Janekk1234 06.01.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Jakbyście doradzili rozlozyć tu wentylacje? Na parterze w kuchni tam w tym rogu gdzie jest okap będą szly 4 przewody went. czyli przez kuchnie i łazienkę na piętrze. Myslałem o WM - zrobić nawiew do każdej z 3 sypialni na górze i w salonie na dole. kuchnia musi mieć opórcz tego normalnie podłączony okap do komina. czy kuchnię i łazienke warto zrobić na wywiew grawitacyjny, zostawić w ścianie kratkę ? akurat tam bedą szły kanały went. bo piwnicę chcę tak zrobić że po jednej stronie duże okno ze szparą a po drugim końcu piwnicy wyciąg grawitacyjny bez WM w piwnicy. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 06.01.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Zasady chyba znasz , nawiewy w czystych , wywiewy w brudnych pomieszczeniach , nie łączy się grawitacji z mechaniczną , po co ci okap podpinać , kup taki bez podłączenia z filtrem węglowym i po sprawie , po co sobie komplikować na siłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 06.01.2019 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 czyli nie ma sensu zostawiać grawitacyjnych ? niby sie nie łączy ale taka kratka w ścianie to jednak pewność że zawsze masz wentylacje i nie musi cala maszyneria działać...zresztą gdyby nie filtrowanie powietrza i pyłu z kominów zimą, to chyba wolałbym grawitacyjną ponad mechaniczną, jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.01.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 WM powinna działać bez przerwy , no ale jak chcesz .. Pewno wybudowałeś już kominy to masz koszty już nie potrzebne .. Zrobisz jak uważasz .. Przy wentylacji grawitacyjnej w nowym , szczelnym , ciepłym domu odczujesz jak z nawiewników w oknach poleci powietrze o temp. jak na dworze , w tedy docenisz co to WM i plusy z nią związane , u mnie teraz przy minus 9 stopni nawiewa +19,6 tyle powietrza ile chce , No chyba że zamkniesz nawiewniki bo żona bedzie marudzić albo kwiatki zaczną marznąć na parapecie albo za ogrzewanie będzie wysoki rachunek - to znowu wilgoć się wykropli w rogach , na szybach i grzyb murowany . ...Ludzie różnie mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.01.2019 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Dom dopiero buduję. W kuchni na dole i tak musi być grawitacyjna kratka jeśli chcemy kuchenkę gazową, podobnie w łazience na piętrze gdzie będzie kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.01.2019 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Więc z jednej strony jest zasada że się nie łączy obu wentylacji a z drugiej jest nakaz zastosowania grawitacyjnej w tych obu pomieszczeniach co wymieniłem.Okna wolałbym bez nawiewniki, szczelne okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.01.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 To ja już nic nie podpowiem - ja nie mam gazu w ogóle więc nie wiem jak to jest z tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 jest nakaz zastosowania grawitacyjnej w tych obu pomieszczeniach co wymieniłem. W łazience z kotłem gazowym i w kuchni z kuchenką gazową jest nakaz wentylacji grawitacyjnej? Podasz podstawę prawną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.01.2019 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 W łazience z kotłem gazowym i w kuchni z kuchenką gazową jest nakaz wentylacji grawitacyjnej? Podasz podstawę prawną? może się mylę, może wystarczy WM , choć by mnie to dziwiło szczerze powiedziwszy, bo taka grawitacyjna kratka przy urządzeniach z gazem jest 100% pewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 07.01.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 może się mylę, może wystarczy WM , choć by mnie to dziwiło szczerze powiedziwszy, bo taka grawitacyjna kratka przy urządzeniach z gazem jest 100% pewna... 100% pewna gdy masz uchylone nawiewniki w oknach ( wlatuje zimne powietrze ) inaczej modlić się aby w innej kratce zaciągało wstecznie ( też zimne powietrze ) i gdzie tu zysk ekonomiczny/komfort nie mówić już o bezpieczeństwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.01.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Dom dopiero buduję. W kuchni na dole i tak musi być grawitacyjna kratka jeśli chcemy kuchenkę gazową, podobnie w łazience na piętrze gdzie będzie kocioł gazowy. Też będę miał kuchenkę gazową i kocioł kondensacyjny. Zgadza się co do kotłowni - tam jest zaprojektowany nawiew przez ścianę, natomiast w kuchni nie mam żadnej kratki, tylko kanał WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluch11 07.01.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 (edytowane) Też będę miał kuchenkę gazową i kocioł kondensacyjny. Zgadza się co do kotłowni - tam jest zaprojektowany nawiew przez ścianę, natomiast w kuchni nie mam żadnej kratki, tylko kanał WM. A do czego ma służyć nawiew przez ścianę przy kotle kondensacyjnym?? Przecież w takim kotle masz zamkniętą komorę spalania, a powietrze zaciąga przez oddzielny kanał Edytowane 7 Stycznia 2019 przez Maluch11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.01.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 A do czego ma służyć nawiew przez ścianę przy kotle kondensacyjnym?? Przecież w takim kotle masz zamkniętą komorę spalania, a powietrze zaciąga przez oddzielny kanał Do spełnienia zapisów z opinii kominiarskiej i z projektu technicznego. Bez tego nie będzie odbioru kominiarskiego. O podstawę nie pytaj, tylko pokaż mi wymienione dokumenty z powołaniem się na paragrafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 07.01.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 Do spełnienia zapisów z opinii kominiarskiej i z projektu technicznego. Bez tego nie będzie odbioru kominiarskiego. O podstawę nie pytaj, tylko pokaż mi wymienione dokumenty z powołaniem się na paragrafy. Sąsiadowi też tak nagadali, zrobił dziurę w ścianie, po czym ogarnięty kominiarz go obśmiał i kazał to zakleić. W kotłowni wystarczy wywiew WM i nic więcej, jeśli kominiarz robi problem przy odbiorze - zawołać lepszego, takiego który zna przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts