Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2020 - witamy i zapraszamy do dyskusji :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miło mi dołączyć do Bocianków 2019. Też planuje budowę domu 130m2 z poddaszem użytkowym. Papiery ogarnięte i mogę już działać.

Mam na początek pytanie do fachowców.

Oczytałem się na temat humusu i jego konieczności usunięcia z miejsca gdzie będzie budynek.

Stwierdzam, że jest to konieczne.

Tylko mój problem jest inny. Jakieś 7 lat wcześniej, na działce gdzie buduje dom, teren został wyrównany i warstwa dawnego humusu została przysypana lub zerwana. Wszystko zależało od nierówności terenu. Na działce jest sam piach, który łatwo się zagęszcza. Po wyrównaniu terenu zasiałem trawę, która rosła z wielkim trudem. Latem teren podniosłem na około 15 cm przysypują trawę podbudową z drogi brukowej.

Moje pytanie: Czy jest sens usuwanie ziemi poniżej poziomu trawy gdy warstwa trawy i korzeni ma około 5 cm.

Z góry dzięki za rady.

Edytowane przez drawaplace

Witam

A robiłeś badanie geologiczne gruntu ?

Ja jestem pod koniec papierologii - w marcu składam komplet dokumentów na PnB.

Myślałem, że już będę kopał fundamenty, a tu zoonk ... woda od 1m oraz 30 cm torfu na 1,7

Na górze podobne poszycie jak u Ciebie tzn. piasek z gruzem, bez hunusu.

Coś mnie tknęło i wziąłem geologa. Będę wybierał torf i budował na płycie.

Teraz widzę, że warto było odżałować to 600 PLN

pozdrawiam

Witam

A robiłeś badanie geologiczne gruntu ?

Ja jestem pod koniec papierologii - w marcu składam komplet dokumentów na PnB.

Myślałem, że już będę kopał fundamenty, a tu zoonk ... woda od 1m oraz 30 cm torfu na 1,7

Na górze podobne poszycie jak u Ciebie tzn. piasek z gruzem, bez hunusu.

Coś mnie tknęło i wziąłem geologa. Będę wybierał torf i budował na płycie.

Teraz widzę, że warto było odżałować to 600 PLN

pozdrawiam

Będziesz wybierał ten torf? Jest sens? Czy takie zalecenia konstruktora/architekta ?

To ze woda wysoko, to jak najbardziej płyta, ale jak masz wybierać grunt prawie do 2 metrów to wspólczuję... Tylko jeśli tak głęboko jest torf to może nie trzeba go wybierać, bo nad nim jest metr gruntu, chyba że to nie nośny...Ogólnie to nawet nie wiem kto w takim razie powinien podjąc decyzję co i jak, chyba konstruktor.

Nie robiłem badań geologicznych, ale mam pewność że na 1,5 metra nie mam żadnego torfu tylko piasek. Do działki mam poprowadzone przyłącza wody i elektryki. Przyłącza mają długość 140 m. i po drodze nie napotkałem żadnego organicznego gruntu tylko piasek i trochę gliny. Ciekawi mnie tylko czy ta cienka warstwa trawy hodowana przez 7 lat na piasku ma jakieś znaczenie. Nie chce generować dodatkowych kosztów i usuwać bez potrzeby tony ziemi.

Witam wszystkich Bocianków,

Ruszamy z budową, jak warunki na to pozwolą, z początkiem kwietnia :)

Projekt indywidualny, 190m użytkowej + dodatkowo garaż z kotłownią. Dom stawiany na szkodach górniczych, więc konstrukcja wypakowana stalą.

Ekipa wybrana, materiał na ściany również.

Z dylematów: jaka dachówka, czy na ściany styropian czy wełna (tą mam teoretycznie w projekcie), jaka firma okien i takie tam :) Wszystko pewnie na bieżąco się wyjaśni, z pomocą forum, znajomych i osobistych obserwacji;)

Powodzenia!

• 2 weeks później...
Witam, planuję zacząć w tym roku, ale jak na razie to jeszcze w urzędzie nie byłem. Trochę się tego wszystkiego boję.

My wynajęliśmy do tego biuro projektowe - załatwili wszystko od a do z. Zaoszczędziliśmy przy tym sporo czasu i stresu. Jedyne czego musiałem pilnować to samego biura, które w ramach zlecenia dość dobrze raportowało. Ale oczywiście nie obyło się bez nieporozumień - każdy ciągnie w swoją stronę, na to trzeba być przygotowanym.

W razie szczegółów zapraszam na bloga - tam dokładnie opisałem co i jak z adaptacją. Szczegóły w stopce.