Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie zera z uziemieniem?

Recommended Posts

Czy w tym przypadku można, uziom połączyć z "0"

Nie wolno Ci tego zrobić. Musisz wykonać uziemienie we własnym zakresie zgodnie ze sztuką wykonania takich uziomów w instalacjach elektrycznych domów czyli uziom opaskowy, szpilkowy,uziom fundamentowy(jednak ten ostatni raczej nie wchodzi w grę gdyż nie przygotowałeś się do jego wykonania przed zalaniem fundamentów).

Mam nadzieję, że teraz już jasno :)

Co to jest "O"?

PE, PEN czy N?

Jaki masz układ sieci i warunki przyłącza?

"0" to przewód N

Do zabezpieczenia przed licznikiem dochodzi 3 fazy oraz N czyli 4 przewody a w kotle elektrycznym powinno się podłączyć 3 fazy,przewód N oraz uziom czyli PE.

W warunkach mam tylko wymienić przewody na większe,tylko jak to zrobić jak zasilanie przed licznikiem jest 4 przewodowe a w kotle jest 5 przewodów czyli co nie podłączać uziomu na kotle?

Układ TN-C

Warunki:

w związku z modernizacją instalacji elektrycznej ...... na następujących warunkach:

• powyższe prace należy wykonać we własnym zakresie zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami

• po wykonaniu prac należy niezwłocznie zgłosić gotowość do sprawdzenia i ponownego oplombowania dołączając zlecenie wykonania usługi na dodatkowy wniosek odbiorcy (ZUDK) oraz oświadczenie o stanie technicznym instalacji elektrycznej (OST).

• za założenie plomb na urządzeniach podlegających oplombowaniu zostanie naliczona opłata zgodnie z Taryfą TAURON Dystrybucja S.A.

• kosztami ponownego oplombowania zostanie obciążony zgłaszający, lub osoba wskazana w zgłoszeniu.

W załączeniu przesyłamy druk ZUDKa oraz druk OST.

Warunki przyłaczenia - nie modernizacji.

Ale jak masz sieć TN-C, to pewnie masz PEN. Elektryk uzbrajający rozdzielnię powinien koniec niebieskiego przewodu oznaczyć taśmą albo koszulką zielono-żółtą.

Tu masz schemat

A skąd warunki przyłączenia jak nie wydali;-) I skąd ta pewnośc co do PEN, szklana kula?

Jaigor czy na pewno chcesz oszczędzić te kilka groszy na elektryku. Co tam u Ciebie z gniazdkami z bolcem z czym połączone, jak stara to instalacja?

"0" to przewód N

Do zabezpieczenia przed licznikiem dochodzi 3 fazy oraz N czyli 4 przewody a w kotle elektrycznym powinno się podłączyć 3 fazy,przewód N oraz uziom czyli PE.

W warunkach mam tylko wymienić przewody na większe,tylko jak to zrobić jak zasilanie przed licznikiem jest 4 przewodowe a w kotle jest 5 przewodów czyli co nie podłączać uziomu na kotle?

Bzdury waść piszesz, i tyle.

Remiks

Może nie zwróciłeś uwagi ale ja się pytam, dlatego założyłem temat. I sądziłem że ktoś kto się orientuje i laikowi wyjaśni ale widzę,że jak wszędzie są przemądrzali a nie potrafią sensownie wyjaśnić. Więc dzięki za twoje "mądrości" nie jesteś użytecznym i pomocnym człowiekiem na tym forum.

Twój cytat "Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy." pasuje do ciebie

Remiks

Może nie zwróciłeś uwagi ale ja się pytam, dlatego założyłem temat. I sądziłem że ktoś kto się orientuje i laikowi wyjaśni ale widzę,że jak wszędzie są przemądrzali a nie potrafią sensownie wyjaśnić. Więc dzięki za twoje "mądrości" nie jesteś użytecznym i pomocnym człowiekiem na tym forum.

Twój cytat "Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy." pasuje do ciebie

Dzięki, to Twoja opinia, masz do niej prawo. Zobaczymy kto Ci doradzi mając na uwadze Twoje bezpieczeństwo ( przepraszam za bezpośredniość ale inaczej się nie dało).

Edytowane przez Elfir