jaigor 22.01.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Do domu mam doprowadzone 3 fazy + "O" i nie ma uziemienia. Chcę poprowadzić zasilanie od zabezpieczenia do pieca elektrycznego przewodem 5 żyłowym czyli 3 fazy "O" oraz przewód uziemiający.(takie jest podłączenie przy piecu) czy w tym przypadku można, uziom połączyć z "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.01.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam kolegoMyślę , że w tym wątku znajdziesz odpowiedz:) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?204468-uziemienie-przewodu-quot-0-quotPozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaigor 22.01.2019 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Trochę skomplikowane to wyjaśnienie a je potrzebuję jasnej odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.01.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Czy w tym przypadku można, uziom połączyć z "0" Nie wolno Ci tego zrobić. Musisz wykonać uziemienie we własnym zakresie zgodnie ze sztuką wykonania takich uziomów w instalacjach elektrycznych domów czyli uziom opaskowy, szpilkowy,uziom fundamentowy(jednak ten ostatni raczej nie wchodzi w grę gdyż nie przygotowałeś się do jego wykonania przed zalaniem fundamentów). Mam nadzieję, że teraz już jasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Co to jest "O"?PE, PEN czy N?Jaki masz układ sieci i warunki przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Co to jest "O"? PE, PEN czy N? Jaki masz układ sieci i warunki przyłącza? Tzw. "0" jest to nie sklasyfikowany na dzień dzisiejszy przewód pełniący funkcję zarówno roboczą, jak i ochronną. Do tej pory tego typu instalacje pracują i niektóre mają się całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaigor 22.01.2019 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Co to jest "O"? PE, PEN czy N? Jaki masz układ sieci i warunki przyłącza? "0" to przewód N Do zabezpieczenia przed licznikiem dochodzi 3 fazy oraz N czyli 4 przewody a w kotle elektrycznym powinno się podłączyć 3 fazy,przewód N oraz uziom czyli PE. W warunkach mam tylko wymienić przewody na większe,tylko jak to zrobić jak zasilanie przed licznikiem jest 4 przewodowe a w kotle jest 5 przewodów czyli co nie podłączać uziomu na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) "0" to przewód N Nie pytałem o zero, tylko o samogłoskę o oznaczającą przewód łączący z siecią. Jaki uklad sieci? Najlepiej wrzuć warunki. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaigor 22.01.2019 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Układ TN-CWarunki:w związku z modernizacją instalacji elektrycznej ...... na następujących warunkach: • powyższe prace należy wykonać we własnym zakresie zgodnie z obowiązującymi przepisami i normami • po wykonaniu prac należy niezwłocznie zgłosić gotowość do sprawdzenia i ponownego oplombowania dołączając zlecenie wykonania usługi na dodatkowy wniosek odbiorcy (ZUDK) oraz oświadczenie o stanie technicznym instalacji elektrycznej (OST).• za założenie plomb na urządzeniach podlegających oplombowaniu zostanie naliczona opłata zgodnie z Taryfą TAURON Dystrybucja S.A. • kosztami ponownego oplombowania zostanie obciążony zgłaszający, lub osoba wskazana w zgłoszeniu.W załączeniu przesyłamy druk ZUDKa oraz druk OST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Warunki przyłaczenia - nie modernizacji.Ale jak masz sieć TN-C, to pewnie masz PEN. Elektryk uzbrajający rozdzielnię powinien koniec niebieskiego przewodu oznaczyć taśmą albo koszulką zielono-żółtą. Tu masz schemat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Warunki przyłaczenia - nie modernizacji. Ale jak masz sieć TN-C, to pewnie masz PEN. Elektryk uzbrajający rozdzielnię powinien koniec niebieskiego przewodu oznaczyć taśmą albo koszulką zielono-żółtą. Tu masz schemat A skąd warunki przyłączenia jak nie wydali;-) I skąd ta pewnośc co do PEN, szklana kula? Jaigor czy na pewno chcesz oszczędzić te kilka groszy na elektryku. Co tam u Ciebie z gniazdkami z bolcem z czym połączone, jak stara to instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaigor 22.01.2019 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Co tam u Ciebie z gniazdkami z bolcem z czym połączone, jak stara to instalacja? Instalacja ma z 50 lat. w gniazdkach uziemienie z zerem są połączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.01.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 "0" to przewód N Do zabezpieczenia przed licznikiem dochodzi 3 fazy oraz N czyli 4 przewody a w kotle elektrycznym powinno się podłączyć 3 fazy,przewód N oraz uziom czyli PE. W warunkach mam tylko wymienić przewody na większe,tylko jak to zrobić jak zasilanie przed licznikiem jest 4 przewodowe a w kotle jest 5 przewodów czyli co nie podłączać uziomu na kotle? Bzdury waść piszesz, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaigor 22.01.2019 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Bzdury waść piszesz, i tyle. Jakieś uzasadnienie, czy piszesz tak dla samego pisania?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jakieś uzasadnienie, czy piszesz tak dla samego pisania?! Napiszę Ci łagodniej, po prostu nie wiesz co piszesz. Przykro mi to pisać, masz niewielkie pojęcie w temacie. W Twoim wypadku będzie lepiej jak odżałujesz parę groszy na fachowca albo bez pytania zrobisz jak już masz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaigor 22.01.2019 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 RemiksMoże nie zwróciłeś uwagi ale ja się pytam, dlatego założyłem temat. I sądziłem że ktoś kto się orientuje i laikowi wyjaśni ale widzę,że jak wszędzie są przemądrzali a nie potrafią sensownie wyjaśnić. Więc dzięki za twoje "mądrości" nie jesteś użytecznym i pomocnym człowiekiem na tym forum.Twój cytat "Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy." pasuje do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.01.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Remiks Może nie zwróciłeś uwagi ale ja się pytam, dlatego założyłem temat. I sądziłem że ktoś kto się orientuje i laikowi wyjaśni ale widzę,że jak wszędzie są przemądrzali a nie potrafią sensownie wyjaśnić. Więc dzięki za twoje "mądrości" nie jesteś użytecznym i pomocnym człowiekiem na tym forum. Twój cytat "Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy." pasuje do ciebie Dzięki, to Twoja opinia, masz do niej prawo. Zobaczymy kto Ci doradzi mając na uwadze Twoje bezpieczeństwo ( przepraszam za bezpośredniość ale inaczej się nie dało). Edytowane 24 Stycznia 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 A skąd warunki przyłączenia jak nie wydali;-) I skąd ta pewnośc co do PEN, szklana kula? Do czego z drugiej strony może czwarty przewód podpiąć ZE przy układzie sieci TN-C, jeżeli nie ma PE a ni N - a jedynie PEN w skrzynce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 23.01.2019 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Instalacja ma z 50 lat. w gniazdkach uziemienie z zerem są połączone To zrób po staremu. Jak kiedyś zmodernizujesz instalacje w domu, to podłączysz osobno uziemienie do PE. A jak chcesz to i teraz możesz rozdzielić w skrzynce na PE i N. Tak i tak jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts