Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewno konstrukcyjne

anzelm

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie drewna konstrukcyjnego.

W przyszłym tygodniu jadę do tartaku zamawiać takie drewno na więźbę dachową.

poddasze będzie zagospodarowane.

W projekcie mam napisane że drewno musi mieć 15% i być klasy C24.

Czy drewno które jest suszone oraz heblowane warto jeszcze impregnować?

Czy hebluje się wszystkie elementy więźby dachowej (poza łatami i kontrłatami) czy tylko krokwie które będą widoczne na poddaszu?

Pozdrawiam

Hej, ja mam suszone komorowo i heblowane. Ale tylko krokwie, bo te będą widoczne. Słupy, murłata, łaty i kontrłaty są suszone ale nie są strugane. Za to się dodatkowo płaci, a skoro ich nie widać to po co? Elementy nie strugane kupiłam z impregnacją natomiast strugane impregnowałam sama natryskowo bo w tartaku mieli tylko brązowy impregnat, a ja będę bielić całą więźbę. Niby czytałam, że suszonego komorowo nie trzeba impregnować ale skoro nawet w tartaku impregnują to wolałam to zrobić. Tak samo mój wykonawca też mi to radził. Koszt niewielki a zawsze to człowiek śpi spokojniej.
  • Like 1

Jak znajdziesz z certyfikatem (CE i klasa na każdym elemencie) to pochwal się ceną. Wtedy impregnować nie musisz.

W innych przypadkach trzeba, ale drewno bez CE legalnie nie może być używane na więźbę (ale wszyscy to prawo w domach jednorodzinnych łamią)

Edytowane przez Kaizen
  • Like 1

Zawczasu kup i zażyj sobie jakąś melisę Jakbyś jeszcze deskował reprezentacyjną szalówką to koniecznie melisa plus coś mocnieszego na dokładkę:) Wiem co mówię bo to przerabiałam! Ale efekt wart ceny. No i ja ocieplam nakrokwiowo, więc odpada mi to całe bawienie się w KG na poddaszu, a to też są niemałe koszty no i mitręga.

Pozdrawiam i powodzenia.

Edytowane przez Jolka Bobek