bobrow 22.01.2019 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Varme,a Ty tym swoim "wiatrakiem" jakie masz dzienne zużycie przy obecnych temp /pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 22.01.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Moje zużycia za ostatnie kilka dni: niedziela - 47,5kWh, poniedziałek - 58,6, dzisiaj do tej chwili - 51,5. Minionej nocy było -17, teraz jest -10, w nocy pewnie też w okolicy -17 będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2019 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Moje zużycia za ostatnie kilka dni: niedziela - 47,5kWh, poniedziałek - 58,6, dzisiaj do tej chwili - 51,5. Minionej nocy było -17, teraz jest -10, w nocy pewnie też w okolicy -17 będzie . Całkiem nieźle- ile w chałupie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 22.01.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 W tej chwili 21,9. Krzywa grzewcza jest tak doregulowana, że utrzymuje temperaturę w domu w zakresie 21,5-22 w zależności od warunków zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jaką powierzchnię grzejesz? Na pewno mam wyższe temperatury zasilania, 49 to było minimum przez ostatnią dobę. 220m2 z tym że 70m2 to pomieszczenia socjalne ---pralniaq ,garaż itp. gdzie temp to ok.18*C reszta to mieszkalne czyli 150m2 temp. w pomieszczeniach 23*C---23,5*C. Na dzień dzisiejszy mała izolacja stropu 8cm ,będzie dołożone 20cm wełny. Duży mostek od strychu ok 20m2 nieocieplony( BĘDZIE) Moje największe zużycie/doba ,przy średniej dobowej (-15*C to 186kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 22.01.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Mega mostek termiczny to brama garażowa. Teraz mnie nie dziwi Twoje ogromne zużycie energii . Ja garażu nie grzeję i mam ocieplony sufit i ścianę garażu od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 22.01.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 A jak ustawiacie CWU? U mnie chodzi to na razie na fabrycznym ustawieniu tzn zadana temp 50 stopni, zaczyna grzać od 40, włączony tryb ECO.Czy lepiej zmniejszyć widełki temp żeby grzało częściej ale krócej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Bobrow dostałeś(gwiazdkę ) podziękowanie za cenne informacje Zastanawiałem się nad pompą PANASA HT ale po waszych informacjach przekonuję się że T-Cap wystarczy. Pytanie tylko czy 9kW czy 12kW. Biorąc pod uwagę iż moje zapotrzebowanie na ciepło przy -15*C/doba to 186kWh i jak dobrze to liczę T-Cap 9KW dałby te kWh pracując przez 20,6h/doba ,a pracując 24/h daje 216kWh czyli miałbym jeszcze w zapasie 30kWh na temp. poniżej (-15 *C) /doba. Pytanie tylko jaki czas odszraniania i ile godz./rok może pracować -(chodzi mi o min. i max czas pracy pompy w skali roku) Edytowane 22 Stycznia 2019 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 22.01.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Mega mostek termiczny to brama garażowa. Teraz mnie nie dziwi Twoje ogromne zużycie energii . Ja garażu nie grzeję i mam ocieplony sufit i ścianę garażu od wewnątrz. Ile masz na suficie a ile na ścianie? Jestem przed ociepleniem i ... waham się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2019 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Bobrow dostałeś(gwiazdkę ) podziękowanie za cenne informacje Zastanawiałem się nad pompą PANASA HT ale po waszych informacjach przekonuję się że T-Cap wystarczy. Pytanie tylko czy 9kW czy 12kW. Biorąc pod uwagę iż moje zapotrzebowanie na ciepło przy -15*C/doba to 186kWh i jak dobrze to liczę T-Cap 9KW dałby te kWh pracując przez 20,6h/doba ,a pracując 24/h daje 216kWh czyli miałbym jeszcze w zapasie 30kWh na temp. poniżej (-15 *C) /doba. Pytanie tylko jaki czas odszraniania i ile godz./rok może pracować -(chodzi mi o min. i max czas pracy pompy w skali roku) Dzięki za gwiazdkę (nie wiedziałem co to w ogóle jest i od kogo -przychodzi tylko ogólna informacja na priv )-to miłe. Jeśli mocy Ci starczy (a wiemy już ,że Panas T-cap 9kW "wyciąga" prawie 12 kW) ,to wg mnie nie warto wchodzić w T-capa 12 kW. Dodam jeszcze : -9 kW ma lepsze COP-y od 12 kW -za duża moc przy grzejnikach może przeszkadzać w wysokich temp zewnętrznych (taktowanie) -przy grzejnikach praktycznie nie ma znaczenia czas pracy w ciągu doby (wg mnie będą zbliżone) -odszranianie trwa ok 5-6 min (jest szczególnie sprawne przy grzejnikach ,ze względu na wyższe temp niż w OP -ani ja ,ani inni (nawet instalatorzy) nie słyszeli o uszkodzeniu sprężarki w T-capach (bardzo rzadko w ogóle w PC P/W) , czas życia takich sprężarek określa się na ok 50 000h (u mnie wychodzi ,że po 16 latach minie jej resurs). Pamiętaj też ,że T-cap będzie pracował non-stop od pewnej temp zewn (np ja dzisiaj puszczę non-stop przy -10/-14st) -no i w zakupie 9 kW jest tańsze od 12 kW Pzdr Edytowane 22 Stycznia 2019 przez bobrow literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki za gwiazdkę (nie wiedziałem co to w ogóle jest i od kogo -przychodzi tylko ogólna informacja na priv )-to miłe. Jeśli mocy Ci starczy (a wiemy już ,że Panas T-cap 9kW "wyciąga" prawie 12 kW) ,to wg mnie nie warto wchodzić w T-capa 12 kW. Dodam jeszcze : -9 kW ma lepsze COP-y od 12 kW -za duża moc przy grzejnikach może przeszkadzać w wysokich temp zewnętrznych (taktowanie) -przy grzejnikach praktycznie nie ma znaczenia czas pracy w ciągu doby (wg mnie będą zbliżone) -odszranianie trwa ok 5-6 min (jest szczególnie sprawne przy grzejnikach ,ze względu na wyższe temp niż w OP -ani ja ,ani inni (nawet instalatorzy) nie słyszeli o uszkodzeniu sprężarki w T-capach (bardzo rzadko w ogóle w PC P/W) , czas życia takich sprężarek określa się na ok 50 000h (u mnie wychodzi ,że po 16 latach minie jej resurs). Pamiętaj też ,że T-cap będzie pracował non-stop od pewnej temp zewn (np ja dzisiaj puszczę non-stop przy -10/-14st) -no i w zakupie 9 kW jest tańsze od 12 kW Pzdr Mam rozumieć że załączysz ją w sterowanie ręczne? ,czy w automat. bo do tej pory pracowała głównie w II tar. Jak dobierałeś swoją . Czy na podstawie opinii na forum , wg OZC czy powiedziałeś 9KW i taka ma być? W wysokich temp na zewnątrz to ja jadę na grzałkach 3,5 do 4KW i wystarcza Czy T-cap cały czas ma np.9KW chodzi mi o te wysokie temp. na zewnątrz. Czy wraz ze wzrostem temp. zew spada Moc (pompa dobiera sobie sama odpowiednią) Jaki jest max przepływ wody na CO i czy przepływ zależy od zadanej temp. na zasilaniu CO? Dokładnie chodzi mi czy zadając wyższy przepływ musisz obniżyć temp. zasilania bo pompa nie da rady. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2019 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Mam rozumieć że załączysz ją w sterowanie ręczne? ,czy w automat. bo do tej pory pracowała głównie w II tar. Jak dobierałeś swoją . Czy na podstawie opinii na forum , wg OZC czy powiedziałeś 9KW i taka ma być? W wysokich temp na zewnątrz to ja jadę na grzałkach 3,5 do 4KW i wystarcza Czy T-cap cały czas ma np.9KW chodzi mi o te wysokie temp. na zewnątrz. Czy wraz ze wzrostem temp. zew spada Moc (pompa dobiera sobie sama odpowiednią) Jaki jest max przepływ wody na CO i czy przepływ zależy od zadanej temp. na zasilaniu CO? Dokładnie chodzi mi czy zadając wyższy przepływ musisz obniżyć temp. zasilania bo pompa nie da rady. Własnie chcę u siebie zrobić mały tuning sterowania-potrzebny jest dodatkowy sterownik pogodowy (piszę pod katem modelu F-nie wiem jakie są funkcje w H) ,który będzie bocznikował (czyli zwierał styk) mojego Eurostera 2026 (progamator pokojowy) przy temp zewnętrznej np -10 st. Chodzi o to ,że obecnie sprawdza mi się w 85-90% całego sezonu grzewczego obniżenie nocne do 20.2st .Kiedy przychodzą większe mrozy -to PC zbyt długo to "odrabia". Generalnie mam teraz trzy tryby pracy PC : 1.okresy przejściowe (a niekiedy latem nawet) załączam wg potrzeb "z palca" o różnych porach jak tylko ktoś poczuje dyskomfort (jest wtedy jeszcze dobrze na plusie i szybko się nagrzewa) 2.w sezonie grzewczym średnio od listopada do marca jest cały czas włączony Euroster (z obniżeniem temp w nocy od23.50 do 4.00 na 20.2st , potem od 22- 22.8st) 3.kiedy przychodzą największe mrozy średnio tydzień , ręcznie załączam pracę non-stop (jak dołożę w/w sterowniczek ,to będę miął tylko pkt 1 i 2) Patrzyłem na Alle... jest sterowniczek coś za 70 pln z temp ujemnymi-wepnę go j/w napisałem.Czyli w ciągu dwóch tyg "prawdziwej zimy" PC będzie pracowała non-stop , a po za tym okresem tylko wg Eurostera. Swoją PC dobrałem wg : -testów na piecu z niskimi temp 48-50st (wykluczyłem HT) -przeliczałem zużycie węgla oraz grubość izolacji pod moc Odnośnie poboru mocy , to PC bierze tyle ile może.Np przy -22st miałem jeśli dobrze pamiętam moc ok 7,5kW i 45-46st. Grzałki mam na stałe wyłączone-kiedy przychodzą takie mrozy , to jest to nad ranem na kilka godzin.W domu wtedy na chwilę może spaść temp do min 20st -rano i tak trzeba przewietrzać (nie mam reku) ,więc przez chwilę jest rześko-natomiast systematycznie temperatura zaczyna wzrastać i tak naprawdę nikt nie odczuwa dyskomfortu. Na systemie za buforem mam przepływ ok 1 000l/h (szacowany) , a na buforku ok 1650l/h. Ja nie zmieniam temp wg przepływu-pompa sama dostosowuje się do większego lub mniejszego przepływu tak,aby uzyskać zadana temperaturę (jeśli to nie jest po za dostępną mocą -to po prostu zwiększa modulację) Edytowane 22 Stycznia 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2019 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 BOBROW jeżeli to pomoże to ja mam sterowanie na Salus bezprzewodowy i trzyma a zarazem załącza grzałki śledząc temp. w pomieszczeniu (proste sterowanie ) .Zadana jest temp w określonych godz. jaka ma być .histereza 1*C i tak ustawiona na 23*C tolerancja 1*C . W salonie spadnie z 23*C na 22,6-załącza grzałki i dobija do 23,5 i stop. Jest tam 8 programów multum ustawień możesz mieć co godz inną temp poczytaj instrukcję . Ja zrobiłem piec sam domowym sposobem i śmiga aż miło bezobsługowy w 100% tylko te kWh no ale to też da czasu. Idzie to przez przekaźniki .Najlepsze jest takie sterowanie nie obchodzi cię temp na zewnątrz. TY MASZ MIEĆ W DOMU TYLE A TYLE O OKREŚLONEJ GODZ I TYLE JEST. I to działa SUPER.Zastanawia mnie jeszcze po co ci bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2019 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 BOBROW Tak to widzę na sterowniku masz pompę włączoną non stop a (wyłącza ,załącza) ją sterownik pokojowy w zależności od zadanej temp. I będzie to super działać na 100% a twoja robota to tylko patrzeć na zużyte kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 23.01.2019 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Ile masz na suficie a ile na ścianie? Jestem przed ociepleniem i ... waham się. Na suficie garażu 12 cm, plus jeszcze 5 pod wylewką w pokoju nad garażem, 10cm na ścianie. Zużycie energii elektrycznej za wczoraj skończyło się na : 62,5kWh. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.01.2019 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 BOBROW jeżeli to pomoże to ja mam sterowanie na Salus bezprzewodowy i trzyma a zarazem załącza grzałki śledząc temp. w pomieszczeniu (proste sterowanie ) .Zadana jest temp w określonych godz. jaka ma być .histereza 1*C i tak ustawiona na 23*C tolerancja 1*C . W salonie spadnie z 23*C na 22,6-załącza grzałki i dobija do 23,5 i stop. Jest tam 8 programów multum ustawień możesz mieć co godz inną temp poczytaj instrukcję . Ja zrobiłem piec sam domowym sposobem i śmiga aż miło bezobsługowy w 100% tylko te kWh no ale to też da czasu. Idzie to przez przekaźniki .Najlepsze jest takie sterowanie nie obchodzi cię temp na zewnątrz. TY MASZ MIEĆ W DOMU TYLE A TYLE O OKREŚLONEJ GODZ I TYLE JEST. I to działa SUPER. Zastanawia mnie jeszcze po co ci bufor? Vuymar, Sterowanie Eurosterem jest oczywiście na takiej samej zasadzie jak Twoim Salusem czy innym sterownikiem pokojowym, problem polega tylko i wyłącznie na max oszczędności zużycia bez utraty komfortu cieplnego.Większość tych sterowników nie posiada czujników temperatury zewnętrznej -zresztą mam już Eurostera i nie chcę kupować nowego za 350 pln , wolę wydać 70 pln i wstawić go w kotłowni... Mój dom wg obecnych standardów to tzw "durszlak" z dość dużymi stratami w niskich temperaturach (powierzchnia i kubatura swoją drogą).Z moich obserwacji wynika ,że jeśli w nocy jest mróz poniżej 10st -to PC spokojnie nagrzewa dom (i szybko). Natomiast ,kiedy są już większe mrozy (tak jak teraz od kilku dni po 14-15st w nocy) -to po prostu dłużej dochodzi po nocy do zadanej temperatury.Można temu zaradzić zwiększając KG oraz zmniejszyć obniżenie nocne o np 1K-ale wtedy będzie większe zużycie.Po 4 sezonach wiem jak moja chałupa się zachowuje-wg obecnej KG przy pracy non-stop zawsze jest ok ,ale tak jak pisałem-przy większych mrozach już nie koniecznie.Więc kiedy automatyka załączy mi PC -to będzie to tylko wtedy ,kiedy potrzeba (dojdzie trochę kWh w T2 i moto h sprężarki). W okresach przejściowych musimy sterować CO z palca-czasem wieczorem we wrześniu (nawet w niekiedy w mokrym lipcu ...) jest w salonie 21.5 st i jest ok ,czasem nie. Odnośnie bufora , to jest u mnie o pojemności ok 40 ltr , ponieważ : -w razie awarii PC mogę szybko podłączyć piec elektryczny (wcześniej 2 lata stał piec węglowy na czas W- w końcu sprzedałem klamota, będzie kasa na Kospelka jak by co...) -pełni rolę sprzęgła hydraulicznego (PC wymaga 1500l/h , na grzejnikach taki przepływ to za duży hałas -do tego powyżej 1000l/h rury zaczynają rezonować , szczególnie przy defroście ) -pomaga w defroście (jako magazyn energii) -podczas trybu CWU jeszcze oddaje te 20 min ciepło (a grzanie CWU trwa ok 30-40 min) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturrroooo 23.01.2019 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Witam Koledzy, jakby ktoś był zainteresowany to tez mam pompę zubadana 14kw i fotovoltaike 9,9 Kw, mam tez firmę zakładająca panele fotowoltaiczne, świetnie to działa jedno z drugim. Sam założyłem w ostatnich dniach pompę bo miałem duża nadprodukcje energi. Informacyjnie na priv mogę każdemu wyliczyć koszt takiej instalacji,([email protected]), pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2019 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Na suficie garażu 12 cm, plus jeszcze 5 pod wylewką w pokoju nad garażem, 10cm na ścianie. Zużycie energii elektrycznej za wczoraj skończyło się na : 62,5kWh. Można zastosować folie termoizolacyjną która ma 0,5cm lub (1cm - zastępuje wełnę mineralną o grubości 20cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.01.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Można zastosować folie termoizolacyjną która ma 0,5cm lub (1cm - zastępuje wełnę mineralną o grubości 20cm) Łał. Materiał o lambdzie 0,00165? Ile taka technologia kosmiczna kosztuje? Czy to tylko bajer marketingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.01.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Vuymar, Sterowanie Eurosterem jest oczywiście na takiej samej zasadzie jak Twoim Salusem czy innym sterownikiem pokojowym, problem polega tylko i wyłącznie na max oszczędności zużycia bez utraty komfortu cieplnego.Większość tych sterowników nie posiada czujników temperatury zewnętrznej -zresztą mam już Eurostera i nie chcę kupować nowego za 350 pln , wolę wydać 70 pln i wstawić go w kotłowni... Mój dom wg obecnych standardów to tzw "durszlak" z dość dużymi stratami w niskich temperaturach (powierzchnia i kubatura swoją drogą).Z moich obserwacji wynika ,że jeśli w nocy jest mróz poniżej 10st -to PC spokojnie nagrzewa dom (i szybko). Natomiast ,kiedy są już większe mrozy (tak jak teraz od kilku dni po 14-15st w nocy) -to po prostu dłużej dochodzi po nocy do zadanej temperatury.Można temu zaradzić zwiększając KG oraz zmniejszyć obniżenie nocne o np 1K-ale wtedy będzie większe zużycie.Po 4 sezonach wiem jak moja chałupa się zachowuje-wg obecnej KG przy pracy non-stop zawsze jest ok ,ale tak jak pisałem-przy większych mrozach już nie koniecznie.Więc kiedy automatyka załączy mi PC -to będzie to tylko wtedy ,kiedy potrzeba (dojdzie trochę kWh w T2 i moto h sprężarki). W okresach przejściowych musimy sterować CO z palca-czasem wieczorem we wrześniu (nawet w niekiedy w mokrym lipcu ...) jest w salonie 21.5 st i jest ok ,czasem nie. Odnośnie bufora , to jest u mnie o pojemności ok 40 ltr , ponieważ : -w razie awarii PC mogę szybko podłączyć piec elektryczny (wcześniej 2 lata stał piec węglowy na czas W- w końcu sprzedałem klamota, będzie kasa na Kospelka jak by co...) -pełni rolę sprzęgła hydraulicznego (PC wymaga 1500l/h , na grzejnikach taki przepływ to za duży hałas -do tego powyżej 1000l/h rury zaczynają rezonować , szczególnie przy defroście ) -pomaga w defroście (jako magazyn energii) -podczas trybu CWU jeszcze oddaje te 20 min ciepło (a grzanie CWU trwa ok 30-40 min) Pzdr Może się i mylę bo nie wiem jak jest z pompą ciepła ale według mnie nie ma co sugerować się temp. zewnętrzną wystarczy kontrola wewnętrznej i tak ustawić histerezę. Wydaje mi się że jeżeli sterownik będzie trzymał temp. w przedziale 22,5 do 23,5 to oszczędności będą, Zawsze lepiej i oszczędniej jest dobić temp o 1*C niż więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts