnosc kotła, ze 2,7 t wegla odpowiada 4600 kWh. Przyjmując 28 MJ sprawnosc kotła to ok 22%, naprawdę taka niska?. Niektórzy to maja fantazje, a w CW wierzą bezgranicznie.

4600kwh to zuzucie pradudu przez PC oczywiscie obliczone przez cieplowlasciwe

Pozwolę nieśmiało podłączyć się do tematu.

Dorosłem do zmiany z ekogroszku z pompę ciepła. Niestety nie mam za bardzo wiedzy na temat sposobu doboru mocy pompy i chciałbym poradzić się doświadczonych użytkowników przed wizytą speców.

Otóż spalam przez sezon 4 t eko "ruskiego" węgla. Mam zamontowane solary do cwu i PV 5,5kW.

Dom bez podpiwniczenia, parter + użytkowe poddasze. Dół podłogówka, góra grzejniki stalowe płytowe. Temperatura w domu 22-23 stopnie. Lokalizacja - wschodnia granica kraju.

Powierzchnia użytkowa 217m2.

Wg audytu energetycznego:

EU 47,9 kWh/(m2 rok)

EK 92,14 kWh (m2 rok)

EP 118,38 kWh (m2 rok)

Edytowane przez pdw88

Tak chce skorzystać z Czystego powietrza - jak by nie dotacja to bym się nie zdecydował na przeróbkę kotłowni. W ciepłowłaściwe wyszło 4600 kwh na PC zużycia prądu wiec dlatego przyjąłem z zapasem i licze na 5000 kwh. Mój wynik z ciepło właściwe to https://cieplo.app/wynik/lbd7

ja dla mnie trochę dziwne - spalałeś więcej węgla niż ja, a wychodzi Ci mniejsze zużycie prądu. spróbuj przeliczyć ilość spalonego węgla na ciepło, a następnie przyjąć SCOP PC 3 - czyli dzielisz ilość potrzebnego ciepła przez 3 i wyjdzie Ci ilość potrzebnego prądu, żeby w domu były takie same warunki jak wcześniej. to już będzie bardziej prawdopodobne.

jeżeli chodzi o pozostałe dane - metraż, 40% podłogówki - to na pierwszy rzut oka wydaje się, że PC 7kW i zużycie 5mWh jest realne, ale każdy dom jest inny. Dla spokoju ducha trzeba by się zdać na specjalistę, żeby to policzył. może masz duże straty ciepła, których nie wziąłeś pod uwagę przy wyliczeniach na cieplowlasciwie, lub cos w tym stylu. jak się nie mylę, koszty audytu możesz sobie wrzucić w dofinansowanie.

ekipa, która u mnie instalowała PC - duża wiedza, wszystko elegancko zrobione. Przedstawiciel Stiebla, który robił pierwsze uruchomienie i sprawdzenie poprawności podłączenia i zabezpieczeń chwalił tego instalatora - mówił, że robi dużo instalacji i jeszcze się nie zdarzyło, żeby coś było nie tak. niemniej jednak, nie znam nikogo osobiście, u kogo by jeszcze montowali, a wiem, że montują różne pompy - w tym również panasa. cenowo również wypadli dobrze - porównywałem kilka ofert 2 lata temu.

PS - z Twojego wyniku na cieplowlasciwie wychodzi, że bardzo dużo ciepła tracisz przez strop poddasza - może opłaci Ci się dodatkowo, w ramach programu oczywiście, docieplić strop poddasza i może podłogę nad piwnicą (styropian na suficie w piwnicy?). zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło, a co za tym idzie mniejsze zużycie prądu, być może mniejsza PC.

Edytowane przez JacekRze

Jacek ty spalałeś 2t wegla + 6mp drzewa i plus cwu na gazie w lecie, a ja tylko wegiel przez caly czas. na samo co i cwu zima mi idzie okolo 2,5 -2,7 tony i potem w lecie okolo 800 kg na cwu. U ciebie piec nie chodzil 24h na dobe a u mnie pracuje 24h przez 365 dni w roku. Mam świadectwo charakterystyki energetycznej z 2014 roku - czyli z oddania budynku do zamieszkania i tam wyszlo EP- 98,55 kwh/(m2 rok) a EK - 87,33 kwh/(m2 rok), na ciepłowłąsciwe wynik jest prawie taki sam czyli okolo 12 700 kwh rocznie.

w tym kalkulatorze https://docs.google.com/spreadsheets/d/1t3mVzp7I1De5tYAuvU_ia91U-Xin-ItYv1f4E2bbndo/edit#gid=0 jak przelicze ile ekgorszek wyprodukuje energi to mam wynik 14 500 i jesli wezme tak jak pisales SCOP 3 to wychodzi 4800 kwh pradu juz. wiec wszystko podobnie. I sprfawnosc kotła weglowego w lecie jest mala jak pale tylko na cwu. Wiec mysle ze realne jest 5000 kwh pradu na pompe ciepla.

tak na chłopski rozum wydaje się to ok - sama powierzchnia domu + podłogówka + to co piszesz. masz może fotowoltaikę? pięknie by to się spisywało z PC.

ogólnie sam pomysł przejścia z węgla na PC + dotacja czyste powietrze uważam za super rozwiązanie - kwestia tylko odpowiedniego dobrania sprzętu.

ja tutaj na forum najwięcej znalazłem informacji na ten temat, chociaż przyznam, że nie było to takie łatwe - bardzo dużo jest jednak sprzecznych informacji/poglądów. mnóstwo kłótni i czasami człowiek potrafi się zakręcić. nie zagłębiaj się w zbyt duże szczegóły - nie są Ci potrzebne. to bardziej informację na "maniaków" w pozytywnym tego słowa znaczeniu.

wygląda na to, że potrzebujesz PC około 7kW. Przy 1C potrzebna moc grzewcza to 3,1kW - a to znaczy, że nawet PC 5kW z grzałką też by mogła dać radę - rzadko kiedy temperatura spada na dłużej poniżej -10C. teraz poszukaj dobrego instalatora, powinien Ci coś podpowiedzieć. jeżeli dobrze dobierzesz PC, to po pewnym czasie o niej zapomnisz - ja przez pierwsze 3 m-ce byłem chyba codziennie zobaczyć jak pracuje, ile poszło prądu, jaki COP itd. teraz staram się raz na dwa tygodnie pospisywać dane, żeby sprawdzić czy wszystko jest w normie.

jeżeli chcesz namiar na mojego instalatora - to pisz na priv. ja jestem zadowolony, ale nie jestem w stanie za niego zagwarantować - po prostu nie znam innych osób, u których montował pompy. jestem pierwszy w moim środowisku z PC.

Jacek jaki Ci średni COP wyszedl do tej porył? Mam fotowoltaike 6,32 kw. zuzywam okolo 4500-5000 kwh rocznie wiec zostanie mi na poczet pompy okolo 1500-2000 kwh, piec w tej chwili zuzywa mi rocznie okolo 500 kwh co daje razem 2000-2500 czyli 2500 -3000 mi braknie na pokrycie całego pradu. I tutaj mam myśl żeby popracowac rok na pompie i zobaczyc ile mi brakuje i pozniej zwieksze sobie fotowolty o te powiedzmy 3kw.

Poki bym nie mial odpowiedniej ilosci fotowoltaiki i jak by mi przyszło dokupic z 3000kwh czy nawet 3500kwh to jest okolo 2400 zl - wiec w porownianiu z ekogroszkiem to i tak wychodze na tym do przodu. A wracajac do zuzycia , nie wiem czy ogladasz kanal na youtube waldka dabkowskiego pompy ciepla i pv, On ma dom 250m2 + pomieszczenie uzytkowe 50m2 grzejniki i ocieplenie chyba 10cm i zyzywa mu pompa 10000 kwh. wiec chyba te obliczenia maja sens.

Edytowane przez michalszuwart

Jacek jaki Ci średni COP wyszedl do tej porył? Mam fotowoltaike 6,32 kw. zuzywam okolo 4500-5000 kwh rocznie wiec zostanie mi na poczet pompy okolo 1500-2000 kwh, piec w tej chwili zuzywa mi rocznie okolo 500 kwh co daje razem 2000-2500 czyli 2500 -3000 mi braknie na pokrycie całego pradu. I tutaj mam myśl żeby popracowac rok na pompie i zobaczyc ile mi brakuje i pozniej zwieksze sobie fotowolty o te powiedzmy 3kw.

jeśli chcesz zwiększać to do końca 2021, bo od nowego roku zmieniają się zasady rozliczania.

Zasady sie zmieniaja od 1 kwietnia 2022 ale dla nowych instalacji. Jesli ktos jest juz prosumentem na zasadach upustu to ma gwarancje 15 lat nim pozostac i moze w kazdym momencie zwiekszyc instalacje zostajac starym prosumentem.

Jesteś pewien?

Czy w nowych umowach już dzisiaj nie ma takich zapisów, jak tu chcą wprowadzić aneksem:

?