Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielki problem z ogrzewaniem podłogowym

Eleonora12

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozostanę przy swoim, jako że realizowałem mnóstwo ogrzewań kościołów - starych, nowych, dużych, małych, wysokich, niskich, jednonawowych i wielonawowych...

Podłogowe oznacza stałą emisję ciepła i różnicę temperatur szczególnie przy oknach i ścianach zewnętrznych, gdzie będzie następowało wykraplanie wilgoci. OP jest dla przeważającej większości kościołów wybitnie szkodliwym rozwiązaniem.

Główne zadanie administratora obiektu to jak najszybszy powrót do swoistego dla konkretnego obiektu poziomu wilgotności !!!

Pozdrawiam

Bogusław

Tak jak wilk jest miesozercą, a zajac roslinozercą, tak producent grzejników jest przeciwnikiem OP. Nic w tym dziwnego, dziwnym by było poparcie przez Ciebie OP.

Zechciej podeprzec te wszystkie twierdzenia o szkodliwosci OP w kosciołach linkiem do naukowych opracowan potwierdzajacych Twoje hipotezy. Opracowan którzy autorami są naukowcy zajmujący sie fizyką budowli. Jak rozumiem ogrzewanie inne niz podłogowe (w szczegolnosci twoje grzejniki) w zadnym przypadku nie powoduje wykraplania na scianach i oknach. Ja rozumiem ze jest ono tak cudowne a szczegolnie w Twoim wydaniu ze eliminuje tą wilgoc w jakis cudowny i niewytlumaczalny z naukowego punktu widzenia sposób. Zgodze sie ze OP nie ma takich cudownych własciwosci jak Twoje grzejniki. Dobrze ze jest taki wątek bo okazuje sie ze tak naprawdę poza Tobą inni nie zdają sobie sprawy z tych nawet nie wiem jak to okreslic cech, parametrów i własciwosci twoich grzejników. Nie wie o tym nawet mój kosciól parafialny (jezeli mozna tak spersonifikowac obiekt budowlany) i nie dopuszcza do skroplen i degradacji mając zainstalowane OP. ja wiem ze ten jeden przypadek nie znaczy nic w porównaniu z Twoimi dziesiatkami kosciołow, gdzie nie było OP a inny rodzaj ogrzewania. Prawdopodobnie nie widziałes, nie byłes w zadnym kosciele ogrzewanym OP, ale kreujesz sie specjaliste, wybitnego specjaliste w zakresie degradacji budynkow sakralnych wywołanej OP.

Nie wie o tym nawet mój kosciól parafialny (jezeli mozna tak spersonifikowac obiekt budowlany) i nie dopuszcza do skroplen i degradacji mając zainstalowane OP. ja wiem ze ten jeden przypadek nie znaczy nic w porównaniu z Twoimi dziesiatkami kosciołow, gdzie nie było OP a inny rodzaj ogrzewania. Prawdopodobnie nie widziałes, nie byłes w zadnym kosciele ogrzewanym OP, ale kreujesz sie specjaliste, wybitnego specjaliste w zakresie degradacji budynkow sakralnych wywołanej OP.

Ja teraz wiem o dwóch czyli Twój i Mój :)

Bez przesady takich kościołów jest bardzo wiele i będzie jeszcze więcej bo ludzie chcą być przekonywani do tego co dobre i tanie, nawet tutaj jest fajna fotorelacja z takiego ogrzewania

https://www.instalator.pl/2018/03/ogrzewanie-podlogowe-w-kosciele/

i zapewne wg kolegi boguslaw wszyscy się mylili :(

Ja teraz wiem o dwóch czyli Twój i Mój :)

Bez przesady takich kościołów jest bardzo wiele i będzie jeszcze więcej bo ludzie chcą być przekonywani do tego co dobre i tanie, nawet tutaj jest fajna fotorelacja z takiego ogrzewania

https://www.instalator.pl/2018/03/ogrzewanie-podlogowe-w-kosciele/

i zapewne wg kolegi boguslaw wszyscy się mylili :(

Bo kol. Bogusław mylic sie nie moze, ta przypadłosc jest cechą wszystkich pozostałych

Zdaje sobie z tego sprawę, że mogę narazić się wielu osobom na forum swoją, potwierdzoną obserwacją jako użytkownik OP spostrzeżeniem. Moim zdaniem do tej pory nikt nie wynalzł efektywniejszego ogrzewania nad ogrzewanie płaszczyznowe. Pomału w nowych Kościłach we wnękach gdzie mogłyby się znależć grzejniki ścienne znajdują się ławki dla wiernych. A to chyba dla Kościoła jest najważniejsze.

Nikt nie jest w stanie tego cofnąć, koszt ogrzania wody w OP jest odpowiednio niższy od tego w przypadku ogrzewania grzejnikowego.. O oszczędności ze względu na ogrzewanie sporej wielkości Kościoła chyba pisać nie muszę?

Witam

Pozwolę sobie zająć stanowisko "pośrednie"

Oczywistych zalet ogrzewania podłogowego nie ma co kwestionować.

Jednak jego cenna zaleta - akumulacyjność, w odniesieniu do obiektu takiego jak kościół, staje się wadą ze względu na dużą bezwładność.

Z tych przyczyn sugerowałem w poprzednim poście wykonanie jak najcieńszej wylewki. Najlepiej byłoby gdyby rurki OP umieszczone były bezpośrednio pod okładziną podłogi - również jak najcieńszą . Podobnie jak kable grzewcze.

Efekty: Niewielka bezwładność - rezultat odczuwalny już po kilkunastu minutach, a przede wszystkim sposób wypromieniowania energii. Bezpośrednio na stopy, w które ogromna większość osób uczestniczących w obrzędach kościelnych marznie najszybciej i najbardziej.

Zwracam uwagę że istotnym czynnikiem w sprawie jest budżet, dlatego sugerowałem położenie instalacji na istniejącej wylewce. Jeśli chodzi o izolację do gruntu, w tej mierze zupełnie wyjątkowo przychylam się do zdania Bogusława. Ogromna większość wyprodukowanego ciepła przenikać będzie do przestrzeni kościoła. Straty oczywiście wystąpią, jednak nie na tyle wielkie by negować sens takiego rozwiązania.

Tak wykonane ogrzewanie będzie kilkukrotnie tańsze niż w pełni profesjonalna rekonstrukcja, o której pisze kolega Asolt.

Ostateczne decyzje co do kierunku dalszych działań muszą być podjęte na miejscu przez wykonawcę, który udzieli rękojmi na poprawne działanie oraz osiągnięcie sensownych wyników ekonomicznych.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Toż o wentylacji ciągle prawię!!! I o idiotyzmie, jakim jest w kościele ogrzewania podłogowe... Wentylacja i jeszcze raz wentylacja. Ludzie przynoszą z sobą często hektolitry wody (deszcz, śnieg). Jak ich dobrze podgrzejesz to ilość wprowadzonej do obiektu wody jeszcze wzrośnie...

Tydzień trwa 168 godzin. Jaki procent z tego czasu kościół jest użytkowany?

A jaka jest temperatura gruntu?

Po kiego grzyba izolować posadzkę od gruntu a jeszcze później ją wytrwale i nakładem dużych kosztów ogrzewać?

Kościół to setki metrów kwadratowych posadzki i gruntu pod posadzką..

Linię brzegową chroni się ocieplając od zewnątrz fundamenty.

B.

Widzę asolt ,że masz jakiś poważny problem...

W którym miejscu pisałem o grzejnikach? To, że piszę o swoich realizacjach?

Faktem jest, że wykonanie ogrzewania grzejnikowego jest wielokrotnie tańsze od OP. WIELOKROTNIE TAŃSZE !!.

W większości realizacji proponowałem rozwiązania kombinowane - grzanie strefowe + nadmuch. Opcjonalnie promienniki. Różne strefy kościoła można inaczej krótkotrwale podgrzewać...

OP w kościołach to bardzo kiepski i bardzo drogi pomysł.

Zasada w ogrzewaniu kościoła jest prosta = grzać jak najkrócej, skupić się na wentylacji (najlepiej z rekuperacją).

B.

Faktem jest, że wykonanie ogrzewania grzejnikowego jest wielokrotnie tańsze od OP. WIELOKROTNIE TAŃSZE !!.

W większości realizacji proponowałem rozwiązania kombinowane - grzanie strefowe + nadmuch. Opcjonalnie promienniki. Różne strefy kościoła można inaczej krótkotrwale podgrzewać...

Zasada w ogrzewaniu kościoła jest prosta = grzać jak najkrócej, skupić się na wentylacji (najlepiej z rekuperacją).

B.

OP od grzejnikowego jest droższe, tylko w wypadku remontu, o koszt skucia i wywiezienia starej wylewki. Gdy układa się OP w nowym budynku, lub układa na istniejącej już wylewce, OP jest nieco tańsze od grzejnikowego, o którym piszesz.

Inna sprawa, to zupełna nieefektywność ogrzewania grzejnikowego, grzejniki grzeją powietrze, pod wysokim na kilka metrów sufitem, na dole jest zimno. Grzejniki w kościołach są zupełnie bez sensu, ogrzewanie jest bardzo drogie, całe ciepło idzie w gwizdek. Alternatywne jest niekomfortowe ogrzewanie nadmuchowe, to jest tańsze, skuteczne ale... nieprzyjemne.

Mówimy o temp. wewnątrz 10-15oC, nie trzeba jakichś wielkich ilości energii i gorącej podłogi.

Jeśli o starych kościołach mowa, to tam wentylacja jest najczęściej wystarczająca, w rzadko którym budynku jest tyle szczelin i nieszczelności co w starym kościele. Gorzej może być po jakichś remontach i w nowych kościołach.

Przy oleju z posadzki nie "tryskało" a po zmianie na PC tryska? Coś tu nie pasuje.

Może przestali grzać, nie opróżnili i mróz rozsadził. Bywałem w kościołach, w których przy długotrwałym -15, -18C było poniżej zera wewnątrz

Edytowane przez fotohobby

Powtarzasz to, jakbyś sam chciał w to uwierzyć.

Wyceny jednak na tę prośbę ciągle doczekać się nie mogę. Domyślam się dlaczego - bo nie jest w ogóle tańsze. Jest droższe.

B.

A któz ich nie ma?

Co do taniosci to uwazam ze bardzo mało parafii uczestniczy w bardzo poularnym nawet tu a moze szczegolnie tu na forum konkursie "kto zrobi najtaniej"

Parafia a własciwie jej zarzadzca czyli proboszcz na ogół mysli innymi kategoriami, ma byc trwałe, efektywne,komfortowe, w miare tanie w eksploatacji. I takie jest własnie OP w kosciele. Owszem inwestycyjnie nie jest najtansze, ale w przypadku mojej parafii chodziło tez o wymianę pokrycia posadzki. I nie było lepszej okazji jak modernizacja systemu ogrzewania. Jest juz kilka lat sprawuje sie swietnie, nie słyszałem zadnej negatywnej uwagii co do działania OP, komfort wzrósł, koszty ogrzewania spadły. Ale Ty wiesz lepiej ze to był jednak zły pomysł i na poparcie swoich tez w tym przypadku nie masz zadnych argumentów. Mozna i tak.

• 2 weeks później...
Dziękuję za zainteresowanie.Ostatecznie nowe op położone na starym z mocną izolacją(2 warstwy styro, specjalna folia, rurki co 10 cm., na to siatka i wylewka płytka. Moim zdaniem b. fachowo robią....ciekawe ile teraz będzie schło? Wiem, że mają jeszcze impregnować po położeniu całości! A kiedy włączą ogrzewanie? Też jestem ciekawa....