Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie prądowe

Recommended Posts

Ten podgrzewacz jest przepływowy, zapewne Striebel Eltron, bo właśnie ta firma oferuje model 13 kW. Inni producenci mają 12 kW. W instrukcji podgrzewacza jest podane zabezpieczenie dedykowanego obwodu = 20A. Dla podgrzewaczy stosuje się typ zabezpieczenia B np Legrand S303-B20. Zabezpieczenie p/licznikowe musi być topikowe min.32A co daje moc 17...20 kW w/g PGE. Może oczywiście być większe np 35 A ( nie ma takiego w PGE) lub nawet 40 A.
  • Like 1

Można tak powiedzieć , największe urządzenie za 20A(przedlicznikowe) mam również zabezpieczone 20 A potem 16A, i kilka innych podobnie.Takiego urządzenia jak autor wątku nie przewidywałem więc raczej by u mnie nie "popracowało".

Mało funkcjonalne rozwiązanie, ale masz jak masz. Nie doradzał bym takich rozwiązań;-)

City i zostaje niecałe 1,5kW na fazę,

Jak Ci z 25A wyszło 1,5kW na fazę?

Trzeba pamiętać też, że C25 pozwala przez jakieś 4s pociągnąć 5x prąd znamionowy, czyli 125A. B to 75A przez 10s. Na każdą fazę.

Topikowe jako główne to u mnie wymóg i realizacja ZE.

Jak Ci z 25A wyszło 1,5kW na fazę?

Trzeba pamiętać też, że C25 pozwala przez jakieś 4s pociągnąć 5x prąd znamionowy, czyli 125A. B to 75A przez 10s. Na każdą fazę.

Topikowe jako główne to u mnie wymóg i realizacja ZE.

Jak mi wyszło, ano normalnie, policz. Włączony podgrzewacz nie przez 10s ;-) troszkę ponad 4kW na fazę to przy nawet C25 ile zostaje? Dobra niech będzie 1,6kW x 1,3 (bardzo optymistycznie, mniej optymistycznie 1,13) to mamy 2kW na fazę, na pralkę i tak braknie, pamietaj też że przepływowy podgrzewacz to nie grzałka.

Co do pamiętania charakterystyki zabezpieczeń to część poniżej 2-3 minut w zastosowaniach domowych bym sobie odpuścił. Dolną część charakterystyki zostawił bym na fazę startu urządzeń, a i to zasilacz elektroniczny 150W potrafi od czasu do czasu B10 wywalić;-)

Ps. C25 oczywiście jeśli IPZ wyjdzie;-)

Edytowane przez Remiks