anzelm 16.01.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 WitamMam pytanie odnośnie drewna konstrukcyjnego.W przyszłym tygodniu jadę do tartaku zamawiać takie drewno na więźbę dachową.poddasze będzie zagospodarowane.W projekcie mam napisane że drewno musi mieć 15% i być klasy C24.Czy drewno które jest suszone oraz heblowane warto jeszcze impregnować?Czy hebluje się wszystkie elementy więźby dachowej (poza łatami i kontrłatami) czy tylko krokwie które będą widoczne na poddaszu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 16.01.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Hej, ja mam suszone komorowo i heblowane. Ale tylko krokwie, bo te będą widoczne. Słupy, murłata, łaty i kontrłaty są suszone ale nie są strugane. Za to się dodatkowo płaci, a skoro ich nie widać to po co? Elementy nie strugane kupiłam z impregnacją natomiast strugane impregnowałam sama natryskowo bo w tartaku mieli tylko brązowy impregnat, a ja będę bielić całą więźbę. Niby czytałam, że suszonego komorowo nie trzeba impregnować ale skoro nawet w tartaku impregnują to wolałam to zrobić. Tak samo mój wykonawca też mi to radził. Koszt niewielki a zawsze to człowiek śpi spokojniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.01.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Jak znajdziesz z certyfikatem (CE i klasa na każdym elemencie) to pochwal się ceną. Wtedy impregnować nie musisz.W innych przypadkach trzeba, ale drewno bez CE legalnie nie może być używane na więźbę (ale wszyscy to prawo w domach jednorodzinnych łamią) Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Kaizen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzelm 16.01.2019 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedzi.U mnie na konstrukcje idzie około 20 m3 drewna...bez łat i kontrłat 13m3Ciekawe ile mi tartak zaśpiewa za suszenie struganie i impregnowanie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 16.01.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Zawczasu kup i zażyj sobie jakąś melisę Jakbyś jeszcze deskował reprezentacyjną szalówką to koniecznie melisa plus coś mocnieszego na dokładkę Wiem co mówię bo to przerabiałam! Ale efekt wart ceny. No i ja ocieplam nakrokwiowo, więc odpada mi to całe bawienie się w KG na poddaszu, a to też są niemałe koszty no i mitręga. Pozdrawiam i powodzenia. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Jolka Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.01.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Zaśpiewa pewnie z 2000zł brutto za m3. Ale ja też będę wchodził w suszone komorowo, mokre mnie nie interesuje. Mam tylko wątpliwości co do impregnacji, bo tartaki twierdzą, że nie trzeba już impregnować takiej więźby suszonej i heblowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzelm 17.01.2019 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Dziękuję.A mam pytanie bo nie chcę popełnić jakiegoś błędu. Co ma sposób ocieplania do jakości drewna?Ja również planuje ocieplenie poddasza dwuwarstwowe tj. wełna pomiędzy krokwie oraz warstwa na krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anzelm 17.01.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 A czy łaty i kontrłaty trzeba suszyć?A może trzeba tylko takie mokre drewno zaimpregnować?Ktos na forum pisał że łat nie nalezy suszyc bo w trakcie suszenia sie wykręcają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.01.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Łaty i kontrłaty zamawiasz suszone razem z więźbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts