Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2020 - witamy i zapraszamy do dyskusji :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Redakcjo .

Widze że nikt nie planuje budowy wiec może zaczne ...

Nie mogę sie już doczkać wiosny pewnie jak wszyscy

Doświadczenia : mail-uj i dzwoń do każdego po 3 razy

pytaj i jescze raz pytaj

Dylematy : Jaka dachówka holenderka , kominek czy piec wolnostojący , kocioł na paliwo stałe pelet czy ekogr. czy uniwersalny , jakie okna , pompa ciepła do CWU czy solary itd ... no i najważniejszy czy starczy KASY :)

Pozdrawiam wszystkie Bocianki

Gość Arturo72
Witam Redakcjo .

Widze że nikt nie planuje budowy wiec może zaczne ...

Nie mogę sie już doczkać wiosny pewnie jak wszyscy

Doświadczenia : mail-uj i dzwoń do każdego po 3 razy

pytaj i jescze raz pytaj

Dylematy : Jaka dachówka holenderka , kominek czy piec wolnostojący , kocioł na paliwo stałe pelet czy ekogr. czy uniwersalny , jakie okna , pompa ciepła do CWU czy solary itd ... no i najważniejszy czy starczy KASY :)

Pozdrawiam wszystkie Bocianki

Jeśli już od początku masz dylemat czy truć siebie czy innych paliwem stałym to moim zdaniem od razu ban powinien być.

Ale może Redakcja lubi trucie i smog...

Witam!

Zaczynamy wiosną, zgoda na budowę jest. Domek mały parterowy, projekt indywidualny, płyta fundamentowa, gruntowa pompa ciepła. Jesteśmy na etapie wyboru ekipy, która postawi mury i dach... Wykonawca płyty wybrany, pompy ciepła też. Pozdrawiam Bocianki, trzymam za nas kciuki.

Witamy,

Mam tez mały parterowy domek wybudowany w ubiegłym roku (116 m2 pow użytkowej) i planuję gruntową pompę ciepła.Na tym forum stwierdzono,że nie wiem co robię i gruntowa przy takiej powierzchni to głupota, abo tez wyrzucanie pieniędzy. Możesz napisać jaka pompa u CIebie i jaka powierzchnia domu? U mnie i tak gruntowa będzie tylko jeszcze nie zapadła decyzja jaka.

To ja także zamelduję się w Bociankach - mimo że wszystko jeszcze pod wielkim znakiem zapytania. Pozdrawiam wszystkich wijących swoje gniazdko i trzymam kciuki. W początkowych planach jest budowa 65m2 "termosu". Dach płaski, parterówka. Woda grzana gazem, pomieszczenia piecem akumulacyjnym, rekuperacja. Na więcej na razie kasy brak, a gdzieś mieszkać trzeba. Z czasem dobudowa dwuspadowego dachu na ściance kolankowej z poddaszem użytkowym. Później garaż. Resztę zweryfikuje życie :p

bodega , kubson:hug:

Melduję się wśród bocianów 2019 :)

Dziś w urzędzie złożone zawiadomienie o rozpoczeciu robót.

Powierzchnia zabudowy 94,7m2

Kubatura 399,58m3

Powierzchnia użytkowa 184,89m2

Liczba kondygnacji 3

Za 3 miesiące wg planu powinien być zrobiony SSO.

Jeny to się dzieje naprawdę :) Trochę strach, ekscytacja, no i radość i chęć działania.

Pozdrawiam !

Za m2 ściany nośnej z silikatu 24 to koszt 80zł.

Nie wiem, którego producenta silikatach mówisz, ale w przypadku xelli to nierealne. Dolicz klej, jakiś odrzut, który się pojawi i wyjdzie Ci 100zł/m2.

Koszt ocieplania wełna i tynkowania elewacji z robocizną to 150zł.

Można dać 2cm wełny jak i 20cm...

Witamy,

Mam tez mały parterowy domek wybudowany w ubiegłym roku (116 m2 pow użytkowej) i planuję gruntową pompę ciepła.Na tym forum stwierdzono,że nie wiem co robię i gruntowa przy takiej powierzchni to głupota, abo tez wyrzucanie pieniędzy. Możesz napisać jaka pompa u CIebie i jaka powierzchnia domu? U mnie i tak gruntowa będzie tylko jeszcze nie zapadła decyzja jaka.

Witam. Nasz domek to 108 m pow. użytkowej. Pompy nikt nam nie odradzał, natomiast proponowano pompę powietrzną, bo tańsza o ok. 10 tyś. Fakt, że koszt pompy gruntowej jest wysoki w stosunku do kosztu całej inwestycji przy małym domku. Ale my chcieliśmy gruntową od początku myślenia o budowie. I na to mamy przygotowane środki finansowe. Argumentów za jest wiele. Palenia w centralnym mamy dosyć...Rozmawiałam z instalatorami marki Nibe. Ale po rozmowach z inwestorami, projektantami i budowlańcami, dowiedziałam się, że w naszych okolicach pompy gruntowe w kilku przypadkach robiła firma EKODOM z Grudziądza. Po kontakcie z firmą dostałam ofertę ok 10 tyś tańszą niż od instalatorów Nibe. Firma ta składa sama sprzęt z polskich podzespołów. Rozmawiałam z posiadaczem tej pompy i jest zadowolony. My się zdecydowaliśmy...

Nie wiem, którego producenta silikatach mówisz, ale w przypadku xelli to nierealne. Dolicz klej, jakiś odrzut, który się pojawi i wyjdzie Ci 100zł/m2.

Można dać 2cm wełny jak i 20cm...

Wziąłem silikaty N25 z Bialegostoku. Ale fakt nie uwzględniłem zaprawy i odrzutu.

Co do wełny to 15cm z silikatemN25 da mi U=0.21 teoretycznie. Policzyłem ją za 80zł/m2. 50zł za ocieplanie i 30 za elewacyjny tynk.

Pewnie ze 20% za mało wyliczyłem. Jednym słowem budowa domu to gąbka na gotówkę.

:)