tm1213 09.01.2019 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 zagadnienie optymalizacji. Skoro mam ciągnąć wzdłuż tej samej trasy 3 kable 3x2.5, to czy nie można tego zebrać w jeden 5 żyłowy? N jest w całej instalacji i tak wspólny, a w trzech fazowych będą z osobnych obwodów. Żeby ewentualnie nie przeciążać żyły N zbyt dużym prądem z trzech obwodów można zwiększyć przekrój do 5x4. I tak by było taniej i łatwiej w układaniu. Choć dla mnie to raczej przypadek akademicki, żeby sumarycznie prąd w tych trzech obwodach przekroczył jednocześnie dopuszczalny dla żyły 2,5mm2. Prędzej chyba by wystrzelił nadprądowy 3f. Bujanie w obłokach czy sensowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 10.01.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 3x2,5 układa i wygina się całkiem spoko nie to co 5x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.01.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Prądów z różnych faz nie sumujesz. Natomiast przy wspólnym neutralnym musisz dać wspólną różnicówkę 3f. Więc jej zadziałanie pozbawi prądu wszystkie obwody. Problemem będzie rozdzielenie tego.w puszce z gniazdem czy włącznikiem, ze względu na miejsce. W dedykowanej, wyłącznie na rozdzielenie, powinno się zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm1213 10.01.2019 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Prądów z różnych faz nie sumujesz. Dzięki, nie wiedziałem. Ale tutaj akurat myślałem o rozwiązaniu na tej samej fazie, ale jako trzy obwody po rozdzieleniu przepięciówką w rozdzielni. Czy myślisz, że w takim razie neutralny muszę pogrubić do 4mm czy 2,5 wystarczy? Taki 2,5 potrafi przenosić w sposób ciągły chyba do około 20 A, więc może czwórka jest rozwiązaniem na wyrost. W końcu nie będę miał takiej mocy przyłączeniowej, żeby nawet to wykorzystać. W dedykowanej, wyłącznie na rozdzielenie, powinno się zmieścić. Tak, właśnie o tym myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.01.2019 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Czy myślisz, że w takim razie neutralny muszę pogrubić do 4mm czy 2,5 wystarczy? No to jak masz 3x2,5mm2 na tej samej fazie, to neutralny wypadałoby dać min. 7,5mm2. I już wiesz, czemu tak nikt nie robi Trzyfazowe to często do kuchni - i dwie fazy do kuchenki elektrycznej a trzecia do piekarnika. I wystarcza 3x2,5mm2 również dla neutralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm1213 11.01.2019 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 No to jak masz 3x2,5mm2 na tej samej fazie, to neutralny wypadałoby dać min. 7,5mm2. Popraw mnie, jeśli się mylę, ale przecież prąd to nie woda, nie płynie po jej objętości tylko po ściankach, więc dla elektronów bardziej się liczy obwód przekroju niż jego pole. Czy miedziany pas 0,5mm x 10 mm to miałby taką samą nośność jak drut o przekroju koła = 5mm2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.01.2019 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Popraw mnie, jeśli się mylę, ale przecież prąd to nie woda, nie płynie po jej objętości tylko po ściankach, więc dla elektronów bardziej się liczy obwód przekroju niż jego pole. Czy miedziany pas 0,5mm x 10 mm to miałby taką samą nośność jak drut o przekroju koła = 5mm2? Płynie całą powierzchnią przekroju. Jakby płynął tylko obwodem, to kable byłyby robione z czegoś taniego i tylko wierzchnia warstwa byłaby z drogiej miedzi. A w najgorszym wypadku stosowałoby się cienkie płaskowniki, zamiast okrągłych przewodów - bo przecież powierzchnia walca jest najmniejsza ze wszystkich brył o danej powierzchni przekroju czyli byłoby to największe marnotrawstwo miedzi. Nie ważny kształt - masz kable o przekroju zbliżonym do ćwiartki koła, do uziomu stosuje się bednarkę (płaskownik). Nie bez przyczyny stosuje się mm2 przekroju, a nie obwodu do wyznaczania różnych rzeczy w elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 12.01.2019 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Płynie całą powierzchnią przekroju. Jakby płynął tylko obwodem, to kable byłyby robione z czegoś taniego i tylko wierzchnia warstwa byłaby z drogiej miedzi. A w najgorszym wypadku stosowałoby się cienkie płaskowniki, zamiast okrągłych przewodów - bo przecież powierzchnia walca jest najmniejsza ze wszystkich brył o danej powierzchni przekroju czyli byłoby to największe marnotrawstwo miedzi. Nie ważny kształt - masz kable o przekroju zbliżonym do ćwiartki koła, do uziomu stosuje się bednarkę (płaskownik). Nie bez przyczyny stosuje się mm2 przekroju, a nie obwodu do wyznaczania różnych rzeczy w elektryce. pierdzielicie hipolicie! O zjawisku naskórkowości słyszał? https://pl.wikipedia.org/wiki/Nask%C3%B3rkowo%C5%9B%C4%87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 12.01.2019 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 pierdzielicie hipolicie! O zjawisku naskórkowości słyszał? https://pl.wikipedia.org/wiki/Nask%C3%B3rkowo%C5%9B%C4%87 Przecież w sieciach elektrycznych domowych jest pomijalne. Tak samo nie uwzględnia się 'linii długiej' i nie liczy 'równaniami telegrafistów' bo dopiero w przewodach powyżej 900km zaczynają się ujawniać pewne zjawiska np. odbicie prądu od niedopasowanej impedancji itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 pierdzielicie hipolicie! O zjawisku naskórkowości słyszał? https://pl.wikipedia.org/wiki/Nask%C3%B3rkowo%C5%9B%C4%87 I jak to wpływa na przepływ w prądu 60Hz w przewodzie o przekroju 2,5mm2 czy 4mm2 na długości nawet 50m? W elektryce domowej to pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 12.01.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Ale tutaj akurat myślałem o rozwiązaniu na tej samej fazie, ale jako trzy obwody po rozdzieleniu przepięciówką w rozdzielni. Co masz na myśli pisząc przepięcówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm1213 12.01.2019 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Co masz na myśli pisząc przepięcówka? zbyt wiele myśli na raz po mojej stronie Oczywiście chciałem powiedzieć o wyłączniku nadprądowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm1213 12.01.2019 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 I jak to wpływa na przepływ w prądu 60Hz w przewodzie o przekroju 2,5mm2 czy 4mm2 na długości nawet 50m? W elektryce domowej to pomijalne. Czyli rozumiem, że się nie myliłem, że elektrony płyną najintensywniej po powierzchni, tylko nie wiedziałem, że przy takich przekrojach jest to pomijalne. Tak czy owak, czy faktycznie dopuszczalne obciążenie jest liniowo zależne od powierzchni? Przecież jeśli w danych warunkach przez 2,5 m2 można puścić 20A, to przecież przez 10 mm2 nie puścimy chyba 80A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.01.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Czyli rozumiem, że się nie myliłem, że elektrony płyną najintensywniej po powierzchni, tylko nie wiedziałem, że przy takich przekrojach jest to pomijalne. Tak czy owak, czy faktycznie dopuszczalne obciążenie jest liniowo zależne od powierzchni? Przecież jeśli w danych warunkach przez 2,5 m2 można puścić 20A, to przecież przez 10 mm2 nie puścimy chyba 80A? Nie jest liniowo zależne. Zależne jest od wielu czynników, ale wszystko sprowadza się do chłodzenia, czyli zdolności odprowadzenia wydzielonego ciepła w przewodniku. Im mniejszy przekrój tym większa powierzchnia odprowadzania ciepła na jednostkę objętości, czyli lepsze chłodzenie. Ilość przewodów w "kupie" i sposób ich ułożenia też ma znaczenie. Do określenia ile można "przepuścić" prądu przez przewód są stosowne tabelki. Ktoś to liczył, badał i na tej podstawie opracował tabelę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eleserwis 13.01.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 I tylko z racji parę złotych mniejszych kosztów i godziny mniej pracy chcesz uprawiać elektrykę alternatywną? Należy stosować jeden przewód na jeden obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.01.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 zagadnienie optymalizacji. Skoro mam ciągnąć wzdłuż tej samej trasy 3 kable 3x2.5, to czy nie można tego zebrać w jeden 5 żyłowy? N jest w całej instalacji i tak wspólny, a w trzech fazowych będą z osobnych obwodów. Żeby ewentualnie nie przeciążać żyły N zbyt dużym prądem z trzech obwodów można zwiększyć przekrój do 5x4. I tak by było taniej i łatwiej w układaniu. Choć dla mnie to raczej przypadek akademicki, żeby sumarycznie prąd w tych trzech obwodach przekroczył jednocześnie dopuszczalny dla żyły 2,5mm2. Prędzej chyba by wystrzelił nadprądowy 3f. Bujanie w obłokach czy sensowne? Bezsensowne. Rób normalnie i układaj osobno przewody 1-faz. Wierz mi , że 5x4 na pewno nie będzie łatwiej w układaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.01.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Należy stosować jeden przewód na jeden obwód. A czy są na to jakieś normy lub przynajmniej zalecenia poparte badaniami. Ponadto jak podłączyć do gniazdka jeden przewód, a może gniazdka połączyć szeregowo. A co z przewodem ochronnym, czy należy go stosować a może to ten sam przewód. Coś więcej na ten temat możesz powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm1213 13.01.2019 22:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Do określenia ile można "przepuścić" prądu przez przewód są stosowne tabelki. Ktoś to liczył, badał i na tej podstawie opracował tabelę. coś jak ta w poniższym artykule? http://www.elektryk.kdi.pl/kurs-sep/przekroje-kabli-elektrycznych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 14.01.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Bardziej tu https://bezel.com.pl/2018/08/01/dobor-i-ukladanie-przewodow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.01.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 A czy są na to jakieś normy lub przynajmniej zalecenia poparte badaniami. Ponadto jak podłączyć do gniazdka jeden przewód, a może gniazdka połączyć szeregowo. A co z przewodem ochronnym, czy należy go stosować a może to ten sam przewód. Coś więcej na ten temat możesz powiedzieć? Może ja spróbuję odpowiedzieć, Coś Ci się pokróliczkowało;-) Jak podłączyć przewód do gniazdka, ano normalnie tylko zależy ilo żyłowy. Chciałeś zabłysnąć a wyszło jak zwykle;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts