Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA i grzejniki-zużycie energii

bobrow

Recommended Posts

Skoro masz tylko 12m2 podłogówki to wg mnie nie ma sensu robić jakiś osobnych obiegów i oddzielnych krzywych. Zwykły zawór RTL na podłogówce powinien załatwić temat.

A temperatury zasilania powinieneś doświadczalnie ustawić najniższe jakie się da by grzejniki zapewniły komfort cieplny.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz względnie niskie temperatury zasilania, więc nie wiem skąd tak niskie COP. Przy takich warunkach jak teraz powinieneś mieć chwilowe COP powyżej 5.

Nawet jak temperatury zasilania dochodziłyby do 40st to nie tłumaczy tak niskiego średniego COP. Zwłaszcza że tak jak napisałeś nocą masz obniżoną krzywą co znacznie powinno obniżyć zużycie energii gdy jest najzimniej.

Chwilowe COP jest powyżej 5.

Proponuję przenieść dyskusję do tematu

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381887-Pompa-ciep%C5%82a-zbiornik-buforowy-instalacja-grzejniki-pod%C5%82og%C3%B3wka/page3

Skoro masz tylko 12m2 podłogówki to wg mnie nie ma sensu robić jakiś osobnych obiegów i oddzielnych krzywych. Zwykły zawór RTL na podłogówce powinien załatwić temat.

A temperatury zasilania powinieneś doświadczalnie ustawić najniższe jakie się da by grzejniki zapewniły komfort cieplny.

Instalacja jest przygotowana do rozbudowy i ułożeniu podłogówki na piętrze.

Proponuję przenieść dyskusję do tematu

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381887-Pompa-ciep%C5%82a-zbiornik-buforowy-instalacja-grzejniki-pod%C5%82og%C3%B3wka/page3

Jak to możliwe aby temperatura w tak krótkim czasie obniżała się o tak dużo stopni????

Czy tu chodzi o łapanie za słówka? Temperatura nie obniża się o ilość zadanych stopni. Pompa ma nowe wytyczne - nie ma doprowadzić do temperatury zgodnie z krzywą tylko do niższej o 3 stopnie, potem o 5 stopni i znowu o 3. W czymś problem? Wszyscy mają w nocy, w sypialni 22-23°C?

Nawet na te 60m2 to i tak DUŻO

Kolega wyżej twierdzi, że to bardzo mało, nawet mi nie wierzy, że mam ciepło :lol:

Mam dom prawie 4 x większy i jak zrobię te wyniki x4 to mi wychodzi spooooro mniej

Akurat takie porównanie jest głupie. Albo przynajmniej niemiarodajne.

Tak że tak jak napisałeś Dziupla i to jeszcze energochłonna.

No nie wiem, niejeden marzy o takich rachunkach.

Jesteś w grubym błędzie:

[ATTACH=CONFIG]464689[/ATTACH]

Patrząc na wykres temp. to masakra jakaś - wahania temperatury od 20,5 do prawie 25 z czego to wynika ???

20,5 wystópiło ledwo kilka razy, mogło być okno otwarte. Piki 24-25 stopni są stąd, że jak się włączy telewizor i komputer po południu, to pomimo, że grzejnik się zamkniek, to i tak skacze temperatura. Telewizor led 55 cali przy kompie 32 cale, działają jak duży grzejnik.

Normalnie grzanie jest ustawione na 21,5-22 stopnie.

Tu wykres z drugiego pokoju, cały sezon:

tempr.jpg

temp.jpg

samo CO:

październik: 64 kWh

listopad: 222 kWh

grudzień: 335 kWh

styczeń: 288 kWh

luty: 301 kWh

marzec: 231 kWh

ogólnie sezon łaskawy, do tej pory o 204 kWh mniej niż w analogicznym okresie zeszłego roku.

Koledzy lubią oceniać.

Bez liczenia szacuję, że jest to dom na poziomie 120m2 i OZC w okolicy 8 kW (jako odpowiednik tych 120 m2). Bez tragedii.

U siebie mam w przybliżeniu zużycie x2, przy domu 160m2 i OZC 7,2 kW.

Zima 2022/2023 samo CO

wrzesień = 78 kWh

Październik = 147 kWh

listopad = 442 kWh

grudzień = 763 kWh

styczeń = 617 kWh

luty = 613 kWh

marzec = 472 kWh

cała zima 2020/2021 = 3'861 kWh

cała zima 2021/2022 = 3'762 kWh

Przy grzejnikach to nie jest dużo.

A czytając stopkę, to jednak masz te 120 m2 po podłogach.

Strychu nie ogrzewasz bezpośrednio - skoro brak tam grzejników.

Ale skoro przegroda w stropie ma tylko 5 cm styropianu, a główna izolacja 20 cm jest w dachu - to jednak kubaturę strychu również ogrzewasz - tyle że pośrednio, przez promieniowanie ciepła przez strop.

Przypuszczam, że na strychu może utrzymywać się temp. w zakresie +10/+15*C w zimie.

Edytowane przez Marco36

Koledzy lubią oceniać.

Bez liczenia szacuję, że jest to dom na poziomie 120m2 i OZC w okolicy 8 kW (jako odpowiednik tych 120 m2). Bez tragedii.

Dokładnie tak to wylicza ciepłowłaściwe::yes: https://cieplo.app/wynik/1l9hv

Przy grzejnikach to nie jest dużo.

Też tak uważam

A czytając stopkę, to jednak masz te 120 m2 po podłogach.

Strychu nie ogrzewasz bezpośrednio - skoro brak tam grzejników.

Ale skoro przegroda w stropie ma tylko 5 cm styropianu, a główna izolacja 20 cm jest w dachu - to jednak kubaturę strychu również ogrzewasz - tyle że pośrednio, przez promieniowanie ciepła przez strop.

Przypuszczam, że na strychu może utrzymywać się temp. w zakresie +10/+15*C w zimie.

To też się zgadza. Na strychu jest też rozprowadzona rekuperacja i straty z niej dogrzewają strych. Dla mnie to nie są straty, bo trzymam tam różne rzeczy.

Tu wychodzi uproszczona forma kalkulatora CW.

Wg stopki masz 5 cm styropianu w stropie i 20 cm wełny w dachu.

Gdy zaznaczasz poddasze nieogrzewane, to te 20 cm wełny co podałeś traktuje jako izolację w stropie - i całkowicie odcina poddasze.

Przy takim liczeniu wychodzi OZC=4,1 kW (bez CWU).

Gdy dać poddasze ogrzewane robi się z tego 4,9 kW.

Ani pierwszy, ani drugi wynik nie jest w pełni poprawny.

Bo jest dodatkowe 5 cm w stropie, a na poddaszu jest niższa temp. niż w ogrzewanych pomieszczeniach do +22*C.

Poprawny wynik będzie gdzieś pomiędzy 4,1 kW a 4,9 kW.

Witajcie , mam taką rozkminę , Czy rozsądniej dla pracy PC w okresie przejściowym jest zmniejszenie wydajności pompy za pomocą opcji zmniejszenia mocy czy może lepiej przełączyć z grzania grzejnikami na grzanie jaka podłogówką ponieważ na opcji podłogówką mogę zejść z temperaturą zadaną poniżej 35 stopni.

Witajcie , mam taką rozkminę , Czy rozsądniej dla pracy PC w okresie przejściowym jest zmniejszenie wydajności pompy za pomocą opcji zmniejszenia mocy czy może lepiej przełączyć z grzania grzejnikami na grzanie jaka podłogówką ponieważ na opcji podłogówką mogę zejść z temperaturą zadaną poniżej 35 stopni.

A na opcji z grzejnikami nie możesz zejść? Poza tym jak masz podłogówkę to to powinna być opcja nr1.