Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaką powierzchnię grzejesz?

Na pewno mam wyższe temperatury zasilania, 49 to było minimum przez ostatnią dobę.

220m2 z tym że 70m2 to pomieszczenia socjalne ---pralniaq ,garaż itp. gdzie temp to ok.18*C reszta to mieszkalne czyli 150m2 temp. w pomieszczeniach 23*C---23,5*C. Na dzień dzisiejszy mała izolacja stropu 8cm ,będzie dołożone 20cm wełny. Duży mostek od strychu ok 20m2 nieocieplony( BĘDZIE) Moje największe zużycie/doba ,przy średniej dobowej (-15*C to 186kWh)

Bobrow dostałeś(gwiazdkę ) podziękowanie za cenne informacje

Zastanawiałem się nad pompą PANASA HT ale po waszych informacjach przekonuję się że T-Cap wystarczy. Pytanie tylko czy 9kW czy 12kW. Biorąc pod uwagę iż moje zapotrzebowanie na ciepło przy -15*C/doba to 186kWh i jak dobrze to liczę T-Cap 9KW dałby te kWh pracując przez 20,6h/doba ,a pracując 24/h daje 216kWh czyli miałbym jeszcze w zapasie 30kWh na temp. poniżej (-15 *C) /doba. Pytanie tylko jaki czas odszraniania i ile godz./rok może pracować -(chodzi mi o min. i max czas pracy pompy w skali roku)

Edytowane przez -voymar-

Bobrow dostałeś(gwiazdkę ) podziękowanie za cenne informacje

Zastanawiałem się nad pompą PANASA HT ale po waszych informacjach przekonuję się że T-Cap wystarczy. Pytanie tylko czy 9kW czy 12kW. Biorąc pod uwagę iż moje zapotrzebowanie na ciepło przy -15*C/doba to 186kWh i jak dobrze to liczę T-Cap 9KW dałby te kWh pracując przez 20,6h/doba ,a pracując 24/h daje 216kWh czyli miałbym jeszcze w zapasie 30kWh na temp. poniżej (-15 *C) /doba. Pytanie tylko jaki czas odszraniania i ile godz./rok może pracować -(chodzi mi o min. i max czas pracy pompy w skali roku)

Dzięki za gwiazdkę (nie wiedziałem co to w ogóle jest i od kogo -przychodzi tylko ogólna informacja na priv )-to miłe.

Jeśli mocy Ci starczy (a wiemy już ,że Panas T-cap 9kW "wyciąga" prawie 12 kW) ,to wg mnie nie warto wchodzić w T-capa 12 kW.

Dodam jeszcze :

-9 kW ma lepsze COP-y od 12 kW

-za duża moc przy grzejnikach może przeszkadzać w wysokich temp zewnętrznych (taktowanie)

-przy grzejnikach praktycznie nie ma znaczenia czas pracy w ciągu doby (wg mnie będą zbliżone)

-odszranianie trwa ok 5-6 min (jest szczególnie sprawne przy grzejnikach ,ze względu na wyższe temp niż w OP

-ani ja ,ani inni (nawet instalatorzy) nie słyszeli o uszkodzeniu sprężarki w T-capach (bardzo rzadko w ogóle w PC P/W) , czas życia takich sprężarek określa się na ok 50 000h (u mnie wychodzi ,że po 16 latach minie jej resurs). Pamiętaj też ,że T-cap będzie pracował non-stop od pewnej temp zewn (np ja dzisiaj puszczę non-stop przy -10/-14st)

-no i w zakupie 9 kW jest tańsze od 12 kW

Pzdr

Edytowane przez bobrow
literówka

Dzięki za gwiazdkę (nie wiedziałem co to w ogóle jest i od kogo -przychodzi tylko ogólna informacja na priv )-to miłe.

Jeśli mocy Ci starczy (a wiemy już ,że Panas T-cap 9kW "wyciąga" prawie 12 kW) ,to wg mnie nie warto wchodzić w T-capa 12 kW.

Dodam jeszcze :

-9 kW ma lepsze COP-y od 12 kW

-za duża moc przy grzejnikach może przeszkadzać w wysokich temp zewnętrznych (taktowanie)

-przy grzejnikach praktycznie nie ma znaczenia czas pracy w ciągu doby (wg mnie będą zbliżone)

-odszranianie trwa ok 5-6 min (jest szczególnie sprawne przy grzejnikach ,ze względu na wyższe temp niż w OP

-ani ja ,ani inni (nawet instalatorzy) nie słyszeli o uszkodzeniu sprężarki w T-capach (bardzo rzadko w ogóle w PC P/W) , czas życia takich sprężarek określa się na ok 50 000h (u mnie wychodzi ,że po 16 latach minie jej resurs). Pamiętaj też ,że T-cap będzie pracował non-stop od pewnej temp zewn (np ja dzisiaj puszczę non-stop przy -10/-14st)

-no i w zakupie 9 kW jest tańsze od 12 kW

Pzdr

Mam rozumieć że załączysz ją w sterowanie ręczne? ,czy w automat. bo do tej pory pracowała głównie w II tar. Jak dobierałeś swoją . Czy na podstawie opinii na forum , wg OZC czy powiedziałeś 9KW i taka ma być?

W wysokich temp na zewnątrz to ja jadę na grzałkach 3,5 do 4KW i wystarcza

Czy T-cap cały czas ma np.9KW chodzi mi o te wysokie temp. na zewnątrz. Czy wraz ze wzrostem temp. zew spada Moc (pompa dobiera sobie sama odpowiednią)

Jaki jest max przepływ wody na CO i czy przepływ zależy od zadanej temp. na zasilaniu CO? Dokładnie chodzi mi czy zadając wyższy przepływ musisz obniżyć temp. zasilania bo pompa nie da rady.

Edytowane przez -voymar-

Mam rozumieć że załączysz ją w sterowanie ręczne? ,czy w automat. bo do tej pory pracowała głównie w II tar. Jak dobierałeś swoją . Czy na podstawie opinii na forum , wg OZC czy powiedziałeś 9KW i taka ma być?

W wysokich temp na zewnątrz to ja jadę na grzałkach 3,5 do 4KW i wystarcza

Czy T-cap cały czas ma np.9KW chodzi mi o te wysokie temp. na zewnątrz. Czy wraz ze wzrostem temp. zew spada Moc (pompa dobiera sobie sama odpowiednią)

Jaki jest max przepływ wody na CO i czy przepływ zależy od zadanej temp. na zasilaniu CO? Dokładnie chodzi mi czy zadając wyższy przepływ musisz obniżyć temp. zasilania bo pompa nie da rady.

Własnie chcę u siebie zrobić mały tuning sterowania-potrzebny jest dodatkowy sterownik pogodowy (piszę pod katem modelu F-nie wiem jakie są funkcje w H) ,który będzie bocznikował (czyli zwierał styk) mojego Eurostera 2026 (progamator pokojowy) przy temp zewnętrznej np -10 st.

Chodzi o to ,że obecnie sprawdza mi się w 85-90% całego sezonu grzewczego obniżenie nocne do 20.2st .Kiedy przychodzą większe mrozy -to PC zbyt długo to "odrabia".

Generalnie mam teraz trzy tryby pracy PC :

1.okresy przejściowe (a niekiedy latem nawet) załączam wg potrzeb "z palca" o różnych porach jak tylko ktoś poczuje dyskomfort (jest wtedy jeszcze dobrze na plusie i szybko się nagrzewa)

2.w sezonie grzewczym średnio od listopada do marca jest cały czas włączony Euroster (z obniżeniem temp w nocy od23.50 do 4.00 na 20.2st , potem od 22- 22.8st)

3.kiedy przychodzą największe mrozy średnio tydzień , ręcznie załączam pracę non-stop (jak dołożę w/w sterowniczek ,to będę miął tylko pkt 1 i 2)

Patrzyłem na Alle... jest sterowniczek coś za 70 pln z temp ujemnymi-wepnę go j/w napisałem.Czyli w ciągu dwóch tyg "prawdziwej zimy" PC będzie pracowała non-stop , a po za tym okresem tylko wg Eurostera.

Swoją PC dobrałem wg :

-testów na piecu z niskimi temp 48-50st (wykluczyłem HT)

-przeliczałem zużycie węgla oraz grubość izolacji pod moc

Odnośnie poboru mocy , to PC bierze tyle ile może.Np przy -22st miałem jeśli dobrze pamiętam moc ok 7,5kW i 45-46st. Grzałki mam na stałe wyłączone-kiedy przychodzą takie mrozy , to jest to nad ranem na kilka godzin.W domu wtedy na chwilę może spaść temp do min 20st -rano i tak trzeba przewietrzać (nie mam reku) ,więc przez chwilę jest rześko-natomiast systematycznie temperatura zaczyna wzrastać i tak naprawdę nikt nie odczuwa dyskomfortu.

Na systemie za buforem mam przepływ ok 1 000l/h (szacowany) , a na buforku ok 1650l/h.

Ja nie zmieniam temp wg przepływu-pompa sama dostosowuje się do większego lub mniejszego przepływu tak,aby uzyskać zadana temperaturę (jeśli to nie jest po za dostępną mocą -to po prostu zwiększa modulację)

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

BOBROW jeżeli to pomoże to ja mam sterowanie na Salus bezprzewodowy i trzyma a zarazem załącza grzałki śledząc temp. w pomieszczeniu (proste sterowanie ) .Zadana jest temp w określonych godz. jaka ma być .histereza 1*C i tak ustawiona na 23*C tolerancja 1*C . W salonie spadnie z 23*C na 22,6-załącza grzałki i dobija do 23,5 i stop. Jest tam 8 programów multum ustawień możesz mieć co godz inną temp poczytaj instrukcję . Ja zrobiłem piec sam domowym sposobem i śmiga aż miło bezobsługowy w 100% tylko te kWh no ale to też da czasu. Idzie to przez przekaźniki .Najlepsze jest takie sterowanie nie obchodzi cię temp na zewnątrz. TY MASZ MIEĆ W DOMU TYLE A TYLE O OKREŚLONEJ GODZ I TYLE JEST. I to działa SUPER.

Zastanawia mnie jeszcze po co ci bufor?

BOBROW jeżeli to pomoże to ja mam sterowanie na Salus bezprzewodowy i trzyma a zarazem załącza grzałki śledząc temp. w pomieszczeniu (proste sterowanie ) .Zadana jest temp w określonych godz. jaka ma być .histereza 1*C i tak ustawiona na 23*C tolerancja 1*C . W salonie spadnie z 23*C na 22,6-załącza grzałki i dobija do 23,5 i stop. Jest tam 8 programów multum ustawień możesz mieć co godz inną temp poczytaj instrukcję . Ja zrobiłem piec sam domowym sposobem i śmiga aż miło bezobsługowy w 100% tylko te kWh no ale to też da czasu. Idzie to przez przekaźniki .Najlepsze jest takie sterowanie nie obchodzi cię temp na zewnątrz. TY MASZ MIEĆ W DOMU TYLE A TYLE O OKREŚLONEJ GODZ I TYLE JEST. I to działa SUPER.

Zastanawia mnie jeszcze po co ci bufor?

Vuymar,

Sterowanie Eurosterem jest oczywiście na takiej samej zasadzie jak Twoim Salusem czy innym sterownikiem pokojowym, problem polega tylko i wyłącznie na max oszczędności zużycia bez utraty komfortu cieplnego.Większość tych sterowników nie posiada czujników temperatury zewnętrznej -zresztą mam już Eurostera i nie chcę kupować nowego za 350 pln , wolę wydać 70 pln i wstawić go w kotłowni...

Mój dom wg obecnych standardów to tzw "durszlak" z dość dużymi stratami w niskich temperaturach (powierzchnia i kubatura swoją drogą).Z moich obserwacji wynika ,że jeśli w nocy jest mróz poniżej 10st -to PC spokojnie nagrzewa dom (i szybko).

Natomiast ,kiedy są już większe mrozy (tak jak teraz od kilku dni po 14-15st w nocy) -to po prostu dłużej dochodzi po nocy do zadanej temperatury.Można temu zaradzić zwiększając KG oraz zmniejszyć obniżenie nocne o np 1K-ale wtedy będzie większe zużycie.Po 4 sezonach wiem jak moja chałupa się zachowuje-wg obecnej KG przy pracy non-stop zawsze jest ok ,ale tak jak pisałem-przy większych mrozach już nie koniecznie.Więc kiedy automatyka załączy mi PC -to będzie to tylko wtedy ,kiedy potrzeba (dojdzie trochę kWh w T2 i moto h sprężarki).

W okresach przejściowych musimy sterować CO z palca-czasem wieczorem we wrześniu (nawet w niekiedy w mokrym lipcu ...) jest w salonie 21.5 st i jest ok ,czasem nie.

Odnośnie bufora , to jest u mnie o pojemności ok 40 ltr , ponieważ :

-w razie awarii PC mogę szybko podłączyć piec elektryczny (wcześniej 2 lata stał piec węglowy na czas W- w końcu sprzedałem klamota, będzie kasa na Kospelka jak by co...)

-pełni rolę sprzęgła hydraulicznego (PC wymaga 1500l/h , na grzejnikach taki przepływ to za duży hałas -do tego powyżej 1000l/h rury zaczynają rezonować , szczególnie przy defroście )

-pomaga w defroście (jako magazyn energii)

-podczas trybu CWU jeszcze oddaje te 20 min ciepło (a grzanie CWU trwa ok 30-40 min)

Pzdr

Witam Koledzy, jakby ktoś był zainteresowany to tez mam pompę zubadana 14kw i fotovoltaike 9,9 Kw, mam tez firmę zakładająca panele fotowoltaiczne, świetnie to działa jedno z drugim. Sam założyłem w ostatnich dniach pompę bo miałem duża nadprodukcje energi. Informacyjnie na priv mogę każdemu wyliczyć koszt takiej instalacji,([email protected]), pozdrawiam

Vuymar,

Sterowanie Eurosterem jest oczywiście na takiej samej zasadzie jak Twoim Salusem czy innym sterownikiem pokojowym, problem polega tylko i wyłącznie na max oszczędności zużycia bez utraty komfortu cieplnego.Większość tych sterowników nie posiada czujników temperatury zewnętrznej -zresztą mam już Eurostera i nie chcę kupować nowego za 350 pln , wolę wydać 70 pln i wstawić go w kotłowni...

Mój dom wg obecnych standardów to tzw "durszlak" z dość dużymi stratami w niskich temperaturach (powierzchnia i kubatura swoją drogą).Z moich obserwacji wynika ,że jeśli w nocy jest mróz poniżej 10st -to PC spokojnie nagrzewa dom (i szybko).

Natomiast ,kiedy są już większe mrozy (tak jak teraz od kilku dni po 14-15st w nocy) -to po prostu dłużej dochodzi po nocy do zadanej temperatury.Można temu zaradzić zwiększając KG oraz zmniejszyć obniżenie nocne o np 1K-ale wtedy będzie większe zużycie.Po 4 sezonach wiem jak moja chałupa się zachowuje-wg obecnej KG przy pracy non-stop zawsze jest ok ,ale tak jak pisałem-przy większych mrozach już nie koniecznie.Więc kiedy automatyka załączy mi PC -to będzie to tylko wtedy ,kiedy potrzeba (dojdzie trochę kWh w T2 i moto h sprężarki).

W okresach przejściowych musimy sterować CO z palca-czasem wieczorem we wrześniu (nawet w niekiedy w mokrym lipcu ...) jest w salonie 21.5 st i jest ok ,czasem nie.

Odnośnie bufora , to jest u mnie o pojemności ok 40 ltr , ponieważ :

-w razie awarii PC mogę szybko podłączyć piec elektryczny (wcześniej 2 lata stał piec węglowy na czas W- w końcu sprzedałem klamota, będzie kasa na Kospelka jak by co...)

-pełni rolę sprzęgła hydraulicznego (PC wymaga 1500l/h , na grzejnikach taki przepływ to za duży hałas -do tego powyżej 1000l/h rury zaczynają rezonować , szczególnie przy defroście )

-pomaga w defroście (jako magazyn energii)

-podczas trybu CWU jeszcze oddaje te 20 min ciepło (a grzanie CWU trwa ok 30-40 min)

Pzdr

Może się i mylę bo nie wiem jak jest z pompą ciepła ale według mnie nie ma co sugerować się temp. zewnętrzną wystarczy kontrola wewnętrznej i tak ustawić histerezę. Wydaje mi się że jeżeli sterownik będzie trzymał temp. w przedziale 22,5 do 23,5 to oszczędności będą, Zawsze lepiej i oszczędniej jest dobić temp o 1*C niż więcej.