-voymar- 20.11.2021 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 jeśli chcesz zwiększać to do końca 2021, bo od nowego roku zmieniają się zasady rozliczania. Tak zmieniają się ----DLA NOWYCH ( PV ) Rozbudowa pozostaje bez zmian. No ale lepiej chuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 20.11.2021 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) Ja z kolei pytałem 2 instalatorów i kolege który sprzedaje fotowoltaike i każdy powiedział mi , że NIE WIADOMO, ale mało prawdopodobne by byli życzliwi i lepiej zakładać w tym roku bo później będą mogli podciągnąć taką instalacje pod sprzedaż. Zadzwoniłem więc do regionalnego PGE gdzie wystawiają wnioski przy aktualizacji instalacji - powiedzieli, że jeśli chce dokładać to LEPIEJ TO ZROBIĆ W TYM ROKU. Także chciałem aby pompa przepracowała rok i zobaczyć czy 7.5kwp wystarczy na pompe i dom, ale długo się nie zastanawiając dołożyłem od razu do max u mnie czyli 9.5kwp. Bo co jeśli by podciągnęli później całą instalacje pod sprzedaż, mogą zrobić co chcą skoro nie jest to w żaden sposób KONKRETNIE SPRECYZOWANE, przecież to by była kompletna porażka przy PC. Także jeśli ktoś miał zamiar dokładać nie ma co czekać Edytowane 20 Listopada 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 20.11.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2021 A co myślicie o PC firmy MIDEA? Okazało się że Panasonic narazie jest nie dostepny (dostawa w 2 kwartale 2022) dostałem propozycję MIDEA. 2 tysiace taniej jak Panasonic - ale nie chodzi mi teraz o cene tylko jakość. Mało informacji jeest na internecie. Znacie firmę? możecie jąpolecić? a moze ktos jest na forum co posiada taka i moglby cos wiecej na jej temat powiedziec. Klimatyzacje MIDEA mam w serwerowni i smiga juz pare ladnych lat bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 21.11.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Jacek jaki Ci średni COP wyszedl do tej porył? żeby nie zaśmiecać tematu, zapraszam tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?365618-Pompa-w-modernizowanym-domu/page22 to moja przygoda z PC od początku - jak szukałem informacji, poprzez wybór, instalację i użytkowanie. jak będziesz miał czas i ochotę, to może coś Ci się przyda. wpiszę tam podsumowanie na dzisiaj cop-ów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech1994 21.11.2021 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Witam wszystkich. Potrzebuje małej pomocy, przejrzałem już z 20podstron o zużyciu ale chciałbym żeby ktoś mi fachowo to policzył i przekonał. Posiadam dom piętrowy z lat 90 o wymiarach 10x10. Ogrzewany grzejnikami jakieś 150m ogrzewane. Grzejniki aluminiowe dopasowane. Dom zbudowany z pustaka zuzlowego, 5cm wełny i superex. Strop ocieplony wełna 20cm. Czy pompa pójdzie na takim domie i jakie może mieć zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil777 21.11.2021 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Pozwolę sobie dołączyć do tematu, kilka lat temu dzięki temu forum zdecydowałem się na piec na ekogroszek, teraz założyłem Pv-9.9kwp i na wiosnę chce zmienić eko na PC, z wyłączeń ze strony ciepło właściwe wyszło że moc pc =9kw. Dom 220 m - 8lat dobrze docieplony tylko problem polega na tym że grzejniki to 80% instalacji podłogówka około 45m kuchnia łazienki w tym przypadku skłaniał bym się do mocy pompy około 10kw. Moje pytanie jakiego producenta pomp polecacie? Co myślicie o tych firmach midea, galmet, ariston, sevra chodzi też o serwis. Dziś dostałem propozycję pompy euros energy polski producent każdy chwali swoje.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 21.11.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Bardziej egzotycznych nie znalazłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.11.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Wojciech1994 ; kamil777 Warto przestudiować temat ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.11.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 ... Ogrzewany grzejnikami jakieś 150m ogrzewane. Grzejniki aluminiowe dopasowane. ... Dopasowane do czego? raczej nie do PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech1994 21.11.2021 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Dopasowane do pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.11.2021 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Dopasowane do pieca. Czyli niedopasowane do PC, trzeba przeliczyc, przewymiarowac iliczyc ze SCOP nie spadnie znacząco w stosunku do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.11.2021 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Witam wszystkich. Potrzebuje małej pomocy, przejrzałem już z 20podstron o zużyciu ale chciałbym żeby ktoś mi fachowo to policzył i przekonał. Posiadam dom piętrowy z lat 90 o wymiarach 10x10. Ogrzewany grzejnikami jakieś 150m ogrzewane. Grzejniki aluminiowe dopasowane. Dom zbudowany z pustaka zuzlowego, 5cm wełny i superex. Strop ocieplony wełna 20cm. Czy pompa pójdzie na takim domie i jakie może mieć zużycie? Najprościej na wstępie -jakimi parametrami grzałeś dom do tej pory? - ile opału zużywałeś / sezon -jaka była temp w domu i czy piec pracował 24h/24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech1994 22.11.2021 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Piec zasypowy 25kw, spalane około 4miału. Zima to praktycznie z 18godzin na dobe, wygasało i od nowa palenie. Jesień i wiosna to tak z 12godzin na dobę się pali. Temperatura na piecu 55ustawiona, termostatu na grzejnikach średnio tak na 3.Temperatura w domu 21-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.11.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 ... Temperatura na piecu 55ustawiona, termostatu na grzejnikach średnio tak na 3.Temperatura w domu 21-22 Te 3 nie mówią nic, chodzi o rzeczywistą temperaturę na grzejnikach, zresztą to i tak nie ma duzego znaczenia Grzejniki pasuje przeliczyc i przewymiarowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.11.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Piec zasypowy 25kw, spalane około 4miału. Zima to praktycznie z 18godzin na dobe, wygasało i od nowa palenie. Jesień i wiosna to tak z 12godzin na dobę się pali. Temperatura na piecu 55ustawiona, termostatu na grzejnikach średnio tak na 3.Temperatura w domu 21-22 Tak na skróty na szybko abyś miał jakieś odniesienie : 1)- temperatura zdecydowanie za wysoka jak na PC ( choć ona da te 55*C ) ale jest to piłowanie PC na max a i koszty b. wysokie 1.1- zdecydowanie tak jak pisze @asolt obniżyć temp zasilania grzejników- czym niższa tym lepiej .Akceptowalna była by w okolicy 45*C lecz im niżej tym lepiej zarówno dla PC jak i dla portfela. ( 35--40*C ) Te grzejniki które masz to (x 2 ) a min co najmniej o 50% przewymiarować. 2) spalałeś 4t ( miał ) Załóżmy że był to węgiel o kaloryczności 28000 co na szybko daje mam orientacyjnie ok.24MWh Biorąc wszystkie przybliżone dane czyli. -grzejniki x2 - dotychczasowe zużycia węgla -temp ok 21--22*C Otrzymujemy przybliżone zużycie energii elektrycznej przez PC -ok. 8000kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech1994 22.11.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Dzieki wielkie. Mam już jakieś rozeznanie. Tyle że szału nie ma w sumie z tymi grzejnikami. Zakładając fotowoltaike, całość prądu zje mi pompa. Dobrze by było zmienić grzejniki na podlogowke tyle że w całym domu to niewykonalne bo już były remonty wcześniej małe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 22.11.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 WitamProszę o podpowiedź. Mam monoblok on/off w takiej kolejności pompa ciepła, pompka grundfos UPM3K 25-75, wymiennik, bufor 200 l, sprzęgło hydrauliczne, pompka grzejniki, pompka podłogówka. Na jaką wydajność powinna być ustawiona pompka Grundfos.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.11.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Dzieki wielkie. Mam już jakieś rozeznanie. Tyle że szału nie ma w sumie z tymi grzejnikami. Zakładając fotowoltaike, całość prądu zje mi pompa. Dobrze by było zmienić grzejniki na podlogowke tyle że w całym domu to niewykonalne bo już były remonty wcześniej małe I na grzejnikach jest -OK tylko trzeba to zrobić z głową Ja sam jadę na grzejnikach przy zasilaniu 38-- 42 bez jakiejkolwiek modyfikacji. Lecz ja już 20lat temu miałem przewymiarowane. Dawniej na węglu jechałem z zasilaniem 40*C później na czystym prądzie ,obecnie PC. Powodzenia Edytowane 22 Listopada 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.11.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Ja sam jadę na grzejnikach przy zasilaniu 38-- 42 bez jakiejkolwiek modyfikacji. Korzystasz z II -taryfy? Minął 1 rok z PC; jakie zużycie energii? jaka powierzchnia grzewcza? Sterowanie automatyczne; - czyli oprócz k.g dodatkowo czujnik temperaturowy wewnętrzny?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.11.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Korzystasz z II -taryfy? Minął 1 rok z PC; jakie zużycie energii? jaka powierzchnia grzewcza? Sterowanie automatyczne; - czyli oprócz k.g dodatkowo czujnik temperaturowy wewnętrzny?? Witam! -Z II tar. raczej nie korzystam bo i po co. Nie jestem niewolnikiem taryf zwłaszcza że mam PV II tar to takie zabezpieczenie jak by coś tam z PC bylo nie halo i trzeba by było odpalić piec elektryczny -powierzchnia ponad 230m2 Utrzymywane 22,8*C--23,4*C Choć bywa i 24*C ( jestem ciepłolubny ) nawet w tej chwili co piszę tego posta PC pracuje choć jest już 23,4*C pobierając zaledwie 1,2kWh A co tam mam na tyle ( kWh ) wyłączy ją harmonogram o godz.23.30 Ja to Ja w tym roku 31 maja PC pracowała bo w domu było 22*C a ma być 23*C ( akceptowalne jest min 22,8*C ) Jak nie ma to odpalam.( po maju już się nie zdarzało aż do wczesnej jesieni-- STOP z grzaniem) Zużycie jak najbardziej wyśmienite tak uważam mając na uwadze metraż jak i utrzymywaną temp 24h/24h niecałe 5700kWh -Tak krzywa grzewcza , harmonogram jak również termistat lecz ( zewnętrzy ) SALUS Na dziś jadę na harmonogramie jak się zrobi zimno sterowanie przejmie termistat. Edytowane 22 Listopada 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts