czan-el 13.03.2023 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Gdzie ty widzisz zblizona charakterystykę mojego budynku do twojego?, chyba w metrażu? Ile i czego spalałeś przed wymianą na pompę? Przecież te domy budowane w latach 80-tych, to są najbardziej energochłonne. Masz piwnicę, z której piz.a, jak w ,,kieleckim", 10cm styropianu to niewiele. Do tego poddasze, a właściwie sufit ocieplenie to samo 10cm, dzisiejsze standardy to 30cm, a ja niewiele mniej mam. I na koniec masz ściany, przez które wieje jak nic, ten pustak żużlowy to jak by go nie było i na to naklejone tylko 10cm styropianu białego. Dzisiaj to 20cm grafitu. Ja mam 10cm grafit, a miejscami więcej, na ścianach kolankowych dodatkowo od środka wełna, a do tego ściany prawie 50cm cegły, które jak się okazuje są same w sobie ciepłe, jak sie je dodatkowo ociepli. Mój dom wg. zapotrzebowania ( produkcja na pompie ciepła ) zużywa porównywalne ilości energii, jak syna nowy dom 170m2 po podłogach budowany wg. WT2021 ( 20cm grafit na scianach, 15cm pod posadzką i 30cm wełny w poddaszu ). Mówimy o dniach bez zysków słonecznych, bo gdy jest słońce to u niego jest odjazd. Samo zuzycie energii ma mniejsze bo ma wszystko w podłogówce, lepsza sprawnośc. Tak to wygląda, najpierw porządne ocieplenie, potem pompa. No ale ty wybrałeś tę łatwiejszą drogę, panele PV, co tam ocieplenie. U mnie w tych miesiącach co ty podałeś to łącznie za te 4-m-ce na CO i CWU - 2315kWh, nie mam bufora i tylko jedna pompka, ta w pompie. A u ciebie 5566kWh za 4 m-ce, niewiele więcej zużywam na cały dom ( 6500kWh ), tych paneli to na bank ci braknie. W pierwszej kolejności ustaw właściwie przepływy na buforze, coś tam ci to da w oszczędnościach, a potem zacznij od ocieplenia. Widzę, że kolega cięty na słowa porównywania więc zaprzestane porównywać. Piwnica jest na parterze - ale czy to ma znaczenie. Nad piętrem jest strych ale rozdziela ich strop i na tym stropie jest wełna w podniesionej podłodze drewnianej - taki patent. Na oko 10cm a może więcej. Tak piszę, bo może ktoś pomyśli że mam jakiś drewniany dach, belki i między nimi 10cm wełny, ot cała izolacja. Jeśli przy -10 na grzejniki idzie 37-38 i mam temperatury 22-23 na kondygnacji niższej a 21-22 na kondygnacji wyższej to izolacja nie jest tak zła. Przepływy po raz kolejny się przewijają więc to chyba ten kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.03.2023 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Widzę, że kolega cięty na słowa porównywania więc zaprzestane porównywać. Piwnica jest na parterze - ale czy to ma znaczenie. Nad piętrem jest strych ale rozdziela ich strop i na tym stropie jest wełna w podniesionej podłodze drewnianej - taki patent. Na oko 10cm a może więcej. Tak piszę, bo może ktoś pomyśli że mam jakiś drewniany dach, belki i między nimi 10cm wełny, ot cała izolacja. Jeśli przy -10 na grzejniki idzie 37-38 i mam temperatury 22-23 na kondygnacji niższej a 21-22 na kondygnacji wyższej to izolacja nie jest tak zła. Przepływy po raz kolejny się przewijają więc to chyba ten kierunek. Bo jak chcesz porównywać to porównuj. Ty spalałeś ok. 3.5 tony węgla w zwykłym kopciuchu, ja też tyle spalałem w takim samym piecu, ale przed założeniem pompy PC wykonałem termomodernizację. Ociepliłem podłogi na gruncie, dołożyłem ocieplenie na poddaszu i co najważniejsze ociepliłem ściany 10cm grafit ( miejscami więcej ). I na te chwilę moje zużycie na rok ( produkcja co+cwu ) - 14000 kWh, a ty piszesz, że masz teraz podobne OZC - 16000kWh, dołóż bo jest do czego. Oczywiście na tę chwilę całym złem u ciebie to jest źle ustawiony przepływ na buforze, tu najszybciej coś zaoszczędzisz ale nie oczekuj cudów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 13.03.2023 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) W... Nad piętrem jest strych ale rozdziela ich strop i na tym stropie jest wełna w podniesionej podłodze drewnianej - taki patent. Na oko 10cm a może więcej. Tak piszę, bo może ktoś pomyśli że mam jakiś drewniany dach, belki i między nimi 10cm wełny, ot cała izolacja. Jeśli przy -10 na grzejniki idzie 37-38 i mam temperatury 22-23 na kondygnacji niższej a 21-22 na kondygnacji wyższej to izolacja nie jest tak zła. Przepływy po raz kolejny się przewijają więc to chyba ten kierunek. W stropie 10 cm wełny, a powyżej w dachu jakaś dodatkowa izolacja jest ? Jak nie, a te 10 cm to jedyna izolacja - to mało. Jeśli strych jest nieużywany to dołóż na to 20 cm wełny. Nie piszesz o instalacji, ale przypuszczam, że ma bufor wpięty jako sprzęgło. Grzej bufor do takiej temperatury jak potrzebujesz na grzejniki (nie więcej jak +3*C powyżej) - tu możesz zaoszczędzić, z lepszym COP. Z OZC coś zamieszałeś. To nie roczne, a bieżące zapotrzebowanie w największy mróz właściwy dla Twojej strefy klimatycznej. -20*C dla III strefy i -18*C dla II strefy. ... Zastanawiam się nad zużyciem energii elektrycznej. Mam podlicznik, ale dla uproszczenia będę się posługiwał wskazaniami pompy. Przy takim zużyciu "przekłamania" są na poziomie 2-6%. Listopad 1049kWh (produkcja 3005kWh) Grudzień 1694kWh (produkcja 4340kWh) Styczeń 1434kWh (produkcja 3785kWh) Luty 1389kWh (produkcja 3582kWh) Będę wdzięczny za komentarz czy to ok, czy za dużo czy może dużo za dużo. A za pomysły obniżenia zużycia będę bardzo wdzięczny. ... Kaszuby - jak daleko od morza ? Być może wilgotne powietrze od Bałtyku dołożyło dodatkowych defrostów ? Tej zimy większość czasu temperatury oscylowały wokół 0*C. +4*C do -4*C z dużą wilgotnością powietrza to najgorsze warunki dla PC powietrznych. Dla porównania Śląsk ok. 700 km od morza, ale w dawnej dolinie Odry. OZC 7,2 kW, 15 tys. kWh rocznie. Listopad prąd 442 kWh (produkcja 1754 kWh) Grudzień prąd 763 kWh (produkcja 2763 kWh) Styczeń prąd 580 kWh (produkcja 2325 kWh) Luty prąd 613 kWh (produkcja 2236 kWh) Prąd z podlicznika po odliczeniu CWU (produkcja wg PC). Zakładając, że twój dom ma o 30% większe zapotrzebowanie i 20% jakieś błędy obliczeniowe. Mój pobór + 50% wyjdzie Listopad 663 kWh Grudzień 1'144,5 kWh Styczeń 870 kWh Luty 919,5 kWh potencjalnie do tyle mógłbyś zejść, poprawiając ustawienia. Poprawkę należy przyjąć na inne warunki pogodowe Śląsk - Bałtyk. Podstawowe pytanie jaka była wilgotność powietrza i ile było w tym czasie defrostów - psujących SCOP i podbijających pobór prądu ? Bo temp. na grzejniki jakie podajesz są zbliżone jak u mnie. Ale bufor mam przepływowo (nie jako sprzęgło), więc odpada dodatkowa pompka obiegowa. Całość instalacji goni jedna pompka obiegowa zintegrowana w PC. A woda z krzywej pogodowej leci wprost na grzejniki. Edytowane 14 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 13.03.2023 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Strefa I. Przepisałem z kalkulatora, dla zewn. - 16°C w domu 22°C współczynnik 42W x 170m2 = 7,1kW.Bufor wpięty równolegle - sprzęgło.Przyznaje, że nie rozumiem tego uczepienia się izolacji. Ok, można dorzucić coś. Czy ja biadole, że mam w domu chłodno i wyciskam z pompy 55°C?. Dostaje na grzejniki poniżej 40°C i mam te swoje 22°C. Macie mnie za typa co do 40-letniego domu, dla kaprysu albo mody wrzucił sobie pompę za kopciucha bez ogarnięcia spraw termomodernizacyjnych. Panowie, ręce na kołdrę. Za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.03.2023 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Charakterystyka budynku w opisie. Na kondygnacji niższej mam około 22°-23°, na kondygnacji wyższej 21°-22°, zasobnik 45°. Ustawienia krzywej dla grzejników 13°(32°) -10°(45°) dla podłogówki (tylko jedno pomieszczenie) 13°(25°) -10°(35°), delta t 7°, delta c.w.u 5°, grzałka przy 0°. Łączny czas pracy grzałki 51h dla grzania i 0h dla c.w.u. Ilość włączeń sprężarki 1534 przy łącznym czasie pracy 3724h. Max grzanie c.o. 1:30, max grzanie c.w.u. 0:30. Dodatkowo ustawiłem harmonogram - obniżam temperaturę w nocy, wyłączam zasobnik w ciągu dnia, ale też od 16 do 20 podwyższam o 2°. Zastanawiam się nad zużyciem energii elektrycznej. Mam podlicznik, ale dla uproszczenia będę się posługiwał wskazaniami pompy. Przy takim zużyciu "przekłamania" są na poziomie 2-6%. Listopad 1049kWh (produkcja 3005kWh) Grudzień 1694kWh (produkcja 4340kWh) Styczeń 1434kWh (produkcja 3785kWh) Luty 1389kWh (produkcja 3582kWh) Będę wdzięczny za komentarz czy to ok, czy za dużo czy może dużo za dużo. A za pomysły obniżenia zużycia będę bardzo wdzięczny. Opis budynku 1980r. - piwnica (parter) 90m², nieogrzewana, wełna 10cm na suficie, - wysoki parter + piętro 170m², h=2,7m, ogrzewane, (15m² podłogówka, 155m² grzejniki aluminiowe), - poddasze 80m², nieogrzewane, wełna 10cm na podłodze, - ściany: bloczek komórkowy 18cm, pustka 5cm, pustak żużlowy 18cm, styropian 10cm, - PV 9,99kWp, - od 07.2022 Panasonic Aquarea 9kW H (3-faz.), "bufor" 100l, cwu 300l nierdzewka, 2 obiegi, - wentylacja grawitacyjna Witam! Sorry Stary ale porażka z tymi ( kWh) jak i z tymi załączeniami PC . Zapewne jeszcze ta temp. w domu to nie 24/24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 14.03.2023 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.03.2023 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) Strefa I. Przepisałem z kalkulatora, dla zewn. - 16°C w domu 22°C współczynnik 42W x 170m2 = 7,1kW. Bufor wpięty równolegle - sprzęgło. ... Skoro OZC masz porównywalne do mojego 7,1 kW do 7,2 kW - to dlaczego masz 2x większy pobór prądu ? Nawet licząc że spisałeś to z PC i ta przekłamuje 15-20%. I 20-30% zjadły dodatkowe defrosty (bo blisko Bałtyku). To nadal pobór prądu jest za duży. Ewentualnie wentylacja grawitacyjna może o kolejne 15-20% zwiększać zużycie energii na grzanie (u mnie jest rekuperator). Strefa I. ... Przyznaje, że nie rozumiem tego uczepienia się izolacji. ... Masz 10 cm wełny w stropie. W dachu jakaś izolacja jest? Nawet jeśli jest coś w dachu, to poprzez promieniowanie przez przegrodę ogrzewasz kubaturę nieużytkowego strychu. W domu może masz ciepło, ale to co wypromieniuje na strych musi dogrzać PC - pobierając dodatkowy prąd. Naprawdę trzeba to aż tak tłumaczyć - rozpisywać na czynniki pierwsze? Edytowane 14 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czan-el 14.03.2023 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Skoro OZC masz porównywalne do mojego 7,1 kW do 7,2 kW - to dlaczego masz 2x większy pobór prądu ? Nawet licząc że spisałeś to z PC i ta przekłamuje 15-20%. I 20-30% zjadły dodatkowe defrosty (bo blisko Bałtyku). To nadal pobór prądu jest za duży. Ewentualnie wentylacja grawitacyjna może o kolejne 15-20% zwiększać zużycie energii na grzanie (u mnie jest rekuperator). Masz 10 cm wełny w stropie. W dachu jakaś izolacja jest? Nawet jeśli jest coś w dachu, to poprzez promieniowanie przez przegrodę ogrzewasz kubaturę nieużytkowego strychu. W domu może masz ciepło, ale to co wypromieniuje na strych musi dogrzać PC - pobierając dodatkowy prąd. Naprawdę trzeba to aż tak tłumaczyć - rozpisywać na czynniki pierwsze? Nie przekłamuje 15-20% tylko w tym miesiącach akurat 2-6%. 20-30% zjadły dodatkowe defrosty bo blisko Bałtyku? Ile to jest blisko? Albo inaczej, jak daleko musi być od Bałtyku żeby nie miał wpływu na deforsty? 50km, 100km, 150km? Bo, że 600-700km to wiem. Rozumiem, że ilość tych defrostów nie odczaytam z mojej pompy żeby zweryfikować. Ogrzewam kubaturę nieużytkowego strychu. A można na potrzeby tej dyskusji uznać, że tak nie jest, że izolacja jest wystarczająca? Idąc tym tokiem to z kondygnacji niższej ogrzewam kondygnację wyższą bo nie mam izolacji w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.03.2023 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) ... Idąc tym tokiem to z kondygnacji niższej ogrzewam kondygnację wyższą bo nie mam izolacji w stropie. I tak jest - ciepło grawitacyjnie leci do góry. Przez wszystkie przegrody zewnętrzne ciepło ucieka, ale procentowo najwięcej przez dach. Wpływ odległości ciężko szacunkowo oceniać. Trzeba by mierzyć wilgotność i kontrolować jak często defrosty są robione. Z pewnością przy PC powietrznych temp. poniżej +4*C razy wilgotność powietrza decyduje o częstotliwości defrostów. U siebie mam słabo izolowane podłogi, skosy dachu średnia w okolicy 20 cm, a na stropie jakieś 33 cm izolacji. Efekt tego jest taki, że na piętrze mam poskręcane grzejniki na termostatach, a i tak przeciętnie na piętrze o +1*C jest cieplej niż na parterze. Chyba odwrotnie jak u Ciebie - to jednak ciepło ucieka przez dach. PC grzeje to masz ciepło, ale kWh uciekają. Edytowane 14 Marca 2023 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 I tak jest - ciepło grawitacyjnie leci do góry. Ciepło nie podlega grawitacji. Grawitacyjnie to unosić się może cieplejsze powietrze. Ale przy jakiejkolwiek termoizolacji podłogi to pomijalne nawet przy grzejnikach (a przy podłogówce to pod sufitem jest zimniej, niż przy podłodze). Przez wszystkie przegrody zewnętrzne ciepło ucieka, ale procentowo najwięcej przez dach. Masz na myśli w przeliczeniu na m2? Skąd taka teoria? Wyżej jest cieplej.- więc czemu tam miałyby być większe straty przy takim samym U? Z pewnością przy PC powietrznych temp. poniżej +4*C razy wilgotność powietrza decyduje o częstotliwości defrostów. Pewne jest tylko to, że istotna jest wilgotność bezwzględna i temperatura wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 14.03.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Witam. Jakiego macie dostawcę energii przy pompie? Po przekroczeniu limitu 2000kwh obecne taryfy w Tauron maja się tak:G11- 1,22zlG12-1. 1,28zl2. 0,98zlG12w-1. 1,30zl2. 0,94zlG13-1. 1,12zl2. 1,32zl3. 0,92zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 14.03.2023 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 PV + hybryda kocioł elektryczny z kotłem gazowym... tak to widzę z najtańszym żródłem energii. Po wyczerpaniu prądu z PV przechodzimy na ogrzewanie gazowe lub drewno. Cena gazu za kwh nigdy nie będzie droższa od prądu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 14.03.2023 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 PV + hybryda kocioł elektryczny z kotłem gazowym... tak to widzę z najtańszym żródłem energii. Po wyczerpaniu prądu z PV przechodzimy na ogrzewanie gazowe lub drewno. Cena gazu za kwh nigdy nie będzie droższa od prądu. PV + najtańsza pompa dobrana do -4C w/g OZC + kciołek gazowy Tak bym poprawił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.03.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 PV + hybryda kocioł elektryczny z kotłem gazowym... tak to widzę z najtańszym żródłem energii. Po wyczerpaniu prądu z PV przechodzimy na ogrzewanie gazowe lub drewno. Cena gazu za kwh nigdy nie będzie droższa od prądu. PV + najtańsza pompa dobrana do -4C w/g OZC + kciołek gazowy Tak bym poprawił . Skoro PV, to nie lepiej tyle, by pokryło całkowite zapotrzebowanie na energię zamiast babrać się z gazem i płacić abonamenta itd? Słowa "nigdy" czy "na pewno" w temacie cen w Polsce, to taki totolotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 14.03.2023 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Witam. Jakiego macie dostawcę energii przy pompie? Po przekroczeniu limitu 2000kwh obecne taryfy w Tauron maja się tak: G11- 1,22zl G12- 1. 1,28zl 2. 0,98zl G12w- 1. 1,30zl 2. 0,94zl G13- 1. 1,12zl 2. 1,32zl 3. 0,92zl https://polska-energia.com/podwyzki-rachunkow-za-prad-w-2023-r-dla-gospodarstw-domowych-jest-decyzja-ure/ Więcej niż 0.69 netto za kWh nie mogą. Chyba że z opłatami dystrybucyjnymi tyle im wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.03.2023 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 A ja mam TAKPV + PC = ZEROWE RACHUNKI za bytowy + CO +CWU I tak od kilku lat Już nudą zaciąga:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.03.2023 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 https://polska-energia.com/podwyzki-rachunkow-za-prad-w-2023-r-dla-gospodarstw-domowych-jest-decyzja-ure/ Więcej niż 0.69 netto za kWh nie mogą. Chyba że z opłatami dystrybucyjnymi tyle im wyszło LOL ty tak na serio? To są ceny netto, vat to już nie 5% a 23%, do tego sporo podrożała dystrybucja...I ceny które podał kolega Alessandro wyżej są prawdziwe. Sam mam bardzo podobne. A koledze proponuje sie dokształcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 15.03.2023 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Skoro PV, to nie lepiej tyle, by pokryło całkowite zapotrzebowanie na energię zamiast babrać się z gazem i płacić abonamenta itd? Słowa "nigdy" czy "na pewno" w temacie cen w Polsce, to taki totolotek Amerykańscy naukowcy właśnie odkryli że w ogrzewaniu elektrycznym pompa ciepła nie jest potrzebna bo wystarczy przewymiarowany zestaw paneli słonecznych i grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 15.03.2023 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 a w razie jakby PV było za dużo można uchylić okno ...... tak chyba już było ale mogę się mylić, że temp w mieszkaniu regulowało się stopniem otwarcia okien ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.03.2023 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Amerykańscy naukowcy właśnie odkryli że w ogrzewaniu elektrycznym pompa ciepła nie jest potrzebna bo wystarczy przewymiarowany zestaw paneli słonecznych i grzałka. No to żeś Amerykę odkrył A tak na poważnie policzyłeś koszty? Ja na czystym prądzie jechałem 4 lata ( 16r ---20r.) i to jak II tar była brutto 0,26gr. Jak myślisz dlaczego założyłem PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts