Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam natępujące pytanie:

Planuje zakup działki o powierzchni 900m^2

W miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego minimalna powierzchnia działki budowlanej musi mieć właśnie 900m^2

Na tę działkę będzie zachodzić fragment drogi o powierchni 30m^2 w formie służebności.

Czy powierzchnia tej drogi w słuzebności wlicza się do wymaganych 900m^2 czy jednak nie jest wliczana i mogę mieć problem z uzyskaniem pozwolenia na budowę ze względu na zbyt małą powierzchnię.

Dziękuję i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/244502-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87-drogi-a-powierzchnia-dzia%C5%82ki/

Powierzchnia działki wynika z zapisu w EGiB = 900m^2, wiec raczej służebności nie odlicza się. Lecz wszystko zależy od lokalnej interpretacji gdyż powiatów jest około 380, choć podobno Polska jest jedna. Nawet czytając tylko to forum, można mieć wątpliwości.

Cytujac plan:

Wielkość powierzchni nowo wydzielanych działek budowlanych nie może być mniejsza niż:

a) 800 m2 dla zabudowy jednorodzinnej realizowanej w postaci budynków wolnostojących

W poprzednim poście napisałem 900m^2, w rzeczywistości jest 800m^2

W kazdym razie powierzchnia działki jest dokładnie minimalną wielkością działki pod dom jednorodzinny dla MPZP

Dodatkowo nie ma żadnych wzmianek o wpływie służebności na wymagany rozmiar działki.